ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
«Επανεκκίνηση» με παράταση της ανασφάλειας για τους μικρούς επαγγελματίες

Από πρόσφατη κινητοποίηση των ΕΒΕ στη Βουλή
Από πρόσφατη κινητοποίηση των ΕΒΕ στη Βουλή
Τα θέματα των εμβολιασμών και της λεγόμενης «επανεκκίνησης» της οικονομίας ήταν τα κύρια που συζητήθηκαν στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, χαιρέτισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για «τη διευκόλυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», καθώς, όπως είπε, «στο εξής, η αδειοδότηση απλουστεύεται και επιταχύνεται και άλλο». Με αφορμή δε τη νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και τα άλλα προκλητικά μέτρα στήριξης των ομίλων, ισχυρίστηκε τάχα πως «αποδίδουμε, λοιπόν, πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση». Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με όσα έλεγε και το περασμένο Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη: «Είχα δεσμευτεί ότι θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί αυτήν την προεκλογική της δέσμευση».

Ο διαγκωνισμός ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες συνιστά ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, καθώς όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που τους έχει καταδικάσει σε μαρασμό παραμένει και επεκτείνεται. Οσο κι αν προσπαθούν σήμερα η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να το παίξουν «σωτήρες» των βιοπαλαιστών ΕΒΕ, οι ευθύνες τους βγάζουν μάτι. Κάνοντας «ταμείο» οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν, από τη μια, την παράταση της ανασφάλειάς τους, τα μισοδανεικά των «επιστρεπτέων προκαταβολών» και, από την άλλη, την άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά το εισόδημά τους, παίρνοντας μακροπρόθεσμα μέτρα, με διαγραφές χρεών, αφορολόγητο όριο κ.λπ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, εξειδίκευσε τους στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα: «Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης την επόμενη περίοδο (>3%) από το 2021». «Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022», ώστε να έχουν περισσότερα περιθώρια ευελιξίας στη στήριξη των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Στις δράσεις για τη λεγόμενη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας (για την «υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, κυρίως για τη μεσαία τάξη»), ο Σταϊκούρας έβαλε μέτρα όπως τη «μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για όλες τις επιχειρήσεις (από το 28% στο 22%)», τη «μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα (από το 10% στο 5%)», τη «μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες (από το 100% στο 80%)», τη «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (κατά 1%)» με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό στα ασφαλιστικά ταμεία, τη «μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο». Αναφέρθηκε επίσης στη «συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την προώθηση αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης, παρουσίασε το νομοσχέδιο για «την απλούστευση του πλαισίου αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων», «με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προσέλκυση επενδύσεων».

Οι εμβολιασμοί δεν κρύβουν την επικίνδυνη πολιτική

Την αύξηση των εμβολιασμών, που όμως είναι μακράν του στόχου της επίτευξης συνολικής ανοσίας, επικαλέστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο υπουργικό συμβούλιο, για να ξορκίσει τις ανησυχίες που δημιουργεί το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων με μοναδικό μέτρο την ...«αυτοδιάγνωση».

Λογική επικίνδυνη αφού την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιμένει να μην παίρνει κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Επιπλέον, η κυβέρνηση αρνείται την πρόσβαση σε όλα τα ασφαλή εμβόλια, εμμένοντας στις αποφάσεις της ΕΕ που έχουν καταστήσει τους λαούς ομήρους των γεωπολιτικών και οικονομικών ανταγωνισμών. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τη γνωστή επίκληση της «ατομικής ευθύνης».

«Κάθε νέο βήμα μας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, δηλαδή με συνεχή self-tests, με αποστάσεις, με μάσκα, με ατομική υγιεινή. Ωστε ό,τι ανοίγει στη χώρα να μη χρειαστεί να ξανακλείσει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, την ώρα που το άνοιγμα δραστηριοτήτων και κυρίως του Τουρισμού γίνεται με βάση τις απαιτήσεις και τις επιθυμίες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που συνοδεύονται από ανύπαρκτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων του κλάδου.

«Κλίμα» συναίνεσης υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου

Στο μεταξύ, στη συμπόρευσή τους στις βασικές επιδιώξεις του κεφαλαίου, αλλά και στις διεργασίες που «τρέχουν» στο αστικό πολιτικό σκηνικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε θετικά σε επιστολή της Φώφης Γεννηματά και στο αίτημά της για τη σύγκληση κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντικείμενο ένα νέο κλιματικό νόμο. Οπως είχε αναφέρει η Γεννηματά, στόχος είναι η διαμόρφωση διακομματικής συναίνεσης ώστε να υπερψηφιστεί ο νόμος «με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός κάνει δεκτό το αίτημα και την ενημερώνει ότι ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, να αιτηθεί τη σύγκληση των αρμόδιων Επιτροπών. «Στόχος μας είναι ο νέος νόμος να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Ιουνίου ώστε μέσα από μία ευρεία διακομματική συναίνεση να οργανώσουμε τη μετάβασή μας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία», αναφέρει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του.

Συνεχίζονται οι ανοιχτές συσκέψεις - συζητήσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Ολυμπιακό Χωριό
Ολυμπιακό Χωριό
Συνεχίζονται και τις μέρες αυτές οι ανοιχτές συσκέψεις - συζητήσεις με θέμα «Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά, για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση για τις ανάγκες, το δίκιο μας», που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Τις προηγούμενες μέρες, εκδηλώσεις έγιναν σε δεκάδες γειτονιές, όπου και αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση.

Μεταξύ άλλων, στα πλαίσια των κομματικών συσκέψεων και των παρεμβάσεων για ζητήματα που «καίνε» τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, μαζική εκδήλωση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής οι Κομματικές Οργανώσεις Β' Πειραιά του ΚΚΕ στο πάρκο Κράκαρη στη Δραπετσώνα.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων σε βάρος του λαού, που στην περιοχή εκφράζεται με τα σχέδια για τη δημιουργία ΣΜΑ στο Σχιστό, εξέλιξη που έχει ξεσηκώσει μαζικές αντιδράσεις από σωματεία και φορείς.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στη στρατηγική του κεφαλαίου για τη χρυσοφόρα διαχείριση των απορριμμάτων που προσθέτει άλλη μια εστία κινδύνων, βρωμιάς και καρκίνου στον Πειραιά και ιδιαίτερα στις δυτικές συνοικίες του. Κάλεσε το λαό να δυναμώσει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες σωματείων και φορέων που έχουν βγει μπροστά να μην επιτρέψουν το νέο έγκλημα. Ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων, που έχουν βάλει διαχρονικά τη σφραγίδα τους σε σχεδιασμούς για τα απορρίμματα και έχουν για προτεραιότητα τα κέρδη του κεφαλαίου, των μεγάλων κατασκευαστικών και άλλων ομίλων, ενώ ο λαός πληρώνει μέσα από τη γενική και τοπική φορολογία, αλλά και με τις τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία του και στην υγεία των παιδιών του. Παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση του ΚΚΕ, τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού, με κριτήριο την υγεία του και βέβαια την προστασία του περιβάλλοντος.

Δραπετσώνα
Δραπετσώνα
Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Βασίλης Βατίστας, δημοτικός σύμβουλος Περάματος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γιώργος Καλαμαράς, δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου - Δραπετσώνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ολοι οι ομιλητές απηύθυναν κάλεσμα στο λαό της περιοχής να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στις 6 Μάη, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Οι συσκέψεις και εκδηλώσεις των ΚΟ Αττική συνεχίζονται και τις μέρες αυτές. Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στο Καματερό, στην πλατεία Δημοκρατίας. Θα μιλήσει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, μέλος του Τομεακού Γραφείου Δυτικών Συνοικιών.

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Ιλιον, στα δημοτικά ιατρεία (Αγίου Νικολάου), με ομιλητή τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Αύριο Τετάρτη

-- Στις 7 μ.μ. στο Λαύριο, στο Θέατρο Ρεμίζας, με ομιλητή τον Νίκο Μπουκουβάλα, μέλος της ΕΠ Αττικής.

Τετάρτη 5 Μάη

-- Στις 6 μ.μ., σύσκεψη της ΚΟΒ Μουσικών, στο Πέτρινο Θεατράκι του Φιλοπάππου (είσοδος από Μπέλες και Παναιτωλίου), με ομιλήτρια την Βιβή Σιώρα, μέλος της ΕΠ Αττικής.

Ιλιον
Ιλιον
Ανω Λιόσια
Ανω Λιόσια
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ρεσιτάλ υποκρισίας η αντιπαράθεση γύρω από τη λεγόμενη μεσαία τάξη

Σε σχόλιό του για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν επιστρέφει πίσω στους μικρούς επιχειρηματίες όσα έχασαν, αλλά με αφορμή και την πανδημία ενισχύει τα αδιέξοδά τους, τα οποία με την πολιτική τους διαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Απ' αυτήν την άποψη η αντιπαράθεση των - νυν και πρώην - κυβερνητικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) γύρω από τη στήριξη της λεγόμενης "μεσαίας τάξης" συνιστά ρεσιτάλ υποκρισίας, καθώς όλοι τους διατηρούν και στηρίζουν εκείνους τους νόμους και μηχανισμούς που τη συμπιέζουν για χάρη του μεγάλου κεφαλαίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ