ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίστηκαν οι έρευνες

Από την επιχείρηση περισυλλογής των νεκρών
Από την επιχείρηση περισυλλογής των νεκρών
Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονταν και χτες οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της βόρειας και ανατολικής Λέσβου για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο, με θύματα 16 πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα, συνεχίζεται στη Μόρια της Λέσβου η απεργία πείνας 12 προσφύγων από τη Συρία, που διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στην εξέταση του ασύλου, ζητώντας και τη μη απέλασή τους στην Τουρκία.

Από το ναυάγιο της πλαστικής βάρκας που είχε ξεκινήσει από την περιοχή του Μπεχράμ Καλέ στη μικρασιατική Τρωάδα, απέναντι από τη Λέσβο, διασώθηκαν δύο γυναίκες, ενώ αγνοούνται εφτά άνθρωποι. Σημειώνεται ότι οι δυο διασωθείσες γυναίκες νοσηλεύονται πλέον εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ενώ καλά στην υγεία της είναι η μια από τις δύο, που είναι σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης και η οποία χρειάστηκε να νοσηλευτεί και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

Εξάλλου, ομάδα γιατρών του νοσοκομείου Μυτιλήνης επισκέφτηκε τους απεργούς πείνας και δίψας στη Μόρια. Πρόκειται για Σύρους κουρδικής καταγωγής (ανάμεσά τους και ένας ανήλικος), των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό. Ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου και τη θετική γνωμοδότηση, δεδομένου ότι η κουρδική καταγωγή τους καθιστά την Τουρκία μη ασφαλή χώρα γι' αυτούς. Από την εξέτασή τους διαπιστώθηκε σοβαρή αφυδάτωση, που αντικατοπτρίζεται και στα ζωτικά τους σημεία, καθώς και εμφανής εξασθένηση, αδυναμία και καταβολή. Σύμφωνα με τους γιατρούς, σε αυτές τις συνθήκες η υγεία τους κινδυνεύει με μη αναστρέψιμες βλάβες ζωτικών οργάνων και βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Οι ίδιοι αρνήθηκαν τόσο την παροχή ορού όσο και τη μεταφορά τους σε στεγασμένο χώρο, προκειμένου να παραμείνουν σε εμφανές σημείο.

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται, εξάλλου, από αργά το απόγευμα της Τρίτης ο γενικός διευθυντής της «Frontex», Φαμπρίς Λεγκέρι. Βρίσκεται στο νησί στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης. Σήμερα το πρωί θα διεξαχθεί ευρεία σύσκεψη για την επιτήρηση των θαλασσίων και των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας, και τη συνδρομή που παρέχει η «Frontex» στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει την αγορά κτιρίου έναντι υπέρογκου ποσού

Την πρόθεση της περιφερειακής αρχής των ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ να προχωρήσει στην αγορά κτιρίου που θα στεγάσει τις κεντρικές της υπηρεσίες σε ένα κτίριο εκτός έδρας της Περιφέρειας (και συγκεκριμένα στον δήμο Περιστερίου), με σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης και έναντι του υπέρογκου τιμήματος των 20 εκατομμυρίων ευρώ, κατήγγειλε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο ΣΥΠΑ (Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής). Η επιμονή της περιφερειακής αρχής στην αγορά τού εν λόγω κτιρίου, καταδεικνύει, όπως κατήγγειλε χτες ο ΣΥΠΑ, «τις επιλογές της για χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων και μάλιστα με ιδιαίτερη ευκολία, αντί για τη χρηματοδότηση έργων που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες».

Αυτό επιβεβαιώνεται, όπως τόνισε η πρόεδρος του ΣΥΠΑ, Β. Πανουτσάκου, από την ίδια τη διαδικασία της σύνταξης των όρων της διακήρυξης, από την αποδοχή της μίας και μόνο προσφοράς που κατατέθηκε και από τη μεθόδευση της συγκεκριμένης επιλογής που ακολούθησε. Πέρα από το γεγονός ότι το εν λόγω ακίνητο στη θέση Ροσινιόλ, βρίσκεται εκτός κέντρου Αθήνας, ως θα όφειλε, η πρόσβαση σε αυτό είναι προβληματική τόσο για τους 800 εργαζόμενους στην Περιφέρεια όσο και για τους πολίτες που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες της. Προκειμένου, μάλιστα, η περιφερειακή αρχή να «προσαρμόσει» στα μέτρα των όρων διακήρυξης το εν λόγω ακίνητο, «μετρά» σε 1.120 μέτρα την απόσταση που απέχει το κτίριο από τον σταθμό του μετρό του Αγ. Αντωνίου, μέσα από μια διαδρομή με παρτέρια και ακάλυπτους πολυκατοικιών! Ο δε διαγωνισμός που έγινε αποδεκτός περιελάμβανε μία μόνο προσφορά και μάλιστα εκτός των ορίων της διακήρυξης, με τον ΣΥΠΑ να κάνει λόγο για «φωτογραφική» επιλογή. Και συνέχισε λέγοντας: «Γιατί πρέπει η Περιφέρεια, ένας δημόσιος φορέας, ένας φορέας της Γενικής Κυβέρνησης να αγοράσει κτίριο και δεν μπορεί να στεγάσει τις υπηρεσίες της σε δημόσια κτίρια, που μάλιστα αυτή τη στιγμή ρημάζουν;».

Τέλος, η Β. Πανουτσάκου κατέθεσε τη θέση του ΣΥΠΑ για τη «στέγαση των υπηρεσιών σε κτίρια σύγχρονα, οικονομικά, λειτουργικά και με την αναγκαία προσβασιμότητα για εμάς και τους πολίτες, για τη δωρεάν παραχώρηση δημοσίων κτιρίων».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Κ. Τσακίρης σημείωσε ότι έδρα της Περιφέρειας Αττικής είναι ο δήμος Αθηναίων και στα όριά του θα πρέπει να βρίσκεται το κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών της. Τόνισε ότι με την επιλογή του εν λόγω κτιρίου παραβιάζονται οι όροι της διακήρυξης που ορίζουν την περιοχή εντός της οποίας πρέπει να βρίσκεται. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε ότι παραβιάζεται και η αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού καθώς αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό υποψήφιοι που διέθεταν κτίρια εντός της περιοχής που επελέγη, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Επίσης, η απόσταση του κτιρίου από το σταθμό του Μετρό του Αγίου Αντωνίου είναι μεγαλύτερη (1.450 μέτρα) από τα 1.200 που ορίζει η διακήρυξη. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μοιράστηκε η τεχνική έκθεση του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ, Γ. Σαρηγιάννη, στην οποία σημειώνεται ότι η σωστή λύση του στεγαστικού προβλήματος της Περιφέρειας θα ήταν στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επιβεβαιώνει τον «Ριζοσπάστη» για το ενδεχόμενο ακύρωσης προγράμματος στήριξης μαθητών και ανέργων

Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για την «τύχη» του προγράμματος ύψους 320.000 ευρώ που αφορά τη στήριξη μαθητών, σχολείων και ανέργων, της πόλης του Περάματος, προκαλεί η γραπτή απάντηση που απέστειλε το γραφείο Τύπου της Αντιπεριφέρειας Πειραιά σε δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» στις 19 Απρίλη. Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι «η δημοτική αρχή, σε συμπαιγνία με την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, προσπαθούν να ακυρώσουν ακόμα και το εγκεκριμένο εδώ και τρία χρόνια πρόγραμμα στήριξης μαθητών (ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά του Περάματος), σχολείων (εξασφάλιση θέρμανσης κ.ά.) και ανέργων του Περάματος, ύψους 320.000 ευρώ. Επικαλούμενοι διάφορα νομικίστικα τερτίπια, Περιφέρεια και δήμος πάνε να στερήσουν ακόμα και αυτό το ελάχιστο βοήθημα από τις άνεργες οικογένειες και τα παιδιά του Περάματος».

Στην απάντησή της, η Αντιπεριφέρεια, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα, αναφέρει: «Οπως έχει ενημερωθεί, αναλυτικά, το Περιφερειακό Συμβούλιο, η περιφερειακή αρχή, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, παρότι δεν υπήρχε ουσιαστική προετοιμασία για την υλοποίηση του προγράμματος, κινήθηκε για τον καθορισμό δράσεων και την έγκρισή του. Δυστυχώς, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε δύο φορές το πρόγραμμα που στείλαμε. Ετσι, χρειάστηκε να σταλεί και τρίτη φορά ώστε τελικά να εγκριθεί και αυτή η διαδικασία δεν είναι "νομικίστικα τερτίπια", όπως τα χαρακτηρίζει το δημοσίευμα, αλλά - ακόμα και καθ' υπερβολή - είναι ουσιαστικού ελέγχου διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος».

Ομως, το πράγμα δεν σταματάει εδώ. Το πρόγραμμα αρχικά αφορούσε την εξασφάλιση ενός γεύματος των μαθητών σε όλα τα σχολεία του Περάματος, τη στήριξη των σχολικών μονάδων όπως με την εξασφάλιση θέρμανσης κ.λπ. και τη στήριξη των ανέργων.

Αυτά που εγκρίθηκαν, στην τρίτη πια συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την απάντηση της Περιφέρειας είναι 5 δράσεις, όπως για παράδειγμα «Παροχή πρωινού και κολατσιού («δεκατιανό») σε υποσιτιζόμενους μαθητές» δηλαδή όχι σε όλους τους μαθητές. «Λειτουργία Κοινωνικού Βρεφονηπιακού Σταθμού», «Δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου», «Κοινωνική (ενισχυτική) διδασκαλία για μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου» και «Δημιουργία Κοινωνικού Εστιατορίου», δηλαδή βγήκαν εκτός και μέτρα που αφορούσαν τα σχολεία, ενώ στο αρχικό πρόγραμμα δεν περιλαμβανόταν «κοινωνικό παντοπωλείο». Με άλλα λόγια, άλλαξαν και οι δράσεις του προγράμματος.

Οσο για το αν τελικά θα υλοποιηθεί ακόμα και με αυτές τις δράσεις το εν λόγω πρόγραμμα, στην απάντησή της η Αντιπεριφέρεια αποφαίνεται λίγο - πολύ ότι ήδη υλοποιείται με «άλλες λύσεις»! Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το πρόγραμμα παροχής πρωινού και κολατσιού αντικαταστάθηκε από το πρόγραμμα παροχής πλήρους ζεστού γεύματος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», για το οποίο όμως η Αντιπεριφέρεια αποκρύβει ότι έχουν αφήσει «εκτός» τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης!

Προσθέτει ακόμα ότι «η συμπληρωματική διδασκαλία σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου καλύπτεται από πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας» κ.ο.κ., για να καταλήξει ότι «κατά συνέπεια, σε αυτή τη φάση, βρισκόμαστε στη διαδικασία καθορισμού νέων δράσεων στο πλαίσιο της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», δηλαδή ...«ζήσε Μάη μου». Σημειώνει πάντως ότι είναι ...«διαθέσιμο, πάντα, το κονδύλι των 320.000 ευρώ» και «προφανώς δεν υπάρχει κανένα θέμα ακύρωσής του, το οποίο υλοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος του»!

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν ακόμα ότι «τα νομικά κολλήματα "πάνε περίπατο" όταν πρόκειται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων (...). Ενώ δηλαδή "διυλίζουν τον κώνωπα" όσον αφορά τις 320.000 για τους ανέργους και τα παιδιά τους στο Πέραμα (...) η Περιφέρεια ετοιμάζεται να προσφέρει 120 εκατ. ευρώ ώστε "να συνδράμει στην επέκταση του επιβατικού λιμένος Πειραιά προς τη νότια πλευρά", ο οποίος ως γνωστόν ανήκει στους μονοπωλιακούς ομίλους» και πως την ίδια στιγμή, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, οι υπηρεσίες του δήμου στέλνουν ατομικές ειδοποιήσεις σε ανέργους, απειλώντας τους ακόμα και με κατασχέσεις ακόμα και για οφειλές ύψους μόλις ...35 ευρώ, που αφορούν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς που φιλοξενούν τα παιδιά τους. Και σε αυτά τα θέματα δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Αντιστασιακή εκδήλωση στον Καράλακα

Εκδήλωση στην τοποθεσία Καράλακα «Κουταμάνη», για να τιμηθούν οι μαχητές και οι μαχήτριες που πολέμησαν εκεί τους ναζί, οργανώνει το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 11 π.μ. Η αναχώρηση λεωφορείων για τον τόπο της εκδήλωσης θα γίνει στις 9.30 π.μ., από την πλατεία Εβραίων, και δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται στα γραφεία του Παραρτήματος και στο τηλέφωνο 2410-252611, από 9 π.μ. έως 12.30 μ.μ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org