ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ»
Εργαλείο νέων αντεργατικών ανατροπών για τη στήριξη του κεφαλαίου

Παρουσιάστηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο η τελική πρόταση από την Κομισιόν

Ο «ευρωπαϊκός πυλώνας» στόχο έχει να συντονίσει καλύτερα την αντεργατική επίθεση στα κράτη - μέλη, γενικεύοντας την ευελιξία στην αγορά εργασίας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων
Ο «ευρωπαϊκός πυλώνας» στόχο έχει να συντονίσει καλύτερα την αντεργατική επίθεση στα κράτη - μέλη, γενικεύοντας την ευελιξία στην αγορά εργασίας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων
Την τελική πρότασή της για τον αποκαλούμενο «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» (ΕΠΚΔ) παρουσίασε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το προκαταρκτικό σχέδιο παρουσιάστηκε στις 8 Μάρτη 2016 και θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ, προκειμένου να φτάσει στην τελική πρόταση.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημείωσε: «Ο λεγόμενος "ευρωπαϊκός κοινωνικός πυλώνας" αποτελεί μία ακόμη επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων. Επιταχύνει και γενικεύει τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων, που ήδη εφαρμόζεται ενιαία από τα ευρωενωσιακά όργανα και τις αστικές κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη - μέλη για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Οι 20 δράσεις του πυλώνα ανοίγουν δρόμους στις πιο σκληρές μορφές εκμετάλλευσης: Γενίκευση ελαστικής απασχόλησης στο όνομα ισορροπίας οικογενειακής - εργασιακής ζωής, δουλειά μέχρι τον τάφο και συντάξεις φτωχοκομείου στο όνομα της "ενεργού γήρανσης", υπονόμευση Συλλογικών Συμβάσεων και μισθοί πείνας, στο όνομα του ελάχιστου εισοδήματος, εντατικοποίηση και εκμετάλλευση χωρίς όρια στο όνομα των "καινοτόμων μορφών εργασίας". Και για να περάσουν ανεμπόδιστα υποταγή στους καπιταλιστές στο όνομα του "κοινωνικού διαλόγου".

Ζωή και δουλειά με δικαιώματα στον καπιταλισμό και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχει. Για τον εργαζόμενο λαό ένας δρόμος υπάρχει: Αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τις συμμαχίες του, για να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, να ζήσει τη ζωή που του αξίζει και μπορεί».

Πρακτικά, στόχος είναι να αποτελέσει ο ΕΠΚΔ μηχανισμό ελέγχου, καταγραφής, διαμόρφωσης και από κοινού υλοποίησης πολιτικών, τόσο για τη στήριξη, ενίσχυση και προώθηση νέων ανατροπών στην αγορά εργασίας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της ΕΕ, όσο και για τη διαχείριση της φτώχειας, που μεγαλώνει σχετικά και απόλυτα, στο έδαφος της εργασιακής εκμετάλλευσης που μεγαλώνει, ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη για τους κεφαλαιοκράτες «κοινωνική συνοχή».

Ενταγμένος στην «ολοκλήρωση» της ΟΝΕ

Περαιτέρω, ο ΕΚΠΔ εντάσσεται σε μια ευρύτερη διαδικασία, που έχει στόχο την «ολοκλήρωση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) μέχρι το 2025. Η διαδικασία «ολοκλήρωσης» της ΟΝΕ χωρίζεται σε τρία στάδια. Το πρώτο έχει οριστεί από τον Ιούλη του 2015 μέχρι τις 30 Ιούνη του 2017. Στην περίοδο αυτή θα πρέπει, όπως ήδη αναφέραμε, να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο των αντεργατικών μέτρων του «ευρωπαϊκού κοινωνικού πυλώνα» και να ληφθούν μέτρα από τα θεσμικά όργανα και τα κράτη - μέλη που θα «τονώνουν την ανταγωνιστικότητα».

Στην «Εκθεση των πέντε προέδρων» (Κομισιόν, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Eurogroup), η οποία συντάχθηκε τον Ιούνη του 2015 και αποτελεί ένα από τα βασικά κατευθυντήρια κείμενα, επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Χρειάζονται βελτιώσεις στον ευρύτερο και ολοένα κεντρικό τομέα της ανταγωνιστικότητας (...) Συνιστάται η δημιουργία από κάθε κράτος - μέλος της ζώνης του ευρώ ενός εθνικού φορέα (...) Οι εν λόγω αρχές ανταγωνιστικότητας (...) των οποίων η αποστολή έγκειται στην αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο η εξέλιξη των μισθών συμβαδίζει με την παραγωγικότητα, μέσω της σύγκρισης με τις εξελίξεις στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ και στους κυριότερους συγκρίσιμους εμπορικούς εταίρους».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ουσιαστικά και χτεσινό κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου σημειώνεται: «Ο πυλώνας θα αποτελέσει έμπνευση για τις εργασίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και τις εργασίες για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, σε συμφωνία με την Εκθεση των πέντε προέδρων (...) να επανεκκινήσει τη διαδικασία σύγκλισης στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης». Ακόμα ανακοινώθηκε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η παρουσίαση του πυλώνα με δύο νομικές μορφές: «Ως σύσταση της Επιτροπής, με ισχύ από σήμερα, και ως πρόταση για κοινή διακήρυξη από το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Νέα σελίδα» στην προσπάθεια εξαπάτησης και χειραγώγησης του λαού

Συνδέει την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» με την «παραγωγική ανασυγκρότηση» και καλεί τον λαό σε συστράτευση για τα προτάγματα του κεφαλαίου

Για «αλλαγή σελίδας» στην οικονομία μετά τη δρομολόγηση της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», στο έδαφος που έχουν διαμορφώσει παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, δίνοντας το στίγμα της νέας κυβερνητικής «αφήγησης», για τον εγκλωβισμό και την απόσπαση ανοχής από το λαό.

Πανηγυρίζοντας για τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα και την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, άρα πρόσβαση σε ρευστότητα για το εγχώριο κεφάλαιο, υποστήριξε τη διαχειριστική δεινότητα της κυβέρνησης έναντι των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης. Από τη Σταυρούπολη Ξάνθης, ο Ν. Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τώρα, που έχει γυρίσει σελίδα η διαπραγμάτευση και η οικονομία, είναι πασιφανή και τα εσωτερικά προβλήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ποντάρισαν όλα τους τα πολιτικά λεφτά στην πιθανότητα αδιεξόδου και πισωγυρίσματος».

Επιβεβαιώνοντας ότι τα επιτεύγματα της κυβερνητικής πολιτικής αφορούν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και μόνο, είπε ότι «παρότι αυτά δεν ακούγονται πολύ συχνά, το 2016 είχαμε αύξηση των εξαγωγών, των επενδύσεων, της απασχόλησης, ο Τουρισμός είχε θετικά αποτελέσματα και, όλα αυτά, την ώρα που και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι επιτυχημένα (...) η ελληνική οικονομία δείχνει πλέον ότι διαθέτει κάθε δυνατότητα να περάσει στη σφαίρα της διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξης».

Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του («Στο Κόκκινο») είπε ότι «πρέπει να φύγουμε από τη διαπραγμάτευση και να περάσουμε στην αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση, ώστε όταν πάμε στις κάλπες να έχουμε ένα έργο που να αρέσει στους περισσότερους. Η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει μαζί με την ανάκαμψη της οικονομίας».

Με το βλέμμα στραμμένο στα ευρύτερα προτάγματα του κεφαλαίου, η εκπλήρωση των οποίων απαιτούν αν όχι την ενεργητική συμμετοχή του λαού, τουλάχιστον την σιωπηλή ανοχή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να επιδιώξει τον ευρύτερο δυνατό διάλογο, και πολιτικό και κοινωνικό, γιατί χωρίς την ευρύτερη δυνατή ομοψυχία δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ούτε την πρόκληση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, ούτε την πρόκληση της αντιμετώπισης της επιθετικότητας της τουρκικής ηγεσίας».

Οι προτάσεις ...ομοψυχίας συμβαδίζουν βεβαίως με κλιμάκωση της σκιαμαχίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για τη διαχείριση. Ετσι με σημείωμά του το Μέγαρο Μαξίμου και ενόψει νέων περικοπών στις συντάξεις και έντασης της φορολεηλασίας του λαού, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων με το PSI και έκρηξη της εισφοροδιαφυγής, όπως και για υλοποίηση σφοδρού σοκ λιτότητας στα χρόνια της κρίσης, για σχέσεις με Χριστοφοράκο και «Siemens», για θαλασσοδάνεια κ.λπ.

Εγγυάται την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων η ΝΔ

Τη διαβεβαίωση προς το κεφάλαιο ότι η ΝΔ εγγυάται την πλήρη εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών ανατροπών που θα συμφωνήσουν κυβέρνηση - κουαρτέτο για την περίοδο μετά το 2018, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, σε ενημέρωση συντακτών. Παράλληλα, επέμεινε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τα μέτρα όταν έρθουν στη Βουλή.

Οπως είπε, η ΝΔ ως κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «ενώσει οριζόντια την κοινωνία» στοιχίζοντάς την πίσω από «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα εξόδου από την κρίση», με «διαρθρωτικές αλλαγές» που θα «υπερβαίνουν» το μνημόνιο, στηρίζοντας την «υγιή οικονομία» για «να μεγαλώσει το ΑΕΠ» και «να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων». «Παίρνοντας υπόψη και τους αδύναμους», ο Β. Κικίλιας αναφέρθηκε σε ένα «δίχτυ κοινωνικής προστασίας», δοκιμασμένο από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση και στο διαμοιρασμό της φτώχειας.

Στην πραγματικότητα, η ΝΔ θα εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτεί η ανάκαμψη του κεφαλαίου, αποστολή στην οποία θεωρεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό ζητάει «να φύγει η πιο αποτυχημένη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης». Σ' αυτό το πνεύμα, προτείνει αποτελεσματικότερα μέτρα για «προσέλκυση επενδύσεων», όπως η «μείωση κρατικών δαπανών» και οι «φοροελαφρύνσεις», πρωτίστως για τους επιχειρηματίες.

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς

Με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη συναντήθηκε, χτες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στο γραφείο του στη Βουλή. Πληροφορίες θέλουν τη συνάντηση να εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που έχει το τελευταίο διάστημα στο δρόμο προς το συνέδριο του κόμματος, το φθινόπωρο, και στην κινητικότητα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, για τη διαμόρφωση εναλλακτικών σχημάτων στην αστική διαχείριση.

Σε ένα τέτοιο σχήμα και ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα τέλη Ιούνη, μια από τις μικρότερες συνιστώσες της, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, όπως και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου.

Στο δε Ποτάμι, που «φλερτάρει» με τους τρεις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, Αν. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδη, Γ. Ραγκούση, οι οποίοι συνέστησαν την Ωρα Αποφάσεων, ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Αθήνα 9,84», επιτέθηκε στην Φ. Γεννηματά, λέγοντας ότι «μπορεί να αρέσκεται στα παρασκηνιακά παζάρια, τις συζητήσεις, τις προτάσεις εξαγοράς στους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Εμείς δεν είμαστε αυτής της σχολής». «Οσον αφορά τις διεργασίες στον κεντρώο χώρο, υπάρχουν δύο δρόμοι, ο ένας του Μακρόν, δηλαδή το Ποτάμι και ο δεύτερος του Αμόν των φοβικών κομματικών μηχανισμών που επιλέγει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε.

Διακριτό ρόλο προσπάθησε να κρατήσει και από τη ΝΔ, σχολιάζοντας αρνητικά τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος τάχθηκε κατά του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org