ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε νομιμοποιούμε την υπογραφή της κυβέρνησης, είναι παράνομη!

Βασικά σημεία των συνεντεύξεων της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που έδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία

Στις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την υπογραφή της στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,στις συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε, κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας της, το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε: "Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ από χτες (σ. σ. το περασμένο Σάββατο) είναι μια από τις 19 κυβερνήσεις που υπέγραψαν το καταστατικό της σύγχρονης Αυτοκρατορίας του εγκλήματος, δηλαδή του νέου ΝΑΤΟ. Οι 19 φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, κεντροαριστερές κυβερνήσεις, συμφώνησαν να θέσουν εκτός νόμου και δικαίου κάθε έννοια σεβασμού "εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας", εθνικών συνόρων. Κήρυξαν τη βία και τον πόλεμο κατά των λαών που παλεύουν για ανεξαρτησία, για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης και εθνικής καταπίεσης. Εχουμε μπροστά μας τον σύγχρονο ευρωατλαντικό φασισμό,εναντίον του οποίου πρέπει να κηρύξουν τον δικό τους κοινό πόλεμο οι λαοί και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

Να πάρουν συγκεκριμένη θέση όλα τα κόμματα, αν συμφωνούν με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Αν πρέπει ο ελληνικός λαός να σκύψει το κεφάλι και να δεχτεί αυτή την εξέλιξη. Εμείς λέμε: Το ΚΚΕ δε νομιμοποιεί την απόφαση, τη θεωρεί παράνομη.

Χρειάζεται ακόμα πιο γρήγορα να δουλέψουμε, πριν απ' όλα εμείς οι κομμουνιστές για τη συγκρότηση του σύγχρονου Ελληνικού Πατριωτικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, που παλεύει την εκμετάλλευση, την καταπίεση, που επιβάλλουν οι πολυεθνικές του κεφαλαίου, τον πόλεμο. Να παλέψουμε για την απεμπλοκή της χώρας από τον βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Να δώσουμε, μέσα από τους αγώνες, αλλά και στις ευρωεκλογές, στις εθνικές εκλογές, το πρώτο καίριο χτύπημα, ώστε ν' αρχίσει να διαμορφώνεται ένας νέος ριζοσπαστικός συσχετισμός δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία, σε βάρος της "νέας τάξης πραγμάτων" στο εσωτερικό της χώρας, στο διεθνές περιβάλλον".

Δε δεχόμαστε "ανταλλάγματα"

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η Ελλάδα θα πάρει ανταλλάγματα για την υπογραφή της κυβέρνησης, στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, η Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε: "Πραγματικά γίνεται μια ανοιχτή συζήτηση και στελέχη της ΝΔ μιλάνε για ανταλλάγματα. Εμείς δε δεχόμαστε να μακελεύονται οι λαοί, για ανταλλάγματα. Δεν το συζητάμε. Πολύ περισσότερο που αυτά τα ανταλλάγματα δεν είναι υπέρ του ελληνικού λαού - ο οποίος δε θα γίνει Ιούδας για τα τριάκοντα αργύρια - αλλά παρέχονται για τη στήριξη της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Να σας πω μια σκέψη: Γράφτηκε και ακούστηκε ότι οι "S - 300" εγκαθίστανται στην Κρήτη. Φυσικά πρόκειται για αχρηστευμένους "S - 300" κι όχι αξιοποιούμενους για την άμυνα της χώρας και για την Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε την εγκατάστασή τους για να πει ότι έχει πολιτική πυγμής και αντιστέκεται στους Τούρκους και στους Αμερικανούς, που δεν τους θέλουν. Οταν άρχισε αυτή η συζήτηση, εμείς είπαμε ότι αν εγκατασταθούν αυτοί οι αχρηστευμένοι πύραυλοι στην Κρήτη, τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τα 'χει δώσει όλα. Αν, λοιπόν, έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη, σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα δώσει όλα και στο επόμενο μακελειό.

Να ένα αντάλλαγμα που μας δώσανε: Ενα πολιτικό τρυκ για να πάει η κυβέρνηση σε εθνικές εκλογές και να εξασφαλίσει μια ισχνή πλειοψηφία. Αλλα ανταλλάγματα: Επενδύσεις στα κατεστραμμένα Βαλκάνια, συμμετοχή στη λεία. Και να μην προτρέξω, αλλά έχουμε ένα φόβο μήπως υπάρχουν και ανταλλάγματα σε συνδυασμό με αλλαγές συνόρων. Οπως είπα, εκ μέρους του ΚΚΕ και στη Βουλή, μήπως είναι διατεθειμένοι να δώσουν 5 - 6 νησιά του Αιγαίου, να πάρουν καμιά λουρίδα από πουθενά αλλού; Τι λέει ο ελληνικός λαός, συμφωνεί; Δεν ισχυριζόμαστε πως όλα θα γίνουν όπως τα λέμε εμείς, αλλά βλέπουμε προς τα πού κινούνται οι εξελίξεις".

Πρωτόγνωρος αντικομμουνισμός

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με τον αντικομμουνισμό, στον οποίο κατέφυγε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην Ουάσιγκτον, μιλώντας για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε: "Δεν είναι ένας συνηθισμένος αντικομμουνισμός, αυτός του κ. Σημίτη. Ο πρωθυπουργός απέβαλε το προσωπείο που διατηρεί στην Ελλάδα, μόλις πήγε στην Ουάσιγκτον κι άρχισε να συνδέει τον σημερινό πόλεμο 19 χωρών κατά της Γιουγκοσλαβίας, με τον εμφύλιο πόλεμο που έγινε στην Ελλάδα και ξέρουμε πώς προκλήθηκε από την αγγλική και στη συνέχεια την αμερικανική επέμβαση στη χώρα μας. Η πάλη του ΔΣΕ είχε τις ρίζες της σ' αυτή την εισβολή και αν υπάρχουν αναλογίες με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, είναι μόνο στο επίπεδο ενός λαού που θέλει να καθορίσει τα του παρόντος και του μέλλοντος και μπαίνουν οι ξένοι και τον παρεμποδίζουν. Και είναι τρομερό που ο κ. Σημίτης "καθαγίασε" τα βρετανικά στρατεύματα που μπήκαν στην Ελλάδα το '44 και τους Αμερικανούς που δοκίμασαν τις πρώτες βόμβες ναπάλμ το '49 στην Ελλάδα. Δεν ξέρω τι λέει γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ. Ως κόμμα έχει άλλη θέση. Μπορεί να έκανε κριτική στο ΚΚΕ για τον πόλεμο και τη μεταπελευθερωτική περίοδο, αλλά ποτέ δεν είχε "εξανθρωπίσει" τη βρετανική εισβολή. Και τώρα φτάσαμε εκεί. Αλλά, όταν ένας ηγέτης φτύνει την ιστορία ενός λαού, αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμος να σφαγιάσει και το δικό του λαό, ανοίγοντας την πόρτα στον οποιονδήποτε εχθρό. Μπορεί αυτά να θεωρηθούν βαριά λόγια, αλλά δεν επιτρεπόταν ο κ. Σημίτης να πάει στην Ουάσιγκτον και να μιλήσει για την ιστορία της Ελλάδας. Ας τα 'λεγε εδώ. Ανάβει "πράσινο φως" και για εισβολή στην Ελλάδα, αν σε κάποια στιγμή οι ξένοι θεωρήσουν ότι ο ελληνικός λαός αντιστέκεται. Αυτό λέει ο κ. Σημίτης; Μπείτε στην Ελλάδα γιατί ο ελληνικός λαός διακατέχεται από έντονα αντινατοϊκά και αντιαμερικανικά αισθήματα; Αυτό λέει. Δεν ξέρω αν το 'κανε κατά λάθος, ας το διορθώσει".

Ο τουρκικός κίνδυνος

Στην ερώτηση, αν στέκει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η αντίσταση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, σχετικά με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, μπορεί να οδηγήσει σε τουρκική επίθεση κατά της χώρας μας, η Αλέκα Παπαρήγα,επισήμανε: "ΤΟ ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε ως στρατιωτικός, επιθετικός οργανισμός με το "επιχείρημα" του "κομμουνιστικού κινδύνου", του κινδύνου από τη Σοβιετική Ενωση. Στο όνομα αυτού του κινδύνου εξαπολύθηκαν, στη διάρκεια των 50 χρόνων του ΝΑΤΟ, πάνω από 150 τοπικοί πόλεμοι, στρατιωτικές επεμβάσεις και πραξικοπήματα. Πάρτε και το χουντικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, που ήταν αμερικανο-ΝΑΤΟικής έμπνευσης. Τώρα στη Γιουγκοσλαβία βρήκαν τα ανθρωπιστικά δικαιώματα και τις δήθεν εθνοκαθάρσεις. Αύριο, αν θελήσουν να μπουν στην Ελλάδα πάλι κάτι θα βρουν.

Οσον αφορά στην επίκληση του τουρκικού κινδύνου, αυτή χρησιμοποιείται επί χρόνια για να δεχτεί ο ελληνικός λαός τα αντιλαϊκά μέτρα και να υποτάσσεται. Ας το δούμε συγκεκριμένα: Η Τουρκία, λένε, θα επιτεθεί αν η Ελλάδα αρνηθεί να στείλει δυνάμεις στρατιωτικές στη Γιουγκοσλαβία ή πάρει μέτρα για να μην περνάνε από το έδαφός της ξένες δυνάμεις. Και τότε το ΝΑΤΟ, που υποτίθεται πως είναι ένας δίκαιος οργανισμός, δε θα μας προστατεύσει; Πώς θα μας αφήσει εκτεθειμένους σ' έναν άδικο πόλεμο, σε μια άδικη επίθεση; Δηλαδή, το ερώτημα και το πρόβλημα αφορά την ελληνική κυβέρνηση κι όχι εμάς. Γιατί να είμαστε στο ΝΑΤΟ, αν δεν μπορεί να μας προστατέψει από μια άδικη επίθεση;

Υστερα, αυτή τη στιγμή Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη στρατιωτική συμμαχία,συμμετέχοντας και στο ΝΑΤΟ και στην Πολυεθνική Δύναμη Ταχείας Επέμβασης. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου είπε ότι με τον ομόλογό του κ. Τζεμ έχουν συναντίληψη για την πολιτική στα Βαλκάνια και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, πάνε από κοινού.

Τώρα έπιασε ο πόνος και ο φόβος την κυβέρνηση, μήπως κινδυνέψουμε από την Τουρκία; Αφού έχουν μοιράσει μεταξύ τους το Αιγαίο προς όφελος των βλέψεων και των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης της Τουρκίας, αφού έχουν δεχτεί τη διχοτόμηση της Κύπρου, τώρα θυμούνται τον τουρκικό κίνδυνο;

Και τέλος, το ΝΑΤΟ θεωρεί νόμιμες τις παραβιάσεις που κάνει η Τουρκία. Γιατί, λοιπόν, η κυβέρνηση τα δίνει όλα στην Τουρκία, ή, εν πάση περιπτώσει κάνει συμβιβασμούς και την ίδια ώρα επικαλείται τον τουρκικό κίνδυνο; Για να δεχτεί ο ελληνικός λαός να μακελευτεί ο λαός της Γιουγκοσλαβίας. Αυτή είναι η λογική: Να συμβάλει η Ελλάδα στο γενικό μακελειό στα Βαλκάνια για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της. Ομως, είναι δυνατόν να αισθάνεται η Ελλάδα ασφαλής όταν μακελεύονται τα Βαλκάνια;

Υπαρκτά, αν θέλετε, προβλήματα με την Τουρκία τα διογκώνει η κυβέρνηση, για να κρατάει τον ελληνικό λαό ραγιά, τόσο στην άρχουσα τάξη της χώρας μας, τόσο στην ηγεσία της Τουρκίας, όσο και στο ΝΑΤΟ. Ομως, ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποιο θα είναι το "ρίσκο" της αντίστασής του. Κι αν αποφασίσει αβίαστα ότι πρέπει να υποταχθεί σ' έναν άδικο πόλεμο, ας το αποφασίσει αυτός κι όχι ο κ. Σημίτης, ή ο κ. Καραμανλής, ή ο κ. Κωνσταντόπουλος. Βεβαίως, εμείς δεν πιστεύουμε ότι ο λαός μας θα συμβιβαστεί".

Καθοριστικός ο ρόλος Ελλάδας και Ιταλίας

Στην ερώτηση σχετικά με ποια μπορεί να είναι η τελική έκβαση του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, η Αλέκα Παπαρήγα,απάντησε: "Πρώτα, να πούμε ότι τα σενάρια των ΝΑΤΟικών που προέβλεπαν πόλεμο τριών ημερών, "έσπασαν τα μούτρα τους" στη Γιουγκοσλαβία, γιατί βρέθηκαν μπροστά στην αντίσταση του γιουγκοσλάβικου λαού και σε μια παγκόσμια κοινή γνώμη που είναι αντίθετη. Γι' αυτό λέμε ότι υπάρχει δυναμική στις εξελίξεις, πολλά μπορούν να γίνουν. Βεβαίως, αυτό που βλέπουμε είναι πως είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν τη Γιουγκοσλαβία, γιατί μέσω αυτής, θέλουν να δώσουν το μήνυμα στους λαούς πως "θα σας κόψουμε το κεφάλι" αν έχετε την παραμικρή διαφορετική γνώμη από τη γνώμη του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και Δυτικοευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Θέλουν αυτό το μήνυμα να είναι παγκόσμιο και δεν είναι τυχαίο ότι γιόρτασαν τα 50 κεράκια του ΝΑΤΟ βομβαρδίζοντας μέχρι και το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης, για να βομβαρδίζουν πια και ιδέες και πληροφόρηση, όχι μόνο στρατιωτικούς και οικονομικούς στόχους.

Στην πρόθεσή τους είναι να κάνουν ολοκληρωτικό πόλεμο. Εμείς θεωρούμε ότι ακόμα και τώρα υπάρχει ελπίδα να τον αποτρέψουμε, με την πάλη των λαών, με τη διαφοροποίηση παραγόντων, ακόμα και κομμάτων. Και, αν θέλετε, μιλώντας για το πανευρωπαϊκό επίπεδο, λέμε ότι ας σταματήσει, εντελώς προσωρινά, η πολεμική ανάμεσα στα κόμματα, για να παλέψουμε να φύγει κάθε εμπόλεμη ευρωπαϊκή χώρα από τον πόλεμο. Δε θα συνεχίσουν μόνες τους τον πόλεμο οι ΗΠΑ.

Και τέλος, υπάρχουν δυο συγκεκριμένα ρήγματα, αυτά στην Ελλάδα και στην Ιταλία που πρέπει να επιβάλουμε. Γιατί η εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι η ολοκληρωτική καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας μπορεί να επέλθει αν συμβάλουν και δεν αδυνατίσει η συμμετοχή της Ελλάδας και της Ιταλίας. Αυτές οι δυο χώρες θα κρίνουν την τελική έκβαση του πολέμου. Τα κινήματα, λοιπόν, της Ελλάδας και της Ιταλίας ας το κρίνουν αυτό κι ας πράξουν αναλόγως".

Δεν προκαλούν οι μειονότητες τους πολέμους

Στην ερώτηση αν υπάρχουν ευθύνες και της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας για τον πόλεμο, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε: "Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει κανείς για την πολιτική της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας, δε θεωρούμε ότι η αιτία πολέμου έχει να κάνει με την πολιτική της στο Κόσσοβο. Δεν το συζητάμε καν αυτό αυτή τη στιγμή. Αιτία του πολέμου ήταν η αντίσταση της Γιουγκοσλαβίας να γίνει το πειραματόζωο του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Από κει και πέρα να σας πω ότι εμείς έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί - βεβαίως σαν ένα Κόμμα που μιλάει από μακριά - και για το Ντέιτον και το δράμα των Σέρβων της Βοσνίας, μιλήσαμε για το συμβιβασμό που έγινε, μιλήσαμε πολιτικά χωρίς χαρακτηρισμούς. Εχουμε αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια με τα οποία κρίνουμε κρατικές και πολιτικές ηγεσίες και μπορεί κάποια στιγμή ν' ασκούμε κριτική σε κάποια ηγεσία, όταν, όμως, αυτή, σε συγκεκριμένη στιγμή υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού της, τότε την υπερασπιζόμαστε. Οσον αφορά το θέμα του Κοσσόβου, δεν μπορούμε, βεβαίως να ξέρουμε λεπτομέρειες και δεν μπορούμε να δεχόμαστε άκριτα ό,τι λέγεται. Ξέρουμε, όμως, ότι η κριτική στην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας για παραβιάσεις δικαιωμάτων, άρχισε τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Ου-Τσε-Κα κι άρχισε η μεθοδευμένη επέμβαση στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας. Η γνώμη μας είναι πως η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας περιόρισε ορισμένα ζητήματα της αυτονομίας του Κοσσόβου, όταν άρχισε η μεθοδευμένη προσπάθεια διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας. Και ανέστειλε την εφαρμογή της συμφωνίας για τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Τώρα υπάρχει το γνωστό "ποιος, η κότα ή τ' αυγό;", αλλά όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η αναστολή της εκπαιδευτικής συμφωνίας έγινε μετά τη Βοσνία κι όταν εμφανίστηκε ο Ου-Τσε-Κα, γεγονός που επιτρέπει να πει κανείς πως η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας έκρινε ότι μ' αυτό τον τρόπο θα μπορούσε ν' αμυνθεί. Επίσης, επί της ουσίας, αυτά που λένε περί διώξεων των Αλβανών, δεν ισχύουν. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι Αλβανοί δεν έφυγαν από το Κόσσοβο πριν τους βομβαρδισμούς, εκτός - όπως λέγεται από πηγές μάλιστα που δεν είναι και πολύ έγκυρες - από 7.000.

Και να πω κάτι ακόμα: Οταν υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση, θα δεχτώ ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν δυσκολίες στο πώς θα χειριστούν το θέμα της μειονότητας. Είναι σύνθετο ζήτημα κι ας είμαστε πιο προσεκτικοί. Γι' αυτό κι εμείς είμαστε ισορροπημένοι στην κριτική μας σ' αυτά τα θέματα. Και για να καταλήξω: δε θεωρούμε ότι οι μειονότητες προκαλούν πολέμους. Το πρόβλημα αρχίζει όταν ηγεσίες μειονοτήτων - κι όχι ο κορμός τους, βεβαίως - χρησιμοποιούνται από ξένα κέντρα".

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τον Δ. Τσοβόλα

Συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,θα έχει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ στη Βουλή, στα πλαίσια των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ