ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παίρνουν θέσεις για την «επόμενη μέρα»

Τις αμερικανικές δυνάμεις στη Β. Συρία έρχονται να συνδράμουν περισσότεροι Γάλλοι κομάντος
Τις αμερικανικές δυνάμεις στη Β. Συρία έρχονται να συνδράμουν περισσότεροι Γάλλοι κομάντος
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Ρόλο στην «επόμενη μέρα» που θα ξημερώσει στη Συρία μετά το τέλος του πολέμου πασχίζει να εξασφαλίσει με κάθε μέσο η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Μετά τη συμμετοχή της Γαλλίας στις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Συρία στις 14 Απρίλη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, καταθέτοντας χτες βράδυ σε επιτροπή της Γερουσίας, αποκάλυψε ότι πριν δύο βδομάδες κατέφθασαν στη Συρία (άγνωστο πόσοι...) Γάλλοι κομάντος, προκειμένου «να ενισχύσουν» τα αμερικανικά στρατεύματα σε επιχειρήσεις που θα κλιμακωθούν, όπως είπε, τις επόμενες μέρες, με στόχο υποτίθεται τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν επιβεβαίωσε τη συγκρότηση «νέας ομάδας διαπραγμάτευσης» στο Παρίσι, που θα παίξει υποτίθεται ρόλο «γέφυρας» ανάμεσα σε τραπέζια διαπραγμάτευσης που στήνονται κατά καιρούς από τον ΟΗΕ στη Γενεύη και στην Αστάνα του Καζακστάν από τις τρεις χώρες που είναι «εγγυήτριες» της εκεχειρίας στη Συρία (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία). Η νέα «ομάδα» συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία που «συντονίζονται με την Τουρκία και τη Γερμανία». Ο Γάλλος Πρόεδρος (που πριν από λίγες μέρες είχε παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση στον πόλεμο της Συρίας χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας) πρόσθεσε πως υπάρχει συνεννόηση «με ορισμένα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η τετραμερής ομάδα υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων από Γαλλία, ΗΠΑ, Ιορδανία και Σ. Αραβία για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης στη Συρία είχε προγραμματίσει αργότερα χτες βράδυ στο Παρίσι σχετική συνεδρίαση. Νωρίτερα, στην ίδια πόλη πραγματοποιήθηκε συνδιάσκεψη 70 χωρών με κεντρικό θέμα την ανάσχεση της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, όπου ανάμεσα σε άλλα διαπιστώθηκε πως συνεχίζονται «ροές χρημάτων» σε «Αλ Κάιντα» και «Ισλαμικό Κράτος», μεταξύ άλλων από χώρες της Δύσης και του Περσικού Κόλπου. Εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι κατά την περίοδο 2014 - 2016 το «IΚ» συσσώρευσε 3 δισ. δολάρια.

Στη Χάγη, όπου βρίσκεται η έδρα του διεθνούς Οργανισμού Για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), Ρώσοι διπλωμάτες έδωσαν συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους 17 Σύρους κατοίκους της Ντούμα που χρησιμοποιήθηκαν σε βίντεο που τους παρουσίαζε ως «θύματα» φερόμενης επίθεσης «με χημικά όπλα» στη συγκεκριμένη πόλη στις 7 Απρίλη. Οι Ρώσοι διπλωμάτες προσπάθησαν να αποδείξουν ότι η επίθεση δεν έγινε, αλλά την είχαν σκηνοθετήσει μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», που χρηματοδοτείται από ξένες μυστικές υπηρεσίες και σχετίζεται με τζιχαντιστές. Από την εκδήλωση απουσίασαν εκπρόσωποι από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που τη χαρακτήρισαν «κακόγουστο θέατρο» και ρωσική «απόπειρα υπονόμευσης» της δουλειάς του Οργανισμού.

Τέλος, στη Βηρυτό ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Μπασίλ Γκιμπράν κατήγγειλε την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι αποθαρρύνει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε καταυλισμούς του Λιβάνου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο ίδιος κάλεσε αξιωματούχους του ΟΗΕ να μην ενθαρρύνουν τους περίπου 1.200.000 Σύρους να παραμείνουν στον Λίβανο, εφόσον έχουν σταματήσει, όπως υποστήριξε, εδώ και καιρό οι συγκρούσεις σε αρκετές περιοχές της Συρίας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Απειλές και προειδοποιήσεις με φόντο τη διαπραγμάτευση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αυξάνεται η ένταση και φουντώνει η παρασκηνιακή διαπραγμάτευση μεταξύ Ουάσιγκτον - Βρυξελλών - Βερολίνου - Τεχεράνης, με επίκεντρο τις αντιρρήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναχωρώντας αργά το βράδυ της Τετάρτης από τις ΗΠΑ προέβλεψε ότι «μάλλον» απέτυχαν οι προσπάθειές του να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία έως τις 12 Μάη και να προωθηθεί μια «νέα συμπληρωματική συμφωνία».

Επίσης, ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος, μιλώντας πριν από την αναχώρηση της καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ για την Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι «η βάση της πρότασης του Μακρόν είναι ότι η συμφωνία παραμένει στην υπάρχουσα μορφή της και προστίθενται επιπλέον στοιχεία». Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Κατά την άποψή μας, η συμφωνία αυτή πρέπει να διατηρηθεί».

Οι προσπάθειες του Μακρόν να επηρεάσει τις εξελίξεις με επίκεντρο τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα, προωθώντας σχέδιο για «περιορισμό» της γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις χτες και στην Τεχεράνη. Ο Αλί Ακμπαρ Βελαγιατί (στενός σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου Σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ) απέρριψε κάθε πιθανότητα να περιορίσει η Τεχεράνη την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας: «Αυτή είναι η περιοχή μας. Βρισκόμαστε στη δική μας περιοχή και αυτό είναι νόμιμο. Η διατήρηση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, είναι απαράδεκτη για την Τεχεράνη!».

Το ίδιο 24ωρο στο Σότσι της Ρωσίας, όπου ολοκληρώνεται σήμερα διήμερη συνάντηση για θέματα ασφάλειας, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, κάλεσε (κατά το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA) τη Ρωσία και την Κίνα, που είναι όπως και το Ιράν, στη λίστα «των απειλών εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» να «αναβαθμίσουν την αμοιβαία συνεργασία τους στο ύψιστο επίπεδο». Αναφερόμενος στην «τρομοκρατία», ο Σαμχανί είπε ότι συνιστά «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Παρατήρησε ότι η «τρομοκρατία» των τζιχαντιστών «έχασε τις θέσεις της» σε Συρία και Ιράκ και τώρα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υπό το πρόσχημα της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην Ντούμα «προσπαθούν να διατηρήσουν στρατιωτική παρουσία» στη χώρα «για να υπερασπιστούν τους τρομοκράτες στη Συρία».

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέο διπλωματικό επεισόδιο

Νέο διπλωματικό επεισόδιο δημιουργήθηκε ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, σε συνέχεια των κυρώσεων και αντικυρώσεων που αφορούν στη μείωση των διπλωματικών υπαλλήλων των δύο χωρών. Την Τετάρτη, οι αμερικανικές αρχές παραβίασαν την κατοικία όπου διέμενε ο Ρώσος πρόξενος στο Σιάτλ.

Η ρωσική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα, με τον επικεφαλής των προξενικών υπηρεσιών στην Ουάσιγκτον, Νικολάι Πουκάλοφ, να καταγγέλλει την αμερικανική κυβέρνηση «για βαρύτατη παραβίαση των συνθηκών των διπλωματικών και των προξενικών σχέσεων». Και συμπλήρωσε «η Ρωσία δεν έδωσε ποτέ άδεια για να εγκαταλειφθεί το διπλωματικό status από την ιδιοκτησία μας στο Σιάτλ και δεν δώσαμε ποτέ άδεια στις αμερικανικές αρχές να εισέλθουν στο κτίριο που είναι ιδιοκτησία του ρωσικού κράτους». Επίσης, δηλώνεται ότι εξετάζεται η νομική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Επίσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Mαρία Ζαχάροβα, αποκάλεσε την έφοδο των αμερικανικών αρχών «εχθρική κατάληψη» και ζήτησε να επιστραφούν συνολικά 6 ιδιοκτησίες της Ρωσίας που παρείχαν προξενικές υπηρεσίες και έχουν κατασχεθεί. Είπε, επίσης, ότι πρόκειται για μια «κατάσταση απολύτως εξωφρενική, αηδιαστική και άνευ προηγουμένου, αφού τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία των διμερών σχέσεων» και κατέληξε: «Περιμένουμε από την παγκόσμια κοινότητα να δώσει προσοχή στην πραγματική ληστεία κράτους, στην οποία οι αρχές των ΗΠΑ έχουν κατρακυλήσει».

Η υπόθεση των απελάσεων διπλωματών ξεκίνησε το 2016 από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, όταν απελάθηκαν 35 Ρώσοι, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι ήταν κατάσκοποι και κατασχέθηκαν τα δύο διπλωματικά οικήματα, με το αιτιολογικό ότι συνδέονταν με την ηλεκτρονική πειρατεία κατά κομμάτων των ΗΠΑ στη διάρκεια της εκστρατείας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Η νέα κυβέρνηση συνέχισε τις απελάσεις και η Ρωσία ανταπάντησε με τον αντίστοιχο αριθμό.

Συνδικάτα καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία

Με Κοινή Διακήρυξή τους, συνδικάτα της Ευρώπης και της Μεσογείου καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Συρίας. Στη Διακήρυξη σημειώνουν:

«Καταδικάζουμε αποφασιστικά την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά της Συρίας.

Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στο Συριακό λαό, που αντιμετωπίζει τα δεινά του 7χρονου πολέμου και έχει θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς.

Καταγγέλλουμε τα κατασκευασμένα στοιχεία και τα προσχήματα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές για να εξαπολύουν πολέμους και επεμβάσεις, όπως δείχνουν οι πόλεμοι στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Οι ανταγωνισμοί των μεγάλων οικονομικών ομίλων και καπιταλιστικών κρατών για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τους ενεργειακούς αγωγούς, τον έλεγχο των αγορών οξύνονται, αποτελούν τη βάση των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Αντιστεκόμαστε! Ξεσηκωνόμαστε!

Οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους, τους ενώνουν τα κοινά συμφέροντα ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τους εκμεταλλευτές, τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η εργατική τάξη, οι λαοί και τα παιδιά τους έχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους και μπορεί να απελευθερωθεί στο δρόμο της ταξικής πάλης, στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά, τους μισθούς και τις συντάξεις, τα κοινωνικά δικαιώματα, κατά της αλλαγής των συνόρων, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Με τους αγώνες μας διεκδικούμε μια ζωή ειρηνική σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, προσφυγιά και πολέμους.

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με απεργία και μεγάλες διαδηλώσεις, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τους αγώνες μας».

Το κείμενο της Διακήρυξης μέχρι τώρα υπογράφουν οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Βοσνία Ερζεγοβίνη - Ομοσπονδία Χρηματοπιστωτικού

Γαλλία - UD.CGTdes Bouches du Rhοne/Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας

Γαλλία - Front Syndicale de Classe

Δανία - Συνδικάτο Εργαζομένων στις Κατασκευές Βόρειας Γιουτλάνδης

Ελλάδα - ΠΑΜΕ

Ισπανία - Intersindical CSC Καταλονίας

Ισπανία - Central Unitaria de Trabajadores (CUT), Γαλικία

Ισπανία - Ομοσπονδία Συνταξιούχων CSU Ισπανίας

Ισπανία - Συνδικαλιστική Οργάνωση AST

Ιταλία - Συνδικαλιστική Οργάνωση USB

Ιράκ - Συνδικαλιστική Οργάνωση FWCUI

Κύπρος - Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία

Παλαιστίνη - Συνδικαλιστική Οργάνωση WUCP

Σερβία - Συνδικαλιστική Οργάνωση SLOGA

Σουηδία - Συνδικάτο Μετρό Στοκχόλμης SEKO Klubb111

Συρία - Γενική Ενωση Συνδικάτων Συρίας GFTU

Τσεχία - Συνδικαλιστική Οργάνωση OSCMS

Τουρκία - Ομοσπονδία Μεταφορών Nakliyat Is



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ