ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι φασίστες αξιοποιούν την πολιτική εγκλωβισμού ΕΕ - κυβέρνησης

Πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο λίγο πριν δεχτούν την άγρια επίθεση των φασιστοειδών
Πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο λίγο πριν δεχτούν την άγρια επίθεση των φασιστοειδών
Τις ευθύνες των φασιστοειδών και της πολιτικής εγκλωβισμού της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την πρόσφατη δολοφονική επίθεση κατά προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας τα παρακάτω:

«120 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από φασιστοειδή οι οποίοι έφυγαν ανενόχλητοι, χωρίς καμία σύλληψη και δίωξή τους. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με διώξεις για απείθεια και παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου, ενώ ήταν αυτοί που δέχτηκαν την επίθεση κατά τη συγκέντρωσή τους στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο, αντιδρώντας στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στη Μόρια και στον εγκλωβισμό τους στο νησί εξαιτίας της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα, περίπου 200 ακροδεξιοί, φασίστες και χούλιγκαν απείλησαν ζωές πετώντας πέτρες, μεταλλικά εργαλεία και ναυτικές φωτοβολίδες, έδειραν πρόσφυγες, έκαψαν περιουσίες, απείλησαν δημοσιογράφους, υπό το αδιάφορο βλέμμα των αστυνομικών, που ψέκασαν με χημικά και τους πρόσφυγες.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-- Πώς τοποθετείται στον απαράδεκτο γεωγραφικό περιορισμό και εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, σε δομές με άθλιες συνθήκες διαβίωσης που είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, γενικότερα της πολιτικής εγκλωβισμού της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που δίνει δυνατότητες αξιοποίησης από τους φασίστες, δεδομένης και της σημαντικής αύξησης των αφίξεων στα νησιά το τελευταίο διάστημα;».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω του Εβρου

Αγνωστος ο αριθμός ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο ποτάμι

Κατά εκατοντάδες συνεχίζουν να έρχονται στη χώρα μας πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, προσπαθώντας να γλιτώσουν το θάνατο, αναζητώντας ασφάλεια για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο, τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές ροές από τα χερσαία σύνορα της χώρας με την Τουρκία στον Εβρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αστυνομία τον Μάρτη στους νομούς της Θράκης συνελήφθησαν 1.658 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον Απρίλη, καθώς μόνο μέχρι τις 20/4 είχαν περάσει τον Εβρο 1.500 άτομα.

Οι πρόσφυγες επιχειρούν να διασχίσουν τον Εβρο, αψηφώντας τα φουσκωμένα νερά του ποταμού και τις πλημμυρισμένες παρακείμενες εκτάσεις, όμως πολλές είναι οι περιπτώσεις που χάνονται στα νερά του. Τελευταίο τέτοιο καταγεγραμμένο περιστατικό αφορά μια γυναίκα και τρία παιδιά που φέρεται να χάθηκαν στο Σοφικό Διδυμοτείχου στις αρχές του Απρίλη, όταν μαζί με άλλους 25 πρόσφυγες πέρασαν τον ποταμό και μπήκαν στη χώρα μας.

Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σ' αυτή τους την προσπάθεια. Τα τελευταία 18 χρόνια, 369 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να εισέλθουν στη χώρα μας μέσω του ποταμού Εβρου και έχουν εντοπιστεί και οι σοροί τους, έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με δηλώσεις του ιατροδικαστή και καθηγητή του ΔΠΘ, Π. Παυλίδη στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας. Μόνο οι 105 από αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί και ορισμένοι έχουν αποδοθεί σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά τη 18ετία, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους στην παρέβρια ζώνη και των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, ξεπερνάει τους 1.000 ίσως και 1.200 ανθρώπους.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, αυξάνεται και ο αριθμός των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Εβρου βρίσκονται περίπου 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Αλλοι 56 ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης ή αλλιώς «προστατευτικής φύλαξης», στο αστυνομικό τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Μυγδονίας στη Λητή και στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης στη Μενεμένη.

Από το Γενάρη μέχρι και τις 16 Απρίλη 2018 στην Κεντρική Μακεδονία βρέθηκαν σε «προστατευτική φύλαξη» 212 ανήλικοι πρόσφυγες, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του 2017 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 353.

Κατά την κράτησή τους, που διαρκεί από δύο βδομάδες μέχρι και έναν μήνα, τα ανήλικα παιδιά συνωστίζονται σε κελιά με ανεπαρκή φωτισμό και θέρμανση, χωρίς κρεβάτια, προβληματικές συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες και έλλειψη ζεστού νερού. Απαγορεύεται ο προαυλισμός τους και δεν έχουν καμία πρόσβαση σε εκπαιδευτικές ή δημιουργικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια, στέλνονται στα κέντρα και τις δομές «φιλοξενίας», που λειτουργούν και το τελευταίο διάστημα έχουν «φρακάρει».

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Καταγγελίες για ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών εργατών γης

Επιθέσεις σε βάρος μεταναστών εργατών γης στην Γκορυτσά Ασπροπύργου έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με καταγγελία της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, την περασμένη Δευτέρα «ομάδα 5 - 6 ατόμων επιτέθηκε με πέτρες στο σπίτι του Μοχάμεντ Λατίφ, ενός από τα πρώτα θύματα των επιθέσεων, παλιότερα. Φώναζαν "ακόμη εδώ είσαι;" και έβριζαν χυδαία. Αποχώρησαν μόνο όταν ήρθε στο σπίτι ο εργοδότης του, τον οποίο ειδοποίησε ο Λατίφ. Ο ίδιος τον συμβούλευσε να μη βγει έξω διότι κινδύνευε, όπως του είπε.

Στις 27 Φλεβάρη είχε προηγηθεί επίθεση ομάδας 10 - 12 ατόμων στο σπίτι του Ναφίζ και του Βαρίς. Οι φασίστες φόραγαν όλοι κουκούλες. Αφού πέταξαν πέτρες, εισέβαλαν στην αυλή και χτυπούσαν την πόρτα για να τη σπάσουν. Φώναζαν και έβριζαν διαρκώς. Οι μετανάστες έφυγαν από την πίσω έξοδο προς τα χωράφια. Τους καταδίωξαν για 10 λεπτά περίπου χωρίς να μπορέσουν να τους εντοπίσουν.

Μετά και τις συλλήψεις των ρατσιστών τον περασμένο Ιούνη, ανάμεσα στους οποίους υπήρξε και ένα μέλος της Χρυσής Αυγής Ασπροπύργου, έχουν γίνει αναγνωρίσεις τουλάχιστον πέντε από τους δράστες των ρατσιστικών επιθέσεων. Η φασιστική ομάδα έχει βάλει στο στόχαστρό της τους μετανάστες, οι οποίοι έκαναν τις καταγγελίες. Ωστόσο, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η δίκη των φασιστών, αφού η εισαγγελία δεν έχει ολοκληρώσει την σύνταξη της σχετικής δικογραφίας».

Εξάλλου, άγνωστα άτομα επιχείρησαν προχτές το βράδυ να βάλουν φωτιά στην πόρτα του Στεκιού Μεταναστών στην οδό Τσαμαδού 13 στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, δεν μπόρεσαν να κάνουν ζημιά, αφού ο εμπρηστικός μηχανισμός ήταν υποτυπώδης. Είχαν προηγηθεί απειλές της «Κρυπτείας» στο Στέκι αλλά και άλλους χώρους.

ΛΕΣΒΟΣ
Δικογραφία σε βάρος 17 ατόμων για την επίθεση στην πλατεία Σαπφούς

Στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 17 ατόμων, κατοίκων της Λέσβου, για την πρόσφατη επίθεση κατά προσφύγων αλλά και αστυνομικών, προχώρησε η Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε κάτοικοι κατηγορούνται για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, ενώ άλλοι δώδεκα για πλημμελήματα. Πρόκειται για άτομα που ταυτοποιήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές και φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση κατά των προσφύγων και μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης πριν από λίγες μέρες. Οι κακουργηματικές πράξεις που φέρεται να έχουν ταυτοποιηθεί είναι αυτές του εμπρησμού και της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ενώ οι πλημμεληματικές κατηγορίες είναι κυρίως της στάσης.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Συγκέντρωση σήμερα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς

Συγκέντρωση διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, για την καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης που έγινε από φασιστικές - ακροδεξιές ομάδες την Κυριακή κατά προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: «Διαδηλώνουμε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ξεριζώνουν τους λαούς και δημιουργούν κύματα προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στο μίσος και το ρατσισμό που καλλιεργούν φασιστικές - ακροδεξιές ομάδες. Να απαιτήσουμε τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Διήμερη επίσκεψη του Θ. Παφίλη στη Λέσβο

Σήμερα Παρασκευή ξεκινά διήμερη επίσκεψη στη Λέσβο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης:

Σήμερα Παρασκευή:

Το πρωί θα επισκεφτεί το «hot spot» της Μόριας και αμέσως μετά θα περιοδεύσει στο αντίστοιχο χωριό.

Στη 1 μ.μ., θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Λέσβιον».

Στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην αγορά της Μυτιλήνης. Στις 7 μ.μ. θα παρευρεθεί στη συγκέντρωση που καλεί το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στην πλατεία Σαπφούς.

Αύριο Σάββατο:

Στις 10 π.μ., θα έχει συνάντηση με τους εργαζόμενους στον «Τοξότη», οι οποίοι είναι μήνες απλήρωτοι και έχουν κάνει επίσχεση εργασίας.

Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους στο κατάστημα αγροτικών προϊόντων «Αγροτική Στέγη» και θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην αγορά της Καλλονής.

Στις 12 μ. θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παράκτιας Επαγγελματικής Αλιείας του δήμου Λέσβου, Παναγιώτη Νανίδη.

Στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιήσει ομιλία στην αγορά της Αγιάσου.

Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στη Χίο

Το «hot spot» της Χίου θα επισκεφτεί τη Δευτέρα 30 Απρίλη η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org