ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
Σελ. /24
Την τιμητική της η μισαλλοδοξία

«Και το όνειρό μας είναι / στην Πόλη εμείς να μπούμε / σημαία να υψώσουμε / τον ύμνο εμείς να πούμε». Αυτό τραγούδησε προχτές το τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ, γνωστότερη ως ΟΥΚ, Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών) που παρέλασε στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπως τις οργάνωσαν κυβέρνηση, υπουργείο Αμυνας και περιφέρεια Αττικής. Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχαν αποσπάσει το χειροκρότημα από την εξέδρα των επισήμων, όπου, μεταξύ άλλων, ήταν και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κ.ά. Σημειωτέον, η μόνη -μέχρι στιγμής- επίσημη αντίδραση του υπουργείου Αμυνας στο απαράδεκτο συμβάν είναι η απόφαση του υπουργού να απονείμει πενθήμερη τιμητική άδεια στο στρατιωτικό προσωπικό που συμμετείχε στην παρέλαση, άρα και στα καλόπαιδα της ΔΥΚ...

Η καταστροφή...

Εγραψε η «Αυγή», 25/3/2015: «Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η αναφορά Τσίπρα πως το μνημονιακό πρόγραμμα δεν είναι "ιστορία επιτυχίας", αλλά αντιθέτως είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία». Την ίδια ώρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με το 70%, όπως έχουν πει, των μνημονίων. Ο Αλ. Τσίπρας είπε στη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ, ότι δεν πρόκειται να καταστρέψουν ό,τι θετικό έχει πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή που εφάρμοζε μνημονιακή πολιτική. Οτι θα συνεχίσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Οτι θα συνεχίσουν με πρωτογενή πλεονάσματα και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Ο,τι, δηλαδή, έκανε και η προηγούμενη μνημονιακή, όπως έλεγαν, κυβέρνηση. Τότε πού είναι ο «καταστροφικές επιπτώσεις» που λέει ο Αλ. Τσίπρας; Προφανώς μόνο στα «μεγάλα πλεονάσματα» που εμποδίζουν να δοθεί ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο για επενδύσεις. Και για να να σταματήσουν την «καταστροφή» ζητούν τη μείωσή τους! Με απλά λόγια, σωτηρία απ' την «καταστροφή» θα υπάρχει μόνο για το κεφάλαιο, για το λαό θα συνεχίζεται!

Αναμενόμενες απαντήσεις

Τη στιγμή που το πρόβλημα των ναρκωτικών παίρνει επιδημικές διαστάσεις, με το 10% των 15χρονων μαθητών να έχουν κάνει τουλάχιστον μια φορά χρήση κάνναβης, το ΚΕΘΕΑ έρχεται αντιμέτωπο με την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού λόγω μη προσλήψεων στις υπηρεσίες του εδώ και μια 8ετία, ενώ εκκρεμούν τα αιτήματα 15 τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία «στεγνών» προγραμμάτων. Παρόλα αυτά, στη συνάντηση του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, αυτός περιορίστηκε σε αοριστολογίες του τύπου «εξετάζονται τα προβλήματα». Η απάντηση προβλεπόμενη, καθώς τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης για το θέμα των ναρκωτικών είναι γνωστά και πλήρως ταυτόσημα με τις επιταγές της ΕΕ. Μια πολιτική που επιδιώκει την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και συγχρόνως υπονομεύει την πρόληψη και την απεξάρτηση.

Ποια ανάκαμψη;

Η «Καθημερινή», 24/3/2015, μιλά για «εύθραυστη ανάκαμψη», αναφέροντας ότι «η ανάπτυξη του 2014 διαμορφώθηκε στο 0,8%, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΟΒΕ. Οι κύριοι προωθητικοί παράγοντες ήταν η εγχώρια ζήτηση που αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 2007, κατά 1,1%, η συμβολή του εξωτερικού τομέα ήταν ελαφρώς θετική (0,2%), ενώ η αρνητική μεταβολή των αποθεμάτων αφαίρεσε περίπου 0,5 της εκατοστιαίας μονάδας από τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ. "Δεδομένων των μεταβολών στις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ, η ανάκαμψη το 2014 δεν εγγυάται την απαρχή μιας διατηρήσιμης αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, γι' αυτήν την εξέλιξη απαιτείται σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στο ΑΕΠ, που θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου"». Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει: «Ραγδαία επιδείνωση σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο του 2015, υποχωρώντας κατά 16% έναντι υποχώρησης 5,2% του αντίστοιχου δείκτη Ιανουαρίου του 2014, ενώ αντίστοιχη είναι η πορεία του δείκτη και σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν την αδυναμία εξόδου από την ύφεση της εγχώριας βιομηχανίας, ενώ προοιωνίζονται ακόμη χειρότερες ημέρες. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου πάντως (Φεβρουάριος 2014 - Ιανουάριος 2015) ο μέσος γενικός δείκτης εμφάνισε σημάδια επιβράδυνσης της μείωσης, καταγράφοντας υποχώρηση της τάξης του 2% έναντι υποχώρησης 5,6% στη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων». Τι δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία; Οτι η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας είναι σε στασιμότητα με σοβαρούς κινδύνους να επιστρέψει στην κρίση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Αμφισσα).

1845 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, που ανακάλυψε την ύπαρξη των ακτίνων Χ και την ακτινογραφία.

1920 Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στο Νοβοροσίσκ.

1922 Συνέρχεται το 11ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι), που συνοψίζει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) και χαράσσει το καθήκον της επίθεσης ενάντια στα καπιταλιστικά στοιχεία.

1946 Δημοσιεύεται προκήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, με την οποία καλεί το λαό να απόσχει από τις εκλογές της 31ης Μάρτη.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν την Τρύπη της Σπάρτης και αιχμαλωτίζουν τη φρουρά. Αλλα τμήματα του ΔΣΕ καταλαμβάνουν τους Δελφούς και το Δαδί.

1958 Ο Νικολάι Μπουλγκάνιν, στον απόηχο του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, καθαιρείται από πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ, από την ΚΕ του ΚΚΣΕ και του αφαιρείται ο τίτλος του Στρατάρχη.

1958 Πεθαίνει ο πεζογράφος Δημοσθένης Βουτυράς. Ο Βουτυράς ήταν ένας από τους πρώτους Ελληνες λογοτέχνες των αρχών του 20ού αιώνα που καταπιάστηκε με το κοινωνικό διήγημα αναδεικνύοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ, πότε έμμεσα και πότε άμεσα, πρόβαλλε την ανάγκη της επαναστατικής κοινωνικής αλλαγής. Στη διάρκεια της Κατοχής συντάχθηκε με την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, στάση που του κόστισε ποικιλώνυμες διώξεις μετά την απελευθέρωση.

1961 Συνάντηση Κένεντι - Γκρομίκο στην Ουάσιγκτον για την κατάσταση στο Λάος, στο οποίο μάχονταν από το 1954 οι κομμουνιστές αντάρτες εναντίον των δυνάμεων του βασιλείου του Λάος. Ο Κένεντι ανακοινώνει επίσημα ότι δε θα προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, ωστόσο, η αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή ενισχύθηκε. Ο πόλεμος στο Λάος έληξε τελικά το 1975 με νίκη των ανταρτών.

1961 Κλείνουν οι φυλακές της Γυάρου με τη μεταφορά σε άλλες φυλακές των τελευταίων 137 κρατουμένων, στη μεγάλη τους πλειοψηφία πολιτικών.

1968 Πεθαίνει ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν.

1970 Αρχίζει η δίκη των μελών της Δημοκρατικής Αμυνας, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούνται για βομβιστικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ανάμεσά τους, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο στρατηγός Ιορδανίδης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org