ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Νόμιμη» κλοπή και σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με το PSI!

Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με μια «νόμιμη» κλοπή (τη μετατροπή των αποθεματικών σε ομόλογα Δημοσίου και το «κούρεμά» τους) αφαίρεσε εκατομμύρια ευρώ από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τα οποία αδυνατούν να λειτουργήσουν!

Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δε θα μπορούν να λειτουργήσουν μετά τη «νόμιμη» κλοπή στα αποθεματικά τους, που έγινε με το «περιβόητο» PSI (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους)! Η κυβέρνηση, όπως έκανε με όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μετέτρεψε τις καταθέσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, που υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε ομόλογα «Δημοσίου» και τα «κούρεψε». Τι σημαίνει αυτό το «κούρεμα»; Αφαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, από ποσά που χρησιμοποιούνται για τις βασικές λειτουργίες των ιδρυμάτων - πρακτικά πρόκειται για τα ταμεία των ιδρυμάτων! Από το «κούρεμα» οι απώλειες διαθέσιμων και αποθεματικών για τους δημόσιους φορείς υπολογίζονται στο 70%.

Να σημειώσουμε πως το «κούρεμα» των χρημάτων των Πανεπιστημίων έγινε με «νόμιμο» τρόπο, αξιοποιώντας νόμο του 1997 της κυβέρνησης Σημίτη, που υποχρέωνε τους δημόσιους φορείς να καταθέτουν τα οικονομικά διαθέσιμα και τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτές οι αναγκαστικές καταθέσεις, που αφορούν και ποσά που άμεσα θα αξιοποιούσε ο κάθε φορέας για τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες, είχαν μετατραπεί σε ομόλογα και πετσοκόπηκαν με το «κούρεμα». Επιπλέον, να υπενθυμίσουμε πως οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ έχουν κοπεί μέχρι 60%, ενώ η κρατική χρηματοδότηση εκταμιεύεται με το σταγονόμετρο! Ολα τα παραπάνω μπορούν να ονομαστούν μόνο λεηλασία σε ό,τι έχει απομείνει στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση! Πρακτικά, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου αφήνει τα ΑΕΙ, τους φοιτητές και τους σπουδαστές στον «αέρα».

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, που συνεδρίασαν για το θέμα χτες, λένε ότι από την όλη διαδικασία τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν συνολικά τα ΤΕΙ «έγιναν» 50 εκατ. ευρώ! Ηδη τα ΤΕΙ κυριολεκτικά υπολειτουργούσαν, αφού υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, λίστες αναμονής στα εργαστήρια, προβλήματα εξοπλισμού κ.ά. Σύμφωνα με στοιχεία της Συνόδου των προέδρων ΤΕΙ, οι καταθέσεις των ΤΕΙ μετά και πριν το «κούρεμα» διαμορφώνονται ως εξής: ΤΕΙ Αθήνας μένει με 1,9 εκατ. ευρώ από 11 εκατ., ΤΕΙ Πάτρας με 2 εκατ. ευρώ από 7 εκατ., ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 180.000 ευρώ από 8,2 εκατ. ΤΕΙ Καβάλας με 400.000 ευρώ από 2 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Σερρών με 1,1 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με 110.000 ευρώ από 370.000 ευρώ., ΤΕΙ Ηπείρου με 3,6 εκατ. ευρώ από 11,7 εκατ., ΤΕΙ Κρήτης με 1,6 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Λαμίας με 3,7 από 12,2 εκατ. ευρώ., ΤΕΙ Μεσολογγίου με 700.000 ευρώ από 900.000 ευρώ.

Η σύνοδος ΤΕΙ αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων (εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας) την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ υποστηρίζει πως εάν δεν εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας των ιδρυμάτων, οι πρόεδροι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Ζητούν υπογραφή των προϋπολογισμών του 2012, έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα ιδρύματα για να καλυφθούν τα κενά από το «κούρεμα», αξιοποίηση του ταμειακού υπολοίπου του 2011. Δήλωσαν ότι θα καταθέσουν και μηνύσεις κατά της Τράπεζας της Ελλάδας.

Επίσης, η σύνοδος πρυτάνεων θα συνεδριάσει σήμερα για το ίδιο θέμα, ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως η ενέργεια της Τράπεζας της Ελλάδας έγινε «χωρίς τη βούληση των ιδρυμάτων». Οι πρυτάνεις ζητούν την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το «κούρεμα» το Πανεπιστήμιο Αθήνας χάνει 13 εκατ. ευρώ, το ΕΜ Πολυτεχνείο 31 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 4,5 εκατ. ευρώ, το Πάντειο 8 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης 833.000 ευρώ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 1,2 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των αποθεματικών που χάνουν τα Πανεπιστήμια θα υπολογιστεί στη σημερινή σύνοδο πρυτάνεων.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αμεση αντίδραση με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωσή του για το κούρεμα των «αποθεματικών» πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας απαιτώντας:

  • «Ούτε ένα ευρώ των ΑΕΙ και ΤΕΙ στους καπιταλιστές δανειστές.
  • Οι όποιες απώλειες υπάρχουν από το "κούρεμα" των ομολόγων των ΑΕΙ και ΤΕΙ να πληρωθούν στο ακέραιο από το κράτος. Τώρα κονδύλι από το κράτος για ΤΕΙ.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας.
  • Να ξεκουμπιστούν οι επιχειρήσεις από τις σχολές».

Το ΜΑΣ καλεί όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές «να προχωρήσουν σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις συλλόγων, ετών, εργαστηρίων, εξαμήνων» για το θέμα. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αφού οδήγησαν τις οικογένειές μας στη χρεοκοπία, μας φόρτωσαν το δυσβάσταχτο κόστος των σπουδών, μετέτρεψαν τα πτυχία σε κουρελόχαρτα διαβατήρια για την ανεργία και τους μισθούς - χαρτζιλίκι των 400 ευρώ, μείωσαν τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων μέχρι και 60%, έκοψαν 80 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για την Παιδεία με το νέο μνημόνιο, τώρα, παίρνουν ό,τι έχει απομείνει αφού με το "κούρεμα" των κρατικών ομολόγων οι σχολές μας βρίσκονται στον αέρα και απειλείται ακόμα και η λειτουργία τους»!

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» ΑΕΙ αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «το κούρεμα του χρέους αποδεικνύεται ότι είχε σαν στόχο τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Δημόσιων φορέων. Μετέτρεψε σε αέρα το 70% των καταθέσεων των δημόσιων φορέων, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα κάθε λειτουργία τους». Αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση στα Ανώτατα Ιδρύματα, όπου οι προϋπολογισμοί είχαν μειωθεί πάνω από «πάνω από 50% με ιδιαίτερες επιπτώσεις στη φοιτητική μέριμνα και τις εργασιακές συνθήκες στα ΑΕΙ», ενώ «η κυβέρνηση χρησιμοποίησε εκβιαστικά τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, προκειμένου να επιβάλει τα αντιδραστικά της σχέδια».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
Σήμερα Τρίτη
  • Η ΟΒ Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες», στις 12 το μεσημέρι, αίθουσα Τ13. Ομιλήτρια Φωτεινή Τσιούνη, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.
  • Οι OB Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Πληροφορικής της Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση του «Πού είναι η μάνα σου μωρή;» της Δήμητρας Πέτρουλα, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο 4 του Φυσικού. Ομιλήτρια Ξένια Λευτάκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Φλώρινας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Με ισχυρό ΚΚΕ και σένα στον αγώνα υπάρχει λύση», στις 2 μ.μ., μικρό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου. Ομιλητής Θανάσης Μπιζαϊντές, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
ΚΚΕ
Αμεση κάλυψη όλων των απωλειών

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το «κούρεμα» των χρημάτων που είχαν σε τράπεζες τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ:

«Μέρα τη μέρα αποκαλύπτεται πόσο μεγάλο και άγριο είναι το έγκλημα του "κουρέματος" σε βάρος του λαού και της νεολαίας, όπου συγκυβέρνηση, ΕΕ και πλουτοκρατία επιχειρούν με κάθε τρόπο να το συγκαλύψουν. Στο όνομα του "κουρέματος" του χρέους, εκτός από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των καταθέσεων των νοσοκομείων αποκαλύπτεται ότι στο άγριο σφαγείο οδηγήθηκαν και τα χρήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που είχαν για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών. Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τη λειτουργία των σχολών, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών και σπουδαστών, εφόσον οι κρατικές δαπάνες έχουν μειωθεί και θα συνεχίσουν να μειώνονται δραστικά.

Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί, διεκδικώντας εδώ και τώρα την άμεση κάλυψη όλων των απωλειών από το "κούρεμα" στα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Την καταστροφή στο λαό τη φέρνουν τα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία και την ΕΕ. Είναι στο χέρι του λαού να τους τιμωρήσει, να τους σταματήσει και να τους ανατρέψει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ