ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ 1821
Ολοκληρώθηκαν οι κυβερνητικές εκδηλώσεις

Eurokinissi

Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκαν, την Πέμπτη, οι κυβερνητικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Υπό τους ήχους εμβατηρίων, το πρώτο τμήμα που παρήλασε ήταν το έφιππο, με ιππείς που φορούσαν στολές διαφόρων ιστορικών περιόδων. Ακολούθησαν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ τον δικό τους τόνο έδωσαν τα εναέρια μέσα, με τα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων. Διελεύσεις έκαναν επίσης σχηματισμοί μαχητικών «F-16» και ενός ιπτάμενου τάνκερ «ΚC-135» από τις ΗΠΑ, «Rafale» από τη Γαλλία και ιπτάμενο τάνκερ «Voyager» από τη Βρετανία.

Προηγήθηκε, στις 8 το πρωί, η έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, και του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ η σοπράνο Αναστασία Ζαννή ερμήνευσε τον Εθνικό Υμνο.

Ακολούθησαν δοξολογία στη Μητρόπολη των Αθηνών παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και μετέπειτα κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, και την υπουργό Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Στα μέτρα των «εθνικών» στόχων της αστικής τάξης οι δηλώσεις

Στην πεπατημένη της προσαρμογής του μηνύματος της 200ής επετείου της Επανάστασης του 1821 στα «μέτρα» των σημερινών αντιδραστικών στόχων της αστικής τάξης κινήθηκαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης, αλλά και τα μηνύματα των εκπροσώπων κυβερνήσεων άλλων κρατών, είτε παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις είτε απέστειλαν σχετικά μηνύματα.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου, με το βλέμμα στραμμένο στη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης και στοιχίζοντας το λαό στα προτάγματα του κεφαλαίου, σημείωσε ότι 200 χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με ισχύ και κύρος σε ολόκληρο τον κόσμο και τόνισε ότι «το στοίχημα της γενιάς μας» είναι να γίνει «η Ελλάδα και πάλι πρωταγωνίστρια των καιρών», ισχυριζόμενος πως «μια ματιά στις σελίδες της Ιστορίας μας σε ένα και μόνο συμπέρασμα οδηγεί: Οτι μοιρασμένοι οι Ελληνες λύγισαν, ενώ ενωμένοι μεγαλούργησαν. Δεν ξεχνάμε, συνεπώς, τις έχθρες που εκδηλώθηκαν ακόμη και μέσα στον ξεσηκωμό. Τον εθνικό διχασμό. Τον ολέθριο εμφύλιο. Ούτε και τις παγίδες της πρόσφατης δημαγωγίας».

Ενώ με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» κι αφού πρώτα χωρίς ντροπή μίλησε για την «τελική μάχη με την πανδημία» με «ορατή πλέον τη νίκη», ισχυρίστηκε πως «η χώρα μας βγαίνει ισχυρότερη από αυτή την περιπέτεια: Με ενωμένη την κοινωνία, ανθεκτική την οικονομία και αποτελεσματικότερο το κράτος. Και επιπλέον, με δυνατούς δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτεία και τους πολίτες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δήλωσή της μετά τη στρατιωτική παρέλαση δήλωσε υπερήφανη για «όσα έχουμε πετύχει», «ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, στον πυρήνα της ΕΕ και παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Μηνύματα «συναίνεσης» και αναφορές στους «ήρωες» γιατρούς και νοσηλευτές, που όλες οι κυβερνήσεις άφησαν στο έλεος, περιλάμβανε η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, και κατέληγε πως «έχουμε μπροστά μας μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί. Ωστε η επόμενη μέρα να μας βρει όλους ενωμένους και αποφασισμένους για να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζει στις επόμενες γενιές».

Με το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα, στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς ήταν και οι δηλώσεις ξένων ηγετών.

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα είναι στενότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης. Είμαι απίστευτα περήφανος που θα είμαι ο Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος θα βοηθήσει να ξεκινήσει τα επόμενα 200 χρόνια της στενής συνεργασίας και φιλίας μας», τόνισε στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκαλώντας ανατριχίλα για το τι επιπλέον επιφυλάσσουν στο λαό.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, σημείωσε, αναγνωρίζοντας στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, ότι «σήμερα η κοινή μας Ιστορία συνεχίζει να μας φέρνει κοντά και η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος των ΗΠΑ και ηγέτης στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Μαζί εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε τη Διατλαντική μας Συμμαχία ισχυρή και ζωντανή...».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, στο μήνυμά του μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είμαστε εδώ και θα είμαι στο πλευρό σας, όταν η Ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει ή όταν υπάρχει απειλή».

Ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο μήνυμά του έκανε λόγο για μια μακροχρόνια και στενή εταιρική σχέση Γερμανίας και Ελλάδας και σημείωσε ότι «το Γερμανο-ελληνικό Ιδρυμα Νεολαίας θα ξεκινήσει τη δράση του, ένα σημαντικό, προσανατολισμένο στο μέλλον έργο και θα φέρει - όταν το επιτρέψει η πανδημία - ακόμη πιο κοντά τις νεολαίες των δύο χωρών μας», αναφερόμενος στην προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας που προωθούν από κοινού οι δύο κυβερνήσεις.


Φιέστες και προκλήσεις μέσα σε πένθιμες μέρες

Δύο αιώνες από την Επανάσταση του 1821, την προπαραμονή της μεγάλης φιέστας για την κυβέρνηση και του μεγάλου πένθους για το λαό, τη μέρα των 699 διασωληνωμένων, των 3.586 κρουσμάτων και των 51 θανάτων, είδαμε μια εξοργιστική, αλλά και πραγματικά συμβολική εικόνα. Τον Ελληνα πρωθυπουργό, στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», σε στάση προσοχής, δίπλα στον Αμερικανό πρέσβη Πάιατ, να γιορτάζει - με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο - πάνω σε αμερικανικό έδαφος, την εθνική ανεξαρτησία! Ολα λάθος σε μια πρόταση; Ναι, όλα λάθος. Και η χρονική στιγμή και ο χώρος και η πρόθεση και τα λόγια και ο στόχος και όλη η παρέα. Διακόσια χρόνια από την επαναστατική ανατροπή της τυραννίας του σουλτάνου και των οθωμανικών φεουδαρχικών δεσμών, είδαμε σ' ένα κλικ την εικόνα της Ελλάδας του 2021, στο πιο ακατάλληλο σκηνικό. Μια φωτογραφία, με χίλιες λέξεις και τους χειρότερους συνειρμούς. Αυτόματη ανάκληση αναμνήσεων από την αλήστου μνήμης «Πολεμική Αρετή των Ελλήνων». Δεν δίστασε δε ο κ. Μητσοτάκης να ξεστομίσει ανερυθρίαστα και τη θεωρία του για τους «αξιακούς δεσμούς που συνδέουν τον ελληνικό λαό με τη φίλη χώρα»! Ε... αλίμονο, χρήσιμη επισήμανση. Η φίλη χώρα μάς δίδαξε ...την αξία της αμερικανοκίνητης στρατιωτικής χούντας, που κατέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα, με τη συμβολή της CIA. Ξεχνάει ο ελληνικός λαός το αμερικανόδουλο χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο ή μήπως του διαφεύγουν η απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μακαρίου και η κατοχή του 40% του νησιού απ' τα τουρκικά στρατεύματα; Φροντίζει με κάθε τρόπο η «φίλη χώρα» να μην ξεχνάμε ούτε αυτό που ήμασταν ούτε αυτό που είμαστε για εκείνην. Δηλαδή, μια ακόμη «επένδυση» μακράς πνοής - σύμφωνα και με τον Τρούμαν το 1947 - με χαμηλό, σε σχέση με την απόδοση, κόστος. Μια χώρα που χαίρει - σύμφωνα με τον Πομπέο - της «εκτίμησης των ΗΠΑ για τις ζωτικές συνεισφορές της». Πράγματι, ζωτικές συνεισφορές στα δολοφονικά τους σχέδια στην περιοχή. Για μια ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε - με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο - να αποθεώσει την «αμερικανική δημοκρατία» ως «ανθεκτική και με βαθιές ρίζες». Ναι, αυτήν την ίδια δημοκρατία που όλοι εμείς γνωρίζουμε ως δημοκρατία πολέμων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο εξωτερικό, άγριας εκμετάλλευσης και φτώχειας στο εσωτερικό, που κλυδωνίζεται από τους κραδασμούς που γεννούν οι μεγάλες αντιθέσεις.

Προκλήσεις στην αρμάδα του θανάτου

Την περασμένη Τρίτη διαπιστώσαμε πάλι, με το ίδιο αίσθημα ναυτίας, την αμερικανίλα, με την οποία προσπάθησε ο κ. Μητσοτάκης να διαπράξει (πάντα με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο) ιστορικούς παραλληλισμούς για να τιμήσει τη σημερινή ...αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ.

Ασχετα αν αυτοί οι παραλληλισμοί δεν «κουμπώνουν» δεσμούς της Επανάστασης του 1821 με την Αμερικανική Επανάσταση, αλλά μόνο με το ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα η «προστάτις δύναμη» και η Ελλάδα, στο πλαίσιο της σύγχρονης «Ιερής Συμμαχίας», που είναι το ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», στη Σούδα, στην αρμάδα του θανάτου, όπως χαρακτηρίζεται, σηματοδοτεί, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την εμπλοκή μας στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Ο πολυσυζητημένος στρατηγικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, που προωθήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και εμπλουτίζονται και αναβαθμίζονται από τη ΝΔ, μόνο ασφάλεια δεν εμπνέουν και σίγουρα δεν διασφαλίζουν ειρήνη και δεν λειτουργούν ως «αντίβαρο» στην τουρκική προκλητικότητα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού αυτή η συμπεριφορά έχει κάλυψη και εκδηλώνεται θρασύτατα, με τις ευρωατλαντικές πλάτες; Μήπως μας διαφεύγει πως το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο συμμετείχε πριν από λίγο καιρό σε κοινές ασκήσεις με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο; Μία είναι η ουσία. Οι επικίνδυνες εξελίξεις σε όλο το τόξο από τη Μ. Ανατολή έως τα σύνορα με τη Ρωσία κάνουν ακόμα πιο επίκαιρη και επιτακτική την απαίτηση να κλείσει η βάση της Σούδας (που διαχρονικά έχει παίξει βρώμικο ρόλο σε όλους τους πολέμους και τις επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία κ.α.). Η εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που στρέφονται ενάντια σε άλλους λαούς και μας μετατρέπουν σε στόχο, πρέπει να σταματήσει.

Κοινή δράση και επαγρύπνηση

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Δεν θα κουραστούμε να υποστηρίζουμε ότι αυτές οι πολιτικές της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, όπως και να λέγονται, έχουν δεν έχουν κυβερνήσει, δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα. Καλούμε σε κοινή δράση, σε επαγρύπνηση, σε ετοιμότητα μπροστά σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις. Για να μη γίνει το νησί μας και η χώρα παρανάλωμα πυρός. Για να κλείσει οριστικά η ΝΑΤΟική βάση της Σούδας. Για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Κανείς φαντάρος έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας».


Της
Σεμίνας ΔΙΓΕΝΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ