ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο η «Παγκόσμια Στρατηγική» της ΕΕ

Ξεκίνησε χτες στη Βαλέτα της Μάλτας (ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ) και ολοκληρώνεται σήμερα η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, και παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στη στενή διασύνδεση των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Από ελληνικής πλευράς, παραβρίσκεται ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος.

Σύμφωνα με τη μαλτέζικη προεδρία, αντικείμενο της Συνόδου είναι οι αποφάσεις που εγκρίθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη 2016, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση των «αμυντικών δυνατοτήτων» της ΕΕ, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο τα κράτη - μέλη της ΕΕ και η ΕΕ συνολικά μπορούν να συμβάλλουν στην «ενίσχυση» της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ (ΚΠΑΑ), κρίσιμη συνιστώσα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ), στην ευρύτερη προσπάθεια των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να διατηρήσουν θέσεις τους και να τις προωθήσουν και παραπέρα - και με στρατιωτικά μέσα - στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Από πλευράς προεδρίας, λέγεται επίσης ότι η Σύνοδος θα χρησιμεύσει για την προετοιμασία της επίσημης συνάντησης των υπουργών Αμυνας το Μάη στις Βρυξέλλες και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) τον Ιούνη. Ακόμα, ότι οι τωρινές συζητήσεις στη Μάλτα επικεντρώνονται σε «εξωτερικές δράσεις» της ΕΕ σχετικά με την ανάπτυξη της ΚΠΑΑ και συγκεκριμένα της λεγόμενης Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ και του σχεδίου εφαρμογής της για θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Θυμίζουμε ότι η τέτοια Παγκόσμια Στρατηγική παρουσιάστηκε από την Μογκερίνι τον Ιούνη 2016, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, βασικά ως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ σε όλο τον κόσμο. Βασικό στοιχείο της αποτελεί η λεγόμενη «ολοκληρωμένη προσέγγιση των συγκρούσεων και των κρίσεων», ώστε για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ να αξιοποιούνται όλα τα μέσα, εκτός από στρατιωτικά και αστυνομικά, δικαστικά, εμπορικά, η «αναπτυξιακή βοήθεια», τα «ανθρώπινα δικαιώματα» κ.λπ.

Προτεραιότητα μπαίνει στη διασύνδεση και συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ (όπως EUROPOL, η προσφάτως συγκροτηθείσα με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή κ.λπ.) με τις στρατιωτικές δυνάμεις της και τη διασύνδεση «εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας». Προστίθενται «νέες απειλές» και πεδία ιμπεριαλιστικής δράσης, όπως «οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», η «προστασία των διαστημικών δικτύων της ΕΕ», η «ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», ακόμη και «οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», η μετανάστευση, οι συγκρούσεις για το νερό ή άλλους φυσικούς πόρους. Να σημειωθεί ότι σε αυτούς τους μηχανισμούς πρέπει να προστεθεί όλο το πλέγμα των μηχανισμών καταστολής της ΕΕ στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», που είναι σε άμεση διασύνδεση με το στρατιωτικό σκέλος μηχανισμών της ΕΕ.

Στο τραπέζι της άτυπης Συνόδου μπαίνουν, εξάλλου, οι σχέσεις της ΕΕ με «βασικούς διεθνείς εταίρους» της όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ έγινε και ανασκόπηση των στρατιωτικών αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 8 χρόνια, με διάφορα προσχήματα, αναπτύχθηκαν 19 στρατιωτικές ή με άλλο «καπέλο» επεμβάσεις της ΕΕ σε 3 ηπείρους, στις οποίες συμμετείχαν 80.000 άτομα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 16 αποστολές της ΕΕ σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι υπουργοί προγραμματίζεται να επισκεφτούν το ελικοπτεροφόρο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού «San Giusto», που στην παρούσα φάση λειτουργεί ως ναυαρχίδα της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ «EUNAVFORMED SOPHIA», όπου ο διοικητής της επιχείρησης θα ενημέρωνε τους παρευρισκόμενους για τις κύριες δραστηριότητες της επιχείρησης και την κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρική Μεσόγειο. Θυμίζουμε, η επιχείρηση ξεκίνησε προς ανάσχεση των προσφυγικών ροών στην Κεντρική Μεσόγειο και στην πορεία διασυνδέθηκε με την «SEA GUARDIAN», επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε ο ευρωατλαντικός άξονας να ελέγχει συντονισμένα όλο τον κρίσιμο δίαυλο.

ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Κομμάτι ευρύτερων επικίνδυνων σχεδιασμών στη Μεσόγειο

Το ισπανικό «Patino» της SNMG2 ανεφοδιάζει τη φρεγάτα «Σαλαμίς» της «SEA GUARDIAN»...
Το ισπανικό «Patino» της SNMG2 ανεφοδιάζει τη φρεγάτα «Σαλαμίς» της «SEA GUARDIAN»...
Στον ανεφοδιασμό και τη γενικότερη στήριξη πλοίων του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο συμβάλλουν πλοία του, ενταγμένα στη δύναμή του που περιπολεί στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας ότι η αρμάδα SNMG2, που αναπτύχθηκε εδώ, κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης, με πρόσχημα το Προσφυγικό, διασυνδέεται επιχειρησιακά και με τις υπόλοιπες ΝΑΤΟικές δυνάμεις, βάζοντας τη χώρα στο επίκεντρο επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Το νέο περιστατικό που επιβεβαιώνει τη διασύνδεση αυτή, έγινε γνωστό από τη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ, MARCOM, πριν μερικές μέρες η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» και η πορτογαλική «Bartolomeu Dias» «ολοκλήρωσαν τον 1ο ανεφοδιασμό τους εν πλω (RAS) από το ισπανικό πετρελαιοφόρο "Patino", που έχει ενταχθεί στην SNMG2-TU2».

«Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ευελιξία και τη συμπληρωματικότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, που καθοδηγούνται από το αρχηγείο των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων στο Northwood του Ηνωμένου Βασιλείου» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της MARCOM.

Θυμίζουμε εξάλλου πως η SNMG2 κατά καιρούς ενισχύεται με πρόσθετα ΝΑΤΟικά πλοία που στήνουν την υπο-ομάδα της, TASK UNIT 2, η οποία (SNMG2-TU2) αποσπάται από τον κύριο όγκο της δύναμης και ανοίγεται, μια βορειότερα, στη Μαύρη Θάλασσα, μια νοτιότερα, στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, αναλόγως πώς επιτάσσουν οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, στην Ανατολική Μεσόγειο «τρέχει» η 3η φάση περιπολιών της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «SEA GUARDIAΝ», που επισήμως συνιστά «επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας» και διαδέχτηκε την επιχείρηση «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «ACTIVE ENDEAVOUR».

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μετείχε με μέσα και προσωπικό και στις προηγούμενες 2 φάσεις της «SEA GUARDIAΝ». Στην τωρινή φάση μετέχει με την «Σαλαμίς», και μάλιστα, τακτικός διοικητής αυτής της φάσης της ΝΑΤΟικής επιχείρησης (περιπολίες στο διάστημα 14 - 30/4) είναι ο διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών, ο οποίος επιβαίνει στη «Σαλαμίς» και έχει υπό τη διοίκησή του - επικουρούμενος από πολυεθνικό επιτελείο - την πορτογαλική φρεγάτα «Bartolomeu Dias», την ιταλική «Euro» και την τουρκική «Gemlik». Στη «Σαλαμίς» επιβαίνει και ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών. Ολα ως απόδειξη της διαθεσιμότητας της κυβέρνησης να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο και έργο στην υλοποίηση επικίνδυνων για το λαό ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως δείχνει και το νέο περιστατικό, SNMG2 και «SEA GUARDIAN» διασυνδέονται στενά, με την αρμάδα που αναπτύχθηκε στο Αιγαίο να παίζει βασικό ρόλο για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

«Η διεξαγωγή ενός RAS σημαίνει ότι τα πολεμικά πλοία που επιχειρούν στο πλαίσιο της «SEA GUARDIAN» μπορούν να συνεχίσουν αδιάκοπα την αποστολή τους και να αποφευχθεί μια επιχειρησιακή παύση, ώστε να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη σε λιμένα για ανεφοδιασμό. Ο ανεφοδιασμός στη θάλασσα σημαίνει περισσότερο επιχειρησιακό χρόνο για την ασφάλεια των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο» τονίζεται από τη MARCOM, πολύ χαρακτηριστικά, τόσο για το ρόλο που παίζει η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, υποστηρικτικά προς την ευρύτερη επιχείρησή του στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και για την πρεμούρα τους να ελέγξουν ζώνες και διαύλους στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Δραστηριότητα Επιτροπών Ειρήνης

Πλούσια δραστηριότητα αναπτύσσουν το επόμενο διάστημα οι Επιτροπές Ειρήνης μπροστά στην Πρωτομαγιά και την 37η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που θα γίνει την Κυριακή 14 Μάη.

Αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα «Αίγλη» του Ξενοδοχείου «Πανελλήνιο», με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η εμπλοκή της Ελλάδας». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα - Παγκράτι - Ν. Κόσμος) καλεί σε αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στην πλατεία Πλυτά, με ζωντανή μουσική, θεατρικό δρώμενο και ζωγραφική. Θα χαιρετίσει η Αγγελική Σαμούρη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης και ο Δημοκρατικός Γυναικείος Σύλλογος Αγίας Παρασκευής διοργανώνουν εκδήλωση στην αίθουσά τους (Λ. Μεσογείων 403) με θέμα «Εργατική Πρωτομαγιά 2017, με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Την Παρασκευή 5 Μάη, στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει εκδήλωση στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και κατάθεση στεφάνου στο άγαλμά του (στάση μετρό Ηλιούπολης). Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Γιώργος Λαμπράκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Οι επιτροπές Ειρήνης Κρήτης

Οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, σε κοινή συνάντησή τους, αποφάσισαν τον συντονισμό της δράσης τους το επόμενο χρονικό διάστημα, ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς και των ετήσιων εκδηλώσεων για την ειρήνη. Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν δεν έχουν μόνο επετειακό χαρακτήρα, καθώς ξεδιπλώνονται σε μια περιοχή που φλέγεται.

Οι Επιτροπές Ειρήνης καλούν το λαό της Κρήτης «να αντισταθεί στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, συμμετέχοντας στις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της Κρήτης, με κεντρικό σύνθημα «ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ - ΠΟΛΕΜΟΥΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ».

Επιπλέον, τον καλεί να πλαισιώσει τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν στις 27 Μάη στα Χανιά και στις 28 Μάη στην Παγκρήτια Κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ