ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Με επιτυχία κορυφώθηκε το Πανελλαδικό Διήμερο Δράσης

Από την κινητοποίηση στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από την κινητοποίηση στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Με επιτυχία κορυφώθηκε, την περασμένη Τρίτη, το Πανελλαδικό Διήμερο Δράσης, που έγινε με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στο πλαίσιο της καμπάνιάς του στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με σύνθημα «Πρωταγωνιστές εμείς για τις σπουδές και τα όνειρά μας! Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει ενάντια σε ΕΕ - κυβερνήσεις».

Κύριο αίτημα των κινητοποιήσεων που έγιναν την Τρίτη από φοιτητές - σπουδαστές ήταν η άμεση επίλυση του προβλήματος στέγασης για όσους σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Συγκεκριμένα:

Στο ΕΚΠΑ, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ της Φυσικομαθηματικής, της Φιλοσοφικής και των Σχολών Υγείας διεκδικούν να γίνει φοιτητική εστία το ξενοδοχείο «La Mirage» στην Ομόνοια, καθώς και το κτίριο ιδιοκτησίας του ΕΚΠΑ, που βρίσκεται στην Πανεπιστημίου και Σανταρόζα. Μετά από πίεση των φοιτητών ο κοσμήτορας των Σχολών Θετικών Επιστημών υπέγραψε ανακοίνωση που του έδωσαν οι φοιτητές, με την οποία δηλώνει πως θα αναλάβει να λυθούν άμεσα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φοίτησή τους, με πρώτιστο αυτό της καθαριότητας. Δήλωσε ακόμα πως στην ερχόμενη Σύγκλητο αλλά και στις 3 του Απρίλη, στη Συνέλευση της Κοσμητείας, θα καταθέσει και θα στηρίξει την πρόταση αυτή, που περιλαμβάνει πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας με απευθείας σύμβαση, με αξιοποίηση μέρους των ήδη διακινούμενων μέσω ΕΛΚΕ κονδυλίων. Αντιπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα δήλωσαν πως αυτή η δέσμευση επιτεύχθηκε χάρη στη συνολική πίεση των φοιτητών από όλες τις σχολές και πως αυτός είναι και ο τρόπος που πρέπει να προχωρήσουν, καθώς υπάρχουν και άλλα οξυμένα προβλήματα, όπως αυτό της έλλειψης υποδομών στέγασης, αλλά και πως το ίδιο το ζήτημα της καθαριότητας δε θεωρείται πως έχει λήξει.

Αντίσκηνα έστησαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο ΕΚΠΑ, αναδεικνύοντας το οξυμένο πρόβλημα στέγασης για όσους σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους
Αντίσκηνα έστησαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο ΕΚΠΑ, αναδεικνύοντας το οξυμένο πρόβλημα στέγασης για όσους σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους
Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν διεκδικώντας να μετατραπεί σε φοιτητική εστία το «Ολυμπιακό Κέντρο Αρσης βαρών» στη Νίκαια.

Στη Γεωπονική, να αξιοποιηθεί ως φοιτητική εστία κτίριο της σχολής, εντός του Ιδρύματος, που σήμερα δεν αξιοποιείται.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι Επιτροπές Αγώνα πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην πρυτανεία, αναρτώντας πανό, απαιτώντας να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός ούτε ένα ευρώ αλλά και δωρεάν σίτιση για όλους. Ο πρύτανης δήλωσε ότι φέτος θα μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο ευρώ ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου. Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των φοιτητών στο Βόλο ξεπερνά τους 9.000 και ο «μαγικός» αριθμός των δωματίων σε εστία είναι μόλις 90. Χτες, Πέμπτη, το μεσημέρι, οργάνωσαν κινητοποίηση στη λέσχη σίτισης, με άνοιγμα των ταμείων, απαιτώντας δωρεάν σίτιση για όλους.

Αύριο, Σάββατο 28 Μάρτη, προγραμματίζεται παμβολιώτικη σύσκεψη των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ. Από τη μεριά της, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συστήνει στους φοιτητές ... αναμονή και υπομονή, ενώ οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΑΦΡ, ΕΑΑΚ καταψήφισαν το διεκδικητικό πλαίσιο του ΜΑΣ, υποστηρίζοντας ότι τα αιτήματα ... δεν είναι ρεαλιστικά και στην ίδια ρότα, με άλλη τακτική, κινείται και η παράταξη της ΑΡΕΝ.

Μετά τη συνολική πίεση φοιτητών, ο κοσμήτορας των Σχολών Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ υπέγραψε ανακοίνωση του ΜΑΣ, με την οποία δηλώνει πως θα αναλάβει να λυθούν άμεσα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φοίτησή τους, με πρώτιστο αυτό της καθαριότητας, ενώ δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει την πρόταση στην ερχόμενη Σύγκλητο και στη Συνέλευση της Κοσμητείας
Μετά τη συνολική πίεση φοιτητών, ο κοσμήτορας των Σχολών Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ υπέγραψε ανακοίνωση του ΜΑΣ, με την οποία δηλώνει πως θα αναλάβει να λυθούν άμεσα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φοίτησή τους, με πρώτιστο αυτό της καθαριότητας, ενώ δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει την πρόταση στην ερχόμενη Σύγκλητο και στη Συνέλευση της Κοσμητείας
Στο μεταξύ, πρόβλημα παρακολούθησης των μαθημάτων αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, καθώς, στο όνομα δήθεν της ποιοτικής διεξαγωγής του μαθήματος, μπήκε πλαφόν 80 ατόμων που μπορούν να είναι μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, με αποτέλεσμα ένα μέρος των φοιτητών να πεταχτούν εκτός μαθήματος. Στην πραγματικότητα, η ποιότητα του μαθήματος δεν μπορεί να διασφαλιστεί, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μόνο 5 μέλη ΔΕΠ για 1.200 και πλέον φοιτητές, δεν υπάρχει κτίριο, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να στριμώχνονται στις αίθουσες. Το θέμα συζητήθηκε στη συνέλευση του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και υπερψηφίστηκε από τους φοιτητές σχετικό ψήφισμα της επιτροπής αγώνα του ΜΑΣ, ενώ την περασμένη Δευτέρα ο σύλλογος προχώρησε σε δημοσιοποίηση του ψηφίσματος στα τοπικά μέσα, καθώς και σε κινητοποίηση στο πρόεδρο του Τμήματος.

Κινητοποίηση οργάνωσε χτες το μεσημέρι στο Τμήμα Προϋπολογισμού του ΤΕΙ Θεσσαλίας η Γραμματεία Λάρισας του ΜΑΣ.

Για το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης οι δυνάμεις του ΜΑΣ διεκδικούν: Να δημοσιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων, προκειμένου να αξιοποιηθούν νέα κτίρια ως εστίες με την ευθύνη του κράτους, χωρίς επιχειρηματίες, ιδιώτες και ενοίκια. Να μην ιδιωτικοποιηθούν οι υπάρχουσες εστίες, να μην κλείσουν, να μην επιβληθεί ενοίκιο. Να ενοικιαστούν άμεσα δωμάτια για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν έγιναν δεκτοί. Μέχρι να ενοικιαστούν δωμάτια να τους δίνεται επίδομα ενοικίου. Δωρεάν σίτιση σε όλους τους οικοτρόφους. Να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες (θέρμανση, σίτιση, εγκαταστάσεις) για όλους τους οικότροφους των εστιών.


Πάνω από 90 τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Με σύνθημα «ΕΕ vs νεολαία... Σκέψου έξω από τα όρια του συστήματος» προετοιμάζονται τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ για το επόμενο διάστημα. Οι μαθητικές Οργανώσεις στα σχολεία και στις γειτονιές γίνονται κυψέλες δημιουργίας, για να στήσουν τα δικά τους φεστιβάλ ή - όπως λέει η ΚΝΕ στο σχετικό κάλεσμά της - τις συναντήσεις «όλων των μαθητών που νοιάζονται, σκέφτονται, αγωνιούν, προβληματίζονται, χαίρονται, τραγουδούν και με το κεφάλι ψηλά δεν δέχονται το μέλλον που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς».

Ετσι, πάνω από 90 Μαθητικά Φεστιβάλ προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα στις εξής πόλεις και περιοχές:

Σάββατο 28/3: Νίκαια, Πέραμα, Ραφήνα, Καλαμαριά, Πολίχνη, Κατερίνη, Κουφαλιά, Εδεσσα, Νάουσα, Πυλαία, Πτολεμαΐδα, Σπερχειάδα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Σύρος, Λήμνος.

Κυριακή 29/3: Κορυδαλλός, Θερμαϊκός, Γιαννιτσά.

Πέμπτη 2/4: Καστοριά.

Παρασκευή 3/4: Νέα Φιλαδέλφεια, Μαρούσι, Εύοσμος, Λαγκαδάς, Φλώρινα, Καλαμάτα, Σπάρτη, Αργος.

Παρασκευή - Σάββατο 3 - 4/4: Πάτρα, Πύργος.

Σάββατο 4/4: Πειραιάς, Ηλιούπολη, Κολωνός, Κουκάκι, Αμπελόκηποι, Αργυρούπολη, Μεταμόρφωση, Ιλιον, Νέος Κόσμος, Παλλήνη, Γέρακας, Μεγάλο Πεύκο, Βέροια, Λάρισα, Βόλος, Καρδίτσα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Αγρίνιο, Κοζάνη, Αμφισσα, Λαμία, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Τρίπολη, Αγιοι Θεόδωροι, Ρέθυμνο, Χανιά, Γιάννενα, Αρτα, Λέσβος, Σάμος, Χίος.

Σάββατο - Κυριακή 4-5/4: Γκράβα, Καλλιθέα, Ηράκλειο.

Κυριακή 5/4: Καισαριανή, Μπραχάμι, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Μενίδι, Κερατσίνι, Νέο Ηράκλειο, Χαλάνδρι, Ελευσίνα, Τούμπα, Σέρρες, Θέρμη, Πολύγυρος, Κιλκίς, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Ρόδος, Ικαρία.

Δευτέρα 6/4: Πρέβεζα.

Σάββατο 18/4: Σιάτιστα, Λευκάδα, Κάλυμνος.

Παρασκευή 24/4: Γρεβενά.


Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Οικονομικού Πανεπιστημίου - ΟΤΕ

Υπογράφτηκε τελικά η συμφωνία, που κυοφορούνταν εδώ και καιρό, μεταξύ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ) και του ΟΤΕ και της «COSMOTE», «εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις συνέργειες μεταξύ επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας», σύμφωνα με το κοινό δελτίο Τύπου των συμβαλλόμενων μερών.

Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο: «Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων τη συνεργασία σε κοινούς τομείς δράσης, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την αναζήτηση λύσεων σε τεχνικά και επιχειρηματικά θέματα για την αναβάθμιση προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών». Με άλλα λόγια, το πανεπιστήμιο θα θέσει τις υπηρεσίες του στον επιχειρηματικό όμιλο προκειμένου να του προσφέρει λύσεις όπου χρειάζεται και να του αναβαθμίζει τα προϊόντα που εμπορεύεται προκειμένου να αυξάνει τα κέρδη του. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ: «Στον Ομιλο ΟΤΕ αυτή τη στιγμή υλοποιούνται περισσότερα από 20 πρωτοποριακά τεχνολογικά ερευνητικά προγράμματα, ενώ τα εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών εργάζονται πάνω στις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος (...) Μέσα από τη συνεργασία με το ΟΠΑ (...) θα αναζητήσουμε μαζί λύσεις σε τεχνικά και επιχειρηματικά ζητήματα για την αναβάθμιση προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών».

Το πανεπιστήμιο θα δουλεύει για την ανάπτυξη των κερδών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και, μάλιστα, θα βάλει και τους φοιτητές του σε αυτή τη διαδικασία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνεται και «η δημιουργία κοινού τεχνολογικού εργαστηρίου, σε χώρο του Ομίλου ΟΤΕ, με συμμετοχή στελεχών του ΟΤΕ και της "COSMOTE", καθηγητών και φοιτητών του ΟΠΑ». Τόσο ο πρόεδρος του ΟΤΕ όσο και ο πρύτανης του ΟΠΑ, Κωνσταντίνος Γάτσιος, έκαναν λόγο για «εμπειρίες» που θα αποκτήσουν οι φοιτητές μέσα από τη συνεργασία που μπορούν να τους βοηθήσουν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Μπορεί, βέβαια, εύκολα να γίνει κατανοητό ότι οι εκατοντάδες φοιτητές που παίρνουν πτυχίο κάθε χρόνο από το ίδρυμα δε θα απορροφώνται στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο. Οι «εμπειρίες» που μπορεί να τους βοηθήσουν επαγγελματικά είναι ότι θα εκπαιδεύονται να σκέφτονται και να υποτάσσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εκάστοτε εργοδότη τους. Θα εκπαιδεύονται να βλέπουν την όποια τεχνολογική ανάπτυξη όχι ως επίτευγμα για τη διευκόλυνση και την ανακούφιση του λαού αλλά ως ευκαιρία για απόκτηση κέρδους.

Σύμφωνα με το ΟΠΑ, τον ΟΤΕ και την «COSMOTE», το όλο εγχείρημα της συμφωνίας τους προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, αφού ήδη τα πρώτα projects βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και ανάπτυξης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org