ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ Η ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η σύνοδος των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον είναι αναμφισβήτητα μια προσπάθεια - "θεσμοθέτησης και νομιμοποίησης" - επιβολής της νέας τάξης με στρατιωτικά μέσα.

Οι όποιες διαφορές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων παραμερίζονται, ακόμη, λόγω της πλούσιας λείας που προσδοκούν να αποκομίσουν ανά τον κόσμο, αλλά και γιατί θεωρούν ότι για την πραγματοποίηση των σκοπών τους, τους χρειάζεται πριν απ' όλα να υποτάξουν -μέσω του φόβου- τις συνειδήσεις των λαών, να κάμψουν και να εξαφανίσουν την όποια αντίσταση.

Ωστόσο, η αντίσταση των Γιουγκοσλάβων και οι αντιπολεμικές - αντιΝΑΤΟικές και αντιαμερικανικές κινητοποιήσεις τούς χάλασαν τα σχέδια, το φανερώνουν τα αμήχανα και ηλίθια χαμόγελά τους, αλλά αυτό τους κάνει ακόμη πιο επικίνδυνους.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράφοντας όλα τα αμερικανόπνευστα ΝΑΤΟικά κείμενα, απώλεσε κάθε δυνατότητα να παρουσιάζεται στον ελληνικό λαό ότι προβάλλει αντιστάσεις, αποκαλύφθηκε πλήρως ότι το σύνθημά του "πρώτα η Ελλάδα" σημαίνει υποταγή και ευθυγράμμιση με τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και συμφέροντα.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ορισμένα ζητήματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και χρειάζεται να κατανοηθούν και να γίνουν βασικά στοιχεία της πάλης του αντιπολεμικού, του νεολαιίστικου, του γυναικείου και γενικότερα του λαϊκού μας κινήματος.

Χρόνια τώρα στη συνείδηση του λαού μας έχει παγιωθεί η αντίληψη - αξίωμα ότι η χώρα μας δε διεκδικεί τίποτα σε βάρος άλλων χωρών, αλλά και τίποτα δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει σε βάρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ελληνική επικράτεια, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Με βάση αυτή τη θέση είχε καθοριστεί ότι:

α) Βασικός στόχος της πολιτικής μας στον τομέα της εθνικής άμυνας είναι η διαφύλαξη της Ειρήνης και η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, η προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας του λαού, από οποιαδήποτε εξωτερική επίθεση ή απειλή.

β) Κύρια αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) είναι να προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα και τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας, να συμβάλλουν ως αποτρεπτικός παράγοντας στη διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή, να αποτρέπουν κάθε μορφή ένοπλης επίθεσης εναντίον της χώρας μας και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την εχθρική απειλή.

Το παραπάνω πλαίσιο τυγχάνει ασφαλώς της πλήρους υποστήριξης του λαού μας.

***

Ομως εδώ και αρκετό διάστημα η κυβέρνηση, εν αγνοία του λαού μας αλλά και χωρίς συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση,άρχισε να μιλάει και μεθοδικά να εφαρμόζει μια "συμπληρωματική" της κύριας αποστολής των ΕΔ. Μιλάνε για αναγκαιότητα συμμετοχής στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών, σε ειρηνευτικές αποστολές κλπ.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τις συμφωνίες που υπέγραψε για την επίθεση ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον, αλλά και από τη συμφωνία για τη νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, ειδικότερα της Ν/Α πτέρυγας στο χώρο της Μεσογείου, από τις παραχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, έχει αναγάγει τη λεγόμενη συμπληρωματική αποστολή σε κυρίαρχη.

Το ΚΚΕ στο μέτρο των δυνατοτήτων του έχει αποκαλύψει και αντιπαλέψει τις απαράδεκτες για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας συμφωνίες της κυβέρνησης. Είναι επίσης γνωστές οι θέσεις του τόσο για το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι γεγονός ότι η ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία επιτάχυνε ορισμένες διαδικασίες, αποκαλύφθηκε πλήρως η κυβερνητική πολιτική, δοκιμάζεται η στάση κομμάτων και παραγόντων, προκύπτει ανάγκη σαφούς και συγκεκριμένης τοποθέτησης.

Δυο είναι τα κρίσιμα προβλήματα, ενιαίας σημασίας που αναμφισβήτητα θα κρίνουν τη συνέπεια λόγων και έργων.

Πρόκειται για τη συμμετοχή ή όχι τμημάτων των ΕΔ της χώρας στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία, για τη δυνατότητα άρνησης ή όχι στρατευμένων παιδιών του λαού μας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχουν δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του ΥΠΕΘΑ με τις οποίες ουσιαστικά θεωρούν τις ΕΔ της χώρας δικό τους φέουδο. Η ΝΔ ταλαντεύεται μεταξύ του ναι και όχι, μιλάει για ανταλλάγματα - με τι τάχα μπορεί να ανταλλαγεί η ζωή των ανθρώπων;

Η δημόσια έκφραση της θέλησης στρατευμένων και η άρνησή τους να συμμετέχουν σε αποστολή των ΕΔ εκτός συνόρων, πέρα από το γεγονός ότι, εναρμονίζεται με τη θέληση του συνόλου του λαού μας για τη ΝΑΤΟική επίθεση, πέρα από την παλικαρίσια και πατριωτική στάση τους, ανέδειξε ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα.

Ανέδειξε την ανάγκη να συζητηθεί πλατιά στο λαό και να καθοριστεί, θα 'λεγα με μορφή δημοψηφίσματος, η αποστολή των ΕΔ της χώρας μας.

Είναι βέβαια γνωστό ότι τα στρατιωτικά δόγματα σε όλες τις χώρες, σε κάθε χρονική περίοδο, υπηρετούν τις οικονομικές και πολιτικές επιδιώξεις των κυρίαρχων τάξεων και των κυβερνήσεων που τις εκφράζουν και τις εκπροσωπούν.

***

Είναι, επόμενα, ζήτημα καθοριστικής σημασίας να προσδιοριστεί με σαφήνεια, σε ποιους χρειάζεται και για ποιο σκοπό το νέο ΝΑΤΟ και η νέα δομή του καθώς και η αποστολή τμημάτων των ΕΔ της χώρας στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής επίθεσης ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Αν υπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας ή αν προωθούνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ, και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αν δηλαδή είναι το μέσον προώθησης της πολιτικής της νέας τάξης πραγμάτων.

Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση δε θα θελήσει να συζητηθούν ουσιαστικά οι συμφωνίες που υπέγραψε. Θα αποφύγει με κάθε τρόπο να τοποθετηθεί ο λαός μας για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα, θα επιδιώξει να αποκρύψει, να υποβαθμίσει, να αποπροσανατολίσει.

Αυτό το διάστημα έγιναν όλα πολύ καθαρά. Μπορεί ο καθένας να δει τόσο το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και της ΕΕ όσο και τη θέση των κομμάτων της χώρας μας για τους ιμπεριαλιστικούς αυτούς οργανισμούς. Φάνηκε και θα γίνει πιο καθαρή η στάση της ηγεσίας του κάθε κόμματος απέναντι στη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Κλειδί και διαχωριστική γραμμή είναι η τοποθέτηση για αποστολή ή όχι τμημάτων των ΕΔ της χώρας εκτός συνόρων.

Είναι γεγονός ότι ο λαός μας με τη συμμετοχή του στις αντιΝΑΤΟικές αντιαμερικάνικες, αντιπολεμικές κινητοποιήσεις έχει τοποθετηθεί. Το δυνάμωμα της πάλης μπορεί να κάνει πράξη αυτή του τη θέληση. Χρειάζεται όμως να εκφραστεί ακόμη και με την ψήφο του στις ευρωεκλογές του Ιούνη, απονέμοντας δικαιοσύνη και αμείβοντας το κάθε κόμμα, ανάλογα με τη στάση και τη δράση του σ' αυτό το κεφαλαιώδες πρόβλημα. Ο λαός μας μπορεί με πολλούς τρόπους να κάνει πράξη το σύνθημα: Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία.

Βασίλης ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ

Είναι γεγονός ότι η ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία επιτάχυνε ορισμένες διαδικασίες, αποκαλύφθηκε πλήρως η κυβερνητική πολιτική, δοκιμάζεται η στάση κομμάτων και παραγόντων, προκύπτει ανάγκη σαφούς και συγκεκριμένης τοποθέτησης. Δυο είναι τα κρίσιμα προβλήματα, ενιαίας σημασίας που αναμφισβήτητα θα κρίνουν τη συνέπεια λόγων και έργων. Πρόκειται για τη συμμετοχή ή όχι τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία, για τη δυνατότητα άρνησης ή όχι στρατευμένων παιδιών του λαού μας.


Οι Γιουγκοσλάβοι είναι αποφασισμένοι

Του παλαίμαχου αγωνιστή δημοσιογράφου Γιώργου Τσαπόγα

- Ποιες είναι οι εντυπώσεις που αποκομίσατε, πέρα απ' τις φανερές καταστροφές, κατά την ολιγοήμερη επίσκεψή σας στη βομβαρδισμένη Γιουγκοσλαβία;

- Θα μπορούσα να καταγράψω πολύ σύντομα και δημοσιογραφικά τα ακόλουθα σημεία: Τη συσπείρωση και αγωνιστικότητα, όπως και την κινητοποίηση του γιουγκοσλαβικού λαού. Την αποφασιστικότητά του να περιφρουρήσει τη ζωή και το μέλλον του από την αμερικανοΝΑΤΟική τρομοκρατική επιδρομή. Να περιφρουρήσει την ιστορία του και το μέλλον του με τις ανθρώπινες ασπίδες που στήνονται σε γεφύρια, δρόμους και πλατείες με γενική κινητοποίηση, ανδρών, γυναικών και παιδιών. Διαπιστώσαμε, ακριβώς, αυτό που είπε ο Χ. Φλωράκης στους Γιουγκοσλάβους: "Μας θυμίσατε, είπε ο παλαίμαχος, ο Χαρίλαος, τις δικές μας μάχες κατά του φασισμού με το σύνθημα, τότε, "πολεμάμε και τραγουδάμε". Ετσι κι εσείς, έτσι κι εμείς για σας, αγωνιζόσαστε, αγωνιζόμαστε για την προστασία της ειρήνης, της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας που προσβάλλονται βάναυσα".

- Ποια ήταν η στάση του γιουγκοσλαβικού λαού απέναντι στην αντιπροσωπεία σας και στον ελληνικό λαό που συμπαραστέκεται;

- Διαπιστώσαμε την εκτίμηση, το σεβασμό και την αγάπη των ανθρώπων στο Βελιγράδι, όπου διάβαινε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Τόσο σε επίσημο επίπεδο όσο και σε συγκεντρώσεις των πολιτών και στους χώρους των άγριων βομβαρδισμών που επισκεφθήκαμε. Επίσης, την εκτίμηση προςτις ελληνικές ομάδες υποστήριξης, που καθημερινά εκδηλώνουν τη συμπαράταξή τους και τη βοήθειά τους προς τη Γιουγκοσλαβία που δοκιμάζεται.

- Πώς αντιμετωπίζει ο γιουγκοσλαβικός λαός την εγκληματική επίθεση των ΝΑΤΟικών;

- Σε κάθε περίπτωση, διακρίναμε την αποφασιστικότητά τους να ξαναχτίσουν ό,τι γκρεμίζουν οι ΝΑΤΟικοί πύραυλοι, να τιμήσουν τους εκατοντάδες νεκρούς τους, των βομβαρδισμών, υπερασπιζόμενοι τη μνήμη τους, αλλά και το δικαίωμα στη ζωή και στη δημιουργία.

Αποφασιστικά αντιμετώπισαν την καταστροφή του κεντρικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού και των αναμεταδοτών. Εκεί, όπου βρεθήκαμε κοντά από την πρώτη στιγμή που έγινε η καταστροφή και η ανάσυρση των θυμάτων, διαπιστώσαμε ότι πολλές φωνές της αντικειμενικής πραγματικότητας θα ακουστούν σ' όλο τον κόσμο, σε αντικατάσταση αυτής της φωνής που θέλησαν να φιμώσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί πύραυλοι. "Να σπάσουμε τη σιωπή των κουφών. Κατέστρεψαν, μεν τον κεντρικό σταθμό, καταστρέφουν και όλους τους μικρούς σταθμούς, αλλά δε θα σκοτώσουν τη φωνή της Αλήθειας. Εκατοντάδες μικροί σταθμοί, μαζί και οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται εδώ, θα μεταφέρουν αυτή την πραγματικότητα", μας είπε χαρακτηριστικά ο γγ της Ενωσης Σέρβων Δημοσιογράφων, Ντούσαν Πάβλοβιτς, με τον οποίο είχαμε συνάντηση μεταφέροντάς του την εκτίμηση, τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, της ΠΕΑΕΑ, και του γγ της ΕΣΗΕΑ Μ. Μαθιουδάκη. Αυτή τη φωνή της Αλήθειας υπηρετούν οι Ελληνες συνάδελφοι που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία και αντιμετωπίζουν, μαζί με τους άλλους συναδέλφους τους, τις φοβερές και απάνθρωπες συνθήκες της αμερικανοΝΑΤΟικής επίθεσης.

- Ποια λοιπόν είναι η προοπτική για το γιουγκοσλαβικό λαό;

- Η γιουγκοσλαβικός λαός, όπως όλα δείχνουν, είναι έτοιμος και αποφασισμένος να αντισταθεί και σπιθαμή προς σπιθαμή να υπερασπίσει τη Γιουγκοσλαβία, την πατρίδα του, από την εγκληματική επίθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Και θα είναι ο αγώνας αυτός αντίσταση όλων των λαών του κόσμου στη βαρβαρότητα και στη νέα ΝΑΤΟική εκδοχή της "νέας τάξης".

Γ. Ζ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ