ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο για συνδικάτα στα χέρια των εργατών, όχι των εργοδοτών!

Στις 6.30 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως, για να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων μπροστά στα γραφεία της ΓΣΕΕ

Με το αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως το οποίο οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, μπροστά στα γραφεία της ΓΣΕΕ, στις 6.30 μ.μ., συνεχίζεται η προσπάθεια να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου και κάθε εργαζόμενου η σημαντική μάχη ενάντια στα όργια νοθείας και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα.

«Να βροντοφωνάξουμε: "Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών" και να καταγγείλουμε τη συνδικαλιστική μαφία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που δίνει ρεσιτάλ στις μαφιόζικες μεθοδεύσεις και ενέργειες, με σκοπό να επιβάλει με το "έτσι θέλω" τους εργοδότες, τους νόθους και τους μπράβους μέσα στα συνδικάτα και τη λειτουργία τους», αναφέρει μεταξύ άλλων το κάλεσμα για το συλλαλητήριο, το οποίο συνυπογράφουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου και Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Η μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση της Πέμπτης», υπογραμμίζουν, «δηλώνει την απόφαση των εργατών να συνεχίσουν τον αγώνα τους απέναντι στη σαπίλα που αναδίνουν αυτοί που αυτοπαρουσιάζονται ως "εκπρόσωποι της εργατικής τάξης" και μέσα από τα γραφεία τους καθημερινά σχεδιάζουν τον αφοπλισμό των αγώνων, την εξουδετέρωση των συνδικάτων, έτσι ώστε οι φίλοι τους οι εργοδότες να έχουν λυμένα τα χέρια τους για να κερδίζουν περισσότερα τσακίζοντας τους εργαζόμενους».

Συνεχώς αυξάνονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. Μεταξύ άλλων, στην κινητοποίηση καλούν τα Συνδικάτα: Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ΟΤΑ Αττικής, Εργαζομένων «Vodafone - 360 connect» και λοιπών θυγατρικών, Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας - Νήσων Αργοσαρωνικού, Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) και η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων.

Από τη χτεσινή στάση εργασίας και συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων σε εργοτάξιο στον Πειραιά
Από τη χτεσινή στάση εργασίας και συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων σε εργοτάξιο στον Πειραιά
Τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ καταγγέλλουν ακόμα με ανακοινώσεις τους το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Πάτρας και Ηρακλείου, ενώ την αυριανή κινητοποίηση στηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων Ιχθυοκαλλιεργειών ομίλου «Νηρέας» Ευβοίας.

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 6 μ.μ., στα εξής σημεία:

-- Στην πλατεία Κάνιγγος για τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

-- Στην πλατεία Βικτωρίας για τις Λαϊκές Επιτροπές.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής δρομολογεί λεωφορεία για την κινητοποίηση. Αναχώρηση: 4.30 μ.μ. από Λαύριο (ΟΤΕ) και 5 μ.μ. από πλατεία Νέας Μάκρης.

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Σε κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη, στις 5.30 μ.μ., στο πάρκο Γεωργιάδη, με αφορμή την ετήσια συνέλευση του Εργατικού Κέντρου καλούν σωματεία του Ηρακλείου.

Στο κάλεσμά τους τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση αποτελεί και απάντηση στο δεξί χέρι του Παναγόπουλου, στον πρόεδρο του ΕΚΗ, ο οποίος πρωτοστατεί όλα αυτά τα χρόνια με μία μικρή κλίκα συνδικαλιστών μέσα στο Εργατικό Κέντρο σε μηχανισμούς νοθείας που αναδείχτηκαν και στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΚΗ».

Με πρωτοβουλία των παραπάνω σωματείων, την περασμένη Πέμπτη, έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή 8 πρωτοβάθμιων σωματείων του Ηρακλείου, με θέμα την ενημέρωση για τις εξελίξεις στη ΓΣΕΕ και το σχεδιασμό της δράσης των συνδικάτων για τη συνέχεια. Με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων, τα σωματεία διαμορφώνουν πρόγραμμα περιοδειών, συσκέψεων και άλλων πρωτοβουλιών.

Σήμερα, Τετάρτη, επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει διαδήλωση στις 7 μ.μ., με αφετηρία τα γραφεία του και σύνθημα «ΓΣΕΕ εργατών, όχι νόθων και εργοδοτών».

Αύριο, Πέμπτη, η Γραμματεία Βόλου του ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορία ενημέρωσης των εργαζομένων, στις 6.30 μ.μ. στον Αγ. Νικόλαο (Ερμού).

Συσκέψεις, συνελεύσεις και εξορμήσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με θέμα την ενημέρωση των εργαζομένων για τις αθλιότητες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και την ανάγκη να πεταχτούν έξω από τα συνδικάτα οι εργοδότες και τα τσιράκια τους.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χτες η στάση εργασίας και η Γενική Συνέλευση που είχε προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στο εργοτάξιο στο κτίριο του πρώην «Παπαστράτου» στον Πειραιά. Στη συγκέντρωση, όπου συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι, τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης του αγώνα για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Επίσης, έγινε ενημέρωση για τις άθλιες πρακτικές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, με το Συνδικάτο να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή συγκέντρωση. Οι περιοδείες συνεχίζονται: Σήμερα Τετάρτη στο εργοτάξιο Πανεπιστημίου και Κριεζώτου. Αύριο Πέμπτη, σε «Ευρωκλινική» και εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου.

Συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις στη ΓΣΕΕ και την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος διοργανώνουν σωματεία της Μεσσηνίας (Οικοδόμων, ΔΕΥΑ, Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, Επισιτισμού - Τουρισμού) σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «REX».

Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43).

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί σε σύσκεψη - συγκέντρωση των αντιπροσώπων και εργαζομένων αύριο, Πέμπτη, στις 8 μ.μ. στην αίθουσά του.

Συνελεύσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων και το σχεδιασμό της δράσης τους οργανώνουν:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 31/3, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) τη Δευτέρα 1/4, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Ζητάνε και τα ρέστα... για την αποκάλυψη του διευθυντικού μηχανισμού που τους στηρίζει!

Το ραβασάκι της εργοδοσίας σε εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη, που έχει φέρει στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ
Το ραβασάκι της εργοδοσίας σε εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη, που έχει φέρει στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ
Τον διευθυντικό μηχανισμό στα σούπερ μάρκετ που δουλεύει ...ρολόι, παράγει «αντιπροσώπους» και διαμορφώνει συνδικαλιστικές «πλειοψηφίες» (με... «προνομιακές» μάλιστα σχέσεις με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) αναδεικνύει για μια ακόμα φορά το ΠΑΜΕ, κόντρα σε δηλώσεις και ανακοινώσεις συνδικαλιστικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που φτάνουν στο σημείο να παρουσιάζουν λίγο πολύ ως... «fake news» και «προβοκάτσιες» τις καταγγελίες για τους αποδεδειγμένα ανοιχτούς διαύλους που διατηρούν με τη μεγαλοεργοδοσία!

«Η συνδικαλιστική μαφία σε ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ, αντί να λουφάξει και να κλείσει το στόμα της, προκαλεί παραπέρα, ζητά και τα ρέστα. Η ομάδα Βασιλόπουλου, η κυβερνητική παράταξη στην ΟΙΥΕ και τη ΓΣΕΕ, που όλα αυτά τα χρόνια έχει μετατρέψει την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας σε όχημα για την ανέλιξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, είναι αυτή που εκλέγεται σχεδόν αποκλειστικά από την εργοδοσία των super market. Με ένα πλήθος διευθυντικών στελεχών (άνω των 400), σε καθοριστικές θέσεις των επιχειρήσεων, έχουν φτιάξει από κοινού με την εργοδοσία ένα ισχυρό εργοδοτικό μπλοκ μέσα στα σωματεία που πάει όλο στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

Οσο για την διαβόητη περιφερειακή διευθύντρια της επιχείρησης «Μy Market» με το... «χαμόγελο», για την οποία οι ΣΥΡΙΖΑίοι συνδικαλιστές κάνουν τους ανήξερους, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει πως δεν βρέθηκε καθόλου τυχαία στο κλαδικό «σωματείο» των σούπερ μάρκετ: «Είναι μία από τους εκατοντάδες διευθυντές που οργανώνουν τις εκλογές, συμμετέχουν με φυσική παρουσία, ψηφίζουν και ψηφίζονται στα σωματεία των super market, για να εκλέγονται οι αντιπρόσωποι της κυβερνητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ!», ξεκαθαρίζει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο «σωματείο» δεν μπήκε στον κόπο να βγάλει ούτε μία ανακοίνωση καταγγελίας μετά τις άθλιες συστάσεις της διευθύντριας στους εργαζόμενους να «χαμογελούν» γιατί έχουν μια δουλειά των 300 ευρώ.

Διαμαρτύρονται οι «εκλεκτοί» της εργοδοσίας...

«Οι "αντιπρόσωποι" συνολικά των σωματείων - μηχανισμών των super market πάνε κατευθείαν στην αγκαλιά της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό άλλωστε και η εφημερίδα "Αυγή" έχει πάρει εργολαβία να τους δικαιολογεί», εξηγεί το ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζει μάλιστα πως η σύνδεση μεταξύ εργοδοσίας και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ/ομάδας Βασιλόπουλου έχει αποκαλυφθεί και αποτυπωθεί σε «εσωτερικά σημειώματα» με τα οποία διευθυντές αλυσίδων ασκούν πιέσεις «για να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι σε "εκλογές", ώστε να διαμορφώνουν τους συσχετισμούς υπέρ της κυβερνητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΙΥΕ και τη ΓΣΕΕ».

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΠΑΜΕ υπενθυμίζει το χαρτί με το οποίο διευθυντές σε καταστήματα της εταιρείας «Μy Market» στη Θεσσαλονίκη «ενημέρωναν» τους εργαζόμενους για τις εκλογές, με υποδείξεις πως «εκεί θα βρείτε τον κ. Κυριακούλια», δηλαδή τον γγ της ΟΙΥΕ, ο οποίος ανήκει στην παράταξη του Βασιλόπουλου/ΣΥΡΙΖΑ και «θα σας δώσει τις ανάλογες οδηγίες». Το ...ραβασάκι έκλεινε με τον χαρακτηριστικό επίλογο: «Σε περίπτωση κωλύματος από πλευράς σας παρακαλώ να με ενημερώσετε»... Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, ο «συνδικαλιστής» που κατονομάζεται από τους διευθυντές είναι ο ίδιος που «κάνει πως δεν ξέρει τίποτα και έχει το θράσος να μιλά για προβοκάτσια».

«Στην Αθήνα η αθλιότητα προχώρησε παραπέρα!», προσθέτει το ΠΑΜΕ και περιγράφει πως «όσοι προσέρχονταν στις εκλογές θα έπρεπε να "ενημερώσουν"» όπως και «όσοι είχαν πρόβλημα μετακίνησης». Και στην περίπτωση των αρχαιρεσιών αυτών, οι οδηγίες των διευθυντών ήταν σαφείς και καλούσαν τους εργαζόμενους: «Ψηφίζετε ελεύθερα εκτός από το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ», δηλαδή να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της κυβερνητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτοί οι δύο συνδυασμοί έπαιρναν μέρος στις εκλογές.

Καταγγελίες για «αποφάσεις» στήριξης του εργοδότη Δ. Καραγεωργόπουλου

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις άθλιες πρακτικές των εργατοπατέρων δίνουν οι καταγγελίες συνδικάτων και μελών διοικήσεων σωματείων για την περιβόητη ανακοίνωση που κυκλοφόρησε ο εργοδότης - «συνδικαλιστής» Δ. Καραγεωργόπουλος, εμφανίζοντας δεκάδες σωματεία να τον «στηρίζουν» (με προκλητικές μάλιστα φράσεις, του τύπου «Εμείς είμαστε οι "μπράβοι" του»!).

Οπως προκύπτει από τις καταγγελίες, στη λίστα φιγουράρουν σωματεία - φαντάσματα, καθώς και σωματεία που ουδέποτε συνεδρίασαν για να εγκρίνουν ένα τέτοιο κείμενο.

Τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου Καθαριστριών Α/βάθμιας - Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, μέλη της ΔΑΣ, Ελένη Γιαννούλη, Ελένη Καμπουρούδη και Εφη Γεωργούλα, σημειώνουν: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση υποστήριξης του σωματείου προς το πρόσωπο του εργοδότη συνδικαλιστή Καραγεωργόπουλου με ημερομηνία 21 Μάρτη 2019. Καταγγέλλουμε πως ουδέποτε κληθήκαμε σε συνεδρίαση με το συγκεκριμένο θέμα και ότι δεν έχει παρθεί καμία σχετική απόφαση».

Αντίστοιχη καταγγελία κάνουν οι Μανούσος Μανουσογιάννης και Γρηγόρης Σταυρουλάκης, μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Λογιστών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνης. Οπως αναφέρουν, «ως εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του σωματείου, ουδέποτε κληθήκαμε σε συνεδρίαση με το συγκεκριμένο ή άλλο θέμα εδώ και αρκετούς μήνες, ούτε βεβαίως με τον οποιοδήποτε τρόπο ενημερωθήκαμε για κάτι σχετικό είτε από την πρόεδρο είτε από τον γραμματέα του ΔΣ»...

Μεταξύ των σωματείων που εμφανίζονται στην περιβόητη λίστα, βρίσκεται και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις (ΠΣΕΣΟ). Εργαζόμενοι στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), που είναι μέλη του ΠΣΕΣΟ, έστειλαν επιστολή προς το ΔΣ του σωματείου τους, εκφράζοντας «την έντονη διαμαρτυρία μας για το ότι χρησιμοποιείται η επωνυμία του Σωματείου μας κάτω από παραταξιακό κείμενο που αφορά συνδικαλιστές και όχι εργαζόμενους - μέλη του Σωματείου. Με έκπληξή μας, σε e-mail που έστειλε παράταξη της ΟΙΥΕ διαπιστώνουμε ότι το ΠΣΕΣΟ συνυπογράφει κείμενο στήριξης συνδικαλιστικής δράσης συγκεκριμένου συνδικαλιστή». «Εμείς, ως εργαζόμενοι σε συνδικαλιστική οργάνωση, εκφράζουμε την πάγια θέση μας ότι δεν έχουμε λόγο συλλογικής έκφρασης έναντι των παρατάξεων», σημειώνουν, προσθέτοντας: «Επειδή προφανώς η κρίση στη ΓΣΕΕ κανέναν δεν αφήνει αδιάφορο, κατά τη γνώμη μας η θέση του ΠΣΕΣΟ δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διεξαγωγή του 37ου Συνεδρίου με βάση το Καταστατικό της ΓΣΕΕ και τον Ν. 1264/82».

Σε ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου αναφέρεται στο σωματείο - σφραγίδα με την επωνυμία «Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Κρήτης», που συνυπογράφει το κείμενο στήριξης του Δ. Καραγεωργόπουλου. Οπως καταγγέλλει, το εν λόγω «σωματείο» ιδρύθηκε στα κρυφά «και αποτελεί διασπαστικό στον κλάδο του εμπορίου στο Ηράκλειο Κρήτης (...) Δημιουργήθηκε όταν η ΕΙΥΗ οργάνωσε σημαντικούς αγώνες (...) κι επειδή οι εργαζόμενοι απέτρεψαν την είσοδο του εργοδοτικού μηχανισμού στο σωματείο τους, τότε οι άνθρωποι της εργοδοσίας με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΚΗ Βοργιά και δεξί χέρι του Παναγόπουλου (του "κυρίου 8.000 ευρώ"), προέδρου της ΓΣΕΕ, έφτιαξαν ένα σωματείο - φάντασμα. Από την ίδρυσή του απουσιάζει εντελώς από τα προβλήματα των εργαζομένων στο νομό, δεν έχει εμφανιστεί σε καμία απεργία, δεν έχει αναπτύξει την παραμικρή συνδικαλιστική δραστηριότητα. Ηταν τέτοια η ανυπαρξία του που δεν κατάφερε ούτε καν να κάνει εκλογές πριν τη λήξη της θητείας του, και έτσι ζήτησε από τα δικαστήρια να οριστεί προσωρινή διοικούσα επιτροπή, η οποία έχει αποκλειστική υποχρέωση να οδηγήσει το σωματείο σε εκλογές. Αναρωτιόμαστε, ποιο όργανο συνεδρίασε για να πάρει την απόφαση στήριξης του εργοδότη Καραγεωργόπουλου; Με ποια αρμοδιότητα; Με ποια σφραγίδα και νομιμοποίηση;».

«ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΟΑΣΕ
Συνέδριο με «αντιπροσώπους» εργοδότες δεν μπορεί να γίνει

Μια σειρά περιπτώσεων στις οποίες εργοδότες συμμετέχουν στα σωματεία του κλάδου, ψηφίζουν στις αρχαιρεσίες και έχουν εκλεγεί αντιπρόσωποί τους, αναδεικνύει η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΑΣΚ) μπροστά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ), που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη.

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου που αποφάσισε την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, η πλειοψηφία «αρνήθηκε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής Οργανωτικής Επιτροπής» η οποία θα εξέταζε και τα ζητήματα νομιμοποίησης, ενώ «καθόρισε επιτόπου τη λίστα των συνέδρων, λέγοντας πως "όλα έχουν ελεγχθεί και είναι εντάξει"».

Μετά από την εξέλιξη αυτή, η ΕΑΣΚ θα θέσει εκ νέου τα ζητήματα στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση και - εφόσον δεν επιλυθούν - στο ίδιο το Σώμα του συνεδρίου κατά τη διαδικασία της νομιμοποίησης αντιπροσώπων, που πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας. «Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους ώστε στο συνέδριο να πάρουν μέρος αντιπρόσωποι που εκφράζουν πραγματικές ψήφους πραγματικών εργαζομένων και να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου», σημειώνει η ΕΑΣΚ.

Μακρύς ο κατάλογος των εργοδοτών στις αρχαιρεσίες...

Οπως καταγγέλλει η ΕΑΣΚ, στο πανελλαδικό κλαδικό σωματείο «Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων», από το οποίο εκλέγονται 35 από τους 79 αντιπροσώπους του συνεδρίου, μπορούσε να πάρει μέρος στις εκλογές «οποιοσδήποτε εμφανιζόταν», ενώ εκτός Αθήνας «οι κάλπες "περιφέρονταν" στα ασφαλιστικά γραφεία κάθε πόλης, παρά τις ανακοινώσεις της εφορευτικής επιτροπής». Στο έδαφος αυτό, έχουν ψηφίσει «πάνω από 100 αυτοαπασχολούμενοι ασφαλιστές και εργοδότες του κλάδου».

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχει εντοπίσει η ΕΑΣΚ είναι τα ακόλουθα:

Στις εκλογές συμμετείχε ο Ζ. Κ., διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης μεσιτικής ασφαλιστικής εταιρείας, όπως και όλο το ΔΣ της επιχείρησής του. Την ίδια στιγμή μάλιστα που ψήφιζε στον Σύλλογο, «ήταν εκλεγμένος και στο ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και διαπραγματευόταν - ως εκπρόσωπος οργάνωσης εργοδοτών του κλάδου! - την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με την ΟΑΣΕ!», αναφέρει η παράταξη.

Αντίστοιχα, έχει ψηφίσει ο Α. Τ., διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης μεσιτικής ασφαλιστικής εταιρείας και πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μαζί με το ΔΣ της επιχείρησης.

Στα Χανιά, «από τους 105 ψηφίσαντες οι 18 είναι ασφαλιστές ή και εργοδότες». Μεταξύ αυτών ο Δ. Μ., γραμματέας του Συλλόγου Ασφαλιστών Νομού Χανίων, εκλεγμένος στο ΔΣ του τοπικού Επιμελητηρίου και εκ νέου υποψήφιος «με το ψηφοδέλτιο "Ενωμένοι Επιχειρηματίες"!». Επίσης, ο Ε. Σ., ασφαλιστικός πράκτορας, εξελέγη και «αντιπρόσωπος» για το συνέδριο της ΟΑΣΕ...

Στο Ηράκλειο, ο αριθμός αυτοαπασχολούμενων και εργοδοτών φτάνει τους 27 σε σύνολο 100 ψηφισάντων, εκλέγοντας μάλιστα «αντιπρόσωπο» και τον ασφαλιστικό πράκτορα Χ. Κ.

Χωρίς να είναι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην Πάτρα 13 στους 27 ψηφίσαντες και στα Γιάννενα 18 στους 41 ψηφίσαντες, μεταξύ των οποίων και η Δ. Ντ., υποψήφια στις εκλογές του τοπικού Επιμελητηρίου.

Επιπλέον, η ΕΑΣΚ επισημαίνει ότι στο συνέδριο «δεν μπορούν να λάβουν μέρος ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας όσο παραμένουν μέλη του ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, κατέχοντας εκεί τις θέσεις του αντιπροέδρου και του ταμία», αφού «ο αντικειμενικός ρόλος τους ως εργοδοτών, καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή τους σε συνέδριο εργατικής οργάνωσης».

Το ζήτημα δεν εξαντλείται στις περιπτώσεις εργοδοτικής ανάμειξης που έχει αλιεύσει η ΕΑΣΚ, αφού παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα δεν της έχει δοθεί πρόσβαση στα αντίγραφα των πρακτικών αρχαιρεσιών των επιχειρησιακών σωματείων. «Με άλλα λόγια, τίποτα δεν αποκλείει οι νόθοι αντιπρόσωποι να είναι ακόμη περισσότεροι», σχολιάζει.

Ρίχνοντας νερό στο μύλο των εργατοπατέρων...

Ανακοίνωση για τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου Βιβλίου - Χάρτου

Τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Συλλόγου Βιβλίου - Χάρτου, στη μάχη που δίνουν συνδικάτα και εργαζόμενοι ενάντια στην εργοδοτική παρέμβαση στις εργατικές οργανώσεις, στηλιτεύει η Επιτροπή Αγώνα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο χώρο του βιβλίου.

Οπως επισημαίνει, η πλειοψηφία του Συλλόγου και οι συνδικαλιστές του που στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων στηρίζουν την «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» (ΑΤΕ) κράτησαν όχι απλώς μια «ουδέτερη» θέση, αλλά στην ουσία ενίσχυσαν την προπαγάνδα των ξεπουλημένων συνδικαλιστών απέναντι στο ΠΑΜΕ και σε όσους παλεύουν ενάντια στους εργοδότες και τα τσιράκια τους.

Μετά τις γνωστές εξελίξεις γύρω από το «συνέδριο» της ΟΙΥΕ, ο Σύλλογος σημείωνε στην ανακοίνωσή του πως «η αντιπρόσωπος και μέλη του» βρέθηκαν στο χώρο του συνεδρίου, όπου διαπίστωσαν... «ένα κλίμα αποπνικτικό, με πλήθος εκατέρωθεν καταγγελιών για εκτεταμένες νοθείες, σε έναν ανελέητο "πόλεμο" συσχετισμών (μπροστά βέβαια και στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ)»!

«Ως απλοί παρατηρητές και περαστικοί από το συνέδριο της ΟΙΥΕ και όχι αντιπρόσωποι εργαζομένων με ευθύνη για τη στάση που θα κρατήσουν, νίπτουν τας χείρας ως νέοι Πόντιοι Πιλάτοι κι εξισώνουν τον θύτη με το θύμα, τις δυνάμεις της εργοδοσίας με τους εργάτες.Εφτασαν μάλιστα στο σημείο τη μάχη ενάντια στη φυσική παρουσία της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα να τη χαρακτηρίσουν μάχη για τις καρέκλες της ΓΣΕΕ!», σχολιάζει η Επιτροπή Αγώνα.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι εκπρόσωποι της ΑΤΕ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ έκαναν ένα βήμα παραπέρα, διαπιστώνοντας πως «η κατάσταση αυτή είναι μη αναστρέψιμη και δεν αλλάζει με μάχες μηχανισμών στα ανώτερα όργανα, όπως επιχειρεί το ΠΑΜΕ (...), το τελευταίο διάστημα καταγράφει υποχώρηση στις δυνάμεις του». Μόνο που ήρθαν δεύτεροι, αφού οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ είχαν προλάβει να χαρακτηρίσουν «πρόσχημα» τη συμμετοχή εργοδοτών στο συνέδριο, διαπιστώνοντας πως ο «πραγματικός λόγος της όλης επιχείρησης ήταν ότι το ΠΑΜΕ θα εξερχόταν από το συνέδριο με σημαντικά μειωμένες δυνάμεις»...

«Οσο και να ομολογείτε τον διακαή σας πόθο, η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη, σπέρνοντας την ηττοπάθεια, εμείς λέμε ότι το απόστημα θα σπάσει!», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα. Καλεί τους εργαζόμενους στα βιβλιοπωλεία, στις αποθήκες, στους εκδοτικούς οίκους και τις εταιρείες γραφικής ύλης να στηρίξουν τη δράση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στη μάχη για να πεταχτούν οι εργοδότες και οι άνθρωποί τους έξω από τα σωματεία, «να ενισχύσουμε τη δράση της Επιτροπής Αγώνα στον χώρο του βιβλίου, ώστε να διεκδικήσουμε την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ