ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις

Μέτωπο ενάντια στη σχεδιαζόμενη μείωση των συντάξεων και την αντιλαϊκή πολιτική συνολικά

Την επιχείρηση της κυβέρνησης για περικοπή των συντάξεων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, καταγγέλλει η ΠΑΣΕΒΕ, καλώντας σε πρωτοβουλίες ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια.

Η σχετική ρύθμιση, που αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από το πολυνομοσχέδιο, προβλέπει αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης, με αποτέλεσμα οι συντάξεις του Ταμείου να κόβονται σε ποσοστά που φτάνουν το 30% και 35%.

Η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ στην ανακοίνωσή της τονίζει:

«Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της τρικομματικής κυβέρνησης που επιχείρησε αιφνιδιαστικά μέσα από το νομοσχέδιο σκούπα, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ με την τρόικα, να περάσει ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού και μειώνει σε ποσοστό 35% τις συντάξεις του ΟΑΕΕ.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη πρακτική του υπουργού κου ΒΡΟΥΤΣΗ που προσπάθησε να λεηλατήσει με συνοπτικές διαδικασίες τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις του ΟΑΕΕ.

Δεν τους φτάνει που έκοψαν μέχρι και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Δεν τους φτάνει που μας ρήμαξαν στους φόρους.

Δεν τους φτάνει που χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Δεν τους φτάνει που πάνω από 100.000 έχουν βάλει λουκέτο.

Θέλουν να οδηγήσουν τους ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ και τους ΑΥΡΙΑΝΟΥΣ συνταξιούχους στην εξαθλίωση για να ενισχύσουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι μοναδικός στόχος κυβέρνησης και ΕΕ είναι να φορτώσουν όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Αποκαλύπτεται πόσο ψεύτικη είναι η προπαγάνδα που επαναλαμβάνουν οι κυβερνητικοί εταίροι ότι δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα.

Για την άθλια οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ, είναι αποκλειστικά ΥΠΕΥΘΥΝΗ η πολιτική που λεηλάτησε και κούρεψε τα αποθεματικά του Ταμείου.

Οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει με το παραπάνω για τις πενιχρές συντάξεις που θέλει να μειώσει κι άλλο η κυβέρνηση.

Η απόσυρση μετά από το θόρυβο και την αντίδραση που ξεσηκώθηκε άμεσα, δεν πρέπει να ξεγελάσει και να καθησυχάσει κανέναν. Είναι σίγουρο ότι θα επανέλθουν.

Η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Είναι αποπροσανατολισμός και βοήθεια στην κυβέρνηση η θέση των συμβιβασμένων ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για καλύτερη διαχείριση και νοικοκύρεμα του Ταμείου. Με τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς διαλόγους και την παραίτηση από το αίτημα της κρατικής χρηματοδότης, έχουν συμβάλει στο ξεθεμελίωμα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.

  • Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες των αυτοαπασχολούμενων μαζί με την Ομοσπονδία και τα σωματεία των συνταξιούχων να αντιδράσουν άμεσα. Να καταδικάσουν τη νέα επίθεση. Να οργανώσουν την απάντηση που πρέπει με συσκέψεις, συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.λπ.
  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα για ανατρέψουμε τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για την Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Να δυναμώσουμε την πάλη μας μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΑΕΕ
Επίδειξη κυβερνητικής αδιαλλαξίας

Η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει την άρνηση του υπουργού Εργασίας να δεχτεί συνταξιούχους και συνδικαλιστές ΕΒΕ

Με απαράδεκτη περιφρόνηση προς τους συνδικαλιστικούς φορείς συνταξιούχων και εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων πορεύεται η κυβέρνηση, αναφορικά με τη ρύθμιση άγριας περιστολής των συντάξεων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) έως 35%. Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, αρνήθηκε χτες να δεχτεί αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, που μαζί με συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΒΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για την επίμαχη ρύθμιση, ζητώντας και πλήρη ενημέρωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεντρωμένοι περίμεναν από τις 10 το πρωί και για μια ώρα έξω από το υπουργείο στην οδό Σταδίου για να δουν τον υπουργό και τελικά έλαβαν την απάντηση ότι θα είναι διαθέσιμος ανάμεσα στις 10 - 15 του Μάη! Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Π. Τάτσης, επισήμανε ότι «απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες επικοινωνίας με κάποιον αρμόδιο για να απαντήσει σε αυτά τα "τροχιοδεικτικά πυρά" που ακολούθησαν την μεγάλη συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 19 του Απρίλη. Τότε δώσαμε το υπόμνημά μας στον πρωθυπουργό και είπε ότι θα μας απαντήσει. Και η απάντηση ήταν αυτή η προσπάθεια μείωσης των συντάξεων».

Καταγγέλλει η ΠΑΣΕΒΕ

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ επισημαίνει: «Καταγγέλλουμε τον υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση, που για άλλη μια φορά αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων και της ΠΑΣΕΒΕ, διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια της τρικομματικής κυβέρνησης που επιχείρησε μέσα από το νομοσχέδιο "σκούπα", εν κρυπτώ, να περάσει ρύθμιση που θα άλλαζε τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, που θα οδηγούσε σε μείωση μέχρι και 35% τις συντάξεις του ΟΑΕΕ.

Το γεγονός ότι, κάτω από τη γενική κατακραυγή, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη, στο "παρά 5'", δεν σημαίνει ότι δεν θα επανέλθει σε άλλο νομοσχέδιο να επιβάλει αυτά ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ με την τρόικα, αφού είναι πλέον γνωστό ότι στόχος τους είναι να φορτώσουν όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, για να σωθούν τα μονοπώλια. Γι' αυτό όλοι οι συνταξιούχοι θα είμαστε σε αγωνιστική επιφυλακή.

Επίσης καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, που μήνες τώρα, κατασυκοφαντούσε το σύνολο των συνταξιούχων με "μαϊμού ισχυρισμούς" και για "όργιο" με τις 45.000 δήθεν συνταξιούχους - μαϊμού. Οπως προκύπτει από πληροφορίες του ΟΑΕΕ, στην πρόσφατη απογραφή των συνταξιούχων με ελλιπή στοιχεία σε σχέση με τον ΑΜΚΑ ή τον ΑΦΜ, κάτω από 1.000 συνταξιούχοι μέχρι σήμερα δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ. Ενώ σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων έχουν κανονικά απογραφεί, τα στοιχεία τους δεν έχουν ακόμα περαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα (ΗΔΙΚΑ), γιατί οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων είναι υποστελεχωμένες. Οι 10δες χιλιάδες που τους είχε διακοπεί η σύνταξη, αποκαταστάθηκαν, ενώ η καταγραφή συνεχίζεται και με εκτιμήσεις του Ταμείου τελικά θα βρεθούν λιγότεροι από 100 "αναπόγραφοι".

Η παροιμία που λέει ότι "το ψέμα έχει κοντά ποδάρια" θα γίνει πραγματικότητα μόνο με τους αγώνες μας που θα τους τα "κόψουμε από τη ρίζα", όπως και "τα χέρια" που βούτηξαν στα αποθεματικά των Ταμείων, τα καταλήστεψαν με το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, τα "δομημένα" ομόλογα και το "κούρεμα" των μνημονίων.

Η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα για να ανατρέψουμε τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στην Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Να δυναμώσουμε την πάλη μας μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».
ΠΑΣΕΒΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Νέα παρέμβαση για σφράγιση βιβλιαρίων Υγείας

Μαζική και δυναμική παράσταση στα γραφεία του ΟΑΕΕ Καρδίτσας οργάνωσε, για μια ακόμα φορά, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, διεκδικώντας τη σφράγιση των βιβλιαρίων αυτοαπασχολούμενων που έμειναν ανασφάλιστοι αυτοί και οι οικογένειές τους, εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στο Ταμείο.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να σφραγιστούν άμεσα τα βιβλιάρια που είχαν μαζί τους, αλλά η διοίκηση το αρνήθηκε, ξανά. Το μόνο που δέχτηκε ήταν να δοθεί χαρτί από το Ταμείο που χρειαζόταν ανασφάλιστος αυτοκινητιστής με πολύτεκνη οικογένεια, ώστε να μην πληρώσει από την τσέπη του τα νοσήλια που του ζητάει το νοσοκομείο για τη νοσηλεία εκεί της κόρης του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, ανάμεσα τα άλλα, αναφέρει: «Οι νόμοι του κράτους τους είναι νόμοι που μας βγάζουν από τη μέση με τη σέσουλα, μας καταργούν σαν επαγγελματίες, ως ανθρώπους και μας πετάνε σαν στυμμένες λεμονόκουπες στον κάλαθο των αχρήστων. Οι νόμοι τους δεν επιτρέπουν την ασφάλιση κανενός συναδέρφου που χρωστάει, δεν επιτρέπουν να ταΐσουμε τα παιδιά μας, να ζεστάνουμε τα σπίτια μας, να ζήσουμε σαν σύγχρονοι άνθρωποι με αξιοπρέπεια.

Καλούμε τους συναδέρφους της πόλης μας να σηκώσουν κεφάλι και να διεκδικήσουν καλύτερη ζωή. Τους καλούμε σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους για την απαξίωση και κατάργηση των παραπάνω νόμων. Τους καλούμε να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στην 1η Μάη, στην κεντρική πλατεία, στις 10.30 π.μ., με το ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ και το ΜΑΣ».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για τα πρόστιμα της Δημοτικής Αστυνομίας

Το θέμα των υπέρογκων προστίμων της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας, σε βάρος των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων, σκοπεύει να αναδείξει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, που συγκαλεί σχετική σύσκεψη το Σάββατο 27 του Απρίλη, στις 5 το απόγευμα, στα γραφεία των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, Σωκράτους 23, 4ος όροφος (πίσω από το Δημαρχείο).

Στο κάλεσμά του, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «την Πέμπτη 18-04-2013 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας, συζητήθηκε μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και μετά από έντονες πιέσεις του ΔΣ του Συλλόγου μας, το ζήτημα των υπέρογκων προστίμων της Δημοτικής Αστυνομίας.

Παρά τις πιεστικές παρεμβάσεις, τόσο των αντιπροσώπων μας όσο και των αντιπολιτευτικών δημοτικών παρατάξεων που στήριξαν τις θέσεις μας, δεν έγινε κατορθωτό να ανατραπεί η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για διατήρηση της ίδιας πολιτικής με τις γνωστές συνέπειες για τους συναδέλφους.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, συνήλθε το ΔΣ του Συλλόγου μας και συνεκτιμώντας την κατάσταση αποφάσισε να καλέσει σε σύσκεψη όλους τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους, για να αποφασίσουμε από κοινού για το πώς θα προχωρήσουμε παραπέρα, βάσει και σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που σε πρόσφατη απόφασή του, μετά από προσφυγή συναδέλφου, αποφάσισε υπέρ του. Στη σύσκεψη θα καλέσουμε και νομικό για τη νομική διάσταση του ζητήματος».

Συνταγματική η έκτακτη εισφορά

Συνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας την έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει η ΝΔ το 2009 και υπολογίσθηκε επί των εισοδημάτων που είχαν αποκτηθεί πριν την 1 Γενάρη 2008. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και με ισχυρή πλειοψηφία έκρινε και αυτή τη φορά ότι η έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί με το νόμο 3758/2009 δεν προσκρούει στο Σύνταγμα (άρθρα 78 και 4), ούτε όμως τίθεται θέμα αναδρομικής φορολόγησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ