ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Συνεχίζουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά

Από τις χτεσινές συγκεντρώσεις εργαζομένων
Από τις χτεσινές συγκεντρώσεις εργαζομένων
Σε νέα κινητοποίηση προχωρά αύριο Πέμπτη η Επιτροπή Απολυμένων ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα (Καρόλου 1-3) στη 1 μ.μ., διεκδικώντας να ακυρωθούν οι απολύσεις και παλεύοντας ενάντια στην επίθεση που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη ανάπτυξης κοινής αγωνιστικής δράσης όλων των εργαζομένων.

Μπροστά στην αυριανή κινητοποίηση, με πρωτοβουλία της Επιτροπής, οργανώθηκαν χτες συγκεντρώσεις στο μηχανοστάσιο και το εργοστάσιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στου Ρέντη.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (ανήκει πλέον στον ιταλικό όμιλο «FERROVIE DELLO STATO ITALIANE») στις 30 Απρίλη απέλυσε 75 εργαζόμενους, απόφοιτους της σιδηροδρομικής «Σχολής Διττής Εκπαίδευσης», που για τρία συνεχόμενα έτη εργάζονταν στα εργοστάσια και μηχανοστάσια. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί με τους 50 που θα αποφοιτήσουν από τη σχολή τον ερχόμενο Ιούνη, όπως και με τους 52 απόφοιτους που διέκοψαν την εργασία τους για να πάνε στρατό και τώρα που ολοκλήρωσαν τη θητεία τους έχουν κάνει αίτηση να επιστρέψουν στη δουλειά, αλλά δεν έχουν πάρει καμία απάντηση. Συνολικά, μαζί με τις 21 απολύσεις που έγιναν το καλοκαίρι του 2019, οδηγείται στην ανεργία το 40% των εργαζομένων στον τομέα συντήρησης και τροχαίου υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Παναγιώτης Μπούρος, μέλος της Επιτροπής Απολυμένων, από τους στρατιώτες που απολύθηκαν και δεν έχουν επαναπροσληφθεί, περιγράφει την κατάσταση σημειώνοντας τα εξής: «Μπήκα στη Σχολή τον Απρίλη του 2017 και αποφοίτησα τον Ιούνη του 2019. Ολη αυτή την περίοδο δουλεύαμε καθημερινά στο πλαίσιο της μαθητείας στο εργοστάσιο και το μηχανοστάσιο, παίρνοντας μόλις το 75% του κατώτατου μισθού. Ολο αυτό το διάστημα ακούγαμε τον διευθύνοντα σύμβουλο να μας λέει ότι είμαστε το μέλλον της εταιρείας, ότι θα μας απορροφήσει σίγουρα και να τελειώνουμε με το στρατιωτικό για να γυρίσουμε να δουλέψουμε. Εχουμε ένα μήνα περίπου που γυρίσαμε, έχουμε κάνει αίτηση και δεν έχουμε πάρει καμιά απάντηση. Δεν έχουμε μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Φτιάξαμε την Επιτροπή και ήδη έχουμε κάνει μια σειρά δράσεις, όπως εξόρμηση στον Σταθμό Λαρίσης, κατά την οποία βρήκαμε θερμή ανταπόκριση, διαμαρτυρία στα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου ο διευθύνων σύμβουλος έφυγε από την πίσω πόρτα για να μη μας συναντήσει κ.ά. Συνεχίζουμε! Για μας μόνος δρόμος είναι η αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας».

Συγκεντρώσεις χτες σε εργοστάσιο και μηχανοστάσιο

Στο πλαίσιο των χτεσινών συγκεντρώσεων στους χώρους δουλειάς, δεκάδες εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συζήτησαν για τις εξελίξεις.

Από την Επιτροπή τονίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης κοινής αγωνιστικής δράσης για την ανάκληση των απολύσεων, συνολικά ενάντια στην επίθεση που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι.

Συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι της ΔΕΣΚ, σημείωσαν ότι ο αγώνας των απολυμένων είναι αγώνας όλων των εργαζομένων. Οι απολύσεις οδηγούν μεταξύ άλλων σε εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και σε αδυναμία παραγωγής έργου λόγω της έλλειψης προσωπικού, γεγονός που μπορεί να αξιοποιηθεί από την εργοδοσία για να παραδώσει το έργο σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Από εργαζόμενους αναδείχθηκαν οι ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε Ομοσπονδία και σωματεία, που ενώ έχει περάσει ένας μήνας από τότε που έγιναν οι απολύσεις δεν έχουν αντιδράσει.

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις συνδικαλιστών των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που από τη μια έλεγαν ότι στηρίζουν τον αγώνα, αλλά από την άλλη ισχυρίζονταν προσχηματικά ότι δεν μπορούν να συνεδριάσουν οι διοικήσεις σωματείων λόγω πανδημίας... Την υποκρισία τους αποκάλυψε ένας εργαζόμενους που εύστοχα παρατήρησε ότι σειρά συνδικάτων σε άλλους κλάδους οργανώνουν κινητοποιήσεις, πώς γίνεται να μην μπορούν να κάνουν το ίδιο τα συνδικάτα στον σιδηρόδρομο...

Εξίσου χαρακτηριστικά, κανείς από τις εν λόγω δυνάμεις δεν βγήκε μπροστά ως εκπρόσωπος σωματείου να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα την αυριανή κινητοποίηση, ενώ κάποιος από αυτούς έφτασε να πει ότι μπορεί να είναι αποτυχημένη, για αυτό... προτιμά να μη γίνει τίποτα!

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στα αιτήματα των αποφοίτων της Σιδηροδρομικής Σχολής

Τις δεκάδες απολύσεις εργαζόμενων τεχνιτών από την εργοδοσία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη μητρική της «Ferrovie dello Stato Italian» (FSI) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις επιδοτούν την εταιρεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (250 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των "άγονων" γραμμών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2017 και 750 εκατ. ευρώ η επέκταση της επιδότησής της με απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ για άλλα δέκα χρόνια)».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει «τις άθλιες πρακτικές ΤΡΑΙΝΟΣΕ - FSI που από τη μια βγάζουν "ζεστό" χρήμα που παίρνουν από τις κυβερνητικές επιδοτήσεις, από την άλλη μετατρέπουν τις μεταφορές σε πανάκριβο εμπόρευμα, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα νέων εργαζομένων με μισθούς πείνας και στη συνέχεια τους απολύουν».

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αποφοίτων της Σιδηροδρομικής Σχολής ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΕΕΣΣΤΥ για:

  • Επαναπρόσληψη όλων όσοι έληξε η σύμβασή τους στις 30/4/2020 και αυτών που απολύθηκαν ή απολύονται από το στρατό.
  • Επαναπρόσληψη των 21 απολυμένων από το καλοκαίρι του 2019.
  • Επαναπρόσληψη των μαθητών μετά το τέλος της εκπαίδευσής τους φέτος, 30/6/2020.
  • Κατάργηση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης.
  • Σύμβαση αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους.
  • Υπογραφή, με αυξήσεις, της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και ένταξη όλων των εργαζομένων σ' αυτή με τους ίδιους όρους και δικαιώματα.
  • Να καταβληθούν οι μισθοί των μαθητών για την περίοδο 14/3/2020 - 17/5/2020 που παρακρατήθηκαν.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org