ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Απρίλη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Συγκλίσεις και αποκλίσεις σε κοινό στρατηγικό έδαφος

Τελειωμό δεν έχουν οι διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, σε όλο το φάσμα των αστικών δυνάμεων. Μάλιστα, τελευταία προετοιμάζεται ακόμα πιο εντατικά το έδαφος για ευρύτερες συγκλίσεις την επομένη των εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να επιδράσει ως καταλύτης και επιταχυντής εξελίξεων στην όλη διαδικασία.

Ολα τα σενάρια αναμόρφωσης (ποιος με ποιον) είναι ανοιχτά. Αλλωστε η κινητικότητα των αστικών πολιτικών δυνάμεων εδράζεται σταθερά στο έδαφος του ευρωμονόδρομου, της κοινής στρατηγικής τους για εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σε κόντρα με τα λαϊκά συμφέροντα. Εξ ου και μιλάμε για αντιλαϊκά σενάρια εφόσον αποσκοπούν στην εύρεση νέων σχημάτων ενσωμάτωσης ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων στην ίδια πολιτική, στο σχηματισμό κυβερνήσεων «συνεργασίας» με ευρύτερη «λαϊκή αποδοχή» ακριβώς για να περνούν τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλει η ΕΕ, τα «μνημόνια διαρκείας», όποιο μείγμα διαχείρισης κι αν εφαρμόζεται.

Οι διεργασίες αυτές και οι αντιλαϊκές στοχεύσεις τους πρέπει να αποτελέσουν άλλο ένα κριτήριο ψήφου για το λαό μπροστά στις εκλογικές μάχες του Μάη: Με την ψήφο του να τις δυσκολέψει, να ενισχύσει το ΚΚΕ, να συμβάλει στη δράση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, για τη συγκρότηση μαχητικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στην ΕΕ, στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά του. Να ενισχύσει το μοναδικό δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο: Την εργατική - λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, θα προχωρήσει στην αποδέσμευση από την ΕΕ και στη μονομερή διαγραφή όλου του χρέους.

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οι ζυμώσεις συνεχίζονται
ΠΑΣΟΚ: Ανοιχτές πόρτες σε ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ

«Οσο πληθαίνουν οι διαμάχες στο λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς, τόσο περισσότερο στεριώνει στην κυβέρνηση η ΝΔ» έγραφε - παρεμβαίνοντας ανοιχτά στην όλη διαδικασία - το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το «ΒΗΜΑ», στο κύριο άρθρο του - υπογεγραμμένο από τον εκδότη του - προπαγανδίζοντας παρακάτω το δήθεν οριστικό γκρέμισμα ιδεολογικών, κοινωνικών και οικονομικών συνόρων. «Οι προσεχείς ευρωεκλογές έχουν χαρακτήρα αληθινής δημοσκόπησης. Αυτό που κρίνεται είναι αν θα γίνει μια από τις συνήθεις στην Ελλάδα αλλαγές ή αυτές οι κάλπες θα είναι η αφετηρία για πολιτικές εξελίξεις, για μια Νέα Ελλάδα», κατέληγε, απαξιώνοντας ουσιαστικά μια συνήθη ανακατάταξη στην πρωτιά των αστικών κομμάτων εξουσίας και ζητώντας βαθύτερες αλλαγές.

Το ίδιο φύλλο, αναλύοντας τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, έκανε μια πρόβλεψη ότι «τα κόμματα μετά τις ευρωεκλογές θα μετασχηματισθούν και οι παρατάξεις θα ανασυνταχθούν. Κατά τις προβλέψεις των ειδικών θα συγκροτηθεί μια αμιγώς δεξιά παράταξη, μια κεντρώα, μια κεντροαριστερή και μια αμιγώς αριστερή. Ουσιαστικά έχουμε εισέλθει σε νέα ιστορική περίοδο».

Σε κάθε περίπτωση, σαν να πήρε το μήνυμα περί ...ειρήνευσης στην Κεντροαριστερά ή σαν αποτέλεσμα προηγούμενης συνεννόησης, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διοχέτευσε την Πέμπτη στα ΜΜΕ το «Πολιτικό πλαίσιο» όπου θα κινηθεί το κόμμα ενόψει των εκλογών του Μάη. Αφήνει εκεί ανοιχτές πόρτες και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες δυνάμεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, για «συγκρότηση της ευρείας Κεντροαριστεράς», με «μετεξέλιξη» και του ΠΑΣΟΚ.

Τασσόμενο ενάντια στις «αξεπέραστες παλαιοκομμουνιστικές καταβολές» και τη «δογματική άρνηση κάθε απόπειρας να διασαλευτούν οι αμετακίνητες νομοτέλειες», το ΠΑΣΟΚ ...παραπονείται ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «τη στιγμή της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης για να ολοκληρώσουμε το τόσο σημαντικό βήμα για οριστική έξοδο από την κρίση παραμένει σε καταγγελτικό λόγο».

Εξάλλου, αναφερόμενο στην εκλογική σύμπραξη της «Ελιάς» (ΠΑΣΟΚ, κόμμα Λοβέρδου, «58», άλλες κινήσεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας), σημειώνει πως «δοκιμάζεται για πρώτη φορά το εγχείρημα μιας ευρύτερης συμπαράταξης των προοδευτικών δυνάμεων που βρίσκονται ανάμεσα στη Δεξιά και την κομμουνιστογενή Αριστερά. Η ανάγκη που υπαγορεύει το εγχείρημα είναι η ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς που είναι σήμερα κατακερματισμένος».

Προσθέτει πως «η συγκρότησή της και η κάθοδος στις ευρωεκλογές αποτελεί σημαντικό και θετικό πρώτο βήμα για τη συνολική ανασυγκρότηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης». Σε αυτό το πλαίσιο, κατονομάζοντας και τη ΔΗΜΑΡ, «απευθύνει ανοικτή πρόσκληση-πρόκληση σε όλες ανεξαίρετα τις δυνάμεις που συναπαρτίζουν την ευρύτερη Κεντροαριστερά: Της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του ριζοσπαστικού κέντρου, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού, της οικολογίας, του μη κερδοσκοπικού εθελοντισμού».

Βάζει δε ως στόχο η «Ελιά» «να μετεξελιχθεί σε κίνημα βάσης» με καταλύτη και επιταχυντή εξελίξεων το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μάη: «Η εκλογική στήριξη της Ελιάς είναι το μεγάλο στοίχημα για όλα όσα κρίνονται στις εκλογές του Μαΐου».

Επίσης: «Στη βάση αυτής της πρότασης θα προχωρήσουμε μετά τις εκλογές συνεχίζοντας σταθερά τη διαδικασία ανασυγκρότησης της ευρείας Κεντροαριστεράς: Γι' αυτό κρατάμε προς κάθε κατεύθυνση την πόρτα ανοιχτή (...) Γι' αυτό θέλουμε την όποια μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ ως εκφραστή της παράταξης να τη συνδέσουμε με μια νέα εθνική και δημοκρατική επαγγελία και με μια νέα και σύγχρονη προοδευτική προοπτική».

Αυτά τα προτάγματα εξυπηρετούσαν και οι δηλώσεις, μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», της Κατερίνας Μπατζελή, στελέχους του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιας ευρωβουλευτή με την «Ελιά». Απαντώντας στην ερώτηση αν θα ήταν εφικτή μια «προγραμματική κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατά τη γνώμη μου,δεν πρέπει να ορθώνονται τείχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η προοπτική,εφόσον το υπαγορεύσουν οι συνθήκες,μιας προγραμματικής κυβερνητικής συμφωνίας θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή». Η ίδια δεν ξέχασε να χαρακτηρίσει την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν «θετική», δείχνοντας και έτσι τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Πάντως, υπάρχει μια υπόνοια μήπως τα τέτοια ανοίγματα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ στοχεύουν κατ' αρχάς στους ψηφοφόρους του, ενόψει του β' γύρου των τοπικοδιοικητικών εκλογών όπου το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι θα έχει υποψηφίους του σε αρκετές περιφέρειες και σημαντικούς δήμους.

Αλλά και ζόρια με Παπανδρέου

Στη Χαρ. Τρικούπη ψάχνονται και για τα επόμενα βήματα του πρ. προέδρου του, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αποφάσισε να μετάσχει (αύριο Δευτέρα) σε παρουσίαση βιβλίου της πρ. ευρωβουλευτή του κόμματος Μαριλένας Κοππά.

Η Κοππά, αφού συγκρούστηκε με το νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, αποχώρησε από το κόμμα και κατεβαίνει τώρα υποψήφια με το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, στην παρουσίαση του βιβλίου της θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Προηγούμενα ο Παπανδρέου είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της «Ελιάς», εγχείρημα αναμόρφωσης της εγχώριας κεντροαριστεράς, όπου αρνήθηκε να μετάσχει και ο Κουβέλης.

Οι τέτοιες κινήσεις Παπανδρέου εκτιμάται ότι αφορούν την επομένη των εκλογών. Κυκλοφορούν ήδη διάφορα σενάρια, π.χ. για ίδρυση από μέρους του άλλου κόμματος, για διεκδίκηση εκ νέου της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ή για συμπόρευσή του με τον Κουβέλη σε ένα νέο συνεργατικό σχήμα.

Ποτάμια και γέφυρες για όλες τις αντιλαϊκές όχθες...
Το «Ποτάμι» λοξοκοιτάζει και στις δύο ...όχθες

Βέβαια, τέτοιες συνεργασίες θέλει και το «Ποτάμι», εξ ου και ρίχνει γέφυρες δεξιά και αριστερά για την επομένη των εκλογών.

Ενδεικτικά, μιλώντας την Τρίτη στον ΑΝΤ1 ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας, ο ίδιος δεν είναι «ούτε με το δεξιό λάθος, ούτε με το αριστερό λάθος». Συμπλήρωσε ότι εάν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ή ο ΣΥΡΙΖΑ «μας πουν συγκεκριμένες προτάσεις, θα δούμε με ποιον θα συνεργαστούμε».

Αφήνοντας όλες τις πόρτες ανοιχτές για ευρύτερα κομπρεμί μπρος στη δυνατότητα να ασκήσει αστική διακυβέρνηση, πρόσθεσε ότι «θα συμμαχήσουμε και με παλιούς, εκείνους που θα παραμερίσουν τις αρτηριοσκληρωτικές φωνές στα κόμματα (...) Οι θετικοί άνθρωποι θα συνεργαστούμε για να δώσουμε τις λύσεις. Ετσι προχωρούν παντού στην Ευρώπη». Ισχυρίστηκε μάλιστα πως ο ίδιος δεν έχει ανάγκη από θέσεις. «Δεν θα γίνω υπουργός» είπε, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν στοχεύει στην πρωθυπουργία.

Ρίχνουν κι άλλοι «γέφυρες»

Και ο μύλος συνεχίζεται: Μιλώντας την Τετάρτη στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματός του, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έκανε άνοιγμα στους «πολιτευτές που κόβονται από τα άλλα κόμματα στη Θράκη, επειδή δεν προσκυνούν το τουρκικό προξενείο», παρεμβαίνοντας στο θέμα που ανέκυψε με την απόσυρση από τον ΣΥΡΙΖΑ της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Την ίδια μέρα, ο Βύρων Πολύδωρας, επικεφαλής του μορφώματος «Ενωση για την πατρίδα και το λαό», όπου έχουν στοιχηθεί και άλλα τέτοια στελέχη του δεξιού - κεντροδεξιού χώρου και πρ. στελέχη της ΝΔ (Ψωμιάδης, Νικολόπουλος, Ζώης) ανακοίνωσε την εκλογική συμπόρευσή του στις ευρωεκλογές με τη «Δημοκρατική Αναγέννηση» του Στέλιου Παπαθεμελή, πρ. στελέχους του ΠΑΣΟΚ - αργότερα συνεργαζόμενος με τη ΝΔ.

Τέλος, η «Δημιουργία, ξανά!» του Τζήμερου ανακοίνωσε κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, με τη «Δράση» του Σκυλακάκη παλαιότερα δεξί χέρι της Ντ. Μπακογιάννη. Το όνομα του συνδυασμού; «Γέφυρες»...

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Με στελέχη ελβετικών εταιρειών, της ΕΡΕ και του Βορίδη

Κινητικότητα και ζυμώσεις αναμόρφωσης σημειώνονται και στα δεξιά του πολιτικού χάρτη.

Χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να καλύψει το κενό που ίσως αφήνει στα «δεξιά» της η ΝΔ (μετεξελισσόμενη σε πιο ...κεντροδεξιά παράταξη), η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή επιχειρεί να παρουσιάσει ένα πιο «κόσμιο» προφίλ. Οτι την ακολουθούν όχι μόνο τραμπούκοι και περιθωριακοί, αλλά κι επιστήμονες και «επιτυχημένοι». Επιπλέον, ούτε οι νεοναζί κρύβουν τις βλέψεις τους να παζαρέψουν από καλύτερες θέσεις την επομένη των εκλογών το στασίδι τους στο αναμορφωμένο πολιτικό σκηνικό.

Εγραψαν επ' αυτού στην ιστοσελίδα τους παρουσιάζοντας τους πρώτους υποψήφιους ευρωβουλευτές τους: «Το ευρωψηφοδέλτιο του Λαϊκού Συνδέσμου - σε αντίθεση με το τσίρκο των μνημονιακών και συστημικών κομμάτων - απαρτίζεται από έντιμους Ελληνες, που έχουν διαπρέψει στους τομείς ενασχολήσεώς τους. Ιατροί, καθηγητές, επιστήμονες κύρους, αλλά και Ελληνες αγρότες, επαγγελματίες, φοιτητές ενωμένοι συμμετέχουν στην μεγάλη πολιτική μάχη της 25ης Μαΐου. Μία μάχη από την έκβαση της οποίας θα κριθεί εν πολλοίς και το πολιτικό μέλλον της χώρας».

Ετσι, ανάμεσα στους υποψηφίους συμπεριλαμβάνεται ο Επαμεινώνδας Ν. Στάθης, ορθοπαιδικός χειρουργός, με θητεία σε νοσοκομεία της Βρετανίας. Στο βιογραφικό που δημοσιοποιήθηκε από τη ΧΑ σημειώνεται επίσης ότι «διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Κοινωνικής Οργάνωσης Φοιτητών (Ε.Κ.Ο.Φ.)». Ιδρύθηκε το 1960, λειτούργησε ως φοιτητική οργάνωση της νεολαίας της ΕΡΕ, συνεργάστηκε με το κόμμα του τότε πρωθυπουργού Καραμανλή (μετέπειτα ιδρυτή της ΝΔ), στελέχωσε αργότερα και τον χουντικό μηχανισμό.

Υποψήφιος με τη ΧΑ κατεβαίνει και ο Γεώργιος Γαλέος, οικονομολόγος, «διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου σε ελβετικές εταιρείες επί εικοσαετία», όπως φροντίζει να αναφέρει η ΧΑ.

Ο Γαλέος φέρεται να υπήρξε παλαιότερα στενός συνεργάτης του τωρινού στελέχους της ΝΔ Μάκη Βορίδη, όταν ο τελευταίος ήταν πρόεδρος του ακροδεξιού «Ελληνικού Μετώπου» (ΕΜ). Ανακοινωθέν του ΕΜ, της 2 Μάη 2002, γράφει ότι στη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά του γαλλικού Εθνικού Μετώπου (Λεπέν) στο Παρίσι «συμμετείχε παρελαύνοντας πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ υπό την καθοδήγηση του προέδρου του, και υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων κ. Μάκη Βορίδη. Συμμετείχαν επίσης ο υποψήφιος Νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Μιλτιάδης Κρεμμύδας, ο υπεύθυνος Οργανώσεως της Νεολαίας του Ελληνικού Μετώπου κ. Θεόδωρος Δεληγιώργης, και ο υπεύθυνος Οργανώσεων Δυτικής Ευρώπης κ. Γεώργιος Γαλέος».

Δείγματα κι αυτές οι συνεργασίες και μετακινήσεις του ενός και του άλλου, από το ΕΜ στη ΝΔ ή τη ΧΑ, της συμφωνίας τους στα βασικά...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ