ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2019 - Κυριακή 28 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
1η Μάη - Μέρα αγώνα της εργατικής τάξης

Η 1η Μάη κατοχυρώθηκε πριν από 150 χρόνια, το 1889, τρία μόλις χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1886 στο Σικάγο, ως μέρα γιορτής της εργατικής τάξης. Μέρα τιμής και μνήμης για όλους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές που έδωσαν τη μάχη, ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή, για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών, την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Μέρα σταθμός και για τη σύγχρονη Ιστορία μας, αφού ήταν 1η Μάη όταν οι Γερμανοί έστησαν 200 κομμουνιστές στον τοίχο της Καισαριανής και «ίσα έν' αντρίκειο ανάστημα ψηλώσαν το σωρό».

Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται όπως αρμόζει στην εργατική τάξη και τους αγώνες της, ως απεργία. Μία ακόμα μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι ενάντια στην κυβέρνηση, την εργοδοσία και τη συνδικαλιστική μαφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που κάθονται στο σβέρκο τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας «επάξια» στο δρόμο των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διατήρησε τα μνημόνια ενώ έφερε και 3ο, το οποίο ψήφισαν από κοινού. Μετατρέπει τη χώρα μας σε μια απέραντη βάση των Αμερικανών από Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη. Δαπανά υπέρογκα ποσά για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, αφήνοντας τις ανάγκες των στρατευμένων στην ήδη επιβαρυμένη τσέπη των οικογενειών τους. Εμπλέκει τη χώρα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς καταστολής και φακελώματος, όπως η Europol, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή, η Σένγκεν κ.ά.

Οι φαντάροι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας πρέπει να στείλουν ηχηρό μήνυμα ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ, να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά μαζί με τους εργαζόμενους, δείχνοντας στην πράξη ότι ο αγώνας και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους δεν σταματούν στην πύλη των στρατοπέδων. Η περήφανη στάση των φαντάρων που διαφωνούν με τη συμμετοχή των μονάδων τους σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις, σε αποστολές εκτός συνόρων, που «κυνηγούν» τους φασίστες και τους νοσταλγούς του Χίτλερ και της χούντας, που βγαίνουν στην αναφορά για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, δικαιώματα και ελευθερίες κατά τη διάρκεια της θητείας τους, δείχνει ποιο πρέπει να είναι το πραγματικό «ηθικό στο στράτευμα».

Εμπνεόμαστε - διδασκόμαστε από αυτούς που δε λύγισαν ποτέ.

Υπάρχει διαφορετικός δρόμος απ' αυτόν των μνημονίων, της φτώχειας και των πολέμων, με κίνητρο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την Ευρώπη του Σοσιαλισμού.

«Εδώ θα τσαλαπατήσετε έναν σπινθήρα, αλλά εκεί και εκεί, πίσω σας - και μπροστά σας, και παντού, οι φλόγες καίνε. Είναι μια κρυφή πυρκαγιά. Δεν μπορείτε να τη σβήσετε».

(August Spies - Ενας από τους ηγέτες της εξέγερσης του Σικάγου το Μάη του 1886)


Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

«Την ώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει αμέτρητα ποσά στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών αναγκών και βάζει τη χώρα σε μεγαλύτερους κινδύνους, δεν δίνει τίποτα για να μπορεί να περάσει μία αξιοπρεπή θητεία ένας φαντάρος.

Στο στρατόπεδο όπου κάνω τη θητεία μου, τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα υποδομών, αφού είχαμε θέματα με τα μπάνια αλλά και με τα εστιατόρια, λόγω τεχνικών προβλημάτων σε αυτά, ελλείψεων σε φούρνους κ.ά. Ενώ τα προβλήματα είχαν αναφερθεί, δεν δίνονταν λύσεις. Ετσι, αρκετοί φαντάροι βγήκαμε παραπονούμενοι στην αναφορά της μοίρας, όπου επιμείναμε στο ότι πρέπει να δοθεί λύση άμεσα, ασχέτως κοστολογικών εμποδίων που έμπαιναν και λόγω του ότι δεν περισσεύουν λεφτά του κράτους για εμάς τους φαντάρους, όπως ουσιαστικά μας είχε εξηγηθεί. Επιμείναμε στο ότι η κυβέρνηση βρίσκει λεφτά για εξοπλιστικά προγράμματα ή για να χτίσει τις βάσεις των Αμερικανών, αλλά με εμάς τι γίνεται;

Ετσι, λοιπόν, και μετά την έντονη διαμαρτυρία μας στην αναφορά, καταφέραμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, λίγων ημερών, υπήρξε φροντίδα και καλύφτηκαν όλες μας οι ελλείψεις. Αυτό μας δίδαξε για ακόμη μια φορά ότι ακόμα και στη θητεία μας δεν πρόκειται να μας χαριστεί τίποτα χωρίς διεκδίκηση!».

Φαντάρος από ΕΛΔΥΚ

***

«Ακόμη ένα απαράδεκτο περιστατικό σημειώθηκε σε στρατόπεδο όπου κάνουν την θητεία τους Ελληνες στρατιώτες. Συγκεκριμένα, στο 1ο Μ/Κ Τάγμα της ΕΛΔΥΚ έγινε αντιληπτή από στρατιώτες η ύπαρξη ημερολογίου "τοίχου" στο οποίο "φιγουράριζε" ο γνωστός Χίτης Γρίβας, συνεργάτης των Γερμανών στην Κατοχή και αντικομμουνιστής.

Επειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες στρατιωτών, η διοίκηση της Μονάδας αναγκάστηκε να "κατεβάσει" τα εμετικά ημερολόγια. Κάλυψη και νερό στο μύλο της φασιστικής δράσης μέσα στα στρατόπεδα αποτελεί επίσης το γεγονός της απαγόρευσης των στρατιωτών να βγουν παραπονούμενοι στην αναφορά του Τάγματος, καταπατώντας έτσι το αναφαίρετο δικαίωμά τους. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η αιτιολογία που δόθηκε, ότι "απαγορεύεται η πολιτική μέσα στα στρατόπεδα", όπως επίσης και "αν θιχτεί αυτό το θέμα μπορεί να ανέβουν τα πνεύματα, επειδή κάποιος άλλος μπορεί να έχει διαφορετική άποψη για τον Γρίβα". Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι το "ξέπλυμα" των συνεργατών των ναζί στη χώρα μας αλλά ο αντιφασιστικός λόγος και να μη θιχτεί ο ναζισμός κάποιων ελάχιστων μέσα στα στρατόπεδα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα εμετικά εθνικιστικά και φασιστικά συνθήματα που ακούγονταν στη Μονάδα το προηγούμενο διάστημα και που η αγωνιστική στάση και οι έντονες διαμαρτυρίες των στρατιωτών τα σταμάτησαν.

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η ανοχή που υπάρχει από την κυβέρνηση και διάφορες διοικήσεις μονάδων στη φασιστική δράση μέσα στα στρατόπεδα.

Η διεκδίκηση των στρατιωτών για καλύτερες συνθήκες ζωής μέσα στα στρατόπεδα, για τις εγκαταστάσεις, το φαγητό, τις μεταφορές και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων πάει μαζί με τον αγώνα να απομονωθεί η φασιστική ιδεολογία και δράση, όπως κι αν εκείνη εμφανίζεται. Είναι η ίδια στάση ζωής μέσα και έξω από τα στρατόπεδα, πριν, κατά τη διάρκεια και στο πέρας της στρατιωτικής θητείας. Αγωνιστική και ανυποχώρητη.

Ο λαός μας έχει γράψει το δικό του ημερολόγιο, κάθε σελίδα του είναι αγώνας και θυσίες για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας. Ενδοξες σελίδες του γράφτηκαν μέσα από τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τις εξορίες και τα ξερονήσια. Κόντρα στους "ισχυρούς" που παρουσιαζόντουσαν ως ανίκητοι. Στην ίδια ρότα και σήμερα, κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην ολοένα βαθύτερη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, ενάντια στη μισή δουλειά και μισή ζωή... Συνεχίζουμε».

Φαντάροι από το 1ο Μ/Κ Τάγμα της ΕΛΔΥΚ.

***

«Πρόσφατα παρατηρήσαμε ότι σε κάδρο που βρισκόταν εντός του θαλάμου μας αναγραφόταν το εξής κείμενο: "Δεν λησμονούμε τις χαμένες πατρίδες". Ηταν ένας πίνακας από τη συλλογή για τη Μ. Ασία. Αυτό ήταν αρκετό για να ανοίξει η συζήτηση μεταξύ των στρατιωτών ότι τέτοια συνθήματα και λογικές δεν έχουν καμία θέση μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις, ότι είναι επικίνδυνες και ότι εμείς σαν λαϊκά παιδιά πρέπει να έχουμε σαν σημαία μας τη φιλία των λαών. Αποφασίσαμε ορισμένοι να ζητήσουμε να κατέβει άμεσα και να αναφέρουμε ακριβώς τους λόγους για τους οποίους δεν θέλουμε να βρίσκεται μέσα στους θαλάμους μας κάτι τέτοιο. Λίγες ώρες μετά, το κάδρο είχε αφαιρεθεί».

Στρατιώτες από το 645 Μ/Κ ΤΠ, Ξάνθη



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ