ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
ΦΩΤΟ

Ηταν νέος, ήταν ωραίος, είχε τις χάρες όλες..., όπως λέει ο δικός μας Ρίτσος. Ονομα: ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΔΑΛΗΣ, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη». Χρόνος: Χρόνος της φωτιάς που όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και ο τρόμος, μετά τη μαύρη συμφωνία. Το λεπίδι πήγαινε σύννεφο, το κράτος των προσκυνημένων με τους τσολιάδες του θέριζε σε όλη τη χώρα. Παίρνει την απόφαση να πάει στη Θεσσαλία να καταγράψει από κοντά τα γεγονότα. «Μην πας», του λένε οι σύντροφοί του, «γίνεται μακελειό εκεί». Αυτός βάζει μπροστά το καθήκον. «Πρέπει», λέει, και το κάνει. Το έμαθαν οι συμμορίτες, οι τσολιάδες με Αγγλο που διαφεντεύει τη σκυλοπαρέα και τον περιμαζεύουν να τον αφανίσουν, όπως κι έκαναν. Ναι, τον σκότωσαν. Αλλά όταν είσαι αυτός που είσαι, είσαι αθάνατος. Ενώ αυτοί σάπιοι και άθλιοι βρώμισαν και το χώμα που τους σκέπασε. Δίνω ένα συμβολικό ποσό στη μνήμη του, 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ανω Τούμπας.

Τσαλικίδου Σοφία

***

ΦΩΤΟ 2

Η ΚΟΒ Αμαρουσίου προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 700 ευρώ στη μνήμη του συντρόφου ΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, που «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών. Επίσης, το ποσό των 2.000 ευρώ στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΟΥΤΗ, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή, στα 52 του χρόνια.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΗΛΙΑΣ ΝΙΑΠΑΣ του Σιδερή, από τον Ξυλοσύρτη Ικαρίας, γεννήθηκε το 1926 και πέθανε το Φλεβάρη του 2021. Υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ Ικαρίας και το '47 βγήκε στο βουνό, αρνούμενος να συμμετάσχει στον αστικό στρατό. Εκεί, μαζί με τον αδερφό του Νέστορα Νιαπά κι άλλους συγχωριανούς του, δημιούργησαν την ανταρτοομάδα της περιοχής. Το 1948 κι έπειτα από τη δολοφονία του άοπλου Νέστορα Νιαπά στις 19/6 από τις αστικές δυνάμεις, του πρώτου πεσόντος του ΔΣΕ στην Ικαρία, ο Ηλίας συλλαμβάνεται. Οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Αθηνών κι από εκεί στο κολαστήριο της Μακρονήσου, όπου κάθισε για περίπου έξι χρόνια, αρνούμενος να υπογράψει, όπως χιλιάδες άλλοι, δήλωση μετανοίας. Εμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του πιστός στα ιδανικά και τις αρχές του ΚΚΕ.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Η ΚΟΒ Αγ. Κηρύκου Ικαρίας του ΚΚΕ προσφέρει στη μνήμη του 100 ευρώ, για την επιτυχία του 21ου Συνεδρίου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΗΛΙΑ ΚΑΡΙΜΑΛΗ (φωτ.), που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, και των συντρόφων που «έφυγαν» από τη ζωή τα τελευταία χρόνια, ΤΙΜΟΘΕΟΥ και ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΕΡΑΚΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΕΔΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΚΟΤΣΑΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΛΙΕΡΟΥ, ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΡΡΑ, αφιερώνουμε το τελικό «κλείσιμο» της Οικονομικής μας Εξόρμησης και για την επιτυχία του 21ου Συνεδρίου του Κόμματός μας.

ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας του ΚΚΕ

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΗ η οικογένεια του αδερφού του, Λευτέρη Καλογερή, προσφέρει 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αγαπημένων μου γονιών ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ - ΜΠΑΡΜΠΑ και ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ προσφέρω στο ΚΚΕ το ποσό των 200 ευρώ.

Ηλίας Γκαμπράνης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΝΑΛΜΠΑΝΤΙΔΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ, από τον Περιστερώνα δήμου Βόλβης, που «έφυγε» από τη ζωή πριν από 7 χρόνια, προσφέρουμε για το Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εγνατίας δήμου Βόλβης, 50 ευρώ.

Η σύζυγος Ελένη, τα παιδιά του Σοφία και Κυριακούλα, τα εγγόνια του και ο γαμπρός του

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
***

ΦΩΤΟ 2

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ «έφυγε» από τη ζωή τον Απρίλη του 2003 και η ΑΝΝΑ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ - ΠΟΣΑΝΤΖΗ τον Δεκέμβρη του 2008.

Παιδιά της ταραγμένης εποχής του μεσοπολέμου, της αντίστασης, του εμφυλίου και των κατοπινών σκληρών χρόνων και οι δύο. Η πορεία τους στη ζωή παράλληλη και μετά από λίγα χρόνια κοινή, την οποία και διαπερνούν σαν κόκκινη κλωστή τα ιδανικά του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Νέοι πρωτοστατούν στους αγώνες του λαού ενάντια στους ναζί και στους φασίστες κατακτητές, στους δοσίλογους και στους συνεργάτες τους. Στο ΕΑΜ, στην ΕΠΟΝ, στον ΕΛΑΣ της Αθήνας και του Πειραιά. Εντάσσονται στη πρωτοπορία του τεράστιου εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, στη καρδιά και την ψυχή του, στο ΚΚΕ. Οι μάχες του Δεκέμβρη του 1944 τους βρίσκει στα οδοφράγματα. Τα χρόνια της πάλης του ΔΣΕ και τα «πέτρινα χρόνια» που ακολουθούν, περνούν στην παρανομία. Συλλήψεις, θανατικές καταδίκες, φυλακίσεις, εξορίες, βασανιστήρια, στρατόπεδα εξόντωσης, Χίος, Τρίκερι, Μακρόνησος. Γυάρος, Κέρκυρα, Αίγινα, Χανιά και αλλού και τελευταία στη διάρκεια της χούντας Γυάρος, Αλικαρνασσός, Παρθένι Λέρου

Μέχρι το τέλος της ζωής τους αμετανόητοι, πέρασαν όλες τις δοκιμασίες με το κεφάλι ψηλά. Δεν «συνεμορφώθησαν» ποτέ με τις υποδείξεις των οργάνων του αστικού κράτους. Σκληροί στους αγώνες και στις κάθε φορά προκλήσεις και δοκιμασίες αλλά και μεγάλες καρδιές, έτοιμες να χωρέσουν όλους τους βασανισμένους ανθρώπους χωρίς καμιά διάκριση πολιτική, θρησκευτική, φυλετική. Η άδεια αγκαλιά της Μάνας στις φυλακές Αλικαρνασσού, οι κάρτες που έφτιαχνε για να επικοινωνεί με τα παιδιά της, η δράση της στα κατοπινά χρόνια μέσω της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης Πειραιά για τα παιδιά των κατατρεγμένων από τον ιμπεριαλισμό προσφύγων, την ευαισθητοποίησαν. Η ευαισθητοποίηση αυτή εκφράστηκε με ποιήματα και παιδικές ιστορίες που ορισμένες από αυτές πρόλαβε να ολοκληρώσει και να εκδώσει.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ
Σεμνοί από την αρχή μέχρι το τέλος. Δύσκολα μιλούσαν για τη πορεία τους στον αγώνα. Θεωρούσαν ότι απλά έκαναν το καθήκον τους, όπως δεκάδες χιλιάδες λαϊκοί αγωνιστές. Δεν πτοήθηκαν από τις ανατροπές και την επικράτηση της αντεπανάστασης στις σοσιαλιστικές χώρες. Αισιόδοξοι με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, πεισμένοι για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και για την επικράτηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Στη μνήμη τους τα παιδιά τους Μάκης Αμπατιέλος, Σοφία Τζαβλάκη, Δημήτρης Αμπατιέλος, Σοφία Δένδια, και τα εγγόνια τους Νίκος, Αντωνία και Αννα προσφέρουν στο ΚΚΕ 150 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Α' Δημοτικής Κοινότητας Δ. Πειραιά.

***

ΦΩΤΟ 2

Σαν σήμερα, στις 27 Μάρτη 2018, έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ. Πιστός εργάτης του λαϊκού κινήματος, υπηρέτησε με συνέπεια το Κόμμα και τις αρχές του. Στη μνήμη του αλλά και του συντρόφου ΘΑΝΑΣΗ ΓΑΡΙΔΑ, η οικογένειά του προσφέρει μέσω ΚΟΒ Γέρακα, το ποσό των 200 ευρώ.

  • Στη μνήμη του συντρόφου και φίλου ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΥ προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Γέρακα.

Αγγελική - Αποστόλης - Ελένη

***

ΦΩΤΟ

Στις 4 Μάρτη «έφυγε» από τη ζωή ο φίλος και πιστός οπαδός του τιμημένου ΚΚΕ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ. Παρά τη βαριά ασθένειά του, μέχρι την τελευταία του πνοή στάθηκε όρθιος, σωστό παλικάρι, αλύγιστος σε όλες τις δουλειές του σωματείου και πάντα συνεπής στα καλέσματα του ΚΚΕ. Ηταν μπροστάρης μέχρι το τέλος της ζωής του. Ηταν το παράδειγμα στους συντρόφους του για την πρωτοπορία του, τη λεβεντιά του και την καλοσύνη του. Λεωνίδα, το κενό στο σωματείο, χωρίς την παρουσία σου, είναι μεγάλο, αλλά θα προσπαθούμε να ακολουθούμε τα βήματά σου.

Οι σύντροφοι και φίλοι σου Πολυχρονίδης Αλέξανδρος, Κουρσάρης Αγγελος και Αναγνωστόπουλος Γεώργιος, στη μνήμη σου προσφέρουν στο κόμμα της εργατικής τάξης, το τιμημένο ΚΚΕ, το ποσό των 200 ευρώ.

ΣΠΥΡΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΦΑΝΗΣ
ΣΠΥΡΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΦΑΝΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Εχει γίνει πλέον θεσμός κάθε χρόνο τέτοια μέρα περίπου να βλέπω τη φωτογραφία του πατέρα μου, ΣΠΥΡΑΓΓΕΛΟΥ ΠΕΦΑΝΗ, στην εφημερίδα που ούτε για μια μέρα δεν άφησε να περάσει χωρίς να την αγοράσει και να τη διαβάσει όσο ζούσε, στην εφημερίδα που λειτούργησε ως δάσκαλος - οδηγητής για εκείνον, ως παιδαγωγός για τα παιδιά του, ως λάβαρο της ιδεολογίας και των αρχών του. Ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο αγωνιστή, στον άνθρωπο ιδεολόγο, στον άνθρωπο οραματιστή, στον άνθρωπο κομμουνιστή, στον άνθρωπο πατέρα.

Στη μνήμη του, που πάντα θα είναι ζωηρή μέσα μου, προσφέρουμε στον «Ριζοσπάστη», εγώ, τα αδέλφια μου και η μητέρα μου 100 ευρώ.

Φέτος, 24 χρόνια μετά το θάνατό του, νιώθω μεγαλύτερη συγκίνηση που κάνω αυτήν την προσφορά μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Κεφαλονιάς, της ιδιαίτερης πατρίδας του, που τόσο αγαπούσε και για την οποία ήταν ιδιαίτερα περήφανος για την αγωνιστική της δράση στον καιρό της Κατοχής και του Εμφυλίου. Αυτήν την πατρίδα άφησε πίσω του για να ακολουθήσει το δρόμο της εξορίας στο Τσιρίγο, όπως αποκαλούσε τα Κύθηρα, και όταν επέστρεψε, βίωσε την αγωνία της εκτέλεσης στην πτέρυγα μελλοθανάτων στις φυλακές του Αργοστολίου. Ευτυχώς, η εκτέλεση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ για εκείνον χάρη σε μέτρα ειρήνευσης που πάρθηκαν το 1945. Ετσι, μετά από χρόνια τα βήματά του τον οδήγησαν στην Αθήνα, όπου παντρεύτηκε κι έτσι είχα την ευτυχία να γίνει πατέρας μου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ
Η κόρη του Τίνα, οι γιοι του Κώστας και Γεράσιμος και η σύζυγός του Μαρία Πεφάνη

***

ΦΩΤΟ 3

Για τους αγαπημένους μας ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΚΑΡΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ και ΣΤΕΦΑΝΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, που είναι πάντα κοντά μας, προσφέρουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ.

Βάλια - Στέφανος και Εύη Κακαρά

***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος Μίμης Κορίτος, από τους Δελφούς, προσφέρει 30 ευρώ, μέσω της ΚΟ Φωκίδας του ΚΚΕ, προς τιμήν του 21ου Συνεδρίου του Κόμματός μας, στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΑΝΝΗ (ΒΟΥΖΑ) ΛΑΔΙΑ.

***

ΦΩΤΟ

Η ΚΟΒ Ηρακλειδών του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ και στη μνήμη του προσφέρουμε το ποσό των 300 ευρώ, ως οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, το Κόμμα που με αφοσίωση υπηρέτησε όλα του τα χρόνια! Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη, σύντροφε Βασίλη.

***

ΦΩΤΟ

Στις 21 Μάρτη συμπληρώνονται δύο χρόνια χωρίς τον αγαπημένο μας σύντροφο ΜΙΧΑΛΗ ΦΑΣΟΥΛΑ (Μπρίκης). Από μικρός βιοπαλαιστής, κτηνοτρόφος και εργάτης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου. Ηταν ιδιαίτερα αγαπητός, τίμιος οικογενειάρχης, πάντα μπροστάρης στους αγώνες του λαού και υπερασπιστής των ιδανικών και της πολιτικής του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Αθηνά και τα παιδιά του Μανώλης, Γιώργος και Πελαγία προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Δυτικών Συνοικιών Ηρακλείου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του παππού μου ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, που έως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρω στο Κόμμα 20 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων.

Ελένη Πασχαλίδου

***

ΦΩΤΟ 2

Στους αγαπημένους μας ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΓΙΩΡΓΟ (φωτ.), ΔΗΜΗΤΡΗ (φωτ.) και ΜΑΝΩΛΗ, οι οποίοι έμειναν πιστοί στην ιδεολογία τους, στο πλάι του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής τους, προσφέρουμε 300 ευρώ μέσω της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΖΑΣ ΛΑΔΙΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΖΑΣ ΛΑΔΙΑΣ
Οι οικογένειες των αγαπημένων μας

***

ΦΩΤΟ

Στις 19 Μάρτη έκλεισε ένας χρόνος που «έφυγε» από τη ζωή ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΟΥΛΑΣ, πιστός οπαδός του Κόμματος. Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Δημόσιο - 1.

Ο εγγονός του Αλέξανδρος Σπυρονίκος


ΝΙΚΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ (ΜΠΡΙΚΗΣ)
ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ (ΜΠΡΙΚΗΣ)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΙΜΑΛΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΙΜΑΛΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ ΜΠΑΡΜΠΑ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΑΜΠΡΑΝΗ ΜΠΑΡΜΠΑ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΙΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΙΔΗΣ

ΗΛΙΑΣ ΝΙΑΠΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΝΙΑΠΑΣ

ΑΝΝΑ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ
ΑΝΝΑ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΟΥΛΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΟΥΛΑΣ

Το «Σπίτι του Αγωνιστή» αποχαιρετά την Πηνελόπη Σίμου

ΣΙΜΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
ΣΙΜΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
ΦΩΤΟ

Το ΔΣ, οι εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι συναγωνιστές στο «Σπίτι του Αγωνιστή» αποχαιρετούμε με μεγάλη συγκίνηση την αγαπημένη μας συντρόφισσα ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΙΜΟΥ. Τα λόγια δεν μπορούν να αποδώσουν μια ζωή 100 χρόνων. Ζωή περιπετειώδη και αγωνιστική από μικρή ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Μεγάλωσε στη φτώχεια και από 12 χρόνων δούλευε σε αγροτικές δουλειές, όπως και τα αδέρφια της, αφού έμειναν ορφανοί από πατέρα. Μετά την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές οργανώνεται στην ΕΠΟΝ. Μαζί με την κομμουνίστρια δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ΕΠΟΝ σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, ξεκινώντας από τον Παλαμά Καρδίτσας, όπου γεννήθηκε. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας έζησε την τρομοκρατία με άγριους ξυλοδαρμούς από τους Σούρληδες και τους Βελέντζηδες. Ο αδερφός της περνάει στρατοδικείο. Η ίδια καταδιώκεται, περπατά μέρα - νύχτα, κρύβεται στα βουνά και στη συνέχεια σε μοναστήρι.

Παντρεύτηκε τον ΕΛΑΣίτη Βαγγέλη Σίμο και απέκτησαν δύο παιδιά. Ο σύζυγός της πεθαίνει στα 52 χρόνια του με κλονισμένη την υγεία του από τις κακουχίες και τους ξυλοδαρμούς. Ερχεται στην Αθήνα και μένει στην Πετρούπολη, δραστηριοποιείται στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και στον Σύλλογο Γυναικών. Το 2008, σε ηλικία 88 ετών, φιλοξενείται στο «Σπίτι του Αγωνιστή» μέχρι τον θάνατό της. Ηταν από τους 3 πρώτους που μπήκαν στο ίδρυμα, όπου έζησε 13 χρόνια. Αγαπητή από τους συναγωνιστές, το προσωπικό, με πλήρη διαύγεια, όλα τα χρόνια παρακολουθούσε τη δράση του Κόμματος, της άρεσε να διαβάζει ιστορικά γεγονότα.

Αγαπημένη μας συντρόφισσα, έζησες μια ζωή γεμάτη αγώνες για το δίκιο του λαού μας, στο πλευρό του ΚΚΕ. Αυτήν τη ζωή αφήνεις ιστορική παρακαταθήκη στα παιδιά και τα εγγόνια σου, όπως η ίδια έγραψες στο βιογραφικό σου. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στα παιδιά σου Βιβή και Θανάση, στα εγγόνια σου και όλη την οικογένειά σου.

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας Πηνελόπης οι σύντροφοι από το «Σπίτι του Αγωνιστή» προσφέρουμε 200 ευρώ στο τιμημένο μας Κόμμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ