ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
«Εστησαν» το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης

Κατέλαβαν αιφνιδιαστικά εγκαταλειμμένο κτίριο, βάζοντας τέλος στον εμπαιγμό από τη δημοτική αρχή

Η ταμπέλα κρεμάστηκε και το Μουσείο απέκτησε στέγη
Η ταμπέλα κρεμάστηκε και το Μουσείο απέκτησε στέγη
Νωρίς το πρωί της Κυριακής δεκάδες εργαζόμενοι, αντιστασιακοί και νεολαίοι έσπασαν την κλειδαριά της αυλόπορτας του επί χρόνια εγκαταλειμμένου κτιρίου σε κεντρικό πεζόδρομο του Περιστερίου, το οποίο αποτελεί δημοτική περιουσία και ...έπιασαν αμέσως δουλιά. Πρώτα μπήκε η ταμπέλα, η οποία προσδιορίζει από δω και μπρος τη λειτουργία του κτιρίου: «Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης». Αμέσως άρχισε ο καθαρισμός του εσωτερικού του κτιρίου και της αυλής, που είχαν αφεθεί για χρόνια να ρημάζουν. Εργάτες, γυναίκες και νέοι παίρνουν μπογιές και πινέλα και βάφουν την πρόσοψη, σιγοτραγουδώντας τα αγωνιστικά τραγούδια της Αντίστασης. Στο πλευρό τους, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας Αγωνιστικής Συμπαράταξης Περιστερίου».

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι είναι πια γεγονός. Μετά από τέσσερα χρόνια εμπαιγμού εκ μέρους της δημοτικής αρχής, πήραν την πρωτοβουλία, αποφασιστικά και συλλογικά, με χρέος απέναντι στους λαϊκούς ήρωες του παρελθόντος και ευθύνη στη νέα γενιά, να φτιάξουν μόνοι τους το Μουσείο. Τα συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς και η νεολαία της πόλης μπήκαν μπροστά, έκαναν δική τους υπόθεση την απόφαση των Παραρτημάτων Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και την Κυριακή το πρωί τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την Επανάσταση του '21 και όλους τους ήρωες του λαού μας που έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία και την προκοπή του τόπου.

Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης, ο πεζόδρομος μπροστά από το «νεογέννητο» Μουσείο γεμίζει κόσμο, ο οποίος αγκαλιάζει και χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή. Διαβάζουν την ανακοίνωση που μοιράζεται, υπογράφουν κείμενο στήριξης στο Μουσείο, θέλουν να συμβάλουν στη διαμόρφωσή του. Κάποιοι, με μεγάλη συγκίνηση, φέρνουν στοιχεία, ντοκουμέντα και αντικείμενα από την ΕΑΜική δράση στο Περιστέρι και την Αθήνα, για να γίνουν εκθέματα στο Μουσείο. Το απόγευμα καταφτάνουν μαθητές. Αγκαλιάζουν το σχεδιασμό που υπάρχει να γίνει στο ισόγειο βιβλιοθήκη, κέντρο μελέτης και στέκι για τη νεολαία της περιοχής. Θέλουν να βοηθήσουν σ' αυτή την προσπάθεια, να παρθεί απόφαση στήριξης στα 15μελή τους. Ηδη χτες το μεσημέρι μετά το σχολείο, μαθητές, εκπαιδευτικοί και φοιτητές πήγαν στο Μουσείο για καθαρισμό και φροντίδα του κήπου.

Η αξιοποίηση του κτιρίου ως Μουσείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης αποτελεί «πράξη τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και πράξη ευθύνης και χρέους απέναντι στη νέα γενιά. Εχουμε χρέος να δώσουμε στη νέα γενιά την πραγματική ιστορία της περιόδου εκείνης, που την αλλοιώνουν, τη στρεβλώνουν και την παραχαράσσουν. Είναι πράξη απάντησης σ' αυτούς που τολμούν να αναθεωρήσουν την Ιστορία», υπογράμμισε ο Θόδωρος Αυγέρος, πρόεδρος του Παραρτήματος Περιστερίου του Συλλόγου Απογόνων της ΕΑ και του ΔΣΕ.

ΛΑΡΙΣΑ
Δράση ενάντια στο πετ κοκ

Αποφασισμένοι να συντονίσουν την αγωνιστική δράση τους ενάντια στην καύση του επικίνδυνου τοξικού υλικού πετ κοκ, από την κεραμοποιία «ΤΕΡΡΑ», είναι οι κάτοικοι και οι φορείς της Λάρισας. Η οργή και η αγανάκτησή τους, για το πρόβλημα που τους «καίει» και αγωνίζονται για την επίλυσή του, «ξεχείλισαν» ύστερα και από την εκ νέου χορήγηση άδειας χρήσης του πετ κοκ, που δόθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης στους ιδιοκτήτες της κεραμοποιίας, για την επόμενη πενταετία.

Με τη χορήγηση της άδειας, που υπογράφουν οι υπουργοί Γ. Σουφλιάς και Δ. Σιούφας, όχι μόνο δίνεται το ελεύθερο στην κεραμοποιία να χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη το καρκινογόνο υλικό, αλλά «ανοίγει» δρόμους για την ευρύτερη χρήση του και από άλλες βιομηχανίες. Κάτι που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, τους οποίους έχουν αποκαλύψει, η «Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία» Λάρισας (ΝΕΑΣ), το Εργατικό Κέντρο και άλλοι φορείς που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση και στην ανάπτυξη αγώνων για την απαγόρευση της χρήσης του. Σε ανακοίνωσή της και η «Δημοτική Συνεργασία» Λάρισας καταγγέλλει τη σχετική υπουργική απόφαση.

Την περασμένη Κυριακή, στο Ομορφοχώρι Λάρισας - εδρεύει η κεραμοποιία «ΤΕΡΡΑ» - πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ύστερα από κάλεσμα της ΝΕΑΣ, όπου οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν τη διοργάνωση κινητοποίησης την ερχόμενη Κυριακή, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία του χωριού.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Αποφεύγει να τοποθετηθεί για τα σκουπίδια

Σε μια καταφανή εξάσκηση παρελκυστικής τακτικής, η Νομαρχιακή Αρχή της Αθήνας απέφυγε να πάρει θέση στο μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα στις προτάσεις που κατέθεσε χτες στο σώμα η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ). Ο νομάρχης, Γ. Σγουρός, αντί να θέσει σε ψηφοφορία την εισήγηση των συμβούλων της ΝΑΣ, ζήτησε να ψηφιστεί - όπως και έγινε - η πρότασή του για έκτακτη συνεδρίαση του σώματος όπου θα συμμετέχει ο Γ. Σουφλιάς ή πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου. Από την ψηφοφορία απείχαν οι σύμβουλοι της ΝΑΣ, Ηλ. Νικολόπουλος και Αλ. Μπαλού. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά η τελευταία, η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί υπεκφυγή και καθυστέρηση, συμπληρώνοντας πως το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα πρέπει, μαζί με το λαό και τους κατοίκους που διαμαρτύρονται, να συγκρουστεί με τη λογική της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ανάμεσα σε άλλα, η ΝΑΣ στην εισήγησή της ζητά: Την άμεση χωροθέτηση από την κυβέρνηση των νέων χώρων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας και υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Τον αποκλεισμό της μεθόδου της καύσης των απορριμμάτων. Το σταμάτημα κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου των απορριμμάτων, όπως και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στο μεταξύ, εκδήλωση για να παρουσιάσει τις θέσεις της για τη «Διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής» διοργανώνει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ανατολικής Αττικής» αύριο Τετάρτη 28 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο κτίριο της Νομαρχίας (17ο χλμ. Λεωφόρου Μαραθώνα, Παλλήνη).

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΑ ΚΑΤΑΠΕΣΕΙ η κατηγορία της σύστασης και συμμορίας (σε βαθμό πλημμελήματος), ζήτησε χτες η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη των 49 φοιτητών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πανελλαδικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της 8ης Μάρτη. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση, θα μείνει μόνο η κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης. Χτες άρχισαν και οι καταθέσεις των αστυνομικών ως μαρτύρων κατηγορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους δύο αστυνομικούς που κατέθεσαν χτες, ένας αναγνώρισε μόνο τον ένα από τους 49 συλληφθέντες φοιτητές, ενώ για τους υπόλοιπους ανέφεραν πως δε γνωρίζουν ούτε τι έκαναν ούτε γιατί συνελήφθησαν.

ΥΛΙΚΕΣ ΜΟΝΟ ΖΗΜΙΕΣ άφησε πίσω του ο σεισμός, μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 16.57 το απόγευμα της Κυριακής, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς και έγινε αισθητός όχι μόνο στο νησί, αλλά στη Λευκάδα, στη Ζάκυνθο και πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι ζημιές δεν ήταν μεγάλες και αυτό οφείλεται στο ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα, αλλά και στο ότι μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953 τα κτίρια χτίζονται με αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές. Οι σεισμολόγοι χτες εμφανίστηκαν αρκετά καθησυχαστικοί για την πιθανότητα νέου μεγαλύτερου σεισμού στην περιοχή.

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 Μάρτη, θ' ανακοινωθεί η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας, για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας. Υπενθυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας της έδρας, Αργύρης Δημόπουλος, πρότεινε να κριθούν ένοχοι και οι έξι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση καταδίκης τους. Να σημειωθεί ότι στην, πάνω από τέσσερις μήνες, ακροαματική διαδικασία, στο Εφετείο, κλήθηκαν να καταθέσουν 150 μάρτυρες, εκ των οποίων οι 126 ήταν κατηγορίας.

ΝΕΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ έξω από το σταθμό της Πάτρας, με δύο τραυματίες (ο ένας βαριά), έγινε χτες. Η ειρωνεία είναι ότι μόλις λίγες ώρες πριν το ατύχημα, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μιχ. Λιάπης, παρουσιάζοντας σχετική διαφημιστική καμπάνια ανέφερε ότι το 90% των ατυχημάτων στο σιδηρόδρομο, συμβαίνει στις ηλεκτρονικά φυλασσόμενες ισόπεδες διαβάσεις. Από τις 1.700 ισόπεδες διαβάσεις που υπάρχουν, το 56% είναι αφύλακτες, το 38% φυλάσσεται με ηλεκτρονικό σύστημα και το 6% με φύλακα. Το 63% των ατυχημάτων, το 53% των νεκρών και το 75% των τραυματιών σημειώνονται σε φυλασσόμενες διαβάσεις με αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα.

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ το Συμβούλιο της Επικρατείας τοποθετείται κατά της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 για τα δάση. Μετά το συνδικαλιστικό τους όργανο (Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ) και η διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζει την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου ως τη ριζικότερη δυνατή ανατροπή στο ελληνικό δικαιοδοτικό σύστημα, που οδηγεί σε περιορισμό του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων.

ΣΕ ΜΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ υποβάλλουν όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν την αστυνομική τους ταυτότητα. Ειδικά στη Νίκαια οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να πάνε από τις τρεις τα μεσάνυχτα στο αστυνομικό τμήμα για να γραφτούν στην κατάσταση των 20 ονομάτων που εξυπηρετεί καθημερινά. Αυτή η κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργού Δημόσιας Τάξης, που ενώ είναι γνώστες αυτής της κατάστασης αδρανούν και σιωπούν. Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή της Νίκαιας απορρίπτει και καταδικάζει την πολιτική σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης των πολιτών και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org