ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2016
Σελ. /24
Οι παρεμβάσεις στην εκδήλωση

Ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ταμείων, αναφέρθηκε στον έντονα ταξικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ανάμεσα σε άλλα πως η εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους άμεσους ή έμμεσους φόρους. Οι συνοδευτικές εκθέσεις του νομοσχεδίου περιγράφουν τον πυρήνα της φιλοσοφίας του: Το κράτος δεν εγγυάται το ύψος της σύνταξης, θα έχει το δικαίωμα να χρηματοδοτεί κατά το δοκούν την Κοινωνική Ασφάλιση και να ενοποιεί Ταμεία, η αναλογική/ανταποδοτική σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη μόνο με τις εισφορές. Ουσιαστικά, παρατήρησε, έχει ανοίξει ο δρόμος για ένα σύστημα κεφαλαιοποιητικό, για την εξατομίκευση, για την απαλλαγή της μεγάλης εργοδοσίας από την υποχρέωση καταβολής εργοδοτικών εισφορών.

Ο Στάθης Σαχινίδης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, είπε πως η κυβέρνηση καλεί τους διάφορους πρόθυμους, όπως οι ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ σε «διάλογο», στοχεύοντας στην αδρανοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων, ενώ οι ηγεσίες αυτές καλλιεργούν το έδαφος για συμβιβασμό με την κυβέρνηση, προσδοκώντας σε κάποια ανταλλάγματα για λίγους μεσαίους επιχειρηματίες. Είναι έτοιμες να αποδεχτούν τη σφαγή μας αρκεί να δοθεί μερίδιο από την πίτα των αναπτυξιακών «πακέτων», σημείωσε και κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να συμπαραταχθούν με τις αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, με την ΠΑΣΕΒΕ, το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ.

Ο Μανώλης Ραλάκης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε πως το βασικό ερώτημα είναι ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από το «νόμο - λαιμητόμο» που προωθεί η κυβέρνηση, απαντώντας ο ίδιος ότι δεν κερδίζουν τα λαϊκά στρώματα, είναι καθαρό ότι κερδίζει το κεφάλαιο.

Η Μαιρήνη Στεφανίδη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, αναφέρθηκε στο «άπιαστο όνειρο» της σύνταξης για την άνεργη, την απασχολήσιμη των 5μηνων, την ανασφάλιστη στη μαύρη εργασία, τη γυναίκα που απολύεται μόλις μείνει έγκυος. Η πρόταση - σφαγείο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αφήνει καμιά απ' έξω, ενώ χτυπάει ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Η ανεργία πλήττει το 24,8% των γυναικών και το 54,6% των νέων γυναικών, ενώ η αυτοαπασχολούμενη, η εργαζόμενη με μπλοκάκι, η αγρότισσα σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, οι οποίες τώρα αυξάνονται. Επιπλέον, βγάζουν από τη λίστα των ΒΑΕ κατηγορίες εργαζομένων.

Ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, υπογράμμισε ότι με το κυβερνητικό έκτρωμα νομιμοποιείται οριστικά η ελαστική εργασία με μπλοκάκι και οι εργοδότες ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, όπου θα απαλλαγούν από μια σειρά δικαιώματα και κατακτήσεις των περασμένων χρόνων. Τέλος, αναφέρθηκε στους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης για δήθεν απαλλαγές και ελαφρύνσεις το μεταβατικό διάστημα των τριών ετών.

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, εκ μέρους του ΔΣ του Φυσικού Αθήνας, αναφέρθηκε στα φοιτητικά συλλαλητήρια που οργανώθηκαν ενάντια στο αντιασφαλιστικό έγκλημα, πλάι στους εργαζόμενους, στα σωματεία, στο ΠΑΜΕ. Οπως είπε, εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα δεν βάζει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι δυνάμεις εκείνες στα πανεπιστήμια που λένε ότι «δεν μας αφορούν αυτά τα θέματα», ότι «το νομοσχέδιο είναι δίκαιο», ότι «η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει καλές υπηρεσίες». Παρατάξεις που αυτοαποκαλούνται «αριστερές» ή «αντικαπιταλιστικές» καταψήφιζαν όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με το υποκριτικό επιχείρημα ότι χρειάζεται απεργία διαρκείας ή επειδή «είναι του ΠΑΜΕ».

Ο Τάσος Ζερβός, μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό, μίλησε για τις συντάξεις θανάτου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 12, που προβλέπει ότι ο/η επιζών σύζυγος παίρνει σύνταξη θανάτου εφόσον έχει συμπληρώσει τα 55 χρόνια. Εφόσον έχει συμπληρώσει τα 52 χρόνια, θα πάρει για τρία χρόνια σύνταξη και μετά θα την ξαναπάρει στα 67! Αν ο επιζών σύζυγος είναι κάτω από 52 ετών, θα πάρει για τρία χρόνια σύνταξη και μετά τίποτα. Δηλαδή, αν ο/η θανών σύζυγος είχε 30 χρόνια Ασφάλιση, οι εισφορές όλων αυτών των χρόνων χάνονται. Και το χειρότερο, η σύνταξη θανάτου είναι στο 50% που εδικαιούτο ο θανών με το νέο τρόπο υπολογισμού. Σε περίπτωση που το παιδί χάσει και τους δύο γονείς και δικαιούται σύνταξη, θα πάρει το 25% από κάθε σύνταξη!

Τη συζήτηση έκλεισε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος, καλώντας σε αξιοποίηση των κειμένων που παρουσιάστηκαν εισηγητικά, για την προβολή των θέσεων του ταξικού κινήματος στην κατεύθυνση της οργάνωσης της πάλης. Επισήμανε, τέλος, πως η μεγαλύτερη επιτυχία της 48ωρης απεργίας θα είναι να βγουν ενισχυμένα τα συνδικάτα και το ταξικό εργατικό κίνημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ