ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μέρα δράσης στις 5 Ιούνη για καλύτερη ποιότητα ζωής για το λαό

Συγκεντρώσεις σε Δραπετσώνα, Πέραμα και Πειραϊκή για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Σε μέρα δράσης και διεκδίκησης καλύτερης ποιότητας ζωής για την εργατική - λαϊκή οικογένεια αποφάσισαν να προχωρήσουν στις 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, σωματεία και φορείς από τον Πειραιά, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα.

Τα σωματεία που συντονίζουν τη δράση τους, αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν στις 5 Ιούνη τρεις κινητοποιήσεις, που θα αναδείξουν οξυμένα προβλήματα του πειραιώτικου λαού. Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 8 μ.μ., στην Πειραϊκή (στο Σταυρό), στο Πέραμα (πλατεία Ηρώων) και στη Δραπετσώνα (Λιπάσματα Κράκαρη).

Τα σωματεία σημειώνουν ότι η πολιτική που έχει ως κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, με θύματα τους εργαζόμενους, «αφήνει την αρνητική σφραγίδα της στο περιβάλλον στο οποίο ζουν η εργατική τάξη και ο λαός. Η ανάπτυξη προωθείται με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου και δεν λογαριάζει τις συνέπειες στα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Επιστημονικές ανακαλύψεις και τεχνολογικά επιτεύγματα συχνά δεν αξιοποιούνται στο όνομα "αυξημένου κόστους". Ακόμα, η λογική "κόστους - οφέλους" που χαρακτηρίζει την ΕΕ και τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν, οδηγεί σε φαινόμενα με τραγικές συνέπειες, όπως για παράδειγμα θυμόμαστε με τις πλημμύρες στη Μάνδρα».

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στις παραπάνω περιοχές που σηματοδοτούν την περιβαλλοντοκτόνα δράση του κεφαλαίου στον Πειραιά, και πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα σωματεία:

«Στην περιοχή της Δραπετσώνας η λειτουργία των καζανιών της "Oil One" ρυπαίνει την περιοχή, με κινδύνους για την υγεία τη δική μας και των παιδιών. Ο πρόσφατος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση άνοιξε την όρεξη της "Oil One" που τολμάει να ζητάει από το υπουργείο Περιβάλλοντος τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή μας.

Στο Πέραμα λειτουργούν τα "καζάνια του θανάτου", με τις πυρκαγιές στην περιοχή να μην είναι σπάνια απειλή. Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει σε χωματερή χώρο 10 στρεμμάτων στο παλιό νεκροταφείο του Περάματος, σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του δήμου και, μάλιστα, πλάι σε σχολείο!

Ταυτόχρονα, σοβαρές επιπτώσεις επιφυλάσσει στους Πειραιώτες το έργο επέκτασης αποβάθρας για την κρουαζιέρα στην Πειραϊκή με αποτέλεσμα την αλλοίωση της ακτογραμμής, την καταστροφή του φυσικού και αρχαιολογικού τοπίου, την περιβαλλοντική υποβάθμιση στη θάλασσα του Σαρωνικού, την παρεμπόδιση της πρόσβασης των κατοίκων στη θάλασσα, αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια και τα φορτηγά εξυπηρέτησής τους».

«Εμείς τους δηλώνουμε ότι αυτά τα σχέδια δεν θα περάσουν!», αναφέρεται στο κάλεσμα, ενώ τα σωματεία διεκδικούν:

  • Να φύγουν τα «καζάνια του θανάτου» από τις γειτονιές μας. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές και να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρεμμάτων στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση.
  • Αμεσα μέτρα για τη ρύπανση στην περιοχή από τις βιομηχανίες. Είναι όρος για να σταματήσει άμεσα η δυσοσμία που μας ταλαιπωρεί.
  • Οχι στο έργο επέκτασης προβλήτας στην Πειραϊκή.
  • Να μη γίνει η νέα χωματερή στο Πέραμα, ο χώρος να αναπλαστεί για τις ανάγκες των κατοίκων.
  • Αμεσα μέτρα, στην πράξη και όχι στα χαρτιά, για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ). Ενημέρωση των κατοίκων για σχέδιο έκτακτης κατάστασης, σχέδιο που αφορά Πυροσβεστική και Αστυνομία, διαθεσιμότητα υποδομών σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, εναλλακτικός δρόμος διαφυγής κ.λπ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στις 5 Ιούνη η μεγάλη κινητοποίηση ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές

Εντατικά προετοιμάζουν οι Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής τη νέα τους κινητοποίηση ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 5 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στη διασταύρωση των Λεωφόρων Φυλής και Θηβών.

Σημειώνεται ότι ήδη «τρέχει» ο σχεδιασμός που από κοινού αποφάσισε η περιφερειακή αρχή Πατούλη (ΝΔ) με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και τη σύμπραξη του Τζήμερου για να δημιουργηθεί και τρίτος ΧΥΤΑ στη Φυλή, ενώ ψήφισαν και την έναρξη της «δοκιμαστικής» λειτουργίας της χωματερής στο Γραμματικό, σε μια περιοχή φυσικού κάλλους, δίπλα στο ρέμα. Αλλωστε, οι Συντονιστικές Επιτροπές την περασμένη βδομάδα πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία του φορέα διαχείρισης των σκουπιδιών (ΕΔΣΝΑ), τη μέρα που η διοίκησή του αποσφράγιζε τις προσφορές για τη νέα χωματερή. Τώρα η πάλη τους κλιμακώνεται με τη μεγάλη κινητοποίηση που προετοιμάζουν για τις 5 Ιούνη.

Τα αιτήματα των φορέων που συντονίζουν τη δράση τους είναι να μη δημιουργηθεί ο νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή και να κλείσει ο υπάρχων. Να μη λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, όπως και στα λατομεία της Αττικής Μουσαμά, Μελετάνι, «ΤΙΤΑΝ», Σταμέλου και Κυριακού, που θα αποτελέσουν περιβαλλοντικό έγκλημα με πολλές επιπτώσεις. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων. Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος.

ΠΕΡΑΜΑ
Μηχανοκίνητη πορεία την Πέμπτη ενάντια στη δημιουργία σκουπιδότοπου

Από την προχτεσινή συγκέντρωση
Από την προχτεσινή συγκέντρωση
Με μηχανοκίνητη πορεία την Πέμπτη 28 Μάη, κάτοικοι και φορείς του Περάματος συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα, ενάντια στη μετατροπή του παλιού νεκροταφείου έκτασης 10 στρεμμάτων σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και απαιτώντας εδώ και τώρα ανάπλαση του χώρου για πράσινο και αναψυχή.

Η μηχανοκίνητη πορεία θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα από το πάρκο που βρίσκεται δίπλα στο χώρο που προορίζεται για σκουπιδότοπος. Αλλωστε, την περασμένη Δευτέρα, στο χώρο αυτό έγινε εκ νέου μαζική συγκέντρωση, με τους κατοίκους να δηλώνουν αποφασισμένοι να προστατεύσουν έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της περιοχής τους. Στη συγκέντρωση εκ μέρους των φορέων μίλησε ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Κερατσινίου και Περάματος «Ν. Πλουμπίδης» και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», και η Μαρία Δελλή εκ μέρους του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών Πειραιά και Νήσων.

Οσον αφορά τη μετατροπή του χώρου αυτού, που σημειωτέον γειτνιάζει με σχολικό συγκρότημα, σε σκουπιδότοπο (ΣΜΑ), πρόκειται για την υλοποίηση, από τη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, του περιβαλλοντοκτόνου νόμου που ψήφισε η ΝΔ πριν από λίγες μέρες. Σημειώνεται ότι η απόφαση για μετατροπή του παλιού νεκροταφείου σε ΣΜΑ υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ (δημοτική αρχή), της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org