ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΑΡΓΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ
Κρατικό χρήμα, «συμφέρουσες» επιχειρηματικές συμπράξεις... και οι λαοί εκτεθειμένοι

LaPresse

Την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι εμβολιασμοί συνεχίζουν να εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς, ενώ μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το χάσμα των εμβολιασμών ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και τις «φτωχές» χώρες.

Οσο περνούν οι μήνες, επιβεβαιώνεται όλο και πιο καθαρά ότι είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και το κριτήριο του κέρδους αυτά που βάζουν τη σφραγίδα τους τόσο στα διαλυμένα δημόσια συστήματα Υγείας και την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των λαών, όσο και στους ρυθμούς «χελώνας» στους εμβολιασμούς.

Η ανάγκη της ανθρωπότητας για ραγδαία αύξηση της παραγωγής των εμβολίων, για συντονισμένη αξιοποίηση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων για αυτό τον σκοπό και για παγκόσμια κατανομή που να εξασφαλίσει τελικά ανοσία σε όλο τον πλανήτη, προστατεύοντας και από νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις, είναι ασυμβίβαστη με το εμβόλιο - εμπόρευμα, με τις πατέντες που είναι συνυφασμένες με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Είναι ασυμβίβαστη με την παραγωγή με κριτήριο το κέρδος των φαρμακοβιομηχανιών, με την αξιοποίηση των εμβολίων ως «όπλου» στους εντεινόμενους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, τόσο με τον λεγόμενο «εθνικισμό των εμβολίων» όσο και με τη «διπλωματία των εμβολίων».

Οπως έγινε και με την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορονοϊού, η επέκταση της παραγωγικής ικανότητας των βιομηχανιών για τα εμβόλια προχωρά μόνο στο βαθμό που τα καπιταλιστικά κράτη μπαίνουν «μπροστά» για να εγγυηθούν την κερδοφορία των φαρμακευτικών ομίλων, για να τους χρηματοδοτήσουν για μια ακόμα φορά από το ξεζούμισμα των λαών για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ή την επέκταση υπαρχόντων, για την πρόσληψη προσωπικού κ.λπ., οι φαρμακοβιομηχανίες αυξάνουν την παραγωγική τους ικανότητα.

Με το ίδιο κριτήριο, καθώς και με βάση τις γεωπολιτικές προτεραιότητες των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών, προχωρούν και επιχειρηματικές «συμπράξεις»: Συμφωνία «Johnson & Johnson» - «Merck» στις ΗΠΑ, η «Sanofi» θα παράγει στη Γαλλία το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» και των «Pfizer»-«BioNTech», η γερμανική «IDT Biologika» των «Johnson & Johnson» και «AstraZeneca», συμφωνίες και διαπραγματεύσεις για παραγωγή του ρωσικού «Sputnik V» σε ευρωπαϊκά εργοστάσια και στην Ινδία κ.ά.

Ακόμα κι όταν φαρμακευτικές εταιρείες αδειοδοτούν άλλες για να παράξουν το εμβόλιό τους, κριτήριο της έκτασης της παραγωγής είναι πάντα το κέρδος. Πολλοί οικονομολόγοι της Υγείας παρατηρούν ότι το σημερινό μοντέλο με ελεγχόμενη αύξηση της παραγωγής, με συγκεκριμένες παραγγελίες και παραδόσεις όποτε είναι «δυνατόν», είναι ιδανικό για τη φαρμακοβιομηχανία. Στο μεταξύ, καθυστερούν σημαντικά οι εμβολιασμοί, προκύπτουν μεταλλάξεις και μόνοι χαμένοι είναι οι λαοί...

Το παράδειγμα των ΗΠΑ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές κυβερνήσεις - τόσο η προηγούμενη του Ντ. Τραμπ, όσο και η σημερινή του Τζο Μπάιντεν - έχουν ξεκαθαρίσει πως προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός του ντόπιου πληθυσμού και σε γενικές γραμμές «ό,τι παράγεται στις ΗΠΑ, θα παραμένει στις ΗΠΑ».

Η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος «Warp Speed» άρχισε από νωρίς να χρηματοδοτεί την επέκταση και μετατροπή φαρμακευτικών εργοστασίων. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια - χρήματα του αμερικανικού λαού - είχαν δημιουργηθεί μετά την πανδημία της γρίπης H1N1 το 2009. Με το ξέσπασμα της σημερινής πανδημίας, τουλάχιστον δύο από αυτές τις εγκαταστάσεις έγιναν μέρος του «Operation Warp Speed», παράγοντας εμβόλια των «Johnson & Johnson», «AstraZeneca» και «Moderna». Το ίδιο το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού επέβλεψε άμεσα ορισμένα κατασκευαστικά έργα.

Η αμερικανική κυβέρνηση ξέθαψε και τον νόμο περί «Αμυντικής Παραγωγής» (Defence Production - θεσπίστηκε κατά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κορέα). Συστατικά απαραίτητα για την παρασκευή εμβολίων, που παράγονται από άλλες αμερικανικές εταιρείες, τροφοδοτούν κατά προτεραιότητα τις φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν εμβόλια σε αμερικανικό έδαφος. Η εξαγωγή εμβολίων σε άλλα κράτη ουσιαστικά απαγορεύεται, εκτός αν η κυβέρνηση κρίνει διαφορετικά και αν αυτό υπηρετεί τη δική της «διπλωματία των εμβολίων», όπως έκανε πρόσφατα η κυβέρνηση Μπάιντεν με τον «δανεισμό» 4 εκατ. δόσεων εμβολίου της «AstraZeneca» σε Μεξικό και Καναδά, από τις δεκάδες εκατομμύρια δόσεις που κρατά «στοκαρισμένες».

Στην περίπτωση των εμβολίων, το «κεντρικό» κράτος και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λειτούργησαν «ρολόι», ακριβώς γιατί διακυβεύονταν τεράστια κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες και το γεωπολιτικό προβάδισμα στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για την «κούρσα των εμβολίων». Για την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και προστασίας του αμερικανικού λαού... ομοσπονδιακή κυβέρνηση και πολιτείες έστηναν κάλπικο γαϊτανάκι για το ποιος φταίει. Την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν «σπατάλησε» ούτε ένα δολάριο στην αναβάθμιση των ουσιαστικά ανύπαρκτων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί (τουλάχιστον 560.000) - βασικά οι πιο φτωχοί και κοινωνικά αποκλεισμένοι - έχουν χάσει τη ζωή τους, δεσμεύτηκαν περίπου 14 δισ. δολάρια το 2020 για την ανάπτυξη, παραγωγή και αγορά εμβολίων.

Με δυο λόγια, όπως και σε άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ έδωσαν χρήματα του αμερικανικού λαού για να αναπτυχθούν εμβόλια, πλήρωσαν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και ξαναπλήρωσαν για να τα αγοράσουν!

Ακόμη όμως και στους εμβολιασμούς, οι πιο εξαθλιωμένοι Αμερικανοί και οι μετανάστες είναι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί στον μικρότερο βαθμό...

Το γερμανικό σχέδιο

Στη Γερμανία, το πρώην «Βακτηριακό Ινστιτούτο» στην πόλη Ντεσάου ετοιμάζεται να γίνει ένα πλήρες εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων. Η γερμανική εταιρεία «IDT Biologika» και η «AstraZeneca» - με τη συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης - σχεδιάζουν να επενδύσουν μόλις 100 εκατ. ευρώ για να επεκτείνουν το εργοστάσιο, με στόχο να παρασκευάζει 30 - 40 εκατ. δόσεις εμβολίων το μήνα από το τέλος του 2022. Παράγοντας το βασικό μέρος του εμβολίου και γεμίζοντας τα φιαλίδια, θα το καταστήσει έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της Ευρώπης και θα προσθέσει παραγωγική ικανότητα 360 εκατ. δόσεων ετησίως εντός της ΕΕ.

«Τελικά, είναι όπως στη βιομηχανία Ενέργειας, όπου το κράτος πληρώνει για να διατηρεί τα εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας σε εφεδρεία», δήλωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Σαξονία-Ανχαλτ, το οποίο στηρίζει την επένδυση που θα κάνει τη Γερμανία «πρωταθλητή παραγωγό εμβολίων» και εξαγωγών.

Το εργοστάσιο της «IDT Biologika» θα είναι επίσης σε θέση να παράγει εμβόλια για άλλες εταιρείες και, μαζί με ένα σύμπλεγμα εταιρειών στη Σαξονία-Ανχαλτ, αποτελούν το επίκεντρο μιας κυβερνητικής στρατηγικής, για να καταστήσει τη Γερμανία ένα νέο κέντρο παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη. Στόχος είναι ετήσια παραγωγική ικανότητα έως και 2 δισ. δόσεων από την IDT και άλλες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Reuters».

Εδώ να σημειωθεί ότι η Γερμανία - παρά την πανίσχυρη φαρμακοβιομηχανία της - στον τομέα των εμβολίων είναι καθαρός εισαγωγέας, με εμπορικό έλλειμμα 720 εκατ. δολαρίων στον τομέα αυτό. Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να το αλλάξει αυτό και επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη στήριξη και την παροχή κινήτρων για μακροχρόνια ικανότητα παραγωγής εμβολίων. Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των Γερμανών φαρμακοβιομηχάνων από την κυβέρνηση; Οι μακροπρόθεσμες «εγγυήσεις αγοράς» είναι πιο σημαντικές για τις επενδυτικές τους αποφάσεις, ακόμα και από την κρατική οικονομική βοήθεια...

Οι επενδύσεις εταιρειών και κρατών ήρθαν αφότου έγινε σαφές ότι ο νέος κορονοϊός ήρθε για να μείνει, ενώ και άλλες πανδημίες ενδέχεται να ξεσπάσουν στο μέλλον, όπως δηλώνουν επιστήμονες και αρχηγοί κρατών. Οι φαρμακευτικοί όμιλοι επωφελούνται άλλωστε και από τις μεταλλάξεις του ιού, εξασφαλίζοντας ότι θα χρειάζονται ετήσιοι εμβολιασμοί.

...και η «Φαρμακευτική Στρατηγική» της ΕΕ

Η περίπτωση της Γερμανίας είναι μια από τις πολλές ανά τον κόσμο και την Ευρώπη. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση υποσχέθηκε κρατικό χρήμα για ένα κέντρο παραγωγής εμβολίων με σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, ενώ Αυστρία, Δανία και Ισραήλ ανακοίνωσαν ένα Κοινό Ταμείο έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων δεύτερης γενιάς.

Ολα αυτά «κουμπώνουν» με τη «Φαρμακευτική Στρατηγική για την Ευρώπη», με βασική προτεραιότητα την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών», ιδιαίτερα στην έρευνα και καινοτομία και σε «στρατηγικούς» τομείς.

Οπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «η Ευρώπη πρόκειται να γίνει η κορυφαία ήπειρος παραγωγής εμβολίων πριν από το τέλος του έτους». Γι' αυτόν το σκοπό έχει συσταθεί μια ειδική ομάδα, ώστε η ΕΕ να είναι επίσης «η καλύτερα εξοπλισμένη για γρήγορη προσαρμογή της παραγωγής εμβολίων στις μεταλλάξεις ιών».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη - μέλη με ισχυρή φαρμακοβιομηχανία «παίρνουν θέση» για να εξασφαλίσουν συμφωνίες και επενδύσεις στο έδαφός τους, προς όφελος δικών τους ομίλων, αλλά και για την εξασφάλιση αυτάρκειας σε συνθήκες που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με ορατές συνέπειες και στο ζήτημα των εμβολίων, με περιορισμούς ή απαγορεύσεις εξαγωγών κ.ο.κ.

Συμφωνίες για παραγωγή του «SputnikV» στην Ευρώπη

Σε ένα τέτοιο φόντο εξελίσσονται και τα παζάρια ευρωπαϊκών μονοπωλίων της φαρμακοβιομηχανίας για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «SputnikV». Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις της ρωσικής πλευράς με μια σειρά από φαρμακοβιομηχανίες σε χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία κ.ά.

Καθώς οι ηγέτες χωρών του «σκληρού πυρήνα» της ΕΕ (Γερμανία, Ιταλία κ.ά.) τάσσονται υπέρ και ξεχωριστών συμφωνιών για το ρωσικό εμβόλιο «αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι», η πρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενη σε «σημαντικά εμπόδια» για την έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), εστίασε περισσότερο ακριβώς στο οικονομικό - παραγωγικό κομμάτι, σημειώνοντας: «Τα τρέχοντα προβλήματα με το εμβόλιο της "AstraZeneca" (σ.σ. που παραδίδει λιγότερες από τις μισές δόσεις από αυτές που είχε συμφωνήσει με την ΕΕ) δείχνουν πόσο σημαντικά είναι ορισμένα ζητήματα: Είναι ο κατασκευαστής σε θέση να χορηγήσει το εμβόλιο στις απαιτούμενες ποσότητες; Πού είναι τα εργοστάσια, ποιες είναι οι δεσμεύσεις;».

Η Ισπανία μπορεί να αναδειχθεί σε ένα από τα μεγάλα κέντρα παραγωγής του «SputnikV» στην Ευρώπη, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) σε συνέντευξη σε ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Εχουμε συμφωνίες με 10 χώρες και πιστεύουμε ότι η Ισπανία θα ενταχθεί σύντομα στις τάξεις των κρατών με τα οποία συνεργαζόμαστε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία, αλλά η χώρα θέλει να περιμένει την απόφαση του ΕΜΑ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν φαρμακευτικές εταιρείες στην Ισπανία που μπορούν να παράγουν το εμβόλιό μας και τώρα παράγουν άλλα εμβόλια». Ως προς την ποσότητα των δόσεων, είπε πως «μετά τον Ιούνη θα είμαστε σε θέση να παράγουμε 15 εκατ. δόσεις (σ.σ. του εμβολίου για την Ευρώπη) και περισσότερες αργότερα».

Επίσης η ρωσική φαρμακοβιομηχανία «R-Pharm», η οποία παράγει το «SputnikV», προτίθεται να ξεκινήσει την παραγωγή του σκευάσματος στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2021 σε πόλη της Βαυαρίας.


Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ