ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2019 - Κυριακή 28 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

Συνέντευξη με τον Στ. Παπαδάκη, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος προ καιρού αντιτάχθηκε στην αποστολή της φρεγάτας «Ναβαρίνον», όπου υπηρετούσε, σε ΝΑΤΟική αποστολή

O «Ριζοσπάστης» έμαθε ότι ο Σταύρος Παπαδάκης, που υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Δίοπος Μηχανικός -Τ/ΜΗΧ στη φρεγάτα «Ναβαρίνον», ταξιδεύει σήμερα με πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού. Θυμίζουμε ότι ο ναύτης Παπαδάκης κράτησε αγωνιστική στάση, βγαίνοντας στην αναφορά και δηλώνοντας τη διαφωνία του στη συμμετοχή της φρεγάτας «Ναβαρίνον» σε ΝΑΤΟικές αποστολές. Ο Στ. Παπαδάκης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Μανώλη Συντυχάκη.

Ο «Ριζοσπάστης» επικοινώνησε με τον Στ. Παπαδάκη και είχε τον ακόλουθο διάλογο:

-- Γεια σου Σταύρο, πώς είσαι, πού ταξιδεύεις, τι προβλήματα αντιμετωπίζεις ως ναυτεργάτης;

-- Αυτήν την περίοδο το πλοίο στο οποίο εργάζομαι βρίσκεται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ναυτεργατικός κλάδος είναι πολλά, όπως σε κάθε κλάδο. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι από διάφορες θέσεις προσπαθούν να πείσουν ότι οι ναυτεργάτες είμαστε μέσα σε μια γυάλα, ότι είμαστε διαφορετικοί από τους εργάτες της στεριάς, αλλά όπως φαίνεται και από τα προβλήματα κάτι τέτοιο δεν ισχύει - το αντίθετο, βρισκόμαστε όλοι οι εργάτες στην ίδια κατάσταση.

-- Σταύρο, στη διάρκεια της στρατιωτικής σου θητείας ως ναύτης διαμαρτυρήθηκες για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές αποστολές. Σήμερα, γιατί πρέπει οι νεολαίοι και οι στρατευμένοι να καταδικάσουν τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και να συμπορευτούν σε όλες τις εκλογές με το ΚΚΕ;

-- Θέλουν να παρουσιάζουν το ΝΑΤΟ ως «παράγοντα σταθερότητας», τις ΗΠΑ ως «μαχητές κατά της τρομοκρατίας» και «υπέρ της δημοκρατίας» και την ΕΕ ως μια «ένωση των λαών» της Ευρώπης. Η πραγματικότητα όμως φαίνεται και από τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα, στα οποία οι ενέργειες αυτών των δυνάμεων οδήγησαν. Επεμβάσεις σε Κορέα, Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, αλλά και στην Ελλάδα. Το σχέδιο «Αττίλας» πήρε σάρκα και οστά, όντας η Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ. Υπήρξε μήπως αλλαγή στη διχοτομημένη Κύπρο, αν και είναι μέλος της ΕΕ;

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα και αποδεικνύουν περίτρανα ότι η «ειρήνη» τους επιβάλλεται με το πιστόλι στον κρόταφο. Ακόμα και μέσα στο Αιγαίο, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όμως οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο.

Οσον αφορά την «Ευρώπη των λαών», πέραν της προσπάθειας της αλλοίωσης της Ιστορίας αυτών των λαών, όλοι οι νόμοι - Οδηγίες που προέρχονται από το Ευρωκοινοβούλιο και τα λοιπά όργανα της ΕΕ είναι για την υπεράσπιση των λίγων, των καπιταλιστών και των συμφερόντων τους, και όχι των λαών και των εργατών. Σε όλα τα παραπάνω χρειάζεται να δοθεί μια απάντηση, ή καλύτερα μια υψωμένη γροθιά ενάντια σε αυτό το σύστημα, μια συνειδητή ψήφος για να ακουστεί πραγματικά η φωνή των λαών σε όλες τις κλίμακες, για να ακουστεί η φωνή της εργατικής τάξης. Χρειάζεται συνειδητή ψήφος στο κόμμα της εργατικής τάξης. Φυσικά, δεν αρκεί μόνο η ψήφος εάν αυτή δεν συνοδεύεται με δράση, με συμμετοχή στους αγώνες και στις διεκδικήσεις.

-- Σταύρο, γνωρίζεις ότι η βάση της Σούδας αποτελεί αμερικανοΝΑΤΟικό προγεφύρωμα για τις επιθέσεις ενάντια σε άλλους λαούς. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση του λαού της Κρήτης ενάντια στη δολοφονική λειτουργία της βάσης της Σούδας;

-- Ο λαός της Κρήτης, όπως όλοι οι λαοί, έχει σταθεί παλικαρίσια απέναντι σε όλους τους εχθρούς του. Την ίδια στάση πρέπει να κρατήσει και απέναντι στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Δεν προσφέρουν τίποτα στο νησί, χρησιμοποιούν το αβύθιστο αεροπλανοφόρο τους για να βομβαρδίζουν και να σκοτώνουν αμάχους, να ανεφοδιάζουν τα πλοία τους και να τα στέλνουν για να σκορπίσουν τον θάνατο σε γείτονες λαούς. Ο λαός της Κρήτης πρέπει να τους καταδικάζει με κάθε τρόπο και να κάνει πράξη το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί μετατρέπουν το νησί σε στρατηγικό στόχο, όμως την κρίσιμη στιγμή δεν θα βρίσκονται εκεί να το υπερασπιστούν. Αυτό το δύσκολο έργο θα πρέπει να το επωμιστεί ο κρητικός λαός.

Είναι άλλος ένας λόγος που μπαίνω υποψήφιος, γιατί εμείς οι ναυτικοί, όταν ταξιδεύουμε, έχουμε αφήσει πίσω οικογένειες που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Απ' όπου κι αν βρίσκεται ο καθένας, έχει καθήκον να αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή.

«SEA SHIELD 19» - «ΜΕΔΟΥΣΑ 8»
Ποια συμφέροντα υπηρετούν τα πλοία και τα στρατεύματα στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατ. Μεσόγειο;

Πρόσφατα οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί διοργάνωσαν δύο στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού. Η πρώτη με την ονομασία «SEA SHIELD 19» διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα και συμμετείχαν η ΝΑΤΟική δύναμη SNMG-2, πλοία από Τουρκία, Βουλγαρία, Πολωνία. Η δεύτερη με την ονομασία «ΜΕΔΟΥΣΑ 8» πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Συμμετείχαν ειδικές δυνάμεις Ελλάδας και Αιγύπτου. Η άσκηση ανάμεσα στα άλλα περιλάμβανε και αποβατική ενέργεια σε ακτή της Αλεξάνδρειας.

Η διοργάνωση παρόμοιων ασκήσεων από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, με τη συμμετοχή του προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αισθάνεται περήφανη από τις κολακείες των ιμπεριαλιστών, αυτών που έχουν διαλύσει χώρες, όπως η Γιουγκοσλαβία και η Λιβύη, έχουν χαράξει σύνορα με το αίμα των λαών. Ωστόσο, ο λαός μας και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί να μείνουν απαθείς με τη συμμετοχή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς.

Ποια συμφέροντα υπηρετούν τα πλοία και τα στρατεύματα στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε στον Λίβανο, στο Ισραήλ, στη Ρουμανία και την Αίγυπτο;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συμπλέουν όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο λαός μας έχει κάθε συμφέρον να ενισχύσει σε όλες τις εκλογές το ΚΚΕ. Η ενίσχυσή του αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για να μπει φραγμός στο συνδικάτο πολέμου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Για να κλείσουν όλες οι βάσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη χώρα μας.


Λ. Α.

Εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ

Οσο θα πλησιάζουμε τη μέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών του Μάη 2019, τόσο θα αυξάνονται και τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων για τις αξίες της ΕΕ που αφορούν την «ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία».

Τα οράματα και η στρατηγική της ΕΕ στην πραγματικότητα το μόνο που επιδιώκουν είναι η θωράκιση των μονοπωλιακών τους ομίλων στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα των ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την αντιλαϊκή στρατηγική κεφαλαίου - ΕΕ, καθώς συμμετέχει ενεργά σε όλους τους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών, διεκδικώντας μερίδιο για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης.

Την ίδια στιγμή, ο λαός στενάζει από τα μέτρα των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων, ενώ η ευρωενωσιακή επιτροπεία και εποπτεία παραμένει, με αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου και των λαϊκών αναγκών σε όλα τα επίπεδα, πάντα με τις συνταγές και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - με τη σύμφωνη γνώμη όλων των άλλων κομμάτων - φροντίζει να επιδεικνύει «υπεύθυνη συμπεριφορά» στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ με τη συμμετοχή σε επεμβάσεις και αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Να θυμίσουμε ότι η ΚΠΑΑ αποτελεί τον στρατιωτικό βραχίονα της ΕΕ που ενισχύει τις ικανότητες δράσης της, πρόκειται ουσιαστικά για ένα επιθετικό εργαλείο των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Στους νέους επιθετικούς προσανατολισμούς της ΚΠΑΑ εντάσσεται και η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ με μηχανισμούς όπως είναι η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και ο μηχανισμός «Αθηνά», που χρηματοδοτεί τις κοινές δαπάνες των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ, και η συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Και καθώς οξύνονται οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών μέσα στους κόλπους της ΕΕ, ετοιμάζουν νέα μέσα και επικίνδυνους μηχανισμούς στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ για τη θωράκιση των μονοπωλίων τους.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η θέσπιση «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» (ΕΜΕ), όπως προκλητικά αναφέρεται στην απόφαση μετά την έγκριση της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου, προς το Συμβούλιο και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, υιοθετώντας μάλιστα σχετική πρόταση της τελευταίας.

Πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, ενώ, όπως λέγεται στο κείμενο, «η εξελισσόμενη πραγματικότητα που προκαλεί ανησυχία απαιτεί, ωστόσο, να μην παραμείνει η ΕΕ αποκλειστικά "πολιτική δύναμη", αλλά να αναπτύξει και να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες ...λαμβάνοντας υπόψη ότι ο στρατός διαδραματίζει εν προκειμένω καίριο ρόλο...».

Ανάμεσα στα άλλα, μάλιστα, η σχετική απόφαση προβλέπει τον διπλασιασμό των στρατιωτικών δαπανών (στο 1,5 δισ. ευρώ ετησίως).

Για όλα αυτά η λύση είναι μια, μακριά και έξω από τις ενώσεις και τις συμμαχίες των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


Τριαντάφυλλος ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Αντιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

Γιούρι Γκαγκάριν - παράδειγμα και για στρατιωτικούς

Συμπληρώθηκαν πριν μερικές μέρες τα 51 χρόνια απ' όταν ο Γ. Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε πτήση στο Διάστημα, τον Απρίλη του 1961. Ο Γκαγκάριν ήταν αεροπόρος κοσμοναύτης της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), σμήναρχος ήρωας της Σοβιετικής Ενωσης και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ). Προερχόταν από αγροτική οικογένεια. Σε επαγγελματική σχολή απέκτησε την ειδικότητα του εφαρμοστή χυτηρίου. Εκπαιδεύτηκε στην Αεροπορική Λέσχη του Σαράτοφ και στη συνέχεια στην 1η Στρατιωτική Αεροπορική Σχολή Χειριστών. Το 1960, ως ένας από τους ικανότερους και γενναιότερους αεροπόρους, εντάχθηκε στην ομάδα των κοσμοναυτών. Το 1968 τελείωσε τη Στρατιωτική Αεροπορική Ακαδημία της Μόσχας. Εμπνεόταν από τον αγώνα της σοβιετικής εξουσίας να μεταμορφώσει την καθυστερημένη καπιταλιστική Ρωσία σε μια σύγχρονη και ισχυρή χώρα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα μέσα που του έδωσε για να πετάξει ψηλά, ψηλότερα από κάθε άλλον και να γυρίσει πίσω προσφέροντας σε ολόκληρη την ανθρωπότητα σημαντικές γνώσεις. Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ενώ εκτελούσε δοκιμαστική πτήση σε αεροσκάφος και είναι θαμμένος στην Κόκκινη Πλατεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ