ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέα προνόμια σε εφοπλιστές και COSCO

Ετοιμάζει το έδαφος για άρση του καμποτάζ και στην ακτοπλοΐα

Την πολιτική που βουλιάζει ναυτεργάτες και νησιώτες σε απόγνωση κατήγγειλε και η κινητοποίηση που έγινε στη Χίο την Πέμπτη (φωτ.)
Την πολιτική που βουλιάζει ναυτεργάτες και νησιώτες σε απόγνωση κατήγγειλε και η κινητοποίηση που έγινε στη Χίο την Πέμπτη (φωτ.)
Με γνώμονα να εξασφαλιστούν νέα κέρδη για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και να ενισχυθεί η θέση και η κερδοφορία των μονοπωλίων που λυμαίνονται το λιμάνι του Πειραιά, όπως το μονοπώλιο της COSCO, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου έρχεται με μία σειρά ρυθμίσεις, που περιέχονται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος - Νέα εταιρική μορφή - Σήματα - Μεσίτες ακινήτων - Ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων και αλιείας και άλλες διατάξεις», να δώσει νέο χτύπημα στα δικαιώματα των ναυτεργατών, αλλά και νέα στήριξη στους εφοπλιστές. Επιπρόσθετα επαναπροσδιορίζει τους όρους της σύμβασης με την οποία παρέδωσαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων και την προβλήτα ΙΙ του ΟΛΠ στην COSCO, έτσι ώστε το μονοπώλιο να βγει ακόμα πιο κερδισμένο.

Μεταξύ άλλων:

Στο «Μέρος Πέμπτο», που αφορά «Ρυθμίσεις θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων, Αλιείας», προβλέπει ότι από την 1η του Απρίλη το ΝΑΤ και οι Κλάδοι του που αφορούν την επικουρική ασφάλιση, τα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας, τα ταμεία Πρόνοιας και οικογενειακά επιδόματα, «η εποπτεία ασκείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», χωρίς να καθορίζονται όροι και προϋποθέσεις, που σημαίνει ότι είναι στον αέρα από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μέχρι και το τελευταίο επίδομα. Καθορίζει το ύψος των εφάπαξ παροχών στα επίπεδα του 1992, δηλαδή μείωση κατά 72%, ενώ στο άρθρο 220 που αφορά τις «συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας» στην παράγραφο 11 ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την επέκταση της άρσης του καμποτάζ και στην ακτοπλοΐα.

Αναφέρει ότι ο υπουργός ΑΑΝ μπορεί «να αναθέτει απευθείας με την υπογραφή σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς την τήρηση διαγωνιστικής διαδικασίας και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, τη διενέργεια δρομολογίων σε πλοιοκτήτη, που πληροί τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις, έναντι μισθώματος»! Δηλαδή αν πλοιοκτήτης θέσει ως προϋπόθεση για να δρομολογήσει πλοίο πλήρωμα με ανασφάλιστους χαμηλόμισθους ναυτεργάτες, με το πρόσχημα της ανάγκης να καλυφθεί η γραμμή, ο υπουργός μπορεί «κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη» να υπογράψει τη σύμβαση!

Τη δυνατότητα ναυτολόγησης ανασφάλιστων χαμηλόμισθων ναυτεργατών προβλέπει και η «πλήρης απελευθέρωση» περιηγητικών πλόων, των τουριστικών σκαφών (ημερόπλοια, θαλαμηγοί, σκάφη αναψυχής κλπ.).

Στο νομοσχέδιο τροποποιείται η σύμβαση παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ και ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται ότι η COSCO θα τσεπώνει τα λιμενικά τέλη των πλοίων που θα προσεγγίζουν το ΣΕΜΠΟ, τα οποία πριν ήταν έσοδα του ΟΛΠ, μείωση του ενοικίου που πλήρωνε για τη χρήση των προβλητών, το οποίο θα καθορίζεται πλέον με βάση την παραγωγικότητά της και αν αυτή είναι «σε ποσοστό τουλάχιστον του 65% της εγγυημένης δυναμικότητας του ΣΕΜΠΟ». Δηλαδή στην αντίθετη περίπτωση, νοίκι δεν έχει. Επιπλέον στην ελεύθερη ζώνη του λιμανιού δίνεται πλέον η δυνατότητα στην COSCO να εγκαταστήσει μεταποιητικό κέντρο χωρίς να υπόκεινται σε κανέναν τελωνειακό και άλλον έλεγχο.

Σύσκεψη των ναυτεργατών την Πέμπτη

Σε δελτίο Τύπου των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ επισημαίνεται ότι συνεχίζεται η ενορχηστρωμένη επίθεση εφοπλιστών - κυβέρνησης, σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων και αγώνων, ενώ καταγγέλλουν και τη συμμετοχή σε αυτή την επίθεση μερίδας μέσων ενημέρωσης με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» του μεγαλοεργολάβου Μπόμπολα, το οποίο σε δημοσίευμά του, που «συμπτωματικά» συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, «συκοφαντεί με αντικομμουνιστικό παραλήρημα σε βάρος του προέδρου της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου και του μέχρι πρότινος προέδρου του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" Γ. Μανουσογιαννάκη».

Τα σωματεία ξεκαθαρίζουν ότι «οι λασπολόγοι - συκοφάντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι κατ' απαίτηση των εφοπλιστών το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για 38 χρόνια διατηρούν τον αντεργατικό νόμο 333/1976 παραχαράσσοντας τη θέληση των ναυτεργατών, με την πλειοψηφία της ΠΝΟ να αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία της», ότι τα σωματεία έχουν αντιταχθεί και καταγγείλει το αλισβερίσι με τους εφοπλιστές της ΠΝΟ, της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και των Ελεύθερων Συνδικάτων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που γίνεται με την έκδοση της γνωστής «μπλε κάρτας» σε ανασφάλιστα πλοία για να κυκλοφορούν ελεύθερα. Καλούν τους ναυτεργάτες σε σύσκεψη την Πέμπτη 29 Μάρτη στις 10.30 το πρωί στην ΠΕΜΕΝ, για την οργάνωση των αγώνων κόντρα στους εγκάθετους των εφοπλιστών στην ΠΝΟ.

ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΗ
Τον οδηγούν στη διάλυση θέτοντας σε κίνδυνο ζωές

Απίστευτη ταλαιπωρία ζουν τις τελευταίες μέρες οι ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτη, οι οποίοι στοιβάζονται σε ατέλειωτες ουρές προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν για την αγορά φαρμάκων, μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσουν την πίστωση λόγω των οφειλών προς αυτούς του Οίκου Ναύτη.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνει την υπονόμευση του Οίκου Ναύτη, από την αντιλαϊκή πολιτική και της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, ενώ ήδη έχει αποφασιστεί η κατάργησή του και η μεταφορά του στον ΕΟΠΠΥ.

Οι μειώσεις του Οίκου Ναύτη στις δαπάνες σε γιατρούς και φάρμακα, τουλάχιστον κατά 40% σε ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου, έχει πλέον ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές. Ασφαλισμένοι με σοβαρές ασθένειες, όπως οι καρκινοπαθείς των οποίων τα φάρμακα χημειοθεραπείας κοστίζουν ως και τρεις χιλιάδες ευρώ, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο αφού πολλοί λόγω κόστους δεν μπορούν να τα προμηθευτούν!

Η κατάσταση αυτή δείχνει το δίκιο των ναυτεργατών και της τελευταίας απεργίας τους, η οποία αναστάλθηκε με αιφνιδιαστική απόφαση των εγκάθετων των εφοπλιστών στην ΠΝΟ. Είναι τουλάχιστον πρόκληση το γεγονός ότι αυτοί που συκοφαντούσαν και έριχναν τόνους λάσπης σε βάρος της απεργίας των ναυτεργατών, όπως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, τώρα να έρχονται να δείχνουν τη συμπάθειά τους στους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτη. Χαρακτηριστική περίπτωση η Δημοκρατική Συμμαχία, μετά το παραλήρημα της προέδρου του κόμματος Ντ. Μπακογιάννη σε βάρος των ναυτεργατών και της απεργίας τους, τώρα έρχεται ο βουλευτής του κόμματος Γ. Κοντογιάννης να δηλώσει ότι «όσα συμβαίνουν στον Οίκο Ναύτου προσβάλλουν την αξιοπρέπεια πολιτών που έχουν με συνέπεια ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους, καθ' όλη την πορεία του εργασιακού τους βίου»!

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ»
Καλεί σε συμπαράταξη με ασθενείς και ασφαλισμένους

Οτι θα αρχίσει να δέχεται τα παραστατικά για τις πληρωμές των χρεών του Γενάρη του 2012 δήλωσε χτες η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τους φυσικοθεραπευτές που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας καθώς ο Οργανισμός δεν καταβάλλει τα χρήματα που τους οφείλει. Μετέωρο έμεινε το τι θα κάνει η κυβέρνηση με τις προηγούμενες πληρωμές - που φτάνουν μέχρι και τα δύο χρόνια. Από τη μεριά της η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών μετέθεσε - επιμένοντας στην αδιέξοδη πρακτική - την άρση της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, απ' την 1 Μάη, αντί για την 1 Απρίλη, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν πληρωμές.

Παρέμβαση στη συγκέντρωση έκανε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών» τονίζοντας ότι σε περίπτωση που αρθεί η πίστωση, η απόφαση αυτή αντιπαραθέτει τους φυσικοθεραπευτές με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, με αυτούς δηλαδή που θα έπρεπε να είμαστε στο ίδιο μετερίζι.

Εκλογές στις 29 Απρίλη

Στις 29 Απρίλη 2012 θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη της κεντρικής διοίκησης, των διοικήσεων των παραρτημάτων και των συνέδρων για το Πανελλαδικό Συνέδριο Φυσικοθεραπευτών. Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών» τονίζει πως «οι αγωνιστές ριζοσπάστες φυσικοθεραπευτές βλέπουν το ρόλο του φυσιοθεραπευτή δίπλα στον ασθενή, δίπλα στον ανάπηρο, ως εργαζόμενοι μέσα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Ειδικής Αγωγής που θα μπορούν ολόπλευρα να αναπτύσσουν την επιστήμη και την τεχνική τους με εξασφαλισμένα τα εργασιακά τους δικαιώματα στην υπηρεσία εκείνων που τους έχουν ανάγκη».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΑΒ
Ανακοίνωσε επιβολή κομίστρων

Αποκαλυπτικές ανακοινώσεις του νέου προέδρου στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων

Στη δίνη της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και της λειτουργίας του με επιχειρηματικά κριτήρια μπαίνει και το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τα σχέδια της νέας διοίκησης για τον Οργανισμό του Κέντρου.

Το περίγραμμα των σχεδίων έκανε γνωστό χτες στους εργαζόμενους ο νέος πρόεδρος, Παν. Βαχαβιόχος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. «Δεν εγγυώμαι το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΚΑΒ», είπε ο πρόεδρος, για να συνεχίσει με την ανακοίνωση για την επιβολή κομίστρων, χωρίς να διευκρινίσει πώς θα καταβάλλονται αυτά. Για την εισαγωγή των κομίστρων επικαλέστηκε το αίτημα μιας ολλανδικής ασφαλιστικής εταιρείας που ζήτησε να πληρώσει για τη μεταφορά του ασφαλισμένου της με το ΕΚΑΒ. Επειδή, όμως, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ο πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να γενικεύσει το θέμα των πληρωμών απ' τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Είναι ένα επιχείρημα που είχε χρησιμοποιηθεί και στη δεκαετία του 1990, οπότε είχε θεσμοθετηθεί το «ταξίμετρο» στο ΕΚΑΒ, αλλά ακυρώθηκε στην πράξη. Επίσης, ο νέος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το ΕΚΑΒ θα ζητήσει να πληρώνεται για τις υπηρεσίες στα γήπεδα καθώς και για την εκπαίδευση για πρώτες βοήθειες προς διάφορους φορείς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ