ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Λάδι στη φωτιά» με απροκάλυπτες απειλές σε Κίνα και Ρωσία

Οι άξονες της ευρωατλαντικής πολιτικής και η εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια πρέπει να σημάνουν συναγερμό στο λαό

Copyright 2021 The Associated

«Πρέπει και θα κάνουμε περισσότερα». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ μεσοβδόμαδα στις Βρυξέλλες, δίνοντας το στίγμα κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα, όσο οξύνεται η κόντρα του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πρώτα και κύρια με Κίνα και Ρωσία, από τον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο μέχρι τον Ινδικό και τον Ειρηνικό.

Χαρακτηριστικά, η Σύνοδος - με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης - υιοθέτησε Διακήρυξη στην οποία οι ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζουν ότι «ανταποκρινόμενοι σε ένα πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας, ενισχύουμε σημαντικά τις δυνατότητες αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ, τη στάση και την ανθεκτικότητά μας, υποστηριζόμενοι από 7 συνεχόμενα χρόνια αυξανόμενων αμυντικών δαπανών, πιο ικανές και έτοιμες δυνάμεις, σημαντικές αναπτύξεις σε αποστολές και επιχειρήσεις και βαθύτερη τη δέσμευσή μας με εταίρους».

Χαιρετίζοντας δε την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ειδικά στα κράτη - μέλη της Ευρώπης, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα με τη Διακήρυξη ότι «πρέπει και θα κάνουμε περισσότερα». «Αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες απειλές και συστημικό ανταγωνισμό», σημειώνουν και παραπέμπουν στις «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας», που «αποτελούν απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια», γενικότερα στις «διεκδικητικές και αυταρχικές δυνάμεις» οι οποίες «αμφισβητούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες», με σαφή αιχμή για την Κίνα.

Με νύχια και με δόντια ενάντια στη Ρωσία

Διευκρινίζοντας ακόμα περισσότερο τους άξονες δράσης του ΝΑΤΟ, που παραπέμπουν σε πολεμικές προετοιμασίες, ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για «ένα ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας, με μεγάλες αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων και μεγάλες προκλήσεις (...) σε έναν πιο ανταγωνιστικό κόσμο, όπου πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλά διαφορετικά ζητήματα ταυτόχρονα».

Ειδικά τη Ρωσία, η οποία συζητήθηκε σε ξεχωριστή ενότητα, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών Φινλανδίας και Σουηδίας και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, ο Στόλτενμπεργκ την κατηγόρησε ότι «υπονομεύει και αποσταθεροποιεί τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας. Υποστηρίζει την καταστολή στη Λευκορωσία και προσπαθεί να παρέμβει στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων». Επίσης ότι «συνεχίζει την ευρεία στρατιωτική της ανάπτυξη, από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και από τη Μεσόγειο μέχρι την Αρκτική».

Στην πραγματικότητα, περιέγραψε όλα τα μέτωπα όπου τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα δέχονται αυξανόμενη πίεση από την άνοδο της ρωσικής παρέμβασης και παρουσίας, αλλά και από την αντίδραση της Ρωσίας - και με στρατιωτικά μέσα - στο σχέδιο περικύκλωσής της από ΝΑΤΟικά στρατεύματα, όπως είναι το επίσημο στρατιωτικό δόγμα της ευρωατλαντικής συμμαχίας στην περιοχή.

Υπογράμμισε ότι σε αυτό το πλαίσιο η απάντηση του ΝΑΤΟ είναι «η μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας σε μια γενιά», με παράθεση πρόσθετων χιλιάδων στρατιωτικού προσωπικού στη συνοριογραμμή, που ρίχνει λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών.

Διαμορφώνονται παράλληλα προϋποθέσεις για γενίκευση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, όπου η χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αναλαμβάνει αναβαθμισμένους ρόλους (βλέπε Αλεξανδρούπολη, Σούδα κ.λπ.), εκθέτοντας το λαό στον κίνδυνο να γίνει στόχος σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική κλιμάκωση των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Σταθερά στο κάδρο η Κίνα

Στο κάδρο βρίσκεται βέβαια σταθερά και η Κίνα. Οπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, στην «προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση του διεθνούς ελέγχου των πυρηνικών όπλων» - πέρα από τους ελέγχους που επιδιώκεται να επιβληθούν στη Ρωσία - «χρειαζόμαστε συμφωνίες που να καλύπτουν περισσότερα όπλα και περισσότερα έθνη, όπως η Κίνα», αφού «το καθεστώς ελέγχου των όπλων πρέπει να λάβει υπόψη τις νέες πραγματικότητες».

Ως νέα πραγματικότητα, άλλωστε, παρουσίασε ακριβώς την «άνοδο της Κίνας», που «αμφισβητεί την ασφάλειά μας», καθώς «σύντομα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ επενδύει συνεχώς σε εξοπλισμούς, όντας ήδη η δεύτερη χώρα σε δαπάνες τέτοιων ποσών παγκοσμίως».

Κι όλα αυτά ενώ, όπως κατηγόρησε τους Κινέζους, «δεν μοιράζονται τις αξίες μας, παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», όπου ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία έχουν στήσει το λεγόμενο «μικρό ΝΑΤΟ» του Ινδο-Ειρηνικού. «Υπονομεύουν την Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων, τη βασισμένη σε κανόνες δικαίου», εξ ου και κάλεσε «σε πιο ενεργό συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε την άνοδό της».

Στη Σύνοδο Κορυφής ο επόμενος γύρος

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ προαναγγέλθηκε ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ «θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις», με ορίζοντα πέρα από το 2030, και ότι «θα ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική διάσταση του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης», με στόχο να κλείσουν «ρωγμές» στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και να γεφυρώνονται τα αποκλίνοντα συμφέροντα σε σειρά θεμάτων (π.χ. η αμερικανική αντίδραση στον «Nord Stream 2», που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση με τη Ρωσία).

Παράλληλα, συνεχίζουν τη λεγόμενη «διαδικασία προβληματισμού», προκειμένου στη Σύνοδο Κορυφής να καταλήξουν στη «νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ» (Strategic Concept), το δόγμα βάσει του οποίου θα επιχειρούν τα επόμενα χρόνια.

«Θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα του ΝΑΤΟ (σ.σ. κόντρα στον έλεγχο κρίσιμων πολιτικών υποδομών από αντίπαλα κέντρα), τη στρατιωτική δύναμη και την παγκόσμια θεώρηση», παρουσιάζοντας ως τέτοια τη «στενότερη σύνδεση με άλλα έθνη και διεθνείς οργανισμούς που μοιράζονται τους στόχους μας», όπως γίνεται και με τη συμμετοχή της χώρας σε διάφορα τριμερή και πολυμερή σχήματα με μη μέλη του ΝΑΤΟ, από τα Βαλκάνια μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

Θυμίζουμε τέλος ότι η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να υιοθετήσει την ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030», που αποτελεί «πυξίδα» για τη λυκοσυμμαχία την τρέχουσα δεκαετία, με αύξηση κονδυλίων για στρατιωτικές δαπάνες, επιχειρήσεις και αποστολές, διευκολύνοντας έτσι και τη συμμετοχή κρατών - μελών που σε αυτήν τη φάση δεν διαθέτουν τους ανάλογους πόρους για να μετέχουν σε τέτοιες μακρόχρονες και δαπανηρές αναπτύξεις.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Βασικός παράγοντας στην εξίσωση της «διατλαντικής συνοχής»

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου

Copyright 2021 The Associated

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου
Εστω και εκτός ατζέντας, τα Ελληνοτουρκικά αποτέλεσαν κομμάτι της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, εφόσον «κουμπώνουν» πάνω στην προσπάθεια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών να διασφαλίσουν τη συνοχή και σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.

Τον τόνο έδωσε από νωρίς ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν, που σε διαδικτυακή εκδήλωση, ερωτηθείς σχετικά, αναγνώρισε μεν ότι «έχουμε διαφορές με την Τουρκία» (π.χ. «S-400»), αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «η Τουρκία είναι ένας παλαιός και πολύτιμος σύμμαχος».

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι είναι και προς το συμφέρον της Αγκυρας η παραμονή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, επιβεβαιώνοντας το παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη, με ανταλλάγματα από την πλευρά του ΝΑΤΟ που αφορούν και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων στη χώρα μας.

Αλλωστε, ούτε η σημερινή ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα έκρυψαν ποτέ ότι συμμερίζονται και εργάζονται για το στόχο της «διατλαντικής συνοχής», αφού τα συμφέροντα της αστικής τάξης είναι ταυτισμένα με τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό απέναντι σε ανταγωνίστριες δυνάμεις.

Μέσα σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο ανταγωνίζονται και διαπραγματεύονται με την τουρκική κυβέρνηση για «διευθετήσεις» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, που στο επίκεντρο έχουν τη συνεκμετάλλευση, σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, καθώς και τον στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Γι' αυτό άλλωστε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν έχασε την ευκαιρία να εξάρει το ρόλο του ΝΑΤΟ ως «οχήματος αποτροπής για αποκλιμάκωση» στην Ανατ. Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτό (και) είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε».

Αλλά και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρθηκε στην Τουρκία ως «ένα σημαντικό σύμμαχο, που συνορεύει με Ιράκ και Συρία (...) έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, κυρίως στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, και κανένας άλλος σύμμαχος δεν φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες», για να καταλήξει στην «ευθύνη όλων μας να εξετάσουμε πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε, πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις» σε υπαρκτές διαφορές, στις οποίες αναφέρθηκε προηγουμένως.

Παρουσίασε, τέλος, τη «δημιουργία μηχανισμού αποσυμπίεσης» στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συναντιούνται «Τούρκοι και Ελληνες στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και δημιουργούν διάφορες γραμμές επικοινωνίας, και συμφωνούν πώς να μειώσουν τον κίνδυνο για περιστατικά και ατυχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο πλαίσιο, τέλος, της Συνόδου, ο Μπλίνκεν είχε συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Ν. Τσαβούσογλου, αναφέροντας κατόπιν σε ανάρτησή του ότι «προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας με τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ενώ εξέφρασε και τη «στήριξη» των ΗΠΑ «στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».

Ο δε Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνάντηση», όπου έγινε και «ανταλλαγή περιεκτικών απόψεων σχετικά με το Αφγανιστάν, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Το ... «μήνυμα»

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της αμερικανοτουρκικής συνεργασίας εντός ΝΑΤΟ, και ενώ η ελληνική κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία παρουσίαζαν τον ελλιμενισμό του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Dwight D. Eisenhower» στη Σούδα ως «μήνυμα» των ΗΠΑ στην Τουρκία, το διήμερο 16 και 17 Μάρτη, λίγες μέρες πριν δέσει στη χώρα μας, το θηριώδες πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε συνεκπαίδευση στη Μεσόγειο με με την τουρκική φρεγάτα «TCG Gemlik».

«Αποτελεί ευχαρίστηση να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους συμμάχους μας και να συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σε 70 χρόνια θεμελίωσης κοινών αξιών και εμπειριών», δήλωνε ο υποναύαρχος Σκ. Ρόμπερτσον, διοικητής της ομάδας της οποίας ηγείται το «Eisenhower», ένας από τους μεγαλόσχημους Αμερικανούς που υποδέχτηκαν τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Σούδα την Τρίτη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο πλοίο.

Ο Αμερικανός ξεκαθάριζε επίσης ότι «η διεξαγωγή επιχειρήσεων με τουρκικές ναυτικές δυνάμεις αποδεικνύει τη δέσμευση της Αμερικής στους ομοϊδεάτες συμμάχους μας και υποστηρίζει την ιδέα ότι είμαστε πολύ ισχυρότεροι και πιο ικανοί να διατηρούμε ελεύθερες και ανοιχτές συνθήκες στη θάλασσα όταν επιχειρούμε μαζί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ