ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Icon

Ερώτηση στη Βουλή και προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε το ΚΚΕ, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μάη και με θέμα «Προετοιμασία και μέτρα πρόληψης». Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Στεργίου, Μανώλης Συντυχάκης, Σταύρος Τάσσος, αναφέρει:

«Τα τελευταία χρόνια, οι έντονες ανησυχίες μας πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δυστυχώς σχεδόν πάντα επιβεβαιώνονται. Οι ανησυχίες αυτές σχετίζονται με την ολοκληρωμένη προετοιμασία για την προστασία των δασών, τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, την αντιπυρική προστασία της λαϊκής περιουσίας, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως η Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι λίγες μέρες που απομένουν για τη φετινή έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, βρίσκουν τη Δασική Υπηρεσία σε δυσμενέστερη κατάσταση, υποστελεχωμένη, σχετικά με την περσινή αντιπυρική περίοδο, αφού με το ελάχιστο επιστημονικό δυναμικό που τη στελεχώνει, καλείται να ανταποκριθεί στα πρόσθετα καθήκοντα όπως η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκεται επίσης και το Πυροσβεστικό Σώμα. Στην ήδη άσχημη κατάσταση που υπήρχε και επιδεινωνόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έρχονται να προστεθούν νέα προβλήματα που γεννά η πολιτική της κυβέρνησης.


Icon

Πιο συγκεκριμένα, για το Πυροσβεστικό Σώμα, η κυβέρνηση στις 3 Μάρτη 2017 δημοσίευσε το ΠΔ 13 (ΦΕΚ Α' 27), που επιφέρει τροποποιήσεις και επιδεινώνει τον Κανονισμό Μεταθέσεων των πυροσβεστών. Είναι συνέχεια του ΠΔ 93/2014 που είχε δημοσιεύσει η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Δύσκολες συνθήκες εργασίας

Ετσι άνοιξε ο δρόμος για σωρεία μεταθέσεων, χωρίς τη θέληση των πυροσβεστών, για την κάλυψη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα περιφερειακά αεροδρόμια, στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια των οδικών αξόνων, αλλά και των κενών θέσεων σε όλη τη χώρα από όσους έχουν προσληφθεί μετά το έτος 2006. Είναι βέβαιο ότι η στελέχωση των περιφερειακών αεροδρομίων της FRAPORT, καθώς και οι μεταθέσεις ή μετακινήσεις προς τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια που λειτουργούν στους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους στο οδικό δίκτυο της χώρας, οδηγούν σε περαιτέρω αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με καταγγελίες και συνδικαλιστικών φορέων, οδηγεί την κυβέρνηση να απεργάζεται σενάρια διπλασιασμού του χρόνου εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού, μέσω των προληπτικών επιφυλακών και της περικοπής ρεπό και αδειών.

Σύμφωνα μάλιστα και με εκφρασμένες σκέψεις της κυβέρνησης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίσπευσης της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, μέσω της μαζικής κατάργησης ή συγχώνευσης Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων.

Η κυβέρνηση, με την κάλυψη των αναγκών πυρασφάλειας των ιδιωτικοποιημένων υποδομών μεταφοράς από το υπάρχον προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, αποδυναμώνει το ήδη συρρικνωμένο προσωπικό του και αυξάνει τους κινδύνους για την πυρασφάλεια της χώρας και κατ' επέκταση την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του ελληνικού λαού.

Η ήδη μειωμένη σύνθεση των πληρωμάτων, που οδηγεί στην εντατικοποίηση των συνθηκών εκτέλεσης της υπηρεσίας, εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των πυροσβεστών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των κινδύνων και των δυστυχημάτων, κάτι που επισημάνθηκε και κατά τον περσινό απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πυροσβεστών έχουν σωρευμένα δεκάδες ρεπό και άδειες ο καθένας, που δεν τους χορηγούνται γιατί δεν φτάνει το προσωπικό. Ετσι, στην πράξη συρρικνώνεται ο χρόνος ανάπαυσής τους.

Ελλείψεις ως αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών

Είναι δεδομένο ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό τόσο στη Δασική Υπηρεσία όσο και στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών που έχουν γίνει διαχρονικά στις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και στην κατάργηση αναγκαίων θέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία του λαού μας και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των πυροσβεστών.

Οπως επίσης ότι διαχρονικά οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, ιδιαίτερα από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα, είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες και τις απαιτήσεις. Βρίσκονται σε επίπεδο που δεν εξασφαλίζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ύπαρξης του αναγκαίου προσωπικού με σταθερές και μόνιμες σχέσεις στην υπηρεσία, αλλά και την ύπαρξη σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας και πυροπροστασίας του λαού μας.

Και κατά τη φετινή χρονιά, η κυβέρνηση διατήρησε στις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού διαφορά 120 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, από τους ήδη πετσοκομμένους προϋπολογισμούς προ κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, ο φετινός προϋπολογισμός παρουσιάζει συρρίκνωση των δαπανών για τις αμοιβές των εποχικών πυροσβεστών κατά 1.571.000 ευρώ, μείωση των δαπανών για υπερωρίες, νυχτερινή υπηρεσία, εργασία αργιών και εξαιρέσιμων ημερών για πενταετείς και εποχικούς πυροσβέστες 500.000 ευρώ.

Επίσης, εμφανίζεται μείωση των δαπανών για προμήθεια ειδών συντήρησης 2.391.000 ευρώ, ιματισμού 1.417.000 ευρώ, υπόδησης 148.000 ευρώ, ελαστικών - ανταλλακτικών 981.000 ευρώ, αλλά και τηλεπικοινωνιακών μέσων 1.200.000 ευρώ.

Συνέπεια των συρρικνωμένων προϋπολογισμών είναι και η κατάσταση που βρίσκεται ο πεπαλαιωμένος εναέριος στόλος, εγκυμονώντας σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής του ιπτάμενου προσωπικού.

Να παρθούν άμεσα μέτρα

Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του και τους φόβους του, για την ύπαρξη όλων αυτών των αρνητικών παραγόντων συνδυαστικά, σχετικά με την προετοιμασία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά και για τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών.

Οπως επίσης εκφράζει την αγανάκτησή του για την παντελή αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τα προβλήματα στέγασης και σίτισης που αντιμετωπίζουν οι δεκάδες πυροσβέστες που ξεσπιτώθηκαν με μεταθέσεις στα αεροδρόμια της FRAPORT.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ενισχύσει τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα;

Προτίθεται η κυβέρνηση να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις;

Τι πρόσθετα - ενισχυτικά μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αντιπυρική περίοδο;

Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των πυροσβεστών που μετακινούνται σε περιοχές για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, ώστε αυτοί να έχουν αξιοπρεπή μεταφορά, διαμονή, σίτιση;

Σχεδιάζει η κυβέρνηση συγχωνεύσεις ή καταργήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων;».


Παράσταση διαμαρτυρίας για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ

Αντιπροσωπεία από εργατικά σωματεία και φορείς του Βόλου πραγματοποίησε, προχτές Τρίτη, παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα, με αίτημα την απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ. Ωστόσο, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η συζήτηση για το ζήτημα της ΑΓΕΤ αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μάη σε ειδική συνεδρίαση στο Βόλο. Τα εργατικά σωματεία καλούν εκείνη τη μέρα να πραγματοποιηθεί μια μαζική κινητοποίηση όλων των λαϊκών οικογενειών της πόλης, με κύριο αίτημα την απαγόρευση της καύσης των επικίνδυνων υλικών από την ΑΓΕΤ.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο δόθηκε το ψήφισμα των φορέων του Βόλου, που αναφέρει: «Με την απαράδεκτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις μετέπειτα τροποποιήσεις, που ενέκριναν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΑΓΕΤ μετατρέπει την πόλη σε έναν επικίνδυνο θάλαμο αερίων. Για τα κέρδη ενός επιχειρηματικού ομίλου δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός να θυσιαστούν η υγεία και η ζωή των κατοίκων, τα οποία αντιμετωπίζονται ως κόστος.

Απορρίπτουμε κάθε απόπειρα να προχωρήσει η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη. Δεν διαπραγματευόμαστε τα επίπεδα καύσης RDF/SRF, δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση για το αν τα επίπεδα καύσης είναι σύννομα με την ευρωπαϊκή ή την εθνική νομοθεσία. Εξάλλου, με βάση αυτές δόθηκαν οι κατάπτυστες άδειες στην ΑΓΕΤ, με τις οποίες στο Βόλο θα καίγονται τόσα επικίνδυνα υλικά όσα καίγονται στο 1/6 όλης της ΕΕ.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά, ρητά και χωρίς αστερίσκους ότι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ. Επίσης απαιτούμε:

-- Να σταματήσει η καύση του επικίνδυνου petcoke.

-- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι από τις βιομηχανίες της περιοχής, που κάνουν ακόμα χειρότερη την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα του Βόλου.

-- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των επίγειων και υπόγειων υδάτων της περιοχής και του Παγασητικού, με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού, χωρίς καμία ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ, του Βιολογικού, της Καθαριότητας.

-- Να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, και ιδιαίτερα στις βιομηχανίες που επεξεργάζονται επικίνδυνα και βλαβερά υλικά».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org