ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΤΡΑΜΠ
Πολλά τα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Ιδιαίτερα «δύσκολο» θεωρείται από τη γερμανική πλευρά το σημερινό ταξίδι της καγκελαρίου στην Ουάσιγκτον, με το σκληρό παζάρι να είναι σε πλήρη εξέλιξη

Από προηγούμενη συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ το Μάρτη του 2017 στην Ουάσιγκτον

Copyright 2017 The Associated

Από προηγούμενη συνάντηση Τραμπ - Μέρκελ το Μάρτη του 2017 στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με το σκληρό παζάρι σε μια σειρά μέτωπα - εμπορικοί δασμοί, υψηλό γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, Συρία, αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία, νέος ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2» κ.ά. - να εντείνεται, το ταξίδι της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή της σήμερα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Πριν από τρεις μέρες είχε προηγηθεί το ταξίδι του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ουάσιγκτον.

Ενδεικτικό των οξυμένων αντιθέσεων μεταξύ των δύο ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι πως το ταξίδι της Μέρκελ χαρακτηρίζεται από κυβερνητικούς κύκλους και γερμανικά ΜΜΕ «ιδιαίτερα δύσκολο». Σύμφωνα με χτεσινές διαρροές στον γερμανικό Τύπο, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ως πολύ πιθανό να μην επεκταθεί μετά την 1η Μάη η εξαίρεση της ΕΕ από τους αμερικανικούς δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα, οι οποίοι έχουν επιβληθεί προς το παρόν στην Κίνα. Οι απειλές των ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα στις εισαγωγές από την ΕΕ στοχεύουν κυρίως στη Γερμανία, όπως άλλωστε και οι δασμοί στα γερμανικά αυτοκίνητα.

«Οπως είναι τα πράγματα σήμερα, είναι πιθανό οι δασμοί να έρθουν από 1η Μάη και τότε πρέπει να δούμε πώς θα το χειριστούμε», ειπώθηκε από κυβερνητικούς κύκλους χτες. Λεγόταν επίσης ότι η καγκελάριος θα προσπαθήσει κατά τις συνομιλίες της με τον Τραμπ να ανοίξει «νέο κύκλο διαπραγματεύσεων», τονίζοντας την ανάγκη εμβάθυνσης των «πολύ καλών οικονομικών σχέσεων» που είναι «χρήσιμες και για τις δύο χώρες». Η γερμανική πλευρά θα επιδιώξει να τεθούν στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ όλοι οι εκατέρωθεν δασμοί της βιομηχανίας. Επίσης θα επιχειρήσει να δρομολογήσει την υπογραφή νέας διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).

2% για το ΝΑΤΟ και «Nord Stream»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέτει επιτακτικά στη Γερμανία την επίτευξη του στόχου της χρηματοδότησης στο 2% του ΑΕΠ το χρόνο για τις αμυντικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ, στον οποίο έχει αποφασιστεί να φτάσει το κάθε μέλος του Συμφώνου σταδιακά, το αργότερο έως το 2024. Επιπλέον, αντιδρά έντονα στην κατασκευή του νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Νord Stream 2», που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία και στη χρηματοδότηση του οποίου συμμετέχουν πέντε ευρωπαϊκοί όμιλοι, ανάμεσά τους και δύο γερμανικοί. Γενικότερα, η γερμανική επιχειρηματική παρουσία στη Ρωσία, την οποία η Γερμανία φιλοδοξεί να αυξήσει, και οι μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Γερμανίας. Οι αμερικανικές κυρώσεις προς ρωσικές επιχειρήσεις πλήττουν σε μεγάλο βαθμό και τα γερμανικά συμφέροντα.

Χαρακτηριστικά, σε χτεσινή ανακοίνωσή του το γερμανορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο Εξωτερικού (AHK) εκφράζει την προσδοκία των γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία να επιτύχει η καγκελάριος Μέρκελ στην Ουάσιγκτον «εξαιρέσεις και διευκολύνσεις για τις γερμανικές επιχειρήσεις» από τις πρόσφατες (6 Απρίλη) νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις του ΑΗΚ καλούν τη γερμανική κυβέρνηση «να επικρίνει δημόσια τις νέες κυρώσεις και να φροντίσει ώστε οι γερμανικές επιχειρήσεις να μην διώκονται από την αμερικανική πλευρά λόγω της δραστηριότητάς τους στη Ρωσία».

Οπως αναφέρει η γερμανική αρθρογραφία, η Μέρκελ δεν έχει πολλά περιθώρια για ελιγμούς στις απαιτήσεις του Τραμπ. Για τον αγωγό «Nord Stream 2» η καγκελάριος έχει επιχειρήσει το τελευταίο διάστημα να υπογραμμίσει ότι θα ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Ουκρανίας, η οποία θα πρέπει να παραμείνει χώρα διέλευσης του ρωσικού αερίου, κάτι που ζητούν και οι ΗΠΑ. Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση ζητά τη διατήρηση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία απειλούν να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ έως τις 12 Μάη, δηλώνοντας πάντως ότι συμμερίζεται τις αμερικανικές «ανησυχίες» για το πρόγραμμα, όπως και συνολικά για το ρόλο του Ιράν στη Μέση Ανατολή (σε Συρία, Υεμένη, Λίβανο κ.α.), και το παζάρι για επέκταση ορισμένων όρων της Συμφωνίας στο γεωπολιτικό επίπεδο είναι σε πλήρη εξέλιξη.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ατζέντα που μυρίζει μπαρούτι

Με βασικό θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής τον Ιούλη, συνέρχεται σήμερα η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, για την ατζέντα της οποίας ενημέρωσε χτες ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ. Οι δηλώσεις του θυμίζουν στην κυριολεξία ...«πολεμικό ανακοινωθέν» ενάντια στη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε ότι επιδεικνύει «επικίνδυνη συμπεριφορά», με κινήσεις όπως «η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», «η αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας», «η ανάμειξη στις δημοκρατικές διαδικασίες» σε άλλες χώρες, «οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», η «παραπληροφόρηση» και άλλα. Την κατηγόρησε, επίσης, ότι υποστηρίζει «το βίαιο καθεστώς στη Συρία, το οποίο έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» και ότι «πολύ πιθανά» βρίσκεται πίσω από την υπόθεση με τη δηλητηρίαση Ρώσου διπλού πράκτορα, πρόσφατα, στη Βρετανία. Είναι φανερό ότι ο ανταγωνισμός ΝΑΤΟ - Ρωσίας κλιμακώνεται και δημιουργεί υπόβαθρο για γενίκευση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην ευρύτερη περιοχή. Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας τα μέτρα πολεμικής προετοιμασίας που έχει πάρει και εντείνει το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία: «Με αποφασιστικότητα και ενότητα έχουμε αναλάβει τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ενισχύσαμε την παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Αυξήθηκε η ετοιμότητα των δυνάμεών μας. Ενισχύθηκε η άμυνα του κυβερνοχώρου μας. Ενισχύσαμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση των υβριδικών δραστηριοτήτων. Και οι σύμμαχοι επενδύουν περισσότερο στην άμυνα».

***

Εστιασμένη στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία ήταν, όμως, η αναφορά του Στόλτενμπεργκ και στα Βαλκάνια, καθώς θέμα συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο των ΥΠΕΞ είναι η πρόοδος που έχουν σημειώσει η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η ΠΓΔΜ (αλλά και η Γεωργία, από τις μη βαλκανικές χώρες) στην εκπλήρωση των ενταξιακών προϋποθέσεων. Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην ΠΓΔΜ, ενάντια στην ευρωατλαντική ένταξη της χώρας, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι είναι θέμα των Σκοπίων αν θα ενταχθούν ή όχι στο ΝΑΤΟ και ότι «κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα να το αποτρέψει». Νωρίτερα, μιλώντας ξανά για τη Ρωσία, είχε σημειώσει με νόημα ότι «συνεχίζουμε να βλέπουμε προσπάθειες εκφοβισμού και παρέμβασης στις συμμαχικές χώρες και γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε στις υβριδικές προκλήσεις». Κατά τα άλλα, παρουσίασε την πραγματικότητα «με το κεφάλι κάτω» σε ό,τι αφορά τον βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία «βοήθησε» στη δεκαετία του 1990 «να τελειώσουν δυο πόλεμοι στη Βαλκανική» (!) σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Γιουγκοσλαβία και ότι σήμερα, με τις «εταιρικές σχέσεις», τις βάσεις και τα στρατηγεία που διατηρεί στην περιοχή, το ΝΑΤΟ «συνδράμει» στις «μεταρρυθμίσεις» και στην «ανάπτυξη δυνατοτήτων» των Ενόπλων Δυνάμεών τους! Οσο για τον ισχυρισμό ότι το ΝΑΤΟ «συνεχίζει να εργάζεται» με τις χώρες της περιοχής για «αποφυγή κλιμάκωσης των εντάσεων» είναι να γελούν και οι πέτρες, αφού η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση», η επέκταση και ισχυροποίηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή εντάσσονται στο σχεδιασμό της επιθετικής διάταξης και περικύκλωσης της Ρωσίας, σχεδιασμός που μόνο «ήρεμα νερά» δεν υπόσχεται στους λαούς για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

***

Σε μια άλλη ενότητα της σημερινής Συνόδου, εκτός από τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με το Ιράν, που αμφισβητείται από τις ΗΠΑ, και τις εξελίξεις στη Συρία, οι ΥΠΕΞ συζητούν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, με ζητούμενο, σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, το πώς τα δυο κέντρα «θα συνεργαστούν στενότερα για την οικοδόμηση της σταθερότητας». Ανάμεσα στα μέτρα που προωθούν, με το πρόσχημα της ανάσχεσης της τρομοκρατίας προς την Ευρώπη και της εμπέδωσης «δημοκρατικών θεσμών» από τα κράτη της περιοχής, είναι η αποστολή «αρκετών εκατοντάδων εκπαιδευτών» στο Ιράκ, που «θα εκπαιδεύσουν Ιρακινούς στρατιωτικούς και θα βοηθήσουν στην κατασκευή ιρακινών στρατιωτικών σχολών, για να μπορεί η εμπειρία μας να φτάσει σε χιλιάδες άλλους και να αποτρέψει την επανεμφάνιση του ISIS». Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ προαναγγέλλει τη μονιμοποίηση της στρατιωτικής παρουσίας του στην περιοχή, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και με προκάλυμμα την εκπαίδευση ιρακινών στρατευμάτων. Οπως, επίσης, συζητά την «περαιτέρω υποστήριξη για την Ιορδανία και την Τυνησία», άλλες δυο χώρες όπου πατά το πόδι του γερά. Το κάδρο συμπληρώνει η δήλωση Στόλτενμπεργκ για «σημαντικές αυξήσεις στρατευμάτων και οικονομική υποστήριξη» στο Αφγανιστάν. Είναι φανερό ότι, για μια ακόμη φορά, η ατζέντα της ΝΑΤΟικής Συνόδου μυρίζει μπαρούτι για τους λαούς, καθώς περιέχει σχέδια και μέτρα κλιμάκωσης της έντασης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ιδιαίτερα με τη Ρωσία. Η συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς και τα σχέδια, για λογαριασμό της αστικής τάξης και των συμφερόντων της, κάνει ορατό τον κίνδυνο εμπλοκής σε μια πιο γενικευμένη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή και καθιστά αναγκαίο το δυνάμωμα της επαγρύπνησης και της πάλης του λαού.


Θ. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ