ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι ΗΠΑ επιταχύνουν και την εγκατάσταση του THΑΑD

Ενώ συνεχίζονται τα παζάρια για την Κορεατική Χερσόνησο

Το νέο αεροπλανοφόρο της Κίνας

Xinhua

Το νέο αεροπλανοφόρο της Κίνας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ - ΜΟΣΧΑ - ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Αναδεικνύοντας την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ευρύτερα σε Ασία - Ειρηνικό, ξεκίνησε χτες, νωρίτερα από το αναμενόμενο, η εγκατάσταση του αμερικανικού υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα.

Τμήματα του THAAD άρχισαν να φτάνουν χτες στην περιοχή Σεοντζού (στα νοτιοανατολικά), ελάχιστες μέρες μετά και την τυπική χορήγηση άδειας από τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη περιοχή και ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα ορισμένες έρευνες που αφορούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τμήματα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που εδρεύουν στη Ν. Κορέα ξεκίνησαν τη σχετική επιχείρηση χωρίς να έχει ξημερώσει, στο φόντο έντονων αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί και από πολλούς κατοίκους της περιοχής. Η προσπάθεια αιφνιδιασμού δεν εμπόδισε διαδηλωτές να προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αντιμετωπίζοντας την καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας. Στα πλακάτ τους εικονίζονται μεταξύ άλλων συνθήματα όπως «Οχι στο THAAD, όχι στον πόλεμο!». Ορισμένα πρακτορεία έκαναν λόγο για δέκα τραυματίες, από τους οποίους ορισμένοι υπέστησαν κατάγματα. Διαδηλώσεις κατά του THAAD έγιναν και στη Σεούλ.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, επανέλαβε τις ενστάσεις της χώρας του, εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία» και καλώντας Σεούλ - Ουάσιγκτον να σταματήσουν τη διαδικασία εγκατάστασης. Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Γκενγκ είπε ότι το αμερικανικό σύστημα θα καταστρέψει τη «στρατηγική ισορροπία στην περιοχή, θα επιδεινώσει την τεταμένη κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, δεν θα ωφελήσει την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». Πρόσθεσε ακόμα ότι η ανάπτυξη του THAAD στρέφεται ενάντια στις προσπάθειες που καταβάλλουν όλες οι πλευρές να διευθετηθεί το ζήτημα της Χερσονήσου μέσω συζήτησης, αλλά και σαμποτάρει σοβαρά τα στρατηγικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Κίνας. «Η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της», πρόσθεσε.

Διαδηλωτές ενάντια στον ερχομό του THAAD, χτες, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σεούλ

Copyright 2017 The Associated

Διαδηλωτές ενάντια στον ερχομό του THAAD, χτες, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σεούλ
Σημειώνουμε πως ενστάσεις ενάντια στον ερχομό του THAAD έχει εκφράσει και η Ρωσία, ενώ η κατάσταση στην περιοχή αναμένεται να απασχολήσει και τις επαφές που θα έχουν σήμερα στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε.

Ρωσικές προειδοποιήσεις

Στο μεταξύ, από την 6η Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, που ξεκίνησε χτες και θα ολοκληρωθεί σήμερα, σε σχέση με την τεταμένη κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, σημείωσε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, «καθώς εξωτερικές προβοκατόρικες ενέργειες έχουν θέσει τις διαφορετικές πλευρές στα πρόθυρα του πολέμου». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η θέση της χώρας του είναι «να υπάρξει επίλυση της κρίσης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα».

Από το ίδιο φόρουμ που συγκεντρώνει εκπροσώπους από δεκάδες χώρες και οργανισμούς και εξετάζει όλα τα διεθνή ζητήματα, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επίσης τέθηκε ενάντια σε χρήση στρατιωτικής ισχύος στην Κορεατική Χερσόνησο, τόνισε ότι «την κατάσταση επιδεινώνει η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, την ίδια ώρα που ΗΠΑ και οι περιφερειακοί της σύμμαχοι κλιμακώνουν τη στρατιωτική δραστηριότητα με πρόσχημα τη βορειοκορεατική απειλή. Η ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας (ΤHAAD) στη Νότια Κορέα μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή». Ταυτόχρονα, ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι «για να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες, πρέπει όλες οι χώρες να συμπεριφέρονται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Παζάρια σε Ουάσιγκτον και Τόκιο

Χτες, η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο αναμενόταν να συζητηθεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ενώ ήδη η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτές και τις «στρατιωτικές εναλλακτικές» για την αντιμετώπιση της «βορειοκορεατικής απειλής».

Αλλωστε, στη Χερσόνησο κατευθύνεται εδώ και μέρες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» που την προσεγγίζει διαρκώς, ενώ ήδη στη Νότια Κορέα βρίσκεται το υποβρύχιο αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Michigan» που μεταφέρει 150 πυραύλους «Τόμαχοκ». Μάλιστα, το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι, στη θάλασσα της Ιαπωνίας (δυτικά της Ιαπωνίας), έγιναν κοινές ασκήσεις ανάμεσα σε ιαπωνικά πολεμικά αεροσκάφη και αμερικανικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το «Vinson».

Τέλος, τα παζάρια για τη Χερσόνησο συνεχίστηκαν χτες και στο Τόκιο, όπου όπως μετέδωσε και το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», βρέθηκε ο απεσταλμένος της Κίνας για τη Χερσόνησο Γου Νταγουέι. Μετά από συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του Κενζί Κνασούγκι, ο Γου είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για διμερή συντονισμό με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου, αλλά και απευθύνοντας κοινό κάλεσμα στην Πιονγιάνγκ για αποφυγή νέων προκλήσεων.

Καθελκύστηκε το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες, καθελκύστηκε στην Κίνα το νέο, δεύτερο αεροπλανοφόρο της χώρας, που είναι το πρώτο το οποίο έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου εντός της επικράτειάς της. Μέχρι τώρα, η Κίνα διέθετε μόνο το κατασκευασμένο στην πρώην Σοβιετική Ενωση «Λιαονίνγκ», που είχε μετασκευαστεί στο μεγαλύτερο μέρος του.

Η τελετή καθέλκυσης έγινε στα ναυπηγεία Νταλιάν της κρατικής κινεζικής εταιρείας China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής Φαν Τσανγκλόγνκ, του επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας Σεν Γινλόνγκ και του προέδρου της CSIC Χου Γουενμίνγκ. Στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης όπως ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος στην ηπειρωτική Κίνα του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν του Κρατικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι η νέα εξέλιξη «θα βοηθήσει να ενισχυθεί η δυνατότητά μας να προστατεύουμε την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα καθώς και τα σημαντικά και βασικά μας συμφέροντα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, το νέο αεροπλανοφόρο θα διαθέτει μεγαλύτερο χώρο για φορτία, πιο εξελιγμένα ραντάρ, πιο προηγμένα οπλικά συστήματα, αλλά και πιο αξιόπιστες μηχανές από ό,τι το «Λιαονίνγκ».


Διάσκεψη για τη «Διεθνή Ασφάλεια» στη Μόσχα

Η διήμερη Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια που ξεκίνησε χτες αποτελεί μια εφ' όλης της ύλης παρέμβαση της ρωσικής αστικής τάξης (διοργανώνεται από το 2012 από το υπουργείο Αμυνας) και σε αυτήν συμμετέχουν διπλωμάτες, στρατιωτικοί, αστοί πολιτικοί και στελέχη επιχειρήσεων. Στη φετινή διοργάνωση, με κεντρικό θέμα «Παγκόσμια ασφάλεια: Προκλήσεις του 21ου αιώνα» υπάρχουν θεματικά τραπέζια για την «κατάσταση ασφάλειας» στη Μέση Ανατολή, στην Ασία - Ειρηνικό (βλέπε ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο), αλλά και για πολλές άλλες εστίες όπου εκδηλώνεται ο σφοδρός ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, την «καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας», την «αντιπυραυλική άμυνα». Συμμετέχουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές 750 καλεσμένοι από 86 χώρες από όλες τις ηπείρους συμπεριλαμβανομένων των Κίνας, ΗΠΑ, χωρών της ΕΕ και εκπροσώπων του ΟΗΕ, της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και πολλών ακόμα.

Στην εισαγωγική ομιλία του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, επικέντρωσε στην αντιμετώπιση της «διεθνούς τρομοκρατίας» - το πρόσχημα που αξιοποιούν όλοι οι ιμπεριαλιστές για τις επεμβάσεις τους - ώστε να αποφευχθούν, όπως είπε, «στο μέλλον τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτές σε Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Στοκχόλμη, Αγ. Πετρούπολη». Τόνισε ότι η Συρία είναι το πρώτο πεδίο για να αντιμετωπιστεί το «Ισλαμικό Κράτος», σημείωσε τη συνεργασία Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας και αναφέρθηκε επίσης στη Βόρεια Αφρική, καλώντας σε «συντονισμένη απάντηση της διεθνούς κοινότητας».

Πάντως, στη δική του ομιλία ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, Βαλερί Γκερασίμοφ, σημείωσε ότι «η Ευρώπη σταδιακά μετατρέπεται από την πιο σταθερή και ειρηνική περιοχή σε μια ζώνη εντάσεων και αντιπαραθέσεων με πρώτον παράγοντα που συμβάλλει σε αυτό την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ» και ανέφερε με έμφαση ότι «η σχέση των εταίρων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Τόνισε ότι η αντιπυραυλική ασπίδα που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και γι' αυτό παίρνει τα αναγκαία μέτρα. Επίσης, «οι μη διευθετημένες συγκρούσεις» πρόσθεσε ότι αποτελούν «αποσταθεροποιητικό παράγοντα» και αναφέρθηκε στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία που έχει «την πιο αρνητική επίδραση στην Ευρώπη», επιμένοντας ότι πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα, αλλά «οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να δίνουν στρατιωτική υποστήριξη στο καθεστώς του Κιέβου, ώστε αυτό να συνεχίζει τον πόλεμο».

Κατέληξε ότι θέλει να πιστεύει πως θα επικρατήσει «η αλληλοκατανόηση των συμφερόντων του άλλου, θα υπάρξει διάλογος, αμοιβαία εμπιστοσύνη, διαφάνεια και πραγματισμός στις σχέσεις», δηλαδή το «αισιόδοξο σενάριο» και όχι «το απαισιόδοξο της κλιμάκωσης της έντασης, όπου η Ρωσία θα απαντήσει παίρνοντας ταυτόχρονα και προληπτικά μέτρα». Και στις θεματικές η Ρωσία προβάλλει τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου και αμοιβαίας συνεργασίας. Βεβαίως, οι επικλήσεις για συνεννόηση και συμβιβασμούς είναι κάτι που γίνεται ανάμεσα σε εκπροσώπους των καπιταλιστών, ωστόσο η φαγωμάρα για αγορές, ενεργειακούς πόρους, σφαίρες επιρροής, το κυνήγι του κέρδους είναι που οδηγούν σε συγκρούσεις, επεμβάσεις και πολέμους, κάτι που είναι σύμφυτο με το βάρβαρο χαρακτήρα του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Στη Διάσκεψη ακόμα πραγματοποιούνται και πολλές διμερείς συναντήσεις, ισχυροποιούνται συμμαχίες, συνεργασίες και μπίζνες μονοπωλίων των οπλικών συστημάτων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ