ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΕΒΕ
Ξανά στους δρόμους για την επιβίωση και την προστασία της υγείας
  • Μεγάλο συλλαλητήριο προετοιμάζουν στην Αθήνα στις 31/3, με συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος
  • Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα από Ομοσπονδίες και Ενώσεις

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα συλλαλητήρια της ερχόμενης Τετάρτης 31 Μάρτη απευθύνουν στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ δεκάδες Σωματεία και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, με κεντρικό σύνθημα «Η υπομονή μας εξαντλήθηκε! Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος».

Στην Αθήνα κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, με συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ βγαίνουν για μια ακόμα φορά στους δρόμους, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα οικονομικής στήριξης αλλά και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, παρά το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες επί της ουσίας υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστική είναι η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ: Παρότι κάτω από την πίεση των επαγγελματιών αρχικά συμφώνησε στη διεξαγωγή των κινητοποιήσεων, δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για την προετοιμασία τους και μάλιστα την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε την ...αναβολή τους, με πρόσχημα την πανδημία. Βέβαια, οι Ομοσπονδίες, οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις που έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις θα πραγματοποιήσουν κανονικά τις κινητοποιήσεις, αφού η ίδια η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση επιβάλλει ακόμα περισσότερο να βγουν οι αυτοαπασχολούμενοι στο δρόμο.

«Οι "μάσκες" έπεσαν, τα προσχήματα και οι δικαιολογίες διαλύθηκαν», σημειώνουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, σχολιάζοντας την παραπάνω απόφαση της Συνομοσπονδίας. Τονίζουν ότι η πλειοψηφία «δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί να οργανώσει αγώνες» και προσθέτουν, καλώντας στις κινητοποιήσεις στις 31 Μάρτη: «Στα χέρια κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή αλλά και κάθε συναδέλφου επαγγελματία που βλέπει ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, εναποτίθεται το καθήκον να εκφράσουν τις αγωνίες και την αγανάκτηση των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, που σύρθηκαν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ανάμεσα στην απειλή για την υγεία τους και στις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης».

«Εχουμε πρόβλημα επιβίωσης»

Η κατάσταση για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας όπου συγκεντρώνονται ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως προκύπτει ακόμα και από επίσημες μελέτες που δημοσιοποίησαν στο πρόσφατο παρελθόν οι μεγάλες συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες των ΕΒΕ. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για χιλιάδες μικρομάγαζα, όλοι τους μεταφέρουν την ανασφάλεια που νιώθουν για την «επόμενη μέρα», και πλέον συνιστά επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα, ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματος αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αυτοκινητιστών υποφέρει», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Π. Μαυρίκης, μέλος των Επιτροπών Αγώνα στα Ταξί και εκλεγμένος στη διοίκηση του ΣΑΤΑ, και προσθέτει: «Η καθημερινή είσπραξη δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα της ημέρας και την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις "τρέχουν". Εχουμε πρόβλημα επιβίωσης».

Αναφερόμενος στη δράση των Επιτροπών Αγώνα το προηγούμενο διάστημα, σημειώνει ότι «ακριβώς πάνω στο έδαφος των προβλημάτων, οι συνάδελφοι όχι μόνο μας ακούν όταν εξορμούμε στις πιάτσες, αλλά εκφράζουν έντονη διάθεση για δυναμικές αντιδράσεις. Επιπλέον, η στάση της ηγεσίας του ΣΑΤΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, που προσπαθεί να δικαιολογήσει την κυβερνητική πολιτική, μάλλον αντίθετα συναισθήματα προκαλεί στον κλάδο. Είναι χαρακτηριστική η πολύ μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων στην πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία ανάγκασε στη συνέχεια τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές της ηγεσίας των σωματείων να προκηρύξουν νέα κινητοποίηση αμέσως μετά, και ενώ μέχρι τότε το αρνούνταν πεισματικά».

Τις επόμενες μέρες και μέχρι την κινητοποίηση της Τετάρτης οι Επιτροπές Αγώνα θα βγουν ξανά στις πιάτσες για να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στους αυτοκινητιστές. Το ραντεβού των ταξί έχει οριστεί για τις 6 μ.μ. στη Λ. Καβάλας και Σπ. Πάτση, από όπου στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς το υπουργείο Οικονομικών.«Αυτό που προσπαθούμε να γίνει κατανοητό στους συναδέλφους είναι ότι οι αγώνες μας για την προστασία του εισοδήματός μας μπορούν να έχουν αποτέλεσμα αν συσπειρωθούμε με τους αυτοαπασχολούμενους από άλλους κλάδους και επαγγέλματα. Οπως επίσης θα πρέπει μαζί με όλο το λαό να στηρίξουμε τον αγώνα των υγειονομικών για την ενίσχυση του ΕΣΥ, με λίγα λόγια να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα προστασίας της υγείας αλλά και του εισοδήματος του λαού».

«Αγχος για το σήμερα και για την "επόμενη μέρα" αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών στον χώρο των κομμωτηρίων», επισημαίνει ο Νότης Σκούρας, αντιπρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης». Μιλώντας για την δράση του Σωματείου το προηγούμενο διάστημα, αναφέρθηκε στο κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων που διαμόρφωσαν 12 σωματεία από όλη την Ελλάδα και το οποίο υιοθετήθηκε στη συνέχεια και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία. «Οπως και οι υπόλοιποι αυτοαπασχολούμενοι, κάθε φορά που τα καταστήματα κλείνουν, με τη μέθοδο "ακορντεόν" που ακολουθεί η κυβέρνηση, βουλιάζουμε ολοένα και περισσότερο στα χρέη. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές και τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα δεν μπορούν να αλλάξουν τη γενική εικόνα. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και κάθε φορά που κλείνει το μαγαζί τους δεν ξέρουν αν την επομένη θα το ξανανοίξουν. Εχει πια διαπιστωθεί και από τους συναδέλφους μας αυτό που το σωματείο μας και η ΟΒΣΑ υποστήριζαν από την αρχή: Η διεκδίκηση μέτρων στήριξης του λαϊκού εισοδήματος πάει μαζί με την απαίτηση για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, για θωράκιση των νοσοκομείων, ενίσχυση συνολικά του συστήματος Υγείας με προσωπικό και μέσα».

Διεκδικήσεις ουσιαστικής ανακούφισης και προστασίας της υγείας

Οι Ομοσπονδίες και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των μικρών ΕΒΕ, που καλούν στις κινητοποιήσεις, διεκδικούν:

-- Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

-- Να δοθεί επιπρόσθετα ειδικό επίδομα στους επαγγελματίες της Εστίασης για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους.

-- Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

-- Ο τρέχων κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέο για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

-- Ενταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών.

-- Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.

-- Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Να διαγραφούν τα χρέη για τον κλάδο Υγείας, να καταργηθεί η εν λόγω εισφορά, οι δαπάνες για την Υγεία να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.

-- Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

-- Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

-- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Επιπλέον, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της υγείας του λαού, οι αυτοαπασχολούμενοι απαιτούν:

Αμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ. Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και ελέγχους όπου χρειάζεται. Αμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα την πανδημία. Να μπει τέρμα στην καταστολή.

Σε όλη τη χώρα απλώνονται οι κινητοποιήσεις

Η εμβέλεια του καλέσματος για αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποτυπώνεται στη μεγάλη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ σε όλη τη χώρα.

Μέχρι στιγμής έχουν αποφασιστεί πολύμορφες δράσεις σε διάφορες πόλεις. Μεταξύ άλλων:

Τρίτη 30 Μάρτη:

-- Τρίκαλα, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τετάρτη 31 Μάρτη:

-- Αθήνα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

-- Θεσσαλονίκη, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

-- Πάτρα, στις 10 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

-- Βόλος, στις 9 π.μ., στην εφορία.

-- Καρδίτσα, στις 10 π.μ., στην εφορία.

Πέμπτη 1 Απρίλη:

-- Λάρισα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Δυναμώνει η συμμετοχή Ομοσπονδιών και Συλλόγων

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν δηλώσει συμμετοχή οι Ομοσπονδίες: Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας.

Επίσης, οι Σύλλογοι - Ενώσεις ΕΒΕ: A' Αθήνας, Ελευσίνας, Καισαριανής, Ηλιούπολης, δήμου Βύρωνα, Αγ. Δημητρίου - Μπραχαμίου - Καλλιθέας, δήμου Περιστερίου, Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Αγ. Αναργύρων - Καματερού. Ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αθήνας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η Αδελφότης», το Σωματείο Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας (ΣΒΥΑ), το Σωματείο Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων & Περιχώρων, το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών Περιφέρειας Αττικής, η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών & Περιχώρων, τα Σωματεία Κομμωτών Καλλιθέας και Αγ. Παρασκευής, το Πανελλαδικό Σωματείο Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτου και το Πανελλαδικό Σωματείο Μικροπωλητών, ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Δέρματος Θεσσαλονίκης, η ΟΕΒΕ Αχαΐας, η Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας κ.ά.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org