ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ G7 ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Τα «μαχαίρια» του ανταγωνισμού στο προσκήνιο

Copyright 2017 The Associated

Στην Ταορμίνα της Σικελίας ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής του G7, των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία και με τη συμμετοχή της ΕΕ ως σύνολο, ενώ έως το 2014 ήταν G8, με τη συμμετοχή της Ρωσίας που αποκλείστηκε μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία). Η οικοδέσποινα Ιταλία δηλώνεται ότι θα επιχειρήσει να «γεφυρώσει» τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη νέα ηγεσία των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά στα ζητήματα του ελεύθερου εμπορίου και των μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ωστόσο, όπως συμβαίνει συνήθως, τέτοιες συναντήσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αναδεικνύουν τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις αστικές τάξεις.

Στην ατζέντα των συνομιλιών κυρίαρχη θέση έχει και η λεγόμενη «διεθνής ασφάλεια έναντι της τρομοκρατίας», ειδικά μετά τη δολοφονική επίθεση της περασμένης Δευτέρας, σε συναυλία στο Μάντσεστερ, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι από βομβιστή αυτοκτονίας με σχέσεις με τζιχαντιστές, γεγονός που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αξιοποιούν δεόντως για να εντείνουν την τρομοϋστερία και τις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσε ότι δεν καταγράφηκε πρόοδος για το κλίμα και αναφέρουν τη φράση του, ότι «η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται (σε στάδιο) εσωτερικό στοχασμό για το θέμα αυτό...».

Το θέμα του εθνοκρατικού προστατευτισμού που προβάλλει ο Τραμπ, επικαλούμενος το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με άλλες καπιταλιστικές χώρες, είναι βασικό θέμα - «αγκάθι», που τα κράτη - μέλη της ΕΕ από την πλευρά τους επιδιώκουν να ξεπεράσουν, στο όνομα του ελεύθερου εμπορίου. Με δεδομένο το «πάγωμα» της λεγόμενης Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), που ο Τραμπ θέλει να αλλάξει τους όρους για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων, αλλά και τις εξελίξεις μέσα στην ΕΕ, με τη διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας (Brexit), τα παζάρια δεν είναι καθόλου εύκολα. Αυτό φάνηκε και από τις προχτεσινές δηλώσεις Τραμπ σχετικά με τους Γερμανούς, που είναι «κακοί» γιατί «έχουν μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα, πουλάνε πολλά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και αυτό πρέπει να σταματήσει». Οσο και αν προσπάθησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, να «μετριάσει» τις εντυπώσεις περί «λάθους μετάφρασης», τα ...μαχαίρια έχουν βγει για τα καλά. Επίσης, στο ζήτημα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών υπάρχουν διαφωνίες των ΗΠΑ, που δεν θέλουν να περιορίσουν τη δράση των βιομηχανιών τους.

Τα ζητήματα της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Ουκρανίας και των σχέσεων με τη Ρωσία, της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, είναι επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων. Σύμφωνα με τις λίγες διαρροές σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν, οι ηγέτες, με βάση ιταλική διπλωματική πηγή, φέρονταν να έχουν συμφωνήσει στο ζήτημα της «αντιμετώπισης από κοινού της μετανάστευσης», δηλαδή των ξεριζωμένων που δημιουργούν οι δικές τους επεμβάσεις. Επίσης, ο Τζεντιλόνι εμφανίζεται να δηλώνει ότι υπάρχει συμφωνία για «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και σε ζητήματα όπως η Συρία και η Λιβύη.

Επίσης, η Ιταλία ιδιαίτερα θέτει το ζήτημα της παρέμβασης στην Αφρική, ιδιαίτερα την Υποσαχάρεια, όπου εξετάζονται «ευκαιρίες επενδύσεων». Σήμερα, εξάλλου, στη Σύνοδο των G7 θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες της Τυνησίας, της Αιθιοπίας, του Νίγηρα, της Νιγηρίας, αλλά και της Κένυας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πιέσεις για αξιοποίηση της επίθεσης στο Μάντσεστερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ξανάρχισε χτες η προεκλογική εκστρατεία στο Ηνωμένο Βασίλειο με φόντο την πολύνεκρη επίθεση της 22ας Μάη στο Μάντσεστερ και την όξυνση της κόντρας μεταξύ αστικών κομμάτων εξουσίας που διασταυρώνουν τα ξίφη τους πάνω σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας, των περικοπών δημόσιων δαπανών σε σχέση με τις δυνάμεις επιβολής τάξης και των επιλογών εξωτερικής πολιτικής και συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο εξωτερικό.

Η υπουργός Εσωτερικών, Αμπερ Ραντ, δέχτηκε το βράδυ της Πέμπτης σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC την οργισμένη ερώτηση πολίτη που την κατηγόρησε ότι οι περικοπές στις δαπάνες από τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυση τουλάχιστον 19.000 αστυνομικών και την εξασθένιση των «αντανακλαστικών» των Αρχών για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. Η Ραντ αρνήθηκε πως οι περικοπές ενθάρρυναν τη δράση τρομοκρατών, λέγοντας πως οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις «διαθέτουν επαρκείς πόρους». «Δεν πρέπει να υπονοούμε ότι αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δεν θα είχε συμβεί, αν υπήρχε περισσότερη αστυνόμευση», τόνισε η υπουργός.

Λίγες ώρες μετά, η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μιλώντας στη Σύνοδο του «G7» κάλεσε τους ομολόγους της να ασκήσουν όλοι μαζί πιέσεις στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ και έχουν ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, να...«ηγηθούν του αγώνα κατά της διάδοσης του εξτρεμισμού στο Ιντερνετ».

Συνεχίζονται οι έρευνες

Οσον αφορά στις έρευνες για την επίθεση στο Μάντσεστερ, ο αριθμός των συλληφθέντων «υπόπτων» που ανακρίνονται ανερχόταν έως χτες το απόγευμα συνολικά σε οκτώ μετά την προσωρινή κράτηση μιας 34χρονης και ενός 16χρονου δίχως απαγγελία κατηγοριών. Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως ξανάρχισε, μετά από πολύωρη διακοπή, η αντιτρομοκρατική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ - Βρετανίας που οφειλόταν στις πρόσφατες διαρροές των Αμερικανών σε αμερικανικά ΜΜΕ...

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις μετέβη χτες στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον και καταδίκασε τις «ανάρμοστες διαρροές πληροφοριών σε σχέση με τις έρευνες για την επίθεση στο Μάντσεστερ», εκφράζοντας «λύπη» για το περιστατικό και υποσχόμενος την έρευνα της υπόθεσης.

Στο 5% η διαφορά Συντηρητικών - Εργατικών...

Ενδιαφέρον έχει, μέσα σε αυτό το κλίμα, η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας «YouGov», που δημοσιεύτηκε χτες στους «Times» όπου πλέον η διαφορά μεταξύ Συντηρητικών - Εργατικών είναι στις 5 ποσοστιαίες μονάδες (43% - 38%) από 9 που ήταν λίγο πριν από την επίθεση στο Μάντσεστερ και 20 που ήταν λίγο μετά την αναγγελία των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιούνη.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυσκολία να βρεθεί «κοινό έδαφος»

Δηλώσεις Αϊντε για το αποτέλεσμα των απανωτών του επαφών με τις δύο πλευρές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε - έλα», σημείωσε χτες σε γραπτή του δήλωση ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

Κάνοντας έναν απολογισμό των καθημερινών συναντήσεων που είχε τις τελευταίες μέρες χωριστά με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Αϊντε σημείωσε πως στις συναντήσεις αυτές «επικεντρωθήκαμε μόνο στο να υπάρξει συμφωνία επί της μεθοδολογίας, που αυτό μπορεί να επιτευχθεί». Επανέλαβε ότι και οι δύο ηγέτες έχουν δημόσια εκφράσει την επιθυμία τους για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο, αλλά «δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σχετικά με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος». Ο Νορβηγός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ενημέρωσε σχετικά και τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ πρόκειται να ενημερώσει και τον γγ, για να ζητήσει τη συμβουλή του για τη συνέχεια.

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ακιντζί, που επισήμανε ότι «εμείς δε μπορούμε να αποδεχτούμε προϋποθέσεις» και εξέφρασε απογοήτευση, επειδή οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με όσα περιελάμβανε και το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη 2014 (ότι όλα τα θέματα συζητιούνται αλληλένδετα μεταξύ τους). Πάντως, ο Ακιντζί πρόσθεσε ότι παραμένει έτοιμος να μεταβεί στη Γενεύη και να μείνει εκεί μέχρι να παραχθεί ένα αποτέλεσμα, αλλά «σίγουρα δεν θα εγκρίνουμε μια διαπραγματευτική διαδικασία με προϋποθέσεις».

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αϊντε και τον προσκάλεσε να συναντηθούν στην Αθήνα, μεθαύριο Δευτέρα.

Συνέντευξη Αναστασιάδη

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ», ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «οι επιθετικές πολιτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε σχέση με τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού», ενώ συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζω αν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλουν να εμπλακούν (σ.σ. στις συνομιλίες της Γενεύης) γιατί είναι μια πρωτοβουλία κυπριακής ιδιοκτησίας. (...) Αλλά ασφαλώς μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ασφάλειας».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου, ο Ν. Αναστασιάδης επισήμανε ότι ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που βρέθηκε το 2015 στη Μόσχα αφού είχε ξεκινήσει η «κρίση» στην Ουκρανία, και ότι γενικά χρειάζεται να δυναμώνει ο «διάλογος» Ευρώπης - Ρωσίας. Είπε ακόμα ότι, μετά την επίσκεψη Λαβρόφ στο νησί, έχει απευθύνει πρόσκληση στον Πρόεδρο Πούτιν για να επισκεφτεί την Κύπρο και ότι αν εκείνος δεν είναι διαθέσιμος, ίσως έχει την ευκαιρία αυτή ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ. «Αν δεν μπορέσουν, έχω ζητήσει να γίνω εγώ δεκτός από τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό το φθινόπωρο», εξήγησε.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Αναζητώντας «συμβιβαστικές λύσεις»

Μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των γερμανικών και αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων επιδιώκει η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Μπριγκίτε Τσίπρις (είναι στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών που συγκυβερνούν με τους Χριστιανοδημοκράτες), η οποία βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στις ΗΠΑ, με στόχο «τη δημιουργία μιας κοινής αντίληψης σχετικά με την αξία του δίκαιου και ελεύθερου εμπορίου». Με το ταξίδι της, προσπαθεί να βρει συμμάχους στις ΗΠΑ, ώστε να αντιστρέψει τις απειλές του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για «εμπορικούς περιορισμούς» και «φόρους» που θα έβλαπταν τις γερμανικές επιχειρήσεις. «Πρέπει να θεσπίσουμε κοινούς σταθερούς κανόνες εμπορίου και στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της G20», που θα γίνει τον Ιούλη στο Αμβούργο. Στα τέλη Ιούνη, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος θα επισκεφτεί το Βερολίνο.

Την ώρα που ο Τραμπ αναφερόταν στην κυριαρχία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που «πουλάει εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ» και «αυτό πρέπει να σταματήσει», η Μπ. Τσίπρις βρισκόταν στη Νότια Καρολίνα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW.

Την Τετάρτη, η Μπ. Τσίπρις συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό της, Γουίλμπορ Ρος, όπου συνομίλησαν για το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες και διαπίστωσαν ότι «περισσότερα μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν», όπως είπε ο Ρος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ