ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΕΡΜΑΤΟΣ
Μηχανισμός για την «κάλυψη» των εφοπλιστών και τη συγκέντρωση της «πίτας»

Στοιχισμένοι με τα συμφέροντα των εφοπλιστών, οι βουλευτές όλων των αστικών κομμάτων, κυβερνητικών και μη, επικύρωσαν χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τη Διεθνή Σύμβαση «Για τον Ελεγχο και Διαχείριση του Ερματος και των Ιζημάτων που προέρχονται από τα Πλοία, 2004», που κατατέθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας με μορφή νομοσχεδίου, με την οποία δημιουργείται ένας τεράστιος γραφειοκρατικός μηχανισμός με στόχο ουσιαστικά τη συγκάλυψη της θαλάσσιας ρύπανσης από τους εφοπλιστές.

Το θαλάσσιο έρμα είναι θαλασσινό νερό που γεμίζουν οι δεξαμενές των πλοίων για την ευστάθειά τους και τη σωστή τους πλεύση. Οι δεξαμενές γεμίζουν με νερό από το λιμάνι αναχώρησης και το αδειάζουν στο λιμάνι προορισμού, με αποτέλεσμα θαλάσσιοι μικροοργανισμοί να μεταφέρονται από το ένα θαλάσσιο οικοσύστημα στο άλλο, κάτι που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά προβλήματα, αφού ορισμένοι τέτοιοι οργανισμοί κάτω από άλλες συνθήκες μπορεί να επιφέρουν τεράστια καταστροφή. Υπολογίζεται ότι μεταφέρονται από 3 έως 5 εκατ. τόνοι θαλάσσιου έρματος ετησίως.

Αντί, ωστόσο, να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης - ο μόνος που καταψήφισε το νομοσχέδιο - αυτό που επιδιώκεται με αυτήν τη διεθνή Σύμβαση είναι αφενός «η συγκάλυψη», αφού υπάρχουν ρυθμίσεις μέσα στην ίδια τη Σύμβαση που αναιρούν τα όποια μέτρα προβλέπονται, και αφετέρου «η επιτάχυνση της καταστροφής επενδυμένου κεφαλαίου με τη μορφή πλοίων λόγω νέων επενδύσεων που απαιτούνται» για την εγκατάσταση διαχείρισης έρματος «και της αύξησης του μεγέθους του πλοίου, αφού είναι ασύμφορη η εγκατάσταση σε μικρότερα πλοία. Η επιδίωξη αυτή αντικειμενικά οδηγεί σε επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου στον κλάδο της ναυσιπλοΐας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η Σύμβαση προχωρά σε μια περίοδο που αναζητείται διέξοδος από την κρίση».

Εξάλλου, όπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, είναι τουλάχιστον αστείο να γίνεται λόγος για προστασία του περιβάλλοντος σε ένα σύστημα όπου τα πάντα καθορίζονται από το επιδιωκόμενο ποσοστό κέρδους βιομηχάνων, εμπόρων και εφοπλιστών. Δείχνοντας το μέγεθος της υποκρισίας τέτοιων μέτρων, σημείωσε πως «ενώ γίνεται λόγος για προστασία του περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή, προωθείται σημαντική αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών στο Αιγαίο, παρά το γεγονός πως αυτή είναι η πιο επιβαρυμένη θάλασσα οικολογικά και οικονομικά από εισαγόμενα είδη στον κόσμο, πιθανόν με δραματικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στον Τουρισμό».

Πρόσθεσε ότι «η ίδια η Σύμβαση, μάλιστα, κάνει λόγο σε πάρα πολλά σημεία για την ανάγκη αποφυγής καθυστερήσεων στην κίνηση των πλοίων, ανοίγοντας έτσι "παραθυράκια" για τη μη εφαρμογή της», ή «προβλέπει μια σειρά από διατάξεις που την αναιρούν, όπως, για παράδειγμα, ο μεγάλος αριθμός εξαιρέσεων από ελέγχους και διατάξεις που επιτρέπουν σε ένα πλοίο να μην ακολουθήσει τη διαδικασία πιστοποίησης αξιοπλοΐας και ασφάλειας για διάφορους λόγους». Από πάνω, όπως σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, σε περίπτωση παραβιάσεων όρων αυτοί που σίγουρα θα κληθούν να πληρώσουν τη νύφη είναι «τα μόνιμα υποζύγια, οι ναυτεργάτες».

Παρ' όλα αυτά, όλα τα αστικά κόμματα βρήκαν πολύ θετική τη Σύμβαση. Η ΝΔ, μάλιστα, μέσω του εισηγητή της, Χ. Αθανασίου, προέβαλε ...ένσταση για «τα κόστη που θα επιφορτιστούν» οι εφοπλιστές για τις επισκευές που θα γίνουν στα πλοία προκειμένου να εγκατασταθεί το σύστημα για τη διαχείριση έρματος.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, ανέφερε ότι «το θαλάσσιο έρμα δεν έχει μόνο να κάνει με τους επιβλαβείς οργανισμούς, δημιουργεί και κινητικότητα που έχει να κάνει με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη». Δείχνοντας ότι σε κάθε περίπτωση από μια τέτοια εξέλιξη κερδισμένα θα είναι τα μονοπώλια, πρόσθεσε ότι η COSCO «υποχρεούται να προχωρήσει στην εγκατάσταση δύο μεγάλων δεξαμενών», ενώ αναφέρθηκε και σε «κινητικότητα από πλευράς των συναρμόδιων υπουργείων» σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Αν και δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, έχει γίνει γνωστό ότι άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα διαδεχτούν τα αραβογερμανικά μονοπώλια (ADM και «Thyssen») και τον όμιλο Ταβουλάρη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Πάνω από όλα η κερδοφορία των ομίλων της κινητής τηλεφωνίας

Η πλήρης κάλυψη της δράσης των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και κεραιοσυστημάτων, σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας ήταν αυτό που κυριάρχησε στα όσα αναφέρθηκαν από την πλευρά ειδικών και εκπροσώπων της κυβέρνησης στη συζήτηση που έγινε χτες στην Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα «Εξέταση του πλαισίου εγκατάστασης κεραιοσυστημάτων».

Ενδεικτικά ο Χ. Γερωνυμάκης, προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Φάσματος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ανέφερε ότι όχι μόνο δεν εντόπισε κανένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά αποφάνθηκε ότι «ίσως έχουμε το πιο βαρύ, νομοθετικά και ρυθμιστικά, πλαίσιο για την αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών στην Ευρώπη»... Από την πλευρά της, η Β. Καραούλη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας ανέφερε σε σχέση με τις κεραίες ότι «το επίπεδο ακτινοβολίας κοντά στο έδαφος που είναι ο άνθρωπος, σε σχέση με την εκπομπή των κεραιών που είναι σε ψηλότερο επίπεδο, είναι αρκετά χαμηλό, ώστε να μην έχουμε δυσμενείς επιδράσεις». Εντύπωση προκάλεσε επίσης και ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο μίλησε για το θέμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χρ. Χουσιαδάς, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα υγείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης μιλώντας στην Επιτροπή ανέφερε ότι το κριτήριο του ΚΚΕ για τις τηλεπικοινωνίες και την ανάπτυξη των κεραιοσυστημάτων είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και με βάση αυτό θεωρεί ότι «είναι αντιλαϊκό το σημερινό πλαίσιο».

Σημείωσε ότι κατά το ΚΚΕ ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να είναι δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος, να διασφαλίζει εργατικά δικαιώματα, να ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να προστατεύει απόλυτα την υγεία.

Αντίθετα, πρόσθεσε, σήμερα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων που επιβαρύνουν υπέρμετρα το περιβάλλον. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, «ο ανταγωνισμός των ομίλων οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας σε άλλες περιοχές μέσα από την κάλυψη πολλαπλών ανταγωνιστικών δικτύων. Π.χ., πολλαπλές κεραίες από διαφορετικές εταιρείες που οδηγούν σε υπέρμετρη έκθεση κατοίκων σε ακτινοβολία».

Ανέφερε, επίσης, σειρά παραδειγμάτων για να τονίσει ότι δεν είναι δυνατή η θέσπιση ορίων προστασίας της υγείας αφού είναι ακόμα άγνωστη η επίδραση ορισμένων μηχανισμών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε βιολογικούς ιστούς. Ενώ τόνισε ότι είναι ασύμβατη η φιλολαϊκή ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και των κεραιοσυστημάτων με τις εμπορευματοποιημένες τηλεπικοινωνίες.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
Τώρα διερευνούν αν έχουν την αρμοδιότητα να ... διερευνήσουν!

Για δεύτερη μέρα χτες, συνεδρίασε η Προανακριτική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί υπουργίας του Γ. Παπαντωνίου, προκειμένου να ...εντοπίσει αν τελικά έχει λόγο ύπαρξης ή όχι! ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού ψήφισαν στην Ολομέλεια την πρόταση για τη σύσταση της Προανακριτικής, τώρα «ξαφνικά» εντόπισαν διάφορα ...νομικά κωλύματα όσον αφορά τις αρμοδιότητες και το περιεχόμενό της.

Μετά από συνεδρίαση περίπου δύο ωρών, εκδόθηκε από την Επιτροπή, η οποία είναι κεκλεισμένων των θυρών, δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι όσον αφορά «την εξέταση του εγκλήματος της απιστίας» κατά του Γ. Παπαντωνίου, ναι μεν η Επιτροπή είναι «αρμόδια για την εξέτασή του», πλην όμως «διαπιστώθηκε ότι υπάρχει εξάλειψη του αξιόποινου για το συγκεκριμένο αδίκημα λόγω παραγραφής»...

Οσον αφορά το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», η Επιτροπή αποφάσισε ότι ...«πρέπει να εξεταστεί η αρμοδιότητά της να διερευνήσει αν διαπιστώνονται ενδείξεις για τη διάπραξη» αυτού του «εγκλήματος», «εκ μέρους του πρώην υπουργού». Σημειώνει ακόμα ότι «η διερεύνηση θα γίνει με τον ταχύτερο δυνατό, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, τρόπο, ώστε ακόμη και σε περίπτωση αναρμοδιότητας, να γίνει τάχιστα παραπομπή στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης», που σημαίνει ότι το ...τοπίο όσον αφορά την αρμοδιότητα παραμένει ...θολό.

Να σημειωθεί ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Θανάσης Παφίλης, από την αρχή, στηλιτεύοντας τη στάση των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που άλλα ψηφίζουν στην Ολομέλεια και άλλα λένε μετά, εξέφρασε τη θέση η Επιτροπή να προχωρήσει σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ