ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στο «δρόμο» των επικίνδυνων σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

INTIME NEWS

«Αυστηρό» διάβημα επιδόθηκε χτες από πλευράς της κυβέρνησης προς τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα για το περιστατικό παρενόχλησης του «Σινούκ» που μετέφερε στις 25 Μάρτη τον πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι. Το περιστατικό αποκάλυψε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του προς τους κατοίκους του νησιού κάνοντας λόγο για «ανόητες ενέργειες». Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δύο τουρκικά «F-4» επιχείρησαν να πλησιάσουν το ελικόπτερο που τον μετέφερε και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά «F-16».

Από την Αγκυρα ισχυρίστηκαν ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «δεν ενεπλάκησαν σε καμία παρενόχληση, όπως υποστήριξαν ο Ελληνας πρωθυπουργός και κάποια ξένα ΜΜΕ», προσθέτοντας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αnadolou», πως «τα αεροσκάφη εκτελούσαν τα συνηθισμένα καθήκοντά τους». Εξάλλου, η Τουρκία εντάσσει και το Αγαθονήσι στις ζώνες που παγίως «γκριζάρει», μαζί με τις υπόλοιπες απαράδεκτες διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλούσε για την πιθανότητα η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη να μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες συναντήσεις Τσίπρα - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου σε Βρυξέλλες και Αττάλεια, αλλά και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, όπως του Γ. Τσιρώνη για το Καστελόριζο και του υπουργού Εξωτερικών περί δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, παραπέμπουν σε δρομολόγηση επικίνδυνων «διευθετήσεων» και σχεδίων «συνδιαχείρισης», εντός αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, αναμένεται οι δύο πλευρές να δρομολογήσουν το επόμενο διάστημα την «αναζωογόνηση» των περιλάλητων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό αναμένεται να συζητηθούν ξανά στις 12 Απρίλη, σε επίπεδο υφυπουργού και γενικού γραμματέα υπουργείων Εξωτερικών.

Στην ομιλία του άλλωστε στο Αγαθονήσι ο Αλ. Τσίπρας, πέρα από τις συνηθισμένες κορόνες περί «εθνικής ομοψυχίας», προκειμένου να αποδεχθεί ο λαός μία πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματά του και τον εγκλωβίζει σε επικίνδυνους σχεδιασμούς στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, σημείωσε ότι μόνο η συνεργασία, η συνεννόηση και η συνανάπτυξη, στο πλαίσιο πάντα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών που υπηρετεί η κυβέρνηση, έχουν αποτέλεσμα, και «όχι οι λεονταρισμοί και οι ψευτομαγκιές», υπερασπιζόμενος τις διευθετήσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του και ως προς τα Ελληνοτουρκικά.

«Εμείς έχουμε απλωμένα χέρια για συνεννόηση. Αλλά εάν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που μας έχουν μάθει οι πρόγονοί μας, για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», πρόσθεσε, καλώντας την Τουρκία «να προχωρήσει με ουσιαστικά βήματα στον δρόμο της φιλίας (...) που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προοπτικές της εποχής μας. Της εποχής του 21ου αιώνα. Στον δρόμο που ανοίξαμε και που αφήνει πίσω της τις εντάσεις, για τον διάλογο και για τη συνεργασία».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Ας δώσουμε τέλος στο σύστημα εκμετάλλευσης που γεννά πολέμους

Ανακοίνωση για την 20ή επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Σε ανακοίνωση αλληλεγγύης για τους λαούς της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ) επ' ευκαιρία της 20ής επετείου της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της ΟΔΓ, η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, που συναποτελούν 30 ΚΚ, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, σημειώνει:

«Εχουν περάσει είκοσι χρόνια από την έναρξη της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, όταν τουλάχιστον 2.500 πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 12.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των 78 ημερών βομβαρδισμού, έγιναν καταστροφές ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μολύνθηκε το περιβάλλον με απεμπλουτισμένο ουράνιο και άλλα μη συμβατικά και απαγορευμένα όπλα, καταστράφηκαν περιουσίες πολιτών και υποδομές. Παρότι τυπικά, μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει καταστεί υπεύθυνος ή νομικώς διωχθεί γι' αυτά τα σοβαρά εγκλήματα, ο ένοχος είναι ο αμερικανοΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός και η ΕΕ.

Από τις 24 Μάρτη έως τις 11 Ιούνη 1999, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και οι κάτοικοί της αντιμετώπισαν την αδίστακτη επίθεση της ισχυρότερης στρατιωτικής συμμαχίας στον κόσμο. Μια σύγκριση της στρατιωτικής δύναμης είναι δύσκολο να γίνει, λόγω της τεράστιας δυσαναλογίας τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

Η επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στην ΟΔΓ ήταν μια ιμπεριαλιστική επίθεση. Η ιστορική πείρα διδάσκει ότι η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις χρησιμοποιούν υπάρχοντα μειονοτικά ζητήματα και / ή δημιουργούν μη υπάρχοντα μειονοτικά ζητήματα για να διαιρέσουν τους λαούς, έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".

Η ΝΑΤΟική επίθεση καταπάτησε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές ως πρόσχημα και το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, όπως χρησιμοποιούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για να επεμβαίνουν κατά των λαών.

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ στο όνομα της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων προκάλεσε εγκλήματα πολέμου και δολοφόνησε άμαχο πληθυσμό.

Η Γιουγκοσλαβία χρησίμευσε ως πειραματικό εργαστήριο για επεμβάσεις που ακολούθησαν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία.

Η ίδρυση του ΝΑΤΟ στις 4 Απρίλη 1949, σε συνεργασία των ΗΠΑ με καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης, δημιούργησε το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού για την υπεράσπιση του εκμεταλλευτικού συστήματος και την αποτροπή επαναστατικών αλλαγών στην Ευρώπη, για να πολεμήσει τη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Από την αρχή του το ΝΑΤΟ αποτέλεσε ένα ισχυρό πολιτικό και στρατιωτικό μπλοκ επιθετικής φύσης και οχυρό του ψυχρού πολέμου, προωθώντας μια έντονη πορεία εξοπλισμών. Είναι υπεύθυνο για τη συγκέντρωση απίστευτων οπλοστασίων συμβατικών και πυρηνικών όπλων.

Παρά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας (που ιδρύθηκε το 1954 ως απάντηση στην ίδρυση του ΝΑΤΟ), αντί να διαλυθεί, το ΝΑΤΟ συνεχώς ενισχύεται και γίνεται πιο επικίνδυνο.

Ας ενισχύσουμε τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες!

Ας δώσουμε τέλος στο σύστημα εκμετάλλευσης που γεννά πολέμους, κρίσεις, προσφυγιά, εκμετάλλευση!

Ζήτω ο σοσιαλισμός!».

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Τρέχουν» οι αντιλαϊκές συνεργασίες σε Ασφάλεια και Ενέργεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην Ουάσιγκτον βρέθηκε για ακόμα μια φορά ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου μέχρι και χτες είχε προγραμματίσει σειρά επαφών με στελέχη του ΥΠΕΞ, της Γερουσίας και του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με θέματα τις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ, το Κυπριακό, «θέματα ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», την «πορεία υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου» κ.ά.

Ο Χριστοδουλίδης μεταξύ άλλων συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο Πολιτικής της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC - μία από τις ισχυρότερες οργανώσεις του αμερικανο-ισραηλινού λόμπι), στην Ουάσιγκτον, όπου στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης «3+1» (Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ), τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε ένα ακόμα βήμα, να θεσμοθετήσουμε την εταιρική σχέση μας και να δημιουργήσουμε μια περιφερειακή συνεργασία για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρίστηκε ότι «εργαζόμαστε πάντα σε μία θετική ατζέντα και ήλθαμε μαζί όχι εναντίον μιας τρίτης χώρας, αλλά επειδή πιστεύουμε πως μέσω της συνεργασίας μας μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις μεγάλες προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου» και ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά ότι από τις συνεργασίες που εξετάζονται: «Δεν αποκλείουμε κανέναν, ακόμα και την Τουρκία. Είμαστε ανοιχτοί σε όλους. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Η Τουρκία θα είναι πάντα εκεί ως γείτονας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ. Η Τουρκία με τη συμπεριφορά της αποκλείστηκε μόνη της από τις συζητήσεις μας. Εάν η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις, εξαρτάται από την ίδια να έχει καλές γειτονικές σχέσεις και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών της περιοχής».

Να σημειωθεί ότι οι επαφές Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ προγραμματίστηκαν ενώ αναμένεται σύντομα να κατατεθεί ξανά νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο, εξέλιξη που συνδέεται με την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ενισχύσει αποφασιστικά τη στρατιωτική της παρουσία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τον «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Κ. Οζερσάι να υποστηρίζει ότι τα σχέδια αυτά θα οδηγήσουν «στην κορύφωση της έντασης ανάμεσα στις δυο πλευρές» και απειλούν το «κλίμα εμπιστοσύνης και ηρεμίας» που επιδιώκεται στο νησί, τη ...«φιλοσοφία της δημιουργίας ενός συνεταιρισμού με βάση τη συνεργασία».

Τέλος, συνάντηση με την νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ, είχε (μετά τον Κύπριο Πρόεδρο) και ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί. Μεταξύ άλλων, ο Ακιντζί είπε ότι ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια στις συνομιλίες για το Κυπριακό είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει την ισοτιμία της τουρκοκυπριακής. Υπογράμμισε δε ότι τα σχέδια αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της περιοχής πρέπει να αποσκοπούν στην υπεράσπιση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και όχι το αντίθετο.

ΗΠΑ: Νέες συστάσεις για επανεξέταση των διμερών σχέσεων με Τουρκία

Ενδεικτική, στο μεταξύ, για τις διαστάσεις που αποκτούν οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, είναι μία ακόμα μελέτη που κυκλοφόρησε, αυτήν τη φορά από το αμερικανικό κέντρο μελετών Center for Αmerican Progress, με τίτλο «Απαντώντας στην αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος "S-400"».

Μεταξύ άλλων, στη μελέτη σημειώνεται ότι η απόφαση για αγορά των ρωσικών «S-400» «καθοδηγείται από τη σαφή επιθυμία της Αγκυρας να αναμοχλεύσει τον γεωπολιτικό της ρόλο» και σε αυτήν τη βάση επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επανεξετάσουν τη «συναλλαγή» τους με την Τουρκία.

«Πρέπει», επισημαίνεται, «να διαμηνύσουν εκ προτέρων στην Αγκυρα σαφώς και χωρίς τιμωρητική διάθεση ότι δεν θα αποτελεί πια αξιόπιστο σύμμαχο αν επιλέξει να αλλάξει τη στρατηγική της ευθυγράμμιση με τη Δύση έναντι της Ρωσίας, και να υποβαθμίσουν τις σχέσεις ασφαλείας με την Τουρκία, αν πραγματοποιηθεί η προμήθεια των "S-400"». Μεταξύ άλλων προτείνεται αναθεώρηση των σχέσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία, εξετάζοντας τον περιορισμό της πρόσβασης της Αγκυρας σε «ευαίσθητη στρατιωτική τεχνολογία» των ΗΠΑ, ιδιαίτερα των «F-35», την υποβάθμιση της βάσης του Ιντσιρλίκ έναντι άλλων εναλλακτικών, την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων βάσει του νόμου CAATSA («Περί καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων»), την απομάκρυνση της Αγκυρας από κρίσιμες ΝΑΤΟικές δράσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της Ρωσίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τροχιοδεικτικές βολές που καλλιεργούν τη λογική της «συνδιαχείρισης»

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις Γ. Τσιρώνη σχετικά με το Καστελόριζο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι δηλώσεις του κ. Τσιρώνη, βουλευτή και πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουν βαθιά πολιτικό και όχι "γεωγραφικό" νόημα, παραπέμποντας ουσιαστικά στο ότι το Καστελόριζο υπάγεται σε κάποιο άλλο καθεστώς από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά. Αν μάλιστα σ' αυτές τις δηλώσεις προστεθούν και εκείνες του υπουργού Εξωτερικών, κ. Κατρούγκαλου, περί δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε έχουμε να κάνουμε με τροχιοδεικτικές βολές, που καλλιεργούν τη λογική της "συνδιαχείρισης" υπό καθεστώς επικυριαρχίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ