ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Παντού το κάλεσμα «Αλλαξε τον κόσμο: Το 'χει ανάγκη»

Πλήθος εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας αυτό το Σαββατοκύριακο

Στιγμιότυπο από το τουρνουά σκάκι του φεστιβάλ στην Καστοριά
Στιγμιότυπο από το τουρνουά σκάκι του φεστιβάλ στην Καστοριά
Ενα Σαββατοκύριακο γεμάτο μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ ξεκινά σήμερα με το σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο: Το 'χει ανάγκη» να απλώνεται σε όλη τη χώρα. Τα φεστιβάλ είναι προϊόν της δουλειάς των μελών της ΚΝΕ και πολλών άλλων μαθητών που συνέβαλαν με ιδέες και με την ενεργό συμμετοχή τους στο στήσιμο και τη διαμόρφωση του προγράμματός τους.

Δεκάδες μαθητικά σχήματα έχουν δηλώσει συμμετοχή να περάσουν από τη σκηνή του φεστιβάλ με διάφορα είδη μουσικής αλλά και χορό, από hip hop μέχρι παραδοσιακούς χορούς. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα διαβαστούν ή θα εκτεθούν εργασίες και πρότζεκτ μαθητών πάνω σε επίκαιρα και ιστορικά θέματα που θα αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση γύρω από την ιδεολογική διαπάλη που γίνεται στο σχολείο. Σχεδόν στο σύνολό τους τα μαθητικά φεστιβάλ αναδεικνύουν το δικαίωμα στον αθλητισμό με διοργάνωση τουρνουά, ενώ δε λείπουν θεατρικά σκετς, συζητήσεις, εκθέσεις, αθλητικές επιδείξεις κ.ά.

Σε κάποιες περιοχές, οι μαθητές επέλεξαν να αναδείξουν μέσα από τις εκδηλώσεις και μεγάλες στιγμές του λαϊκού κινήματος στις γειτονιές τους. Στην Κοκκινιά θα γίνει ιστορικός περίπατος σε μέρη βαμμένα με το αίμα αγωνιστών, στην Καλλιθέα επίσκεψη σε σημεία αναφοράς για την Αντίσταση και στην Ν. Ιωνία διοργανώνεται κυνήγι κρυμμένου θησαυρού με κεντρικό θέμα το μπλόκο της Καλογρέζας.

Οι εκδηλώσεις του μαθητικού φεστιβάλ στα Σεπόλια θα γίνουν στο Βότρυς, μία επιλογή με διεκδικητικό χαρακτήρα που αναδεικνύει την ανάγκη χώροι σαν κι αυτόν να μείνουν ανοιχτοί στο λαό. Ο χώρος έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή καθώς με αγώνες εδώ και χρόνια διεκδικήθηκε να αγοραστεί από τον ΟΣΚ για να χτιστούν κτίρια για το 9ο ΕΠΑΛ και δύο νηπιαγωγεία που σήμερα λειτουργούν σε αποθήκες. Σήμερα, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής θύελλας, ο χώρος κινδυνεύει να πουληθεί σε ιδιώτες και να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς μακριά από τις ανάγκες της περιοχής για σχολεία, χώρους αθλητισμού, πολιτισμού και πράσινου.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, γίνονται τα εξής μαθητικά φεστιβάλ:

Στην Αττική

Σήμερα Σάββατο: Πειραιάς (πλ. Κοραή), Περιστέρι (πλ. Εθνικής Αντιστάσεως - θεατράκι ΟΤΕ), Σεπόλια (Βότρυς), Μενίδι (κεντρική πλατεία), Καισαριανή (Σκοπευτήριο), Μαρούσι (γήπεδο μπάσκετ Ιερού Λόχου), Λαύριο (κτίριο ΑΚΕΛ).

Αύριο Κυριακή: Πετρούπολη (πλ. «Ηρώ»), Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο), Πέραμα (πλ. Ηρώων), Γκράβα (θεατράκι), Ηλιούπολη (κεντρική πλατεία), Ελευσίνα (πλ. Ηρώων), Γέρακας (κεντρική πλατεία).

Σήμερα και αύριο: Κοκκινιά («Ηράκλειτος»), Μπραχάμι (πλ. Παναγούλη), Καλλιθέα (πλ. Δαβάκη). Επίσης, σε Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Ιωνία (την πρώτη μέρα στην πλ. Ελ. Βενιζέλου - τη δεύτερη στο ΚΕΠ).

Στην υπόλοιπη χώρα

Σήμερα συνεχίζονται για δεύτερη μέρα τα φεστιβάλ σε: Πάτρα (στο παλιό «Αρσάκειο»), Γιάννενα (πάρκο Λιθαρίτσια), Αρτα (πλ. Σκουφά), Σπάρτη, Αργος, Πύργο, Αγ. Θεοδώρους, Ζάκυνθο.

Σήμερα επίσης φεστιβάλ γίνονται σε: Θέρμη Θεσσαλονίκης, Σέρρες (πλ. Ελευθερίας), Κιλκίς (πεζόδρομος), Γιαννιτσά (Πολιτιστικό Πολύκεντρο), Βέροια, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Κέρκυρα (πάνω πλατεία), Λάρισα (πλ. Λαμπρούλη), Τρίκαλα (πλ. Ρήγα Φεραίου), Βόλος (παραλία, έξω από το Θόλο), Καρδίτσα (Παυσίλυπο), Πύργος, Ρόδος, Χανιά.

Αύριο Κυριακή: Πολύγυρος Χαλκιδικής, Κομοτηνή, Σάμος (Εργατικό Κέντρο).

Δευτέρα 29 Απρίλη: Πρέβεζα (πεζόδρομος λαϊκής αγοράς).

Με επιτυχία στην Καστοριά

Πραγματοποιήθηκε προχτές το μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Καστοριά. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς το απόγευμα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε προβολή βίντεο για τη δράση και το ρόλο της Χρυσής Αυγής, τουρνουά σκάκι, έκθεση φωτογραφιών για την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για την εκπαίδευση κ.ά. Παρουσιάστηκε θεατρικό σκετς με θέμα το Σοσιαλισμό ενώ πραγματοποιήθηκε και συναυλία με μουσικά συγκροτήματα από την περιοχή. Στην εκδήλωση μίλησε η Δέσποινα Μητσιάκου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στο μεταξύ, τη φασιστική οργάνωση της Πατριωτικής Κίνησης Καβάλας, μέλη της οποίας κατέβασαν προχτές πανό του μαθητικού φεστιβάλ της ΚΝΕ έξω από το 2ο ΓΕΛ Καβάλας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΝΣ Καβάλας της ΚΝΕ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Διαμαρτυρία για το πρόγραμμα «Ευζήν»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο προχωρούν τη Δευτέρα το πρωί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου και το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη». Ζητούν να μη συνεχιστεί το πρόγραμμα «Ευζήν» και να σταματήσουν οι απειλές της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προς τους δασκάλους ότι εάν δεν υλοποιήσουν το πρόγραμμα θα περάσουν από πειθαρχικό. Το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας αφορά τη διατροφή και το σωματότυπο των παιδιών και καταγραφή των δεδομένων που θα προκύψουν.

Οπως ξεκαθαρίζουν το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η Ενωση Γονέων και το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, δεν είναι αντίθετοι στην οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα που έχει στόχο ή να εκπονηθούν εθνικές νόρμες σωματομετρικών στοιχείων για τους μαθητές της χώρας μας ή την προαγωγή της υγείας τους. «Είναι όμως, τουλάχιστον, υποκριτικό το ενδιαφέρον της πολιτείας για τη σωματική διάπλαση, διατροφικές συνήθειες και σωματικές δραστηριότητες των μαθητών τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται μέρα με τη ημέρα τα κρούσματα λιποθυμιών από υποσιτισμό, που το μάθημα της φυσικής αγωγής είναι εντελώς υποβαθμισμένο, χωρίς υποδομές, χωρίς πρόγραμμα επιμόρφωσης των γυμναστών, με μειώσεις των ωρών της Φυσικής Αγωγής στο αναλυτικό πρόγραμμα και του αριθμού των γυμναστών στα σχολεία», σημειώνουν, διεκδικώντας σχολεία που δεν θα υπάρχουν πεινασμένα παιδιά, που ο μαθητής θα κατακτά τη γνώση και θα διαπλάθεται ως άνθρωπος και σωματικά υγιής.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Εκλογές με πλαστό εκλεκτορικό Σώμα

Καταγγελίες της Δημοκρατικής Ενότητας Γονέων

Ο εκφυλισμός και οι νόθες διαδικασίες μέσα από τις οποίες οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις Γονέων της Θεσσαλονίκης, διαμορφώνουν τους συσχετισμούς τόσο στους Συλλόγους τους, όσο και στην Ομοσπονδία του νομού Θεσσαλονίκης, αναδείχθηκε μέσα από τις εκλογές της Ενωσης Γονέων Νεάπολης - Συκεών.

Σύμφωνα με καταγγελία της Δημοκρατικής Ενότητας Γονέων, οι εκλογές έγιναν με ένα πλαστό εκλεκτορικό Σώμα. Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι υπήρχαν αντιπρόσωποι από νηπιαγωγεία όπου δεν υπάρχει Σύλλογος Γονέων, από σχολεία που δεν έγιναν εκλογές για αντιπροσώπους στην Ενωση και ορίστηκαν από το ΔΣ των Συλλόγων, από εκλογές σε Συλλόγους που διαπιστώθηκαν διπλοψηφίες και τριπλοψηφίες.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύφθηκαν και μέσα από τα έγγραφα που κατάφερε να πάρει στα χέρια της η Δημοκρατική Ενότητα Γονέων, μετά από εισαγγελική παρέμβαση, αφού έως τότε δεν της δίδονταν.

Στη διαδικασία των εκλογών της Ενωσης Γονέων Νεάπολης Συκεών, η εφορευτική επιτροπή προσπάθησε να πετάξει έξω από την εκλογική διαδικασία τους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Ενότητας, η οποία κατέθεσε συνολικά 11 ενστάσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Να μην κλείσει το δημοτικό σχολείο στο Νταχάου

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν η Ελληνική Συνομοσπονδία Γονέων Γερμανίας και η Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελτ, για το κλείσιμο του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου στο Νταχάου.

Οπως εξηγούν, το σχολείο έχει 70 μαθητές (είχε πολύ περισσότερους αλλά όταν άρχισαν οι φήμες για κλείσιμό του πολλοί γονείς πήγαν τα παιδιά τους σε γερμανικά σχολεία) και η αιτιολογία για το κλείσιμό του είναι το ακριβό ενοίκιο του κτιρίου. Οι γονείς και η Ελληνική Κοινότητα σημειώνουν πως τα ελληνικά σχολεία χρηματοδοτούνται από το γερμανικό κράτος σε ποσοστό 80% και 100% στα λειτουργικά έξοδα.

Οσο για το θέμα του ενοικίου, κινητοποιήθηκαν, έψαξαν και βρήκαν 2 κτίρια που θα μπορούσαν να στεγάσουν το Ελληνικό Σχολείο. Το ένα κτίριο μάλιστα πληροί όλες τις προϋποθέσεις και έχει άδεια λειτουργίας σαν σχολείο μιας και στεγαζόταν στον ίδιο χώρο γερμανικό σχολείο και μάλιστα με το μισό ενοίκιο από αυτό που πλήρωναν μέχρι τώρα.

Οι γονείς απευθύνονται στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να μην κλείσει το σχολείο αλλά να λειτουργήσει στο νέο κτίριο, σημειώνοντας κιόλας ότι οι Ελληνες μετανάστες στην περιοχή αυξάνονται και ότι το επόμενο πλησιέστερο Δημοτικό Σχολείο είναι χιλιόμετρα μακριά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ