ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Γέμισε με μουσική και αλληλεγγύη το Θέατρο Πέτρας

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες η συναυλία με σύνθημα «Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά»

Για το κοινό συμφέρον των εργαζομένων όλων των χωρών να παλέψουν για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά, τραγούδησαν χτες βράδυ Ελληνες και Τούρκοι μουσικοί στη συναυλία που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. «Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους, δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος»: Τα συνθήματα και τα τραγούδια διαδέχτηκαν το ένα το άλλο, σε μια συναυλία που έδωσε συνέχεια στη δραστηριότητα και τη συζήτηση που ξεδιπλώνουν τους τελευταίους μήνες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για τη διεθνιστική αλληλεγγύη και την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η προσφυγιά και ο ξεριζωμός, ο πόλεμος που στρέφει τον έναν λαό απέναντι στον άλλο «για τ' αφέντη το φαΐ», περιγράφηκαν μέσα από τη μουσική, τους στίχους των τραγουδιών και των μελοποιημένων ποιημάτων. Το ίδιο και η ανάγκη των εργαζομένων, των λαών να αγωνίζονται και να πολεμούν κάτω από άλλες «σημαίες» και όχι αυτές των εκμεταλλευτών τους.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλάμβανε δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος, στη σκηνή ανέβηκε το συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία, ενώ για τη συνέχεια ήταν προγραμματισμένη συναυλία με πολλούς Ελληνες καλλιτέχνες, με τη σκυτάλη να παίρνουν στο τραγούδι οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Λάμπρος Καρελάς και Γιώργος Σαρρής, καθώς και οι μουσικοί Γρηγόρης Βασίλας (μπουζούκι), Δημήτρης Γιαννούχος (τύμπανα), Αθηνά Κουκή (κανονάκι), Γιώργος Καλτσούνης (τρομπέτα), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Μαρία Παχνιστή (φλάουτο), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Γεράσιμος Σιούρας (κιθάρα), Πάνος Τσίτσικας (μπάσο). Η Ροδάνθη Κασκαφέτου βοήθησε στην οργάνωση της συναυλίας, ενώ ο Φίλιππος Παχνιστής ήταν ο υπεύθυνος της ορχήστρας. Στο πρόγραμμα περιλαμβανόταν επίσης απαγγελία ποιημάτων του Ναζίμ Χικμέτ από τον ηθοποιό Παύλο Ορκόπουλο.

Με μουσική και στίχους όπλα στην πάλη των λαών

Τη δράση που προηγήθηκε από τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ υπενθύμισε στον χαιρετισμό του ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, την προσφυγιά και τον πόλεμο.

«Νιώθουμε την ανάγκη να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, και να τη συνεχίσουμε, γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι συγκρούσεις για το ποιος θα πληρώσει την κρίση δεν σταματάνε στο πεδίο της οικονομίας, αλλά οδηγούν και στην πολεμική ανάφλεξη, ενώ ιδιαίτερα στην περιοχή μας βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνο σημείο», σημείωσε μεταξύ άλλων. Και συνέχισε: «Στη σημερινή συναυλία θέλουμε να εκφράσουμε μέσα από τη γλώσσα της Τέχνης, και ιδιαίτερα μέσα από τη μουσική και την ποίηση, την εναντίωσή μας στους πολέμους και στα συμφέροντα που τους προκαλούν. Θέλουμε να εκφράσουμε τη συναδέλφωση των λαών, που όχι μόνο δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αλλά αντίθετα αν ενωθούν όλα μπορούν να αλλάξουν. Σήμερα αυτή τη σκηνή θα τη μοιραστούν Ελληνες και Τούρκοι μουσικοί, δείχνοντας έμπρακτα ότι όλοι οι εργαζόμενοι, άσχετα από την καταγωγή τους, έχουν κοινές αγωνίες, κοινά βάσανα, κοινά όνειρα, κοινούς εχθρούς».

Ο Β. Παρασκευόπουλος ευχαρίστησε όλους τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο και τον δήμαρχο Πετρούπολης, Βαγγέλη Σίμο, ο οποίος παραβρέθηκε στη συναυλία, για τη συμβολή τους στην οργάνωση της εκδήλωσης.

Από το βήμα της συναυλίας, εξάλλου, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 24 και 25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή αντιπροσωπειών από συνδικάτα χωρών των Βαλκανίων και της Τουρκίας, και στην πορεία που θα γίνει στις 24 Ιούνη στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του συγκροτήματος «Ναζίμ Χικμέτ» η τραγουδίστριά του, Gizem Gul, σημείωσε τα εξής: «Το συγκρότημά μας ιδρύθηκε το 2015, δημιουργήθηκε καθώς είδαμε την ανάγκη να καλυφθεί το κενό τού να υπάρχει αγωνιστική φωνή μέσω της μουσικής. Υιοθετήσαμε μια στάση κόντρα στην εκμετάλλευση, κόντρα στις δυνάμεις της αντίδρασης. Μια στάση που θα ενθαρρύνει και θα δίνει ελπίδα στα λαϊκά τμήματα της κοινωνίας. Ενισχύουμε αυτή τη στάση μελοποιώντας ποιήματα Τούρκων κομμουνιστών, όπως των Ναζίμ Χικμέτ και Αζίζ Νεσίν. Ετσι αντιπαλεύουμε την απογοήτευση και δίνουμε απάντηση στον φόβο. Δίνουμε απάντηση στις πολιτικές που στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, δίνουμε απάντηση στις πολιτικές που θέλουν να κάνουν τους λαούς εχθρούς για να επωφεληθεί το κεφάλαιο. Οσο συνεχίζεται αυτό θα πληρώνει ο εργαζόμενος λαός και η απελπισία θα εξαπλώνεται σαν αρρώστια. Για να απαλλαγούμε από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού, για να απαλλαγούμε από τα δεσμά του κεφαλαίου, χρησιμοποιούμε τη μουσική σαν ένα εργαλείο για να συμμετέχουμε με το δικό μας τρόπο στον αγώνα».

Στα γραφεία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη χώρα μας, για τη συμμετοχή του στη συναυλία του ΠΑΜΕ, το συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία επισκέφτηκε χτες το πρωί τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο. Στη συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΜΣ, Βασίλης Παρασκευόπουλος, ευχαρίστησε το συγκρότημα για τη συμμετοχή του, τους ενημέρωσε για την ιστορία του Συλλόγου, για τη δράση του και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί στην Ελλάδα. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η διάθεση να συνεχιστούν παρόμοιες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη φιλία των λαών.

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις

-- Συνεχίζονται έως τις 4 Ιούνη οι εκλογές στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εμποροϋπάλληλοι ψηφίζουν με βιβλιάριο υγείας και αστυνομική ταυτότητα, από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Κάλπη θα στηθεί αύριο Κυριακή (10.00 - 18.00) και στα παραρτήματα στο Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20) και το Μενίδι (Δεκελείας 42).

-- Αρχαιρεσίες πραγματοποιεί έως τις 30/5 το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Αττικής. Σήμερα Σάββατο, εκλογές θα γίνουν στον Μαραθώνα και αύριο Κυριακή στο ΕΚΑ και στο Μενίδι, στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

-- Ολοκληρώνονται σήμερα οι αρχαιρεσίες της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, στα γραφεία του Συνδικάτου (Αιόλου 104, 6ος όροφος, γραφείο 606). Να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της καλεί τους εργαζόμενους η ΔΑΣ.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας προχωρά σε αρχαιρεσίες αύριο Κυριακή (10.00 - 18.00) και τη Δευτέρα 29/5 (12.00 - 19.00), στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας (πλατεία Διάκου).

-- Αρχαιρεσίες πραγματοποιεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας, με το εξής πρόγραμμα: Μεσολόγγι 31/5, στο Εργατικό Κέντρο (9 π.μ. έως 12 μ.), Αμφιλοχία 1/6, στη δημοτική αίθουσα «ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ» (9 π.μ. έως 12 μ.), Ναύπακτος 2/6, στο Εργατικό Κέντρο (9 π.μ. έως 12 μ.) και Αγρίνιο 6-8 Ιούνη, στο Εργατικό Κέντρο (9 π.μ. έως 12 μ. και 6 μ.μ. έως 9 μ.μ.).

-- Αρχαιρεσίες διεξάγει στις 30 και 31 Μάη το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Σε διακήρυξή τους η απερχόμενη διοίκηση και άλλα μέλη του Συνδικάτου καλούν σε ενίσχυσή του, τονίζοντας ότι στο κλαδικό Συνδικάτο «μπορεί να γίνει μέλος κάθε συνάδελφος στο νομό που εργάζεται σε μεταλλευτική επιχείρηση, ανεξάρτητα αν ανήκει και σε επιχειρησιακό σωματείο, ανεξάρτητα την ειδικότητα. Στη ΛΑΡΚΟ ο κάθε μόνιμος συνάδελφος έχει δικαίωμα να είναι μέλος και στο Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και στο Συνδικάτο Μετάλλου, ενώ ο συνάδελφος στις εργολαβίες μόνο στο δεύτερο επειδή το Επιχειρησιακό Σωματείο δεν τον κάνει μέλος του. Αντικειμενικά το Συνδικάτο Μετάλλου, προς το παρόν, είναι το μόνο που μπορεί να ενώσει οργανωτικά όλους τους εργαζόμενους». Επισημαίνουν ότι ο προσανατολισμός που έχει το Συνδικάτο «είναι η ταξική ενότητα και η πάλη για τα δίκαια της εργατιάς».

Αύριο Κυριακή η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΕΤΗΠ

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί αύριο Κυριακή το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).

Μουσικοθεατρική παράσταση

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης και η θεατρική του ομάδα «Solidarity» καλούν στη μουσικοθεατρική παράσταση - αφιέρωμα στο έργο του Τάσου Λειβαδίτη «Λοιπόν τι κάνουμε εδώ και πότε θα αλλάξει ο κόσμος;»,αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42). Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ