ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ»
Σημείωσε αύξηση πάνω από 60%

Κάτω από την προσπάθεια για συστηματική επαφή με τους εργαζόμενους και παρέμβαση για τα προβλήματά τους

Με τεράστια αύξηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκαν οι εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη των εκπροσώπων στα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Ενώ οι συμμετέχοντες μειώθηκαν κατά 1.600 άτομα, τα ψηφοδέλτια της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», που στηρίζει το ΠΑΜΕ, πήραν 600 ψήφους παραπάνω και το ποσοστό της παράταξης αυξήθηκε κατά 62%, από 10,8% έφτασε το 17,5%.

Πρόκειται για αποτέλεσμα που προέκυψε από τη συστηματική δουλειά που κάνουν οι ταξικές δυνάμεις, τη μόνιμη και σταθερή επαφή με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, την επιβεβαίωση των θέσεων των ταξικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2010 υπήρξε μείωση των ψηφισάντων, κατά 1.600 άτομα, λόγω της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων. Ψήφισαν στις εκλογές 11.000 εργαζόμενοι (από 12.862).

Τα ψηφοδέλτια της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», που στήριξε το ΠΑΜΕ, αύξησαν κατά 600 τις ψήφους τους και από 1.369 εργαζόμενοι το 2010, τώρα στήριξαν τα ψηφοδέλτια 1.960 εργαζόμενοι. Το ποσοστό της παράταξης ανέβηκε στο 17,5% (από 10,8%).

Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ μειώθηκε κατά 480 ψήφους και το ποσοστό παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (35%).

Τα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ μαζί με την ΣΑΔ (στελέχη ΣΥΡΙΖΑ) μειώθηκαν κατά 2.600 και το ποσοστό από 51,6% το 2010, έπεσε στο 35,75% το 2013.

Το κοινό ψηφοδέλτιο συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΕΠΑΜ (που επίσημα το στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ ) πήρε... 8,7% το 2013.

Οι εργαζόμενοι του ομίλου ΔΕΗ παρά τις πιέσεις του εργοδοτικού μηχανισμού (στελέχη του ήταν υποψήφιοι και άσκησαν πολύμορφες πιέσεις) δείχνουν αυξημένη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για την αταλάντευτη και αγωνιστική τους στάση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μαζί με τους εργαζόμενους του ομίλου της ΔΕΗ, θα οργανώσουν την πάλη για να μην περάσει το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Πρώτη μάχη είναι η επιτυχία της απεργίας την 1η Μάη και οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

«ΤΖΑΝΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ξεπαστρεύουν κλινικές για τα κέρδη των επιχειρηματιών

Από την περιοδεία στο «Τζάνειο»
Από την περιοδεία στο «Τζάνειο»
«Από 16 κρεβάτια που είχαμε στην παιδοχειρουργική κλινική, μας άφησαν δύο. Από μόνοι μας βάλαμε και τρίτο. Ακούγεται ότι πάει για διάλυση η παιδοχειρουργική»... «Μία νοσηλεύτρια στο παιδιατρικό τμήμα για 20 παιδιά. Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε; Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε, να φροντίσουμε τα παιδιά και δεν μπορούμε»... Στα όριά τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο Πειραιά, όπου χτες το πρωί περιόδευσε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Η Διαμάντω Μανωλάκου συνομιλώντας με νοσηλεύτριες παιδιατρικών τμημάτων επισήμανε ότι η δραματική κατάσταση των νοσοκομείων είναι μέρος της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που «ξεπαστρεύει σταδιακά κλινικές και δημόσια νοσοκομεία για να δημιουργεί πελάτες για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου», τονίζοντας ότι την ώρα που συγχωνεύονται, καταργούνται κλινικές και κρεβάτια και μειώνεται το προσωπικό του Τζανείου γιγαντώνονται τα ιδιωτικά νοσοκομεία του Πειραιά όπως το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, (του ομίλου Θεοχαράκη, με τοποθετήσεις από τον τραπεζικό τομέα και τις ασφάλειες, μέχρι τη ναυτιλία και την υγεία).

Η περιοδεία συνεχίστηκε στο Τμήμα Αποστείρωσης. «Μας έχουν βάλει τη θηλιά στο λαιμό. Συνεχώς οι μισθοί μειώνονται, μας έχουν δέσει με δάνεια για να μην μπορούμε να κάνουμε κιχ» ανέφερε μία εργαζόμενη. «Και προγραμματίζουν να πάρουν και νέα μέτρα, που όσο και να δουλεύεις το δάνειο δεν θα βγαίνει», απάντησε η Δ. Μανωλάκου και πρόσθεσε: «Εμείς που είμαστε οι πολλοί πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας γιατί αυτή η κατάσταση, αυτή η πολιτική, δεν αντέχεται, ανατρέπεται και αυτό είναι υπόθεση όλου του λαού».

Αντιδράσεις για τη ρατσιστική ασχήμια της Χρυσής Αυγής

Τη διάθεση αίματος με αυστηρώς ιατρικά και όχι φυλετικά ή εθνικά κριτήρια υπενθυμίζει η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη με έγγραφό της προς τις αιμοδοσίες της χώρας, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη -για σήμερα- ρατσιστική ασχήμια της Χρυσής Αυγής να οργανώσει πανελλήνια μέρα αιμοδοσίας για «αίμα μόνο για Ελληνες».

Σε έγγραφό της προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, η Φωτεινή Σκοπούλη αναφέρει ότι «πρέπει να γίνει σαφές προς όλες τις αιμοδοσίες της χώρας ότι ο κάθε αιμοδότης είναι ελεύθερος να δώσει αίμα εφόσον εξασφαλιστούν οι καθαρά ιατρικές προϋποθέσεις. Επίσης, θα πρέπει να γίνει σαφές σε κάθε αιμοδότη ότι το αίμα που θα δώσει θα διατεθεί σε όποιον το χρειάζεται με καθαρά ιατρικά κριτήρια και όχι εθνικά ή φυλετικά».

Ηδη, το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ) ζήτησε -και πέτυχε τη δέσμευση απ' τη Διοίκηση του νοσοκομείου- ότι θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις που ορίζει η υφυπουργός στην εγκύκλιό της.

Επίσης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωσή της για το ρατσιστικό εγχείρημα της Χρυσής Αυγής τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Στην αιμοδοσία δεν επιτρέπεται να υπεισέρχεται κανένα κριτήριο έθνους, φυλής, κόμματος, θρησκείας, κοινωνικής τάξης. Τα παραπάνω συνιστούν καταστατικές, μη διαπραγματεύσιμες αρχές της αιμοδοσίας». Η ΟΕΝΓΕ καλεί όλες τις «δημόσιες υπηρεσίες αιμοδοσίας να αρνηθούν ρητά κάθε αιμοληψία ή συνεργασία που οδηγεί στη σπίλωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, μετατρέποντάς την από πράξη αλληλεγγύης σε μέσον προβολής της μισαλλοδοξίας». Τέλος, καλεί κάθε γιατρό «να αρνηθεί τη συμμετοχή του σε τέτοιες ρατσιστικές εκδηλώσεις, διότι παραβιάζει βάναυσα τον όρκο του Ιπποκράτη και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας».

  • Με ανακοίνωσή τους, οι αυτοαποκαλούμενοι «Ελληνες γιατροί», φαιστοειδή της Χρυσής Αυγής από τη μια τα μαζεύουν («Η Χρυσή Αυγή σέβεται απόλυτα τόσο τις ιατρικές υπηρεσίες του ΕΣΥ που αποφασίζουν κάθε φορά για την χορήγηση, όσο και την υπηρεσία αιμοδοσίας που είναι αρμόδια κατά νόμο για τη διακίνηση του αίματος. Ούτε επιθυμεί ούτε έχει πρόθεση να υποκαταστήσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες»), από την άλλη εμμέσως απειλούν γιατρούς και νοσηλευτές που αντιστέκονται στις χιτλερικού τύπου μεθοδεύσεις τους: «Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ είναι υποχρεωμένο να συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή της εθελοντικής αιμοδοσίας. Σε διαφορετική περίπτωση διαπράττει το πειθαρχικό παράπτωμα της παραβίασης καθήκοντος (...)».
«ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»
Συγκέντρωση ενάντια στο «ξεπούλημα»

Συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» (Μεσογείων 107) διοργανώνουν τη Δευτέρα, 29 Απρίλη στις 6 μ.μ. τα Σωματεία Εργαζομένων ιδιωτικών κλινικών Αθήνας και Πειραιά, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και οι Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου Αθήνας. Απαιτούν: Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Εξασφάλιση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση με επενδυτές για το ξεπούλημα του ΝΤΥΝΑΝ. Να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Επιτέθηκαν σε οικοδόμο!

Σε σκληρά εργαζόμενο άνθρωπο, έναν οικοδόμο και μπροστάρη λαϊκών αγώνων, επιτέθηκαν φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής στη Βόρεια Εύβοια. Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Οικοδόμων Αιδηψού κατακεραυνώνει τη νεοναζιστική οργάνωση και καλεί όλους τους εργαζόμενους να απομονώσουν τους φασίστες. Αναλυτικά αναφέρει:

«Καταδικάζουμε την άνανδρη επίθεση που έγινε από τραμπούκους της Χρυσής Αυγής στην Αγορά Γιάλτρων σε οικοδόμο και μέλος της διοίκησης του Σωματείου μας. Επίσης εκλεγμένο στο Τοπικό Συμβούλιο με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" με πορεία σκληρών αγώνων για το καλό του τόπου του.

Αυτή η επίθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι στόχος της Χρυσής Αυγής δεν είναι το σάπιο πολιτικό σύστημα, αλλά οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Πίσω από τη σημαία του πατριωτισμού που σηκώνουν κρύβονται οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών, αυτών που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές το 1940. Είναι αυτοί που δηλώνουν πατριώτες, ενώ στη Βουλή ψηφίζουν μαζί με την κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) το ξεπούλημα των νησιών και των βραχονησίδων της πατρίδας μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να απομονώσουν τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της. Εχθρός μας δεν είναι οι αλλοδαποί, αλλά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που πιέζουν για την εξόντωση της εργατικής τάξης, προκειμένου να την αλώσουν και να κυριαρχήσουν. Ολοι μαζί να δώσουμε απάντηση την Πρωτομαγιά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ιστιαίας στις 10.30 π.μ.».

ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Κινητοποίηση - απάντηση στο αίσχος των φασιστοειδών

Σε κινητοποίηση μπροστά από τα εξωτερικά ιατρεία του Παναρκαδικού Νοσοκομείου στην Τρίπολη καλούν σήμερα Σάββατο, στις 9 το πρωί τρία ταξικά σωματεία. Με το σύνθημα «Εξω οι ναζί - φασίστες από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο» το Παναρκαδικό Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες Αρκαδίας και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου καταγγέλλουν την απαράδεκτη ενέργεια της Χρυσής Αυγής που οργανώνει για σήμερα το πρωί στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο «αιμοδοσία μόνο για Ελληνες» και καλούν το λαό και τη νεολαία της Τρίπολης να αποτρέψει αυτή την άθλια ενέργεια.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ανάμεσα σε άλλα:

«Οι εν Ελλάδι Ναζιστές και φασιστοειδή τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής δεν έχουν καμιά δουλειά στο Νοσοκομείο. Η οργάνωσή τους, οι πολιτικοί τους απόγονοι, ο Χίτλερ και οι συνεργάτες τους στην Ελλάδα έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα. Το αίμα του λαού μας.

Τεράστιες πολιτικές και ηθικές ευθύνες έχει η διοίκηση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου. Μετά από την απαράδεκτη υποδοχή που τους έκανε προ 2 μηνών για να επιθεωρήσουν τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και ως επιθεωρητές του υπουργείου πήγαν να ελέγξουν αν εφαρμόζεται η αντιλαϊκή πολιτική που διαλύει και ιδιωτικοποιεί το σύστημα Υγείας, τώρα τους οργανώνει και αιμοδοσία. Είναι το ίδιο συνυπεύθυνοι και βοηθούν τους εγκληματίες Ναζιστές στην Ελλάδα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ