ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Βήμα στην ισχυροποίηση του κοινού βηματισμού και του αγώνα των φοιτητών η Πανελλαδική Συνάντηση

Με μεγάλη συμμετοχή και μαχητικό πνεύμα έγινε το Σάββατο στη Φιλοσοφική Αθήνας, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Η Μυρτώ Καλτικοπούλου έκανε την εισήγηση στη Συνάντηση
Η Μυρτώ Καλτικοπούλου έκανε την εισήγηση στη Συνάντηση
Μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία εξέπεμψε η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που έγινε το Σάββατο, στο υπόστεγο της εισόδου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, με τη συμμετοχή 66 Φοιτητικών Συλλόγων και 27 Επιτροπών Αγώνα φοιτητών από όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα προβαλλόταν ζωντανά και παρακολουθούσαν πολλοί ακόμα φοιτητές.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια να γίνουμε ξανά φοιτητές, να παλέψουμε για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι φοιτητές στο κλείσιμο της συνάντησης, κάνοντας πράξη το σύνθημα που πολλές φόρες φώναξαν κατά τη διάρκεια των εργασιών: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά».

Καθώς εδώ και δυο χρόνια δεν έχουν γίνει φοιτητικές εκλογές που να αποτυπώνουν τους συσχετισμούς στους φοιτητικούς συλλόγους, η συνάντηση κατέληξε στην τροποποίηση και συμπλήρωση της υπάρχουσας Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ, λαμβάνοντας υπόψη την εκπροσώπηση Συλλόγων και Επιτροπών που έλαβαν μέρος για πρώτη φορά σε Πανελλαδική Συνάντηση, καθώς και φοιτητές που στο διάστημα αυτό έχουν λάβει πτυχίο κ.ο.κ.

Κάναμε την αγωνία μας για τις σπουδές και το μέλλον μας όπλο διεκδίκησης


Οι εργασίες ξεκίνησαν με την εισήγηση εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΜΑΣ, από την Μυρτώ Καλτικοπούλου, πρόεδρο του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ εκατοντάδες φοιτητές από όλη τη χώρα, φοιτητές από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Γιατί σήμερα στην Αθήνα χτυπά η καρδιά των αγωνιζόμενων φοιτητών όλης της χώρας. (...) Και με τη φωνή μας φωνάζουμε και σήμερα δυνατά: Ως εδώ! Παίρνουμε τις σπουδές και τις ζωές μας πίσω!

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας, κλειστών Σχολών, ανασφάλειας και άγχους για το μέλλον μας, η παρουσία μας εδώ είναι απόδειξη ότι ο συλλογικός αγώνας είναι ανίκητος. Γιατί σήμερα μετά από την προσπάθεια πρωτοπόρων φοιτητών σε όλη τη χώρα, μετά από Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις συντονισμού, ανοιχτά διοικητικά συμβούλια και έναν αγώνα μηνών, η πρώτη Πανελλαδική Συνάντηση φοιτητών, φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών είναι γεγονός. Από αυτή θα βγούμε πιο δυνατοί με πείρα και συμπεράσματα, που από αύριο θα μπουν στη φαρέτρα μας για να παλέψουμε ακόμη πιο αποφασιστικά.

Εχουμε ήδη πετύχει πολλά. Γιατί κάναμε την αγωνία μας για τις σπουδές και το μέλλον μας όπλο διεκδίκησης. Γιατί δεν μείναμε ο καθένας μόνος του να προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με σκυμμένο κεφάλι. Τα συσσωρευμένα προβλήματα με την τηλεκπαίδευση μέσα σε ένα χρόνο κλειστών Σχολών, οι οικονομικές δυσκολίες οι δικές μας και των οικογενειών μας, οι αρνητικές συνέπειες του εγκλεισμού ήταν οι κοινές μας αγωνίες που μας οδήγησαν να διαμορφώσουμε διεκδικήσεις, αιτήματα και δράσεις. Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν είχαμε εξαρχής συμβιβαστεί με την κατάσταση που η πολιτική των κυβερνήσεων διαμορφώνει για τις σπουδές και το μέλλον μας, αν δεν είχαμε πάρει την κατάσταση στα χέρια μας».

Καταλήγοντας επισήμανε: «Εχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα! Γιατί είμαστε πολλοί οι φοιτητές που "θέλουν κάτι να κάνουν" γιατί δεν αντέχουν να βλέπουν τις σπουδές τους να καθυστερούν, τα δικαιώματά τους να σαρώνονται. Οι χιλιάδες που συμμετείχαν στα φοιτητικά συλλαλητήρια, στις υπόλοιπες δράσεις αυτού του διαστήματος, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων που συνέβαλαν στην οργάνωση του αγώνα παρά τους προβληματισμούς ή τις αμφιβολίες τους, οι φοιτητές που πήραν πάνω τους τη διεκδίκηση στο έτος και στο Τμήμα τους συγκροτώντας Επιτροπές, συμβάλλοντας στη διεκδίκηση για τα οξυμένα προβλήματα στις σπουδές τους, είμαστε όλοι μια κρίσιμη δύναμη.

Τώρα είναι η ώρα να μεγαλώσει το μαχητικό μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που ενώνει τους φοιτητές στη συλλογική διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, κόντρα σε όσους μας τα στερούν, που πάει κόντρα στην καταστολή, στα παραμύθια της κυβέρνησης, στην προσπάθεια συκοφάντησης, ενσωμάτωσης των αγώνων μας, που παλεύει για τη μαζικοποίηση των φοιτητικών συλλόγων με ζωντανή λειτουργία και μαχητική δράση κόντρα στο συμβιβασμό, που αντιμάχεται τον εκφυλισμό, την ανοργανωσιά, για να αγκαλιάζει όλο και περισσότερους φοιτητές που μένουν ακόμα μακριά από τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση».

Mπορούμε και θέλουμε να ζήσουμε χωρίς τους εκμεταλλευτές της δουλειάς και της γνώσης μας

Τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνάντησης χαιρέτισαν εκφράζοντας τη στήριξή τους στον αγώνα των φοιτητών εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΕΕΔΥΕ, της ΔΗΠΑΚ των πανεπιστημιακών και της Προοδευτικής Ενωσης Κυπρίων Φοιτητών.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η Γιώτα Ταβουλάρη αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο αντεργατικό τερατούργημα που προετοιμάζει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως αυτή είναι «η περιβόητη "ανάπτυξη" που μας τάζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους» και τόνισε πως «ό,τι κι αν κάνουν, όμως, δεν είναι ανίκητοι! Το γνωρίζουν κι εκείνοι κι εμείς ακόμα καλύτερα! Χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά! Εμείς, όμως, μπορούμε και θέλουμε να ζήσουμε χωρίς τους εκμεταλλευτές της δουλειάς και της επιστημονικής μας γνώσης! Η ιστορική πείρα και οι ηρωικές, αγωνιστικές παρακαταθήκες του κινήματός μας μας δείχνουν και σήμερα το δρόμο. Είναι ο δρόμος της οργάνωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα τους και των φοιτητών στους συλλόγους τους. Η οργάνωση των εργαζόμενων φοιτητών στα εργατικά σωματεία. Για να αντιπαλέψουμε τα νέα βάρβαρα μέτρα και νομοσχέδια, τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές. Φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά!».

Η Δώρα Βασιλοπούλου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, επισήμανε ότι «καθ' όλη τη διάρκεια και αυτής της χρονιάς, οι γυναικείοι σύλλογοι και ομάδες της ΟΓΕ συναντηθήκαμε με τους φοιτητικούς συλλόγους στις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης μέτρων προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας», αφού «κοινή συνισταμένη» έχουν την ίδια πολιτική. Μίλησε ακόμα για την προσπάθεια της άρχουσας τάξης για συγκρότηση Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στα πανεπιστήμια, καλώντας τις φοιτήτριες να σκεφτούν μια σειρά πλευρές των πραγματικών τους στόχων και κατέληξε λέγοντας ότι «πραγματική ασπίδα προστασίας κάθε φοιτήτριας απέναντι στις διακρίσεις που βιώνει σήμερα στο Πανεπιστήμιο - ΑΕ, αύριο στους χώρους δουλειάς, αποτελεί η συλλογική αγωνιστική δράση των φοιτητικών συλλόγων για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στην υγεία, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο».

«Οι μακελάρηδες των λαών δεν έχουν καμιά θέση μέσα στα πανεπιστήμια, στα προγράμματα σπουδών, στη χρηματοδότηση και κατεύθυνση του ερευνητικού έργου μέσω των κάθε λογής προγραμμάτων, με στόχο τη χειραγώγηση της συνείδησης της νεολαίας και του λαού», σημείωσε μεταξύ άλλων χαιρετίζοντας τους αγώνες των φοιτητών ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Αναφέρθηκε ακόμη στην αντίθεση της ΕΕΔΥΕ στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το στρατό ξηράς και κάλεσε τους φοιτητές «να συναντηθούμε ξανά στις πρωτοβουλίες αντιιμπεριαλιστικής δράσης που θα γίνουν σε όλη τη χώρα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη για την καταδίκη της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Ο Νίκος Παπαλεξίου, μέλος της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ, απηύθυνε χαιρετισμό στη Συνάντηση εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ, «εκφράζοντας την αλληλεγγύη εκείνων των δασκάλων σας που μέσα από την αγωνία της μετάδοσης της γνώσης επιδιώκουμε να συμπορευτούμε με εσάς και το εργατικό ταξικό κίνημα σε έναν διαρκή αγώνα, ώστε να θέσουμε το πανεπιστήμιο και γενικά την επιστήμη στην υπηρεσία επίλυσης των λαϊκών αναγκών». Τόνισε πως «σύμμαχοί μας είναι το σύνολο των εργαζομένων», συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα και «αντίπαλοί μας είναι όλοι αυτοί, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια, που στηρίζουν τις κυβερνητικές αναδιαρθρώσεις, επιδιώκουν να ενισχυθεί η ήδη πολύπλευρη διασύνδεση πανεπιστημίων - επιχειρήσεων και η επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων».

Ο Γιώργος Σκούρος από την Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών χαιρέτισε τους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στο κλείσιμο των σχολών και τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, σημειώνοντας πως «επειδή θεωρούμε πως οι Κύπριοι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων είναι κομμάτι του ελληνικού φοιτητικού κινήματος, δεν μένουμε αδιάφοροι, δίνοντας τον δικό μας καθημερινό και διαχρονικό αγώνα για τη συστράτευση των Κύπριων φοιτητών στο πλάι του φοιτητικού κινήματος», μεταξύ άλλων πραγματοποιώντας διαμαρτυρία έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο, ενώ ευχαρίστησε το ΜΑΣ που στέκεται στο πλευρό των Κύπριων φοιτητών και για τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και καθυστερούν την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Ανταλλαγή πολύτιμης αγωνιστικής πείρας

Στη συζήτηση που ακολούθησε, εκπρόσωποι συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα από όλη τη χώρα μετέφεραν από το βήμα της Συνάντησης πολύτιμη πείρα από τη δράση, ξεκινώντας από τις αρχικές αντιδράσεις με το κλείσιμο των σχολών, τα πρώτα βήματα ζωντανέματος των συλλόγων, τις πρωτοβουλίες οργάνωσης της διεκδίκησης και της πάλης. Μίλησαν για τον επίμονο καθημερινό αγώνα όλο αυτό το διάστημα για κάθε πρόβλημα των σχολών, τις κατακτήσεις που απέσπασαν σε διάφορες περιπτώσεις, το άπλωμα σε όλη τη χώρα του αιτήματος οι φοιτητές να γυρίσουν στις σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τον αγώνα ενάντια στο νόμο που πέρασε εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση και φέρνει την αστυνομία μέσα στις σχολές, φέρνει διαγραφές φοιτητών και αποψιλώνει από εισακτέους πολλά ιδρύματα με τις αλλαγές στη βάση εισαγωγής.

Οι φοιτητές ανέδειξαν την αξία της συλλογικής διεκδίκησης, μέσα από έναν αγώνα με διάρκεια, μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και από πού προέρχονται αυτές, ανέλυσαν το πού αποσκοπούν οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Με τη δύναμη που τους δίνει ο πανελλαδικός συντονισμός, με τη μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, που εξέπεμπε όλη η συζήτηση στη συνάντηση, οι φοιτητές δήλωσαν μ' ένα στόμα ότι συνεχίζουν τον αγώνα, ορίζοντας τον επόμενο αγωνιστικό σταθμό τους, την απεργία της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη.

Μετά τη συζήτηση προβλήθηκε βίντεο που επιμελήθηκε το ΜΑΣ για τον ένα χρόνο που παραμένουν κλειστές οι σχολές, ενώ ανάλογο σύντομο βίντεο που έφτιαξαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προβλήθηκε και κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης και η μέρα ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα, με τους «Κοινούς Θνητούς», Raibo και «Rhyme Riot».

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τις τοποθετήσεις στην Πανελλαδική Συνάντηση, όπως και αναλυτικότερα η εισηγητική ομιλία, θα δημοσιευτούν σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ