ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Μοτοπορεία και συγκέντρωση την Τετάρτη στο Σύνταγμα με στάση εργασίας

«Ενα χρόνο τώρα διαλύεται κάθε εργασιακό μας δικαίωμα. Φτάνει!», λένε οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού, προετοιμάζοντας κινητοποιήσεις για τις 31/3 και τις 9/4

Σε κινητοποίηση, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους στους χώρους δουλειάς, ένταξη μιας σειράς ειδικοτήτων στα ΒΑΕ, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να εξασφαλίζει τους μισθούς και τα δικαιώματά τους, προχωρούν την Τετάρτη 31 Μάρτη οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό στην Αττική. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει τη συγκεκριμένη μέρα τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ. στο Σύνταγμα και μοτοπορεία.

Την ίδια μέρα, το παράρτημα Νοτιοανατολικής Αττικής του Συνδικάτου, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, οργανώνουν, επίσης στις 12 μ., συγκέντρωση στην πλατεία Ραφήνας και μοτοπορεία.

* * *

Εδώ και έναν χρόνο οι εργαζόμενοι βρίσκονται ανάμεσα στη ...Σκύλλα της πανδημίας και στη ...Χάρυβδη της ανεργίας και της λεηλασίας του εισοδήματός τους. Η έλλειψη μέτρων προστασίας, η εντατικοποίηση, τα εργατικά «ατυχήματα», από τη μια, και οι απολύσεις, οι αναστολές των συμβάσεων, ο αποκλεισμός από κάθε μέτρο στήριξης, από την άλλη, αποτελούν τις δύο όψεις της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, μιας πολιτικής που φορτώνει στις πλάτες των εργαζομένων τα βάρη της νέας κρίσης.


Οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης και εργοδοτών για την «επανεκκίνηση» της εστίασης, και πολύ περισσότερο οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την έναρξη της τουριστικής σεζόν, σηματοδοτούν το επόμενο βήμα στην επίθεση στις συνθήκες και τους όρους δουλειάς, στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο έδαφος αυτό, η κινητοποίηση της Τετάρτης θα δώσει τη σκυτάλη σε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις 9 Απρίλη από τα σωματεία σε Επισιτισμό - Τουρισμό σε όλη τη χώρα. Με τις συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις που οργανώνουν 21 κλαδικά σωματεία, μπροστά στην έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία: «Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά! Ούτε ένα ευρώ λιγότερος μισθός! Ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία! Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους!».

Στη μάχη για το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, την υγεία και τα δικαιώματα

Μεγάλο μέρος των εργαζομένων βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους, με αποτέλεσμα μια πραγματική «αιμορραγία» στο εισόδημά τους. Ορισμένοι έχουν ήδη κλείσει έναν ολόκληρο χρόνο επιβίωσης με το μηναίο επίδομα των 534 ευρώ, άλλοι «πηγαινοέρχονται» από τη δουλειά στην αναστολή και αντίστροφα, ανάλογα με τα περιοριστικά μέτρα αλλά και τα σχέδια της εργοδοσίας. Σε συρρίκνωση του μισθού οδηγεί και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ενώ παράλληλα μετατρέπει τη ζωή των εργαζομένων σε λάστιχο, καθώς το ωράριο υφίσταται ένα ακατάπαυστο «ανακάτεμα» προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Σε δεινή θέση έχουν βρεθεί οι εποχικοί στον Επισιτισμό, για τους οποίους δεν προβλέπεται ούτε επαναπρόσληψη ούτε «επίδομα ειδικού σκοπού», ενώ το επίδομα ανεργίας για όσους το δικαιούνταν έχει προ πολλού εξαντληθεί.

Σε σημαντικό κομμάτι της εστίασης, κυρίως στις επιχειρήσεις και τις μεγάλες αλυσίδες που εστιάζουν στο κομμάτι της διανομής, η δουλειά όχι μόνο δεν έχει μπει «στον πάγο», αλλά αντίθετα έχει πάρει ...φωτιά. Εκεί, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση, τη δουλειά σε δυο και τρία πόστα, τα ατελείωτα ωράρια, τα ελλιπή μέτρα προστασίας από την πανδημία, την ανησυχία για την προστασία της υγείας των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους. Εκτός από τον κίνδυνο της πανδημίας, είναι εκτεθειμένοι και στα εργατικά «ατυχήματα», όπως έχει αποτυπωθεί με χαρακτηριστικό τρόπο στην περίπτωση των διανομέων.

Οι διανομείς δουλεύουν με τα δικά τους οχήματα, είναι υποχρεωμένοι να τα συντηρούν και να εφοδιάζονται με μέσα ατομικής προστασίας, στις περισσότερες περιπτώσεις με δικά τους έξοδα. Δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, με το «χρονόμετρο» της εργοδοσίας, ακόμα και στις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής έχουν εισάγει και νέες μορφές εκμετάλλευσης, απασχολώντας διανομείς ως «συνεργάτες», δηλαδή χωρίς ένσημα και ασφαλιστικές καλύψεις, σε ένα επάγγελμα που τους εκθέτει καθημερινά σε κινδύνους.

Συγκέντρωση και στη Ραφήνα

«Με τη συμμετοχή μας στην κινητοποίηση δίνουμε απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Κάνουμε δική μας υπόθεση την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας», σημειώνει η Αγάπη Καρούση, αντιπρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Η πρωτοβουλία για συγκέντρωση και μοτοπορεία στη Ραφήνα, όπως εξηγεί, αποφασίστηκε λαμβάνοντας υπόψη και τα πρόσφατα «ατυχήματα» διανομέων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ένας νεαρός διανομέας έχασε τη ζωή του στη Ραφήνα την ώρα της δουλειάς, ενώ ακολούθησε και νέο «ατύχημα» με τραυματισμό εργαζόμενου στη Λούτσα. Τα περιστατικά αυτά έγιναν αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση με νέους εργαζόμενους για τις συνθήκες δουλειάς, για τις τρομακτικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, για την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Στην περιοχή έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διανομή, με τους εργαζόμενους να καλούνται να καλύψουν τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις, από τον Γέρακα μέχρι το Πικέρμι, για να παραδώσουν παραγγελίες.

Το κάλεσμα της κινητοποίησης απευθύνεται και στους εργαζόμενους στις επισιτιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Αεροδρόμιο Αθηνών, που αντιμετωπίζουν την αναστολή των συμβάσεων, την επίθεση στις θέσεις εργασίας αλλά και τη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας. «Μετά από έναν χρόνο αναστολής συμβάσεων συνάδελφοι δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, αδυνατούν να ανταποκριθούν σε ενοίκια και λογαριασμούς», σημειώνει η Αγ. Καρούση, ενώ προσθέτει πως στη «Newrest», εταιρεία που μονοπωλεί την τροφοδοσία των αεροσκαφών, δεκάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου πέρασαν τους προηγούμενους μήνες από την αναστολή στην ανεργία. Επιπλέον, σε έναν εργασιακό χώρο με αυξημένη επικινδυνότητα για τη διασπορά της πανδημίας, «σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων δεν προβαίνει σε προληπτικά τεστ», ενώ ακόμα και μετά από την επιβεβαίωση κρουσμάτων τα τεστ γίνονται «με το σταγονόμετρο και αργοπορημένα». Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει η κοινή ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου με τα Σωματεία Εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» Αττικής και στην εταιρεία «NEWREST HELLΑS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΑΕ», καθώς και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων στο αεροδρόμιο.

«Την Τετάρτη σταματάμε τη δουλειά και τη διανομή. Συμμετέχουμε στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση», είναι το κάλεσμα που απευθύνει ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής. «Ενα χρόνο τώρα είμαστε εκτεθειμένοι στην πανδημία, εργαζόμαστε με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες πελάτες. Οι εταιρείες μαζικής εστίασης και διανομής φαγητού έχουν αυξήσει την κερδοφορία τους διαλύοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα, αξιοποιώντας τους νόμους όλων των κυβερνήσεων. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής μάς βαφτίζουν "συνεταίρους" για να κρύψουν την εκμετάλλευση, την εξαρτημένη σχέση εργασίας και τις ευθύνες για τις επικίνδυνες δουλειές», σημειώνει. «Το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, διανομείς, σερβιτόροι, μάγειρες, μπουφετζήδες, κάνουμε την Τετάρτη το επόμενο βήμα στις κινητοποιήσεις μας και προετοιμαζόμαστε για νέο κύκλο αγώνων», τονίζει.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης
  • Ενταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Υποχρεωτική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα.
  • Σταθερή εργασία, 5ήμερο - 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας, με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον Επισιτισμό που δεν θα δουλέψουν το καλοκαίρι του 2021.
  • Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση, να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς.
  • Μέτρα προστασίας της Υγείας, παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λπ.
  • Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ