ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Ανεπιθύμητος ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού!

Το γιγαντοπανό της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας - Δυτικής Αχαΐας στην πλατεία Γεωργίου, ενάντια στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην πόλη
Το γιγαντοπανό της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας - Δυτικής Αχαΐας στην πλατεία Γεωργίου, ενάντια στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην πόλη
Ευκαιρία να επιτεθούν στη δημοτική αρχή Πάτρας αλλά και να υποβάλουν διαπιστευτήρια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό βρήκαν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και οι εκλεκτοί τους για το δήμο, εξαπολύοντας συντονισμένη επίθεση στη δημοτική αρχή επειδή φέτος δεν συμμετείχε στη διοργάνωση του ποδηλατικού δρόμου θυσίας λόγω της συμμετοχής σε αυτόν του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ.

«Περιφρονούν τα φιλειρηνικά αισθήματα του πατραϊκού λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Πάτρας, στην οποία υπογραμμίζει: «Με αφορμή το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν συμμετείχε φέτος ως συνδιοργανωτής στον ποδηλατικό δρόμο θυσίας εξαπολύθηκε, για μια ακόμη φορά, συντονισμένη επίθεση από τους υποψήφιους δημάρχους της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, με παρόμοιου περιεχομένου ανακοινώσεις κατά της δημοτικής αρχής.

Δεν θα σχολιάσουμε ούτε τις αθλιότητες ούτε τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε τον προκλητικό τρόπο που περιφρονούν τα φιλειρηνικά αισθήματα του πατραϊκού λαού. Τους αγώνες του ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τις κινητοποιήσεις του για τα πυρηνικά στον Αραξο και τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του ενάντια στην επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία που αυτές τις μέρες συμπληρώνουν 20 χρόνια.

Οσοι έσπευσαν να καλωσορίσουν τον κύριο Πάιατ, όπως ο υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ, κ. Παπαδημάτος, αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, όπως ο κ. Αλεξόπουλος του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ρώρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο ακροδεξιός κ. Νικολόπουλος, που εκφράζουν την οργή τους για την εικόνα της πόλης και τον τουρισμό της, κάνουν πως δεν βλέπουν ότι οι "φίλοι τους οι Αμερικάνοι" έχουν ήδη στείλει, με τις επεμβάσεις και τους πολέμους, χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες να επισκεφτούν την Πάτρα και το λιμάνι της. Ευτυχώς ο πατραϊκός λαός και η δημοτική αρχή έχουν επανειλημμένα και με κάθε ευκαιρία εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη τους.

Η δημοτική αρχή, με συνέπεια λόγων και έργων, υλοποιώντας τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και εκφράζοντας τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της Πάτρας, έγκαιρα ενημέρωσε τον Ποδηλατικό Ομιλο Πάτρας (ΠΟΠ) ότι δεν θα συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στη διοργάνωση λόγω της συμμετοχής του Αμερικανού πρέσβη. Δεν πρόκειται για έναν οποιονδήποτε εκπρόσωπο χώρας, αλλά για έναν πρεσβευτή, που μπαινοβγαίνει καθημερινά σε υπουργεία και στρατόπεδα, κάνει συναντήσεις με πρόθυμους περιφερειάρχες και δημάρχους για να προωθήσει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στη χώρα μας.

Ο Αθλητισμός ενώνει τους λαούς, αναπτύσσει τη φιλία και τη συνεργασία τους, είναι ένα με το πανανθρώπινο ιδανικό της ειρήνης.

Ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλισμού στη χώρα μας δεν πρόκειται να ξεπλυθεί από τα εγκλήματα κατά των λαών με τη συμμετοχή του σε μια αθλητική διοργάνωση».

Με αφορμή τη συμμετοχή του Αμερικανού πρέσβη στον ποδηλατικό δρόμο θυσίας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Αμερικανός πρέσβης. Σε τούτα δω τα χώματα, που είναι ποτισμένα με το αίμα του λαού μας, δεν έχουν καμία θέση οι φονιάδες των λαών. Αποτελεί πρόκληση η συμμετοχή του στο δρόμο θυσίας. Το γεράκι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού προσβάλλει τα αντιιμπεριαλιστικά και ειρηνικά αισθήματα του λαού μας».

Ο λαός της Πάτρας δεν ξεχνά το ρόλο των ΗΠΑ

«Ανεπιθύμητος ο πρέσβης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην πόλη μας», διακήρυττε και το πανό που ανάρτησε τη Δευτέρα η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας - Δυτικής Αχαΐας στην πλατεία Γεωργίου.

Η Επιτροπή Ειρήνης σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Αυτές τις μέρες που συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, με δεκάδες χιλιάδες θύματα και τον διαμελισμό της χώρας. Που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με σύμμαχο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο πεδίο δοκιμής πολεμικών σχεδίων και εγκαταστάσεων ξένων στρατιωτικών βάσεων. Που προχωρούν οι σχεδιασμοί για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη βάση του Αραξου, με τεράστιους κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή.

Εκφράζοντας τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της περιοχής μας, καταγγέλλουμε την παρουσία του εκπροσώπου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε μια ιστορική αθλητική διοργάνωση προς τιμήν της Επανάστασης του 1821».

Σημειώνει ακόμη: «Ο λαός της Πάτρας δεν ξεχνά τους αμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και πολέμους σε βάρος των λαών όπου Γης για τα συμφέροντά τους.

Δεν ξεχνά το ρόλο των ΗΠΑ στη χώρα μας με τη χούντα του '67, με τη διχοτόμηση της Κύπρου, με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, το ρόλο τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, καθώς και τα σχέδιά τους που προωθούν για ολόκληρα τα Βαλκάνια σε βάρος των λαών.

Σοβαρή ευθύνη έχει και η περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας ως συνδιοργανώτρια για τη συμμετοχή του πρέσβη των ΗΠΑ στον ποδηλατικό γύρο θυσίας και ό,τι αυτός συμβολίζει.

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

ΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Δυναμική παρέμβαση σε συνέδριο για τη σύμπραξη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Δυναμική παρέμβαση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια όπου εμπλέκονται η χώρα μας και οι λαοί της Νοτιοανατολικής Μεσογείου πραγματοποίησαν μέλη και φίλοι των Τομεακών Οργανώσεων Κοζάνης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την περασμένη Παρασκευή στο 1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ: Ερευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του Ελληνοϊσραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Τα μέλη της ΚΝΕ κατήγγειλαν το συνέδριο και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στους ιμπεριαλιστές, με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Επιστήμη και Ερευνα στην υπηρεσία του λαού και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων».

Σύντομη παρέμβαση στην αρχή του συνεδρίου πραγματοποίησε ο Γιώργος Ριμπάς, Γραμματέας του ΤΣ Κοζάνης της ΚΝΕ, καλώντας όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, όλους τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα και να δυναμώσουν την πάλη τους κατά των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και ενώσεών τους.

Στο τέλος της κινητοποίησης πραγματοποίησαν δηλώσεις ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη δήλωσή του ο Θανάσης Χαστάς κατήγγειλε την εμπλοκή της χώρας σε ένα επικίνδυνο κουβάρι ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών που μαίνονται στην περιοχή, ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία - Κίνα.

Πρόσθεσε ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να υπηρετούν την κοινωνία και τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων και κάλεσε το λαό, ιδιαίτερα τη νεολαία, να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα και να δυναμώσουν την πάλη τους κατά των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και ενώσεων.

Από την πλευρά του ο Νώντας Στολτίδης σημείωσε ότι είναι προκλητικό να πραγματοποιείται στο ΤΕΙ Κοζάνης μια ημερίδα που περιγράφει το πώς οι μπίζνες των Αμερικανών και των μεγάλων πολυεθνικών θα εμπεδωθούν εδώ στην περιοχή. «Η εκδήλωση δεν είναι τυχαία. Ερχεται ως συνέχεια της εκδήλωσης που οργάνωσαν ο δήμος Κοζάνης, το ΔΗΠΕΘΕ και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που είναι χρηματοδοτούμενη από την αμερικάνικη πρεσβεία και στόχο έχει να εμπεδώσει η νεολαία μας το εξής: Οτι οι σχεδιασμοί των επιχειρηματικών ομίλων εδώ στην περιοχή, η όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, θα έχουν θετικές συνέπειες για τη νεολαία και το λαό μας».

Σε ανακοίνωσή της η EΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει ότι χρειάζεται να προβληματίσει το λαό, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές η συμμετοχή των δύο Ιδρυμάτων στο συνέδριο. «Η συζήτηση που γίνεται για το νέο "ανταγωνιστικό" πανεπιστήμιο που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση και θα εξυπηρετεί ακόμα περισσότερο την καπιταλιστική κερδοφορία, σημαίνει και Ερευνα στην υπηρεσία των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους. Ερευνα όχι προς όφελος των αναγκών της κοινωνίας, αλλά για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές. Ερευνα που πολλές φορές θα αξιοποιείται ακόμα και για στρατιωτικούς σκοπούς», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Και «Global Hawk» στη Λάρισα

Την εγκατάσταση και άλλων UAV («μη επανδρωμένων αεροοχημάτων») δρομολογούν Αμερικανοί και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας, όπου έχουν σταθμεύσει ήδη - με το πρόσχημα της συνεκπαίδευσης - και τα μικρότερα «UAV MQ-9», μετατρέποντας και τη Θεσσαλία σε βάση εφόρμησης των ΗΠΑ και στόχο των ανταγωνισμών.

Τώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκατάσταση εκεί και των «RQ-4 Global Hawk», θηριωδών σε μέγεθος και εκτεταμένων δυνατοτήτων κατασκοπευτικών αεροσκαφών που διαθέτουν κάμερες, αισθητήρες υπερύθρων και αντίμετρα προστασίας και με τα οποία οι ΗΠΑ κάνουν επιθέσεις ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.

Διάφοροι παράγοντες συνδέουν την έλευσή τους με την άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος» που ξεκινά τις αμέσως επόμενες μέρες με επίκεντρο την Ανδραβίδα, απλώνεται σε όλο το FIR Αθηνών και μετέχουν εκεί εκτός από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας ΗΠΑ, Ιταλίας, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ωστόσο, ακόμα πιο ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ψάχνουν εναλλακτικές θέσεις στάθμευσης γι' αυτά τα αεροσκάφη τους που έως σήμερα έχουν ως βάση τους τη Σιγκονέλα στη Σικελία, βάση, όπου όπως λέγεται θα ξεκινήσουν έργα το επόμενο διάστημα.

Στις ΗΠΑ ο Αποστολάκης

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ βρίσκεται από σήμερα έως και μεθαύριο, 29 του μήνα, ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, επισήμως προκειμένου να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, με θέμα «United Nations Peacekeeping Ministerial: Uniformed Capabilities, Performance and Protection». Θέμα όπου εμπλέκεται όλο πιο ενεργά το ΝΑΤΟ, βρίσκοντας τις αποστολές με «καπέλο» ΟΗΕ πολύτιμο εργαλείο για την ευόδωση των ...θεάρεστων στόχων του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ