ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ζητάει ... μελέτες για τις συνέπειες των μέτρων

Τη συνεργασία με πρόσωπα και κινήσεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ επικύρωσε την Κυριακή η ΚΠΕ

Την έντονη ανησυχία του για την «πορεία της - ήδη καταρρακωμένης - οικονομίας» κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή, ανακυκλώνοντας τις γνωστές αυταπάτες για καπιταλιστική ανάπτυξη που θα ωφελήσει δήθεν και τους εργαζόμενους. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει «κάποια έγκυρη, εμπεριστατωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις αυτών των νέων μέτρων στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία», σαν να πρόκειται η έντασή τους να είναι το κριτήριο για το αν οι εργαζόμενοι θα αποδεχτούν ή θα απορρίψουν τα μέτρα που τους εξαθλιώνουν.

Την Κυριακή συνεδρίασε εκτάκτως και η ΚΠΕ του ΣΥΝ, προκειμένου να συζητήσει και να εγκρίνει την πρόταση του ΣΥΝ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - συνεδριάζει σήμερα - σε ό,τι αφορά στις συνεργασίες με δυνάμεις και πρόσωπα προερχόμενα απ' το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η ΚΠΕ του ΣΥΝ εισηγείται στον ΣΥΡΙΖΑ συνεργασία με δυνάμεις όπως η «Ενωτική Κίνηση», η «Κοινωνική Αριστερά», η ΕΔΗΚ κ.ά., αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα, όπως η Σ. Σακοράφα, προερχόμενοι όλοι απ' το ΠΑΣΟΚ. Και για τίτλο του ψηφοδελτίου προτείνει «ΣΥΡΙΖΑ», με υπότιτλο «Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο».

Την απόφαση καταψήφισε το «Αριστερό Ρεύμα». Επέκρινε θέσεις του ΣΥΝ, αναφέροντας ότι «στερούνται ουσιαστικής βάσης απόψεις που θεωρούν ότι η χώρα μπορεί εύκολα να απαγκιστρωθεί από τρόικα και μνημόνια μέσα από ένα "παιχνίδι" σκληρών διαπραγματεύσεων» και εξέφρασε την «ουσιώδη διαφωνία του με την άρον - άρον, προεκλογικού χαρακτήρα σύμπραξη με ορισμένες δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ», εστιάζοντας στο ότι η συνεργασία δεν έχει δοκιμαστεί, δε διαθέτει αξιοπιστία και φερεγγυότητα και δε βασίζεται σε ελάχιστες κοινές πολιτικές προγραμματικές θέσεις.

Κραδασμοί και κόντρες στη ΔΗΜΑΡ

Κύμα αποχωρήσεων από στελέχη και μέλη που αντιδρούν στη συνεργασία με τους διαγραμμένους από το ΠΑΣΟΚ

Τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας ανακοίνωσε χτες η ΔΗΜ.ΑΡ. που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό (10) βουλευτών μετά την προσχώρηση σ' αυτήν έξι διαγραμμένων απ' το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους Βασίλη Οικονόμου, Οδυσσέα Βουδούρη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Γιώργου Παπαμανώλη, Γιάννη Αμοιρίδη και Ηλία Θεοδωρίδη. Οπως είπε ο Φ. Κουβέλης «η συνεργασία αυτή έρχεται να καταγράψει την κοινή επιδίωξη για μια αριστερά κυβερνώσα».

Η απόφαση αυτή οδήγησε σε παραίτηση τρία μέλη της ΚΕ (Θ. Αθανασίου, ο οποίος αποχώρησε απ' το κόμμα συνολικά, Ν. Σταματάκης και Στ. Νιώτη), η ΝΕ Πιερίας διαλύθηκε, καθώς παραιτήθηκαν όλα τα μέλη της, στελέχη απ' τις Κυκλάδες επίσης αποχώρησαν μαζικά, ενώ έντονες αντιδράσεις υπήρξαν στο Ηράκλειο Κρήτης και σε άλλες περιφερειακές οργανώσεις. Δυσφορία εκφράζεται από στελέχη του κόμματος στην Αθήνα για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Μ. Γιομπαζολιά και για τις θέσεις που έχει εκφράσει εναντίον των μεταναστών.

Η Στ. Νιώτη κατήγγειλε στην επιστολή παραίτησής της ότι στη ΔΗΜ.ΑΡ., με ευθύνη του προέδρου της και της ηγετικής ομάδας, αναδεικνύεται ως κυρίαρχη πολιτική διαδικασία ο παραγοντισμός και πως το κόμμα έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, γνωστών για τον πολιτικό αριβισμό τους ή χώρο στάθμευσης βουλευτών που δε βρίσκουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ν. Σταματάκης, αιτιολογώντας την παραίτησή του (και από μέλος του κόμματος) έκανε λόγο για μετατροπή της ΔΗΜΑΡ «σε ένα ακόμη κόμμα της "κεντροαριστεράς" και του "κυβερνητισμού"». Ο Θ. Αθανασίου κάνει λόγο στην επιστολή παραίτησής του για κόμμα που «με την κατάλληλη και πρόθυμη συνδρομή των ΜΜΕ καθιερώθηκε ως μια εκλογικευμένη δυνητικά κυβερνητική δύναμη με προοπτική συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ».

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»
«Μαγειρεύουν» συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας

Το ρόλο που παίζει το κόμμα «Ανεξάρτητοι Ελληνες» ως ανάχωμα προεκλογικά της λαϊκής δυσαρέσκειας και συμπλήρωμα μιας κυβέρνησης συνεργασίας του μαύρου μετώπου μετά τις εκλογές, επιβεβαίωσε ουσιαστικά με χτεσινές δηλώσεις του ο βουλευτής Χρ. Ζώης, που έχει προσχωρήσει στο κόμμα του Π. Καμμένου. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, σε συνέντευξή του (στον «Real Fm») εκτίμησε πως την επόμενη μέρα των εκλογών οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» πρέπει να είναι παρόντες.

«Πιστεύω ότι οι "Ανεξάρτητοι Ελληνες" πρέπει να είναι παρόντες. Δεν είμαστε μια δύναμη όπου θα καταγραφεί η αντίδραση. Είμαστε αποφασισμένοι - και πρέπει να δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας - να αναλάβουμε μερίδιο ευθύνης για την διακυβέρνηση του τόπου και να μην χαρίσουμε τις πρωτοβουλίες σε κανέναν άλλον. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι η επιθυμία μας είναι να καταγραφούμε ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι οι αντιμνημονιακές κορόνες και οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του επικεφαλής του νέου μορφώματος ότι δε θα συνεργαστεί μετεκλογικά με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή όποια άλλη φιλομνημονιακή δύναμη δεν είναι παρά κούφια λόγια για ψηφοθηρία.

Ο ίδιος εξάλλου ο Χρ. Ζώης παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα παρέκκλισης του μνημονίου». Το πλαίσιο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση συνεργασίας της πλουτοκρατίας προσδιορίζεται άλλωστε από την ίδια την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος του Π. Καμμένου, στην οποία διακηρύσσεται η πίστη του «στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας», αλλά και «σε μια ορθολογική ανάπτυξη με κυρίαρχο μοχλό την ελεύθερη αγορά».

ΛΑ.Ο.Σ.
Θέλει τους μετανάστες στα ξερονήσια

Σαν θύματα του «παιχνιδιού της Μέρκελ» παρουσίασε τους Βενιζέλο - Σαμαρά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, συσκοτίζοντας ότι και οι τρεις μαζί συναποφάσισαν τα μέτρα σφαγιασμού του λαού για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας. Μετά τη συνάντησή του χτες με τον πρωθυπουργό ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «(...) Βενιζέλος και Σαμαράς έπεσαν θύματα - και μαζί τους και ο ελληνικός λαός - του παιχνιδιού της κ. Μέρκελ (...) ομολόγησε σήμερα η κ. Μέρκελ ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει και καμία περίπτωση να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Δυστυχώς, όμως, οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν κάτω από την πίεσή της, είναι εξαιρετικά δυσμενείς για τον ελληνικό λαό και θα μεγιστοποιηθούν τον Ιούνιο με κίνδυνο την έκρηξη της κοινωνικής συνοχής».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο ΜΕΓΚΑ, ομολόγησε ότι η τρομοκρατία περί χρεοκοπίας που ο ίδιος ασύστολα ασκούσε στο λαό, προκειμένου να εκβιάσει τη συναίνεσή του στα αντιλαϊκά μέτρα, ήταν παραμύθι. Οπως είπε: «Δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας. Αυτά ήταν παραμύθια τα οποία εφευρέθηκαν. Ηταν εκβιαστικά διλήμματα»! Χολή έσταξε πάλι και για τους μετανάστες. Ανταγωνιζόμενος σε βαρβαρότητα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, πρότεινε αντί για στρατόπεδα συγκέντρωσης, να στοιβάζονται οι μετανάστες στα ξερονήσια! Οπως είπε να μεταφερθούν «σε ένα ακατοίκητο νησί και να δουλεύουν για την Ελλάδα για να φάνε», επαναφέροντας ξανά στο προσκήνιο αλήστου μνήμης εποχές και δείχνοντας ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της επίθεσης στους μετανάστες.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της καμπάνιας των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στο εξωτερικό για το νέο κύμα μετανάστευσης.

  • Η Κομματική Οργάνωση Ολλανδίας - Βελγίου του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι θέσεις του ΚΚΕ» το Σάββατο 31/3, στις Βρυξέλλες στις 4 μ.μ. στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών (37, RuedeSuede, 1060 Bruxelles 36, 3511).
  • Εκδηλώσεις με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το νέο κύμα μετανάστευσης. Οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Βρετανία» διοργανώνει και η ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ στις 31/3 στις 12 μ. στο Cardiff (Αίθουσα 230, Bute Building, Cardiff University, King Edward VII Avenue, Cardiff, CF10 3NB), και την 1η Απρίλη στις 12 μ. στο Λονδίνο (94 Camden Road, NW1 9EA).
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Τρίτη:

-- Στις 6 π.μ. σε συγκέντρωση εργατών του Δήμου Βούλας θα μιλήσει ο Τ. Κεσόπουλος, μέλος του ΝΓ Νοτίου Τομέα.

-- Στις 6 π.μ. σε συγκέντρωση εργατών Δήμου Ηλιούπολης θα μιλήσει ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6 π.μ. περιοδεία στο γκαράζ, στις 7 π.μ. στα συνεργεία, στις 8 π.μ. στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καλλιθέας με την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 π.μ. σε συγκέντρωση εργατών του Δήμου Ανω Λιοσίων θα μιλήσει ο Ν. Λέος, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 7 π.μ. στο εργοτάξιο των ΕΛΠΕ Ελευσίνας θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 π.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων στα συνεργεία του Δήμου Νίκαιας θα μιλήσει η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στο δημαρχείο Νίκαιας.

-- Στις 9.30 π.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων στο Δημαρχείο Αμαρουσίου θα μιλήσει ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών θα περιοδεύσει ο Θ. Τζίμας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Στις 10.30 π.μ. περιοδεία στο νοσοκομείο METROPOLITAN με την Κάτια Κρόκου, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. στο ΕΠΑΛ Ταύρου θα περιοδεύσει ο Γ. Καλύβας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση της ΚΟ Κατασκευών στο Βύρωνα στα γραφεία του Κόμματος (Χειμάρας και Αϊδινίου) θα μιλήσει ο Γ. Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση της ΚΟ Κατασκευών στο Μπραχάμι στο καφενείο «Γιώργος» (Γράμμου 37) θα μιλήσει ο Β. Βακάλης, μέλος της ΕΟΕ της ΚΟΑ.

-- Συζήτηση για τις εξελίξεις και την οργανωμένη λαϊκή αντίσταση και πάλη, διοργανώνουν οι ΚΟΒ Β΄- Γ΄ Διαμερισμάτων Πειραιά του ΚΚΕ στα γραφεία της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά (Φαληρέως 5 - Ν. Φάληρο), στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η Ελσα Ζαμπέτα, στέλεχος του ΚΚΕ.

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΑΤΑΡ
Μπίζνες με Ελληνικό και ενέργεια

Στο Κατάρ για μπίζνες με επιχειρηματικούς ομίλους και «κυρίως πιάτο» το ξεπούλημα του Ελληνικού, βρίσκεται από χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση του Κατάρ το νέο νομοσχέδιο για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού που ψήφισε η συγκυβέρνηση την προηγούμενη βδομάδα και ανοίγει το δρόμο για τσιμεντοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος θα τεθούν και τα σχέδια μονοπωλιακών ομίλων του Κατάρ για είσοδο σε τομείς της ενέργειας (εξαγορά των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην οικονομία

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην οικονομία και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ» διοργανώνει η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο της Σχολής Νομικών Οικονομικών Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ