ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αγωνιστικός συναγερμός για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού
  • Παμπειραϊκό συλλαλητήριο το Σάββατο 3 Απρίλη
  • Εστίες διασποράς τα εργοστάσια, το λιμάνι, τα καράβια, τα σούπερ μάρκετ

Αγωνιστικός συναγερμός ηχεί στα εργοστάσια, στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στα καράβια, στο λιμάνι, στις εργατογειτονιές, σε όλο τον Πειραιά, που εξακολουθεί να παραμένει σταθερά στο «βαθύ κόκκινο», με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ να λένε ότι καθημερινά καταγράφονται 400 κρούσματα, ενώ οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες θρηνούν δεκάδες νεκρούς.

Σωματεία και φορείς αποφάσισαν νέο παμπειραϊκό συλλαλητήριο για τις 3 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στο Πασαλιμάνι, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η οποία φέρει ατόφια και τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, παίζει με την ίδια τη ζωή του λαού και στέλνει ανθρώπους στο θάνατο. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν αποφάσισαν επίσης κινητοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος στις 5 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., για τα περιβαλλοντολογικά εγκλήματα από την επιχειρηματική δράση της COSCO, των καζανιών του θανάτου και τώρα με τη δημιουργία νέας χωματερής.

Είναι παραπάνω από έγκλημα ότι στην πειραιώτικη περιφέρεια, με τεράστιους χώρους δουλειάς και χιλιάδες εργαζόμενους, όπως το εμπορευματικό λιμάνι, τα ακτοπλοϊκά πλοία, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τα εργοστάσια, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων είναι ελλιπή έως ανύπαρκτα με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η διασπορά.

Τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν γίνει πια μιας νόσου, βρίσκονται σε κατάσταση εμφράγματος από τις τραγικές ελλείψεις, με τραγικά αποτελέσματα τόσο για ασθενείς με κορονοϊό όσο και με άλλα νοσήματα. Κι ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε ράντζα αντί σε εξοπλισμένες ΜΕΘ στα Νοσοκομεία της Νίκαιας και στο «Τζάνειο», ο ιός διασπείρεται στο ογκολογικό «Μεταξά», με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους καρκινοπαθείς, την ίδια στιγμή το ιδιωτικό «Metropolitan» μένει αναξιοποίητο αφού η κυβέρνηση δεν το επιτάσσει και οι επιχειρηματίες - κλινικάρχες θησαυρίζουν.

Σε εργατουπόλεις του Πειραιά (π.χ. Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα) που υποφέρουν από τη ρυπογόνα δράση των μονοπωλιακών ομίλων (COSCO, «καζάνια του θανάτου», «Oil One», σκουπιδότοπος στο Σχιστό όπου σχεδιάζεται και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων), θερίζουν ο καρκίνος και άλλες σοβαρές ασθένειες, η θεραπεία των οποίων τώρα πάει πίσω. Εξίσου σοβαρές είναι οι επαγγελματικές ασθένειες για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτούς τους χώρους, κατάσταση που επιτείνει η έλλειψη μέτρων προστασίας από τους εργοδότες γιατί αυτά ...κοστίζουν.

...τους έστειλαν αριθμό πρωτοκόλλου

«Στο Ογκολογικό Νοσοκομείο "Μεταξά" εμείς έχουμε δική μας πτέρυγα. Δεν υπάρχει συνάδελφος από τα 50 και μετά που να μην έχει ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια)», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Ακης Αντωνίου. Τη βαριά και επικίνδυνη φύση της δουλειάς απογειώνει η διαχρονική έλλειψη των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στα επισκευαζόμενα πλοία, ενώ τώρα οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κορονοϊό. «Υπάρχουν εκατοντάδες κρούσματα», συνεχίζει ο Ακης Αντωνίου, προσθέτοντας ότι θα ήταν πολύ πιο τραγική η κατάσταση αν δεν παρενέβαιναν καθημερινά τα σωματεία, όπως έγινε πρόσφατα, αναγκάζοντας π.χ. την εργοδοσία στο ναυπηγείο Σπανόπουλου να αυξήσει τα δρομολόγια στις λάντζες που μεταφέρουν τους εργαζόμενους από Πέραμα προς Κυνοσούρα Σαλαμίνας για να μην είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παραρτήματος, «από την αρχή της πανδημίας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στα αρμόδια υπουργεία, στον ΕΟΔΥ, σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως, για παράδειγμα, για τη διενέργεια εβδομαδιαίων τακτικών μαζικών τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους, στους εργαζόμενους της Ζώνης, στους τεχνικούς Ασφαλείας, όλους όσοι μπαινοβγαίνουν στη Ζώνη. Αλλά και στα πληρώματα των επισκευαζόμενων πλοίων». «Η μόνη απάντηση που πήραμε ήταν από τον ΕΟΔΥ και αυτό την τρίτη φορά που στείλαμε την επιστολή μας. Η απάντηση ήταν ότι ...πήραμε αριθμό πρωτοκόλλου».

Αυξάνονται τα κρούσματα και στα καράβια

Τα 120 κρούσματα μέσα στο επιβατηγό πλοίο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» πριν από ένα χρόνο ακριβώς δεν φάνηκε να ανησύχησαν ιδιαίτερα κυβέρνηση και εφοπλιστές. Τα πλοία της ακτοπλοΐας πέρα από τους ναυτεργάτες μεταφέρουν και κόσμο από και προς τα νησιά. Παρ' όλα αυτά εξακολουθούν να μη λαμβάνονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα, με τα κρούσματα να αυξάνονται στα πληρώματα. Δώδεκα κρούσματα είχαν εντοπιστεί μέσα στο Φλεβάρη στο «ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΑΣ», 10 στο «ΚΥΔΩΝ», 12 στο «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» κ.α.

Οπως μας λέει ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, πριν ακόμα από την έξαρση της πανδημίας, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις προς το υπουργείο Ναυτιλίας, τις ναυτιλιακές εταιρείες και όλους τους αρμοδίους είχαν θέσει στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων τους την προστασία της ζωής, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Προειδοποιούσαμε ότι οι οδηγίες που έδινε ο ΕΟΔΥ δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές συνθήκες που ζουν οι ναυτεργάτες στα πλοία. Οτι απαιτούνταν αυξημένα μέτρα με συχνούς, οργανωμένους προληπτικούς ελέγχους, με ευθύνη των εταιρειών και της κυβέρνησης κάθε πλοίο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον συχνό καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων, για την ατομική προστασία των ναυτεργατών, όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά. Να μη γίνει καμία απόλυση ναυτεργάτη και καμία μείωση των οργανικών συνθέσεων κ.ά.

Οι διεκδικήσεις μας για την υγεία ήταν άλλωστε ψηλά και κατά την τελευταία 3ήμερη απεργιακή μάχη των ναυτεργατών. Ωστόσο κυβέρνηση και εφοπλιστές δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, τα απανωτά δρομολόγια των πλοίων, τα ταξίδια - "οδύσσεια" (απόρροια της μείωσης του στόλου από τους εφοπλιστές για την κερδοφορία τους) που εξουθενώνουν τους ναυτεργάτες δεν "επιτρέπουν" ουσιαστικούς ελέγχους και απολύμανση». Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει επίσης ότι υπάρχουν περιστατικά που αποκρύβονται από τις αρμόδιες αρχές για να μη σταματήσει το πλοίο. Για παράδειγμα, πριν από λίγες μέρες από καταγγελίες ναυτεργατών έγινε γνωστό ότι υπάρχει κρούσμα στο «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΤΜΟΣ».

Τα «πρωτόκολλα» ράβονται στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων

Στις προβλήτες των εμπορευματικών σταθμών (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού του Πειραιά, ενός από τους μεγαλύτερους εργασιακούς χώρους του Λεκανοπεδίου, όπου επιπλέον οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με τα πληρώματα των διερχόμενων τεράστιων κοντεϊνεράδικων, τα ...μέτρα που παίρνει η εργοδοσία, πατώντας στην «ασυλία» που της παρέχει η κυβέρνηση, είναι «μια απλή μάσκα και κάνα - δυο μπουκαλάκια αντισηπτικά που δίνονται κατά καιρούς, 3 - 4 σαπουνιέρες για 2.000 άτομα και τα ηχογραφημένα μηνύματα που ακούγονται από τα μεγάφωνα να τηρούμε αποστάσεις», για «να σου υπενθυμίζουν ότι εσύ έχεις την ευθύνη». Την κατάσταση αυτή μας μεταφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (των εργαζομένων στις προβλήτες 2 και 3), Μάρκος Μπεκρής.

Κι ενώ μιλάμε για μια δουλειά που από τη φύση της απαιτεί επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς (π.χ. κουβούκλια γερανών, εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς κ.λπ.), τίποτα τέτοιο δεν έχει γίνει. Το σωματείο κατ' επανάληψη έχει στείλει έγγραφα προς τον ΕΟΔΥ, σε υπουργεία κ.α. για να σταλούν κλιμάκια στο χώρο, να γίνουν περιοδικοί έλεγχοι για το αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας κ.ά. Ομως, «δεν έχουμε πάρει ούτε απάντηση». Τα πρωτόκολλα της κυβέρνησης, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα «σταματούν μπροστά στις πύλες των χώρων δουλειάς», εκεί «δεν αγγίζουμε», λέει ο πρόεδρος, αφού το λιμάνι δεν πρέπει να σταματήσει δευτερόλεπτο τη λειτουργία του, την ολοένα και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς και την εκμετάλλευση των εργατών. Οι προτάσεις του σωματείου ακόμα και για ομαδοποιημένες βάρδιες, για να είναι πιο προστατευμένοι οι εργαζόμενοι και πιο εύκολη η ιχνηλάτηση, βρίσκουν τοίχο. Δεν δίνεται ακριβής αριθμός κρουσμάτων και τεστ θα γίνουν μόνο εκεί που θα εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, δηλαδή όταν είναι ήδη αργά. «Από ήρωες που μας έλεγαν ότι είμαστε στην πρώτη φάση της πανδημίας που κρατήσαμε τα λιμάνια ανοιχτά, νιώθουμε ότι είμαστε αναλώσιμοι. Πάνω από όλα η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Δεν υπάρχει «αλυσίδα» που να μην έχει κρούσματα

Ο νεκρός εργαζόμενος από κορονοϊό, πριν από λίγες μέρες, σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, αναδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί και στον Πειραιά στον συγκεκριμένο κλάδο, όπου τα κρούσματα είναι καθημερινά και τίθενται σε κίνδυνο ζωές τόσο των εργαζομένων όσο και των πελατών. Η εικόνα θα ήταν πιο δραματική αν δεν υπήρχε η καθοριστική παρέμβαση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά για τη λήψη μέτρων.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου, Νάσος Γεροπαναγιώτης, χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου, ακόμα και για να μπει για παράδειγμα, πλεξιγκλάς στα ταμεία καταστημάτων, ή για να δίνονται μέσα ατομικής προστασίας. «Ακόμα κι αυτό όμως δεν ισχύει παντού. Υπάρχουν χώροι όπου δεν τηρούνται ούτε τα ελάχιστα. Παράλληλα η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών δεν επιτρέπει τακτικούς ελέγχους. Ευπαθείς ομάδες συναδέλφων δεν παίρνουν άδεια γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με τα 534 ευρώ. Το Σωματείο διεκδικεί να δοθεί άδεια σε αυτούς τους εργαζόμενους με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη. Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της δουλειάς, εργοδότες αναγκάζουν εργαζόμενους που έχουν συμπτώματα να δουλεύουν μέχρι να βγει το τεστ ή να γίνει το επαναληπτικό. «Από το μητρώο του Σωματείου δεν υπάρχει αλυσίδα που να μην έχει κρούσματα», σημειώνει, φωτίζοντας την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Ενας γενικός γιατρός για τους 1.000 πρόσφυγες στο Σχιστό!

Στα όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς έρχεται να προστεθεί η έλλειψη μέτρων προστασίας στη δομή προσφύγων στο Σχιστό. Για 950 άτομα υπάρχει ένας γενικός γιατρός για ελάχιστες ώρες και ένας παιδίατρος 3 φορές τη βδομάδα. Το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει γιατρός. Ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, θυμίζει ότι ο καταυλισμός πριν από λίγους μήνες ήταν σε καραντίνα, ενώ ακόμα καταγράφονται κρούσματα. Αν τα απογεύματα ή τα Σαββατοκύριακα γίνει κάτι αυτός που θα ειδοποιηθεί θα είναι ο αστυνομικός, όμως από εκεί και πέρα είναι άγνωστο τι θα γίνει. Η δομή βρίσκεται 100 μέτρα μακριά από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Σχιστού επιτείνοντας τους κινδύνους για την υγεία τους.

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Την ανάγκη της κλιμάκωσης της οργανωμένης πάλης των εργαζομένων μεταφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Νίκος Ξουράφης, αφού δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για «μορατόριουμ». Συνοψίζοντας την όλη κατάσταση, τονίζει ότι «δεν μπορεί σε μια περιοχή όπου, πέρα από τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, χιλιάδες Πειραιώτες δουλεύουν στη Δυτική Αττική με καθημερινά κρούσματα - π.χ. σε χημική βιομηχανία εμφανίστηκαν 30 κρούσματα - και ταυτόχρονα λειτουργούν τόσες ρυπογόνες επιχειρήσεις που επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας του λαού, να μη λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις των σωματείων. Επιπλέον, τα νοσοκομεία είναι σε αυτά τα χάλια, ακόμα και κλινικές στο Ογκολογικό "Μεταξά" μπαίνουν σε καραντίνα».

«Ολόκληρος ο Πειραιάς, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, κοντεύει να μετατραπεί σε μία υγειονομική βόμβα», σημειώνει με αγωνία. «Χωρίς τη δράση των συνδικάτων και των φορέων του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη», γι' αυτό «η απάντηση σήμερα εκφράζεται με άμεσες διεκδικήσεις προς το κράτος και την εργοδοσία, χωρίς φόβο μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, με συλλογικά οργανωμένο και ταξικό αγώνα», απαιτώντας εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, όπως επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μέτρα στους χώρους δουλειάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ