ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2021
Σελ. /28
Χωρίς οξυγόνο

Σε μια χώρα - γίγαντα της παγκόσμιας οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι η Ινδία, όπου εδρεύει το μεγαλύτερο σε όλο τον κόσμο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων για τον κορονοϊό, οι άνθρωποι προσβάλλονται κατά εκατομμύρια από την πανδημία και πεθαίνουν κατά χιλιάδες, όχι μόνο λόγω έλλειψης κρεβατιών στα νοσοκομεία, όχι μόνο λόγω έλλειψης ΜΕΘ, αλλά και λόγω έλλειψης οξυγόνου! Είναι μάλιστα τέτοια η απελπισία των συγγενών, που αναζητούν από το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να αγοράσουν οξυγόνο για τους δικούς τους ανθρώπους από εταιρείες παραγωγής, που αυτήν την περίοδο κάνουν χρυσές δουλειές. Η κατάσταση που χειροτερεύει τις τελευταίες μέρες, ενεργοποίησε μάλιστα τα γεωπολιτικά αντανακλαστικά των ΗΠΑ και ΕΕ, που κινητοποιούν τη ...διπλωματία του οξυγόνου για να συσφίξουν τις σχέσεις τους με την Ινδία, όχι βέβαια από ενδιαφέρον για τον λαό που υποφέρει, αλλά ως ανάχωμα στην κυριαρχία της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή. Απ' όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, είτε μιλάμε για τους ομαδικούς τάφους της Νέας Υόρκης, είτε για τη διαλογή ασθενών στις ΜΕΘ της Ευρώπης, είτε για ασφυξία των νοσοκομείων σε χώρες - μεγαθήρια της Ασίας, όπως η Ινδία, το συμπέρασμα είναι παντού το ίδιο: Ο αγιάτρευτος ιός του καπιταλισμού στερεί κυριολεκτικά το οξυγόνο από τον λαό και τις ανάγκες του, για να ταΐζει τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.

Μήνυμα

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων, μεγάλη εταιρεία logistics έστειλε στους εργαζόμενους το παρακάτω μήνυμα: «...θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί: Να φοράμε μάσκα, να τηρούμε αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια μας σε κάθε ευκαιρία, να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις»! Οι μεγαλοεργοδότες ανησυχούν μήπως οι εργαζόμενοι κολλήσουν από τα παιδιά τους, τώρα που ανοίγει η Εκπαίδευση. Αντί όμως να πάρουν πρόσθετα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, συνεχίζουν να εκθέτουν τους εργαζόμενους στα διάτρητα υγειονομικά πρωτόκολλα, που με την ανοχή του κράτους έχουν μετατρέψει σε εστίες υπερμετάδοσης χιλιάδες εργασιακούς χώρους, επειδή τα μέτρα κοστίζουν και καθυστερούν την παραγωγή. Στόχος τους λοιπόν είναι, από τη μια, να υπογραμμίσουν την ατομική ευθύνη ως το αποκλειστικό μέσο προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό (χέρια, μάσκα, αποστάσεις και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει...) κι από την άλλη να υπενθυμίσουν εκβιαστικά το «μακριά από τις διαδηλώσεις», δηλαδή από τους αγώνες που καταγγέλλουν τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας στη διαχείριση της πανδημίας και διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και παντού! Η πρόκληση δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν το δικό τους μήνυμα να παραδώσουν. Και θα το κάνουν μαζικά με την απεργία στις 6 Μάη, τιμώντας αγωνιστικά και διεκδικητικά την Πρωτομαγιά.

Εξόντωση...

Με τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ να ξεπερνούν σταθερά το 1,1 εκατ. ανθρώπους, με πάνω από 500 χιλιάδες συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε αναστολή και με ορατό τον κίνδυνο πολλές απ' αυτές να καταγγελθούν από τους εργοδότες το επόμενο διάστημα, διογκώνοντας τις στρατιές των ανέργων, η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση τη 10ωρη εργασία. Η παρέμβαση αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των «νόμιμων» υπερωριών στις 150 ετησίως, δεν οδηγεί μόνο στην εξόντωση αυτών που έχουν δουλειά και στην αύξηση της απλήρωτης εργασίας, αλλά με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και σε νέες απολύσεις ή μη προσλήψεις, καταδικάζοντας κι άλλους στην ανεργία, ενώ η επέκταση της ευελιξίας θα επιδεινώσει συνολικά τους όρους για όσους ανέργους καταφέρουν στο μέλλον να βρουν δουλειά.

... και κοροϊδία

Σήμερα, που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει απογειωθεί και οι ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους διευρύνονται ολοένα και περισσότερο, η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της βαφτίζουν «πρόοδο» τη 10ωρη δουλειά. Το αίτημα όμως για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο με αύξηση των αποδοχών, που προβάλλουν τα συνδικάτα μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς, στις 6 Μάη, κλιμακώνοντας τον αγώνα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, είναι αυτό που απαντάει πραγματικά στις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος και όχι να αυξηθεί. Οσο για την κυβέρνηση, που παρουσιάζει τη 10ωρη δουλειά ως τον «προθάλαμο» της 4ήμερης εργασίας, καλά θα κάνει να «μαζέψει» αυτά τα χυδαία «επιχειρήματα» και να μην προκαλεί τους εργαζόμενους, που ζουν στο πετσί τους - με ευθύνη και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων - τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την εκτεταμένη ευελιξία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1791 Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

1864 Πεθαίνει ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και Φιλικός, Γιάννης Μακρυγιάννης.

1920 Ο Β. Ι. Λένιν ολοκληρώνει το έργο του «Αριστερισμός, η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού».

1920 Οι εργάτες του Μπακού εξεγείρονται και με τη συνδρομή του Κόκκινου Στρατού εγκαθιδρύουν τη σοσιαλιστική εξουσία. Την επόμενη μέρα ανακηρύσσεται η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν (28/4).

1936 Ο Ι. Μεταξάς λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής από το σύνολο των αστικών κομμάτων της Βουλής. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταψηφίζει. Επίσης καταψηφίζουν 3 αστοί βουλευτές.

1941 Τα γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα. Ολος ο κόσμος μένει κατάκλειστος στα σπίτια του.

1941 Αυτοκτονεί η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα.

1944 Μεγάλη απεργία του αθηναϊκού λαού εναντίον της τρομοκρατίας των δυνάμεων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους.

1957 Η Ελλάδα προσχωρεί στο «Δόγμα Αϊζενχάουερ».

1992 Η Σερβία και το Μαυροβούνιο σχηματίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

1993 Μετά από έναν σκληρό εμφύλιο πόλεμο, που κράτησε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία.

...και σαν χτες

1564 Γεννιέται ο Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1798 Γεννιέται ο Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά.

1828 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1915 Η Ιταλία, παρότι υπήρξε μέλος της Τριπλής Συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Ιταλία) από τη συγκρότησή της το 1882, με την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αλλάζει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και συντάσσεται με τις δυνάμεις της Αντάντ (Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία).

1937 Ενώ μαίνεται ο ισπανικός Εμφύλιος, η αεροπορία των ναζί, σε συνεννόηση με τον Φράνκο, ισοπεδώνει την Γκουέρνικα, μια μικρή πόλη στη χώρα των Βάσκων, σκοτώνοντας χίλιους ανυπεράσπιστους αμάχους.

1941 Στον Αη Στράτη, δύο μέρες πριν καταληφθεί από τους Γερμανούς, οι εξόριστοι κομμουνιστές επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά του στρατοπέδου ανοίγει πυρ με αποτέλεσμα το θάνατο των πολιτικών εξόριστων Νίκου Παπαδάτου, Παναγιώτη Πέπα και Κώστα Σκυτούδη.

1941 Αντιπρόσωποι των μονών του Αγίου Ορους απευθύνουν θερμή επιστολή προς τον Α. Χίτλερ.

1960 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 42 στελεχών του ΚΚΕ. Καταδικάστηκαν σε ισόβια για «προσφορά σε κατασκοπία» οι Χαρίλαος Φλωράκης, Μήτσος Δάλλας, Κώστας Λουλές, Γιώργος Κουτρούκης, Κυριάκος Τσακίρης και Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.

1963 Πεθαίνει ο παιδαγωγός Μιχάλης Παπαμαύρος.

1986 Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης, ο αντιδραστήρας νούμερο 4 του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας του Τσερνομπίλ αντιμετωπίζει μια διακύμανση ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ως αποτέλεσμα σειρά εκρήξεων ατμού και την καταστροφή τμήματος του καλύμματος του αντιδραστήρα.

1994 Η Νότια Αφρική διεξάγει τις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικές διακρίσεις (καθεστώς του Απαρτχάιντ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ