ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΜΠΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκέντρωση - συζήτηση για την αντιπλημμυρική προστασία

Συγκέντρωση - συζήτηση για την αντιπλημμυρική προστασία διοργανώνουν την Πέμπτη 2 Απρίλη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα ΚΥΒΕ (Εθν. Μακαρίου 1, Περιστέρι), η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Στο κάλεσμά τους προς τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους επαγγελματοβιοτέχνες του κλάδου σημειώνουν:

« Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, μας υπενθύμισαν με τον πιο οξυμένο τρόπο ότι το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι σε προτεραιότητα για τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, που κάθε χρόνο βρίσκονται στο έλεος των καιρικών φαινομένων και μετρούν καταστροφές στα νοικοκυριά τους, στα μαγαζιά τους, στις καλλιέργειές τους.

Η υλοποίηση υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας εξασφαλίζει όχι μόνο δουλειά στους οικοδόμους και τους άλλους εργαζόμενους στις κατασκευές, αλλά ταυτόχρονα προστατεύει τα λαϊκά νοικοκυριά από κινδύνους και καταστροφές.

Η σημερινή κατάσταση, η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας δεν είναι συνέπεια ενός κακού σχεδιασμού των εκάστοτε κυβερνήσεων. Οι λαϊκές ανάγκες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας παραμένουν ακάλυπτες γιατί τα έργα που ιεραρχούνται επιλέγονται στη βάση των αναγκών της κερδοφορίας των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Ετσι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν μεγάλα έργα και υποδομές που άφησαν τεράστια κέρδη στους κατασκευαστικούς ομίλους και για τη χρήση τους οι εργαζόμενοι πληρώνουν ακριβό αντίτιμο.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σύσκεψης με στόχο την οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης μέτρων προς όφελος του λαού και σας καλούμε να πάρετε μέρος».


Συντάξεις φτώχειας για τη συντριπτική πλειοψηφία

Τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες επιβιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων της χώρας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος» και για τις συντάξεις του μήνα Μάρτη. Σύμφωνα με αυτά, το μήνα Μάρτη το μέσο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές ή κάποια άλλη σύνταξη) ήταν 884 ευρώ μικτά, δηλαδή πριν αφαιρεθεί η εισφορά των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο φόρος που αναλογεί. Ο συνολικός αριθμός συνταξιούχων ανέρχεται στα 2.654.784 άτομα και το συνολικό ποσό που αποδόθηκε στα 2,346 δισ. ευρώ.

Ομως, ένα σημαντικό τμήμα των συνταξιούχων της χώρας έχουν εισόδημα από συντάξεις πολύ μικρότερο. Συγκεκριμένα, 1.483.852 συνταξιούχοι, δηλαδή το 56% του συνολικού αριθμού τους, έχει εισόδημα από μερικές δεκάδες ευρώ μέχρι 800 ευρώ μικτά.

Οσον αφορά στις κύριες συντάξεις, η μέση σύνταξη διαμορφώνεται στα 713 ευρώ μικτά και η επικουρική στα 168 ευρώ μικτά. Ειδικά για τις κύριες συντάξεις, προκύπτει πως η μέση σύνταξη γήρατος είναι 784 ευρώ μικτά, η αναπηρική 574 ευρώ και η σύνταξη θανάτου 553 ευρώ μικτά.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org