ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2012
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τα κυκλώματα διαφθοράς

Τα αστικά μέσα ενημέρωσης έπιασαν δουλειά. Οποια πέτρα και να σηκώσουν ανακαλύπτουν σκάνδαλα, όπως ο Κολόμβος την Αμερική. Με περισσή υποκρισία καμώνονται τους έκπληκτους όταν δημοσιεύουν κατηγορίες και καταγγελίες για συντάξεις και επιδόματα «μαϊμού», για γιατρούς που τα «τσεπώνουν» και δίνουν χιλιάδες μέρες αναρρωτικής άδειας, για κυκλώματα που ληστεύουν το ΙΚΑ και άλλα τέτοια. Δε λέμε ότι αυτά δε συμβαίνουν. Ομως, πίσω απ' αυτήν την προπαγάνδα κρύβουν τις αιτίες όλων όσα συμβαίνουν. Μιλάνε για σκάνδαλα χωρίς να λένε ότι οι παροχές - «μαϊμού» και τα κυκλώματα τρέφονται από τις ίδιες τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δίδαξαν τη ρουσφετολογία, κρατώντας σε πολιτική ομηρία χιλιάδες λαϊκών ανθρώπων, προκειμένου να υφαρπάζουν ψήφους, εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα που γεννά η πολιτική τους. Αυτή η πολιτική εξέθρεψε τέτοια φαινόμενα.

Τώρα πάνε να αποπροσανατολίσουν με τους ελέγχους, αφενός για τις αιτίες των δραστικών αντιλαϊκών περικοπών σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιδόματα, συντάξεις κ.λπ., αφετέρου να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι το κράτος γίνεται δίκαιο, αφού «καθαρίζουν τη διαφθορά και τους διεφθαρμένους», συγκαλύπτοντας ότι η διαφθορά και τα σκάνδαλα είναι εγγενές χαρακτηριστικό του καπιταλισμού. Συγκαλύπτουν επίσης ότι τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δεν είναι τα παράνομα αλλά τα νόμιμα. Γι' αυτά, δε θα δημοσιολογήσουν ποτέ τα αστικά ΜΜΕ. Δε θα βγάλουν μιλιά για το κεφάλαιο που καταληστεύει την εργατική τάξη. Σε κάθε αγώνα ενάντια στα μέτρα απαντούν: Μα το μέτρο είναι νόμιμο! Αλλά είναι νόμιμο ο κεφαλαιοκράτης να εξαθλιώνει τους εργαζόμενους. Πόσο νόμιμο είναι να επιβάλλουν μισθούς 300 ευρώ, διπλά και τριπλά χαράτσια, και την ίδια στιγμή να μειώνουν τη φορολογία του κεφαλαίου, να χαρίζουν δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες; Δεν είναι σκάνδαλο ότι τα δημόσια σχολεία είναι αναγκασμένα να πληρώνουν ΦΠΑ για το πετρέλαιο και οι εφοπλιστές να το παίρνουν αφορολόγητο;

Αυτά είναι τα μεγάλα σκάνδαλα, «νόμιμα», που συμπληρώνονται με τα σκάνδαλα που τα αστικά μέσα κάνουν πρωτοσέλιδα για να κρύψουν τα πρώτα και την ίδια τη διεφθαρμένη ταξική φύση του καπιταλισμού. Λέγανε πρόσφατα για δεκάδες εκατομμύρια που «έφαγε» ένα κύκλωμα στο ΙΚΑ, αλλά δε λένε τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που φάγανε από τα αποθεματικά των Ταμείων οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο με την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή, το τζογάρισμα, τα δομημένα ομόλογα και προσφάτως με το «κούρεμα».

Αλλά, γιατί τους έπιασε ο πόνος και μιλάνε τώρα τόσο πολύ για σκάνδαλα. Ακριβώς για να κρύψουν τα μεγάλα, το σκάνδαλο της ταξικής εκμετάλλευσης, να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο. Εκλογές έρχονται... Να τους πείσουν πως όλα αυτά συμβαίνουν γιατί φταίνε κάποιοι επίορκοι και διεφθαρμένοι. Αλλά υπάρχουν και οι «έντιμοι». Που ξέρουν να κυβερνήσουν, να «βάλουν τάξη» και να κάνουν τάχα «ανθρώπινο» τον καπιταλισμό. Να αποπροσανατολίσουν από το γεγονός ότι αντεργατικά μέτρα θα συνεχίσουν να παίρνονται για πάνω από 30 χρόνια αν δεν τους βάλουμε φρένο. Ετσι θέλουν να προετοιμάσουν στις συνειδήσεις νέο χτύπημα των συντάξεων και των παροχών. Να κρύψουν όλα τα παραπάνω και να αποδώσουν την κακή κατάσταση των Ταμείων στα κυκλώματα και με πρόσχημα την αντιμετώπισή τους να πάρουν νέα πιο σκληρά μέτρα. Ας τους δώσουμε την απάντηση που τους πρέπει. Με ταξικούς ανειρήνευτους αγώνες να βάλουμε τέλος σε ό,τι αυτοί «αρχίζουν» και να πατάξουμε το σκάνδαλο της εκμετάλλευσης μια και καλή.

Βρώμικη προπαγάνδα

Γρηγοριάδης Κώστας

Με υλικά τη λάσπη και τη συκοφαντία, το Κυριακάτικο «Εθνος» διεκδικεί κι αυτό τα πρωτεία στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εφοπλιστών και το χτύπημα των ναυτεργατικών αγώνων. Στο κυριακάτικο φύλλο, βρήκε δύο ολόκληρες σελίδες να «παρουσιάσει» συνδικαλιστές που δεν έχουν καμιά σχέση με τις τάξεις και τις ανάγκες των ναυτεργατών, τσουβαλιάζοντας και χύνοντας τόνους λάσπης σε βάρος και των Σ. Τσιμπόγλου και Γ. Μανουσογιαννάκη, πρωτοπόρων στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Ετσι λοιπόν, αφήνουν βρώμικα υπονοούμενα ότι παίρνουν χορηγίες από εφοπλιστές και εξαργυρώνουν τη δράση τους στο εργατικό κίνημα για να κάνουν πολιτική καριέρα. Και ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, δεν έχουν δουλέψει, γιατί είναι επαγγελματίες συνδικαλιστές. Φαίνεται πως η ιδιοκτησία του «Εθνους», όπως και κάθε καπιταλιστική ιδιοκτησία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Νομίζουν πως επειδή ως παράσιτα ζουν από τη δουλειά των εργαζομένων θησαυρίζοντας, όλοι είναι «σαν τα μούτρα τους» που λέει και ο λαός.

Νομίζουν ακόμη τα αστικά ΜΜΕ πως, επειδή ... ανθίζουν ασταμάτητα «συνδικαλιστές» που «παλεύουν» με κάθε τρόπο για την προστασία των εργοδοτικών συμφερόντων, μπορούν με ψέματα και βρώμικη προπαγάνδα να στοχοποιούν και τους τίμιους αγωνιστές. Είναι όμως γελασμένοι και οι «δημοσιογράφοι» και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, αν νομίζουν ότι έτσι εύκολα θα σπιλώσουν τους πρωτοπόρους εργάτες και τους κομμουνιστές: γιατί αυτός είναι ο στόχος τους. Να αμαυρώσουν το κύρος και την ηθική υπόσταση του ΚΚΕ, ανήσυχοι από τη δυναμική που δημιουργούν οι δεσμοί του με όλο και πλατύτερα τμήματα της εργατικής τάξης. Δε θέλουν να αναμετρηθούν μαζί του ιδεολογικοπολιτικά, με επιχειρήματα, γιατί έτσι θα ξεμπροστιαστεί και η «αντικειμενικότητά» τους και η «δημοσιογραφία» τους. Γιατί στα δικά τους ρεπορτάζ και τις δικές τους αναλύσεις, δε θα βρει ποτέ ο αναγνώστης - εργάτης ούτε την αιτία ούτε και τη λύση των προβλημάτων του. Θα βρουν μόνο τους εκβιασμούς και το «εφικτό» της πλουτοκρατίας. Αναμενόμενη λοιπόν και η λάσπη του «Εθνους». Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις υπηρεσίες που προσφέρει στην τάξη των μεγαλοεκδοτών και των εφοπλιστών.

«Ο κατάλληλος για τη δουλειά»

Σκέτη επικοινωνιακή φούσκα είναι ο πολυδιαφημισμένος «άξονας του Νότου για την ανάκαμψη», που επιδιώκει τάχα να δημιουργήσει ο Α. Σαμαράς με τις συναντήσεις που είχε με τους ομοϊδεάτες του πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο μόνος άξονας που μπορεί να στηθεί με τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις των δύο κρατών της Ιβηρικής χερσονήσου είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των άγριων μέτρων που συμπιέζουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης και εξαθλιώνουν τους λαούς για χάρη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν διακριθεί στην επιβολή τέτοιων μέτρων είτε με μνημόνιο (Πορτογαλία) είτε χωρίς μνημόνιο (Ισπανία), ενώ επιδεικνύουν διαρκώς την αποφασιστικότητά τους να λαμβάνουν διαρκώς όποια μέτρα θεωρούν αναγκαία «για να ησυχάσουν οι αγορές». Σε όλα αυτά συμπίπτουν πλήρως με τον πρόεδρο της ΝΔ, όπως επίσης συμφωνούν απόλυτα ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη θα «πατήσει» πάνω στους μισθούς πείνας και την απόλυτη φτώχεια του λαού, ενώ την ίδια στιγμή θα δίνονται συμπληρωματικά πακέτα ενίσχυσης της ρευστότητας και φοροαπαλλαγών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το τελευταίο είναι που θέλει να ασκηθεί «κοινή πολιτική πίεση στην Ευρώπη» ο Α. Σαμαράς, που ευθύς εξαρχής άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση ήθελε να «επαναδιαπραγματευτεί» το μνημόνιο. Τώρα πια που δεν μπορεί να μιλά για «επαναδιαπραγμάτευση» ή για «εναλλακτική εφαρμογή» του μνημονίου, όπως έκανε στο παρελθόν όταν πρόβαλε ως πρότυπο την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, επιχειρεί να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες με τη δημιουργία «άξονα του Νότου» και άλλες μπαρούφες. Αυτό που θέλει να πετύχει είναι να καταξιωθεί στα μάτια της πλουτοκρατίας και των εταίρων και δανειστών ως εγγυητής της εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου, έχοντας και ευρωενωσιακούς συμμάχους και φίλους. Πρώτος το αναγνώρισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, λέγοντάς του «είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος, για να κάνει τη δουλειά»...

Θυμήθηκε... τον Οίκο Ναύτου

Δουλειά τους είναι να στηρίζουν το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων. Ομως, για να συνεχίσουν το έργο τους, εμφανίζονται ως υπερασπιστές των θυμάτων τους για να τσιμπήσουν ψήφους. Αυτή η διπλή ιδιότητα είναι χαρακτηριστικό των αστικών κομμάτων και των πολιτευτάδων τους.

Εξοχο παράδειγμα αποτελεί το κόμμα «Δημοκρατική Συμμαχία» της κυρίας εφοπλιστού Ντόρα Μπακογιάννη.

Στις 23 Μάρτη ένας βουλευτής του κόμματος αυτού δήλωσε: «Οσα συμβαίνουν στον Οίκο Ναύτου προσβάλλουν την αξιοπρέπεια πολιτών που έχουν με συνέπεια ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους, καθ' όλη την πορεία του εργασιακού τους βίου. Ο αρμόδιος υπουργός οφείλει να παρέμβει άμεσα, να βάλει τέλος στις εικόνες ντροπής που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς και να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που προκαλεί αφάνταστη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους».

Πρόκειται για ρεσιτάλ υποκρισίας καθώς το ίδιο κόμμα, με πρώτη την Μπακογιάννη, βγήκε πρώτο πρώτο για να χτυπήσει την τελευταία απεργία των ναυτεργατών χρησιμοποιώντας ψέματα και συκοφαντίες. Ενα από τα θέματα της απεργίας ήταν και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οίκος Ναύτη, καθώς συρρικνώνεται σε τραγικό επίπεδο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ναυτεργατών.

Η αλήθεια είναι ότι για το κόμμα αυτό και τα άλλα κόμματα καρφί δεν τους καίγεται για τον Οίκο Ναύτη και για τα προβλήματα των εργαζομένων. Το αντίθετο, στηρίζουν το κεφάλαιο του οποίου είναι σάρκα από τη σάρκα του χτυπώντας τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αλλά αξιοποιούν τα λαϊκά προβλήματα για να «πουλήσουν» τάχα φιλολαϊκή ευαισθησία για να χειραγωγήσουν το λαό και να ψηφοθηρίσουν. Να τους πληρώσει ο λαός τσακίζοντάς τους πολιτικά και με την ψήφο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ