ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Μεθαύριο καθολικά στην απεργία

Εξορμήσεις μέχρι την τελευταία ώρα από τις ταξικές δυνάμεις. Στις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Ούτε λεπτό για χάσιμο μέχρι την Πέμπτη! Μ' αυτό το σύνθημα οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας με αιχμή της κλαδικές συμβάσεις. Με καθημερινές, αδιάκοπες περιοδείες στους τόπους δουλιάς, συσκέψεις και συζητήσεις με τους εργαζόμενους και τους νέους σε κάθε κλάδο. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Τη σημασία της απεργιακής μάχης που δίνουν τα ταξικά συνδικάτα με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ ενόψει της υπογραφής των νέων Συλλογικών Συμβάσεων, ανέπτυξαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Οπως επισήμανε ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚ, «η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθηλώνει τους μισθούς και τις συντάξεις. Χιλιάδες εργατικές οικογένειες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, ενώ, ταυτόχρονα, το μεγάλο κεφάλαιο αυξάνει τα κέρδη του και ενισχύεται συνεχώς». Η διοίκηση του ΕΚΛ και τα σωματεία της δύναμής του πραγματοποίησαν περιοδείες σε πάνω από 250 εργασιακούς χώρους, μοίρασαν σχεδόν 10.000 προκηρύξεις, διοργάνωσαν μαζικές συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, ενώ αποφάσεις συμμετοχής πήραν περίπου 25 πρωτοβάθμια σωματεία.

Με καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, στις γειτονιές, παντού όπου δουλεύει και ζει η εργατική τάξη, δίνουν τη μάχη και οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα Τρίτη η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12.30 μ.μ. στον 7ο όροφο του ΕΚΘ. Χτες έγιναν περιοδείες σε χώρους του Ιματισμού, του Εμπορίου, στον ΟΤΕ, σε εταιρείες πληροφορικής, σε ιδιωτικές κλινικές.

Σήμερα προγραμματίζονται εξορμήσεις στις βιοτεχνίες ιματισμού «Κατσώνη», «Γράντα», «ΩΜΕΓΑ», «Χόρτη», «Ξανθόπουλου» και «Δούδου». Επίσης σε μεταφορικές εταιρείες και εταιρείες Πληροφορικής και στις ιδιωτικές κλινικές «Γαληνός», «Γενική», «Διαβαλκανικό», «Γέννεσις» κλπ. Σε εξέλιξη βρίσκεται και πρόγραμμα εξορμήσεων από το Παγκαπνεργατικό Συνδικάτο. Ενώ το Συνδικάτο Οικοδόμων, εκτός από τα γιαπιά και τα μεγάλα εργοτάξια, καθημερινά κάνει εξορμήσεις και στα τοπικά καταστήματα του ΙΚΑ όπου πηγαίνουν οι οικοδόμοι για να εισπράξουν το δώρο του Πάσχα. Δυναμικά συνεχίζεται η μάχη και στον Πειραιά.

ΝΕΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Παίρνουν θέση στην απεργιακή μάχη

Σύσκεψη συνδικάτων και συλλόγων σπουδαστών το περασμένο Σάββατο

Από τη σύσκεψη του Σαββάτου
Από τη σύσκεψη του Σαββάτου
«Η απάντηση είναι μία: Οσοι περισσότεροι βγουν στην πύλη, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το χαστούκι που θα φάει η εργοδοσία. Πρέπει να αντιπαλέψουμε τον ατομικό φόβο που μας καλλιεργούν...».

Το ερώτημα ήταν, «και πώς θ' απαντήσουμε στην εργοδοτική τρομοκρατία;», διατυπωμένο μ' όλη τη γνήσια αγωνία ενός νέου που μπαίνει στη βιοπάλη. Ενα μόνο από όσα, το περασμένο Σάββατο, τροφοδότησαν την πλούσια κουβέντα που έγινε με αφορμή σύσκεψη που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ), ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) και μια σειρά ταξικών συνδικάτων, στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού της Αθήνας. Η σύσκεψη αποτέλεσε σταθμό στο κοινό άνοιγμα που οι δύο σύλλογοι και τα ταξικά συνδικάτα έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σε χώρους κατάρτισης, με σκοπό οι σπουδαστές ν' αποκτήσουν επαφή με τα σωματεία, όταν ήδη η συντριπτική πλειοψηφία δουλεύει σε άθλιες συνθήκες. Γι' αυτό και ο ΣΥΣΠΙΣ και ο ΣΥΣΔΙΕΚ καλούν σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης.

«Αυταπάτες μπαίνουν κι απ' τους διευθυντές των ΙΕΚ. Μας λένε ότι "είστε ανώτεροι απ' τα ΤΕΕ"... Ενώ πολλοί δουλεύουμε ήδη χωρίς ένσημα, με 400 ή 500 ευρώ το μήνα», τόνισε ένας σπουδαστής. «Να δείξουμε στους σπουδαστές ότι πρέπει να 'ρθουν στα σωματεία, να μάθουν τα δικαιώματά τους. Να βάλουμε φραγμό σε σχέδια όπως, π.χ., λένε τώρα να "απελευθερώσουν" το όριο των απολύσεων...», υπογράμμισε ένας συνδικαλιστής απ' τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους.

Η εκδήλωση, στην οποία προβλήθηκε βίντεο από πρόσφατες κινητοποιήσεις των σπουδαστικών συλλόγων, ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Ο,τι αξίωσε η εργοδοσία...

Την υποταγή τους στα συμφέροντα της εργοδοσίας επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αποδεχόμενοι πλήρως τις αξιώσεις της επιχείρησης για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Μετά από δύο κινητοποιήσεις και αρκετές αγωνιστικές κορόνες τις προηγούμενες μέρες, χτες οι συνδικαλιστές τους εμφανίστηκαν στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και εκβιάζοντας ουσιαστικά ότι οι προτάσεις της επιχείρησης είναι ικανοποιητικές και δεν πρέπει να μπουν σε «περιπέτειες», πέτυχαν να κλείσουν την υπόθεση υπέρ της εργοδοσίας. Μοναδική φωνή αντίστασης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι οποίες επέμεναν σταθερά να διεκδικήσουν τις αυξήσεις που από την αρχή είχαν εγκρίνει εργαζόμενοι και σωματείο (250 ευρώ το μήνα) και να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός όμως, αποδεικνύοντας τον επικίνδυνο ρόλο του, κατάφερε για την εργοδοσία διετή εργασιακή ειρήνη, με αντάλλαγμα αυξήσεις για φέτος 85 ευρώ το μήνα από τις αρχές του χρόνου και 1% από τον Ιούνη και για το 2008 αύξηση 90 ευρώ το μήνα και 1,5% από τις αρχές Ιούνη. Ετσι η επιχείρηση και με αυτή τη σύμβαση πετυχαίνει να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος εργασίας και κυρίως των νέων εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια, όπως καταγγέλλουν άλλωστε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, με αυτόν τον τρόπο η επιχείρηση υπολογίζεται ότι έχει μειώσει κατά 30% το «κόστος εργασίας».

Συγκεντρώσεις σε 48 πόλεις

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί μέχρι στιγμής στις παρακάτω πόλεις:

Αθήνα: 11 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Θεσσαλονίκη: 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς: 10.30 π.μ., πλατεία Λουδοβίκου (σταθμός ΗΣΑΠ)

Κοζάνη: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Πτολεμαΐδα: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Νάουσα: 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γρεβενά: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Σέρρες: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αλεξανδρούπολη: 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Κομοτηνή: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη: 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα: 12 μ., πλατεία Καπνεργάτη

Δράμα: 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος: 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αμφισσα: 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Λαμία: 10.00 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λιβαδειά: 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Θήβα: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα: 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Αίγιο: 10.30 π.μ., πλατεία Λαύρας

Καλαμάτα: 10.30 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Πύργος: 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Ζάκυνθος: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αργοστόλι: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κόρινθος: 6.30 μ.μ., Περιβολάκια

Τρίπολη: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπλιο: 7.30 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

Χαλκίδα: 11 π.μ., πλατεία Αγ. Βαρβάρας

Αλιβέρι: 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιάννενα: 10 π.μ., Δημαρχείο

Αρτα: 10 π.μ., πλατεία Κιλκίς

Πρέβεζα: 10 π.μ., Φόρο

Ηγουμενίτσα: 10.30 π.μ., Πεζόδρομος

Αγρίνιο: 10 π.μ., πλατεία Δημοκρατίας

Λευκάδα: 9.30 π.μ., Αγιο Μηνά

Κέρκυρα: 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Ηράκλειο: 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Χανιά: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ρέθυμνο: 10 π.μ., Δημαρχείο

Αγιος Νικόλαος: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λέσβος: 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Ικαρία: 11 π.μ., Αγ. Κήρυκος

Λήμνος: 10.30 π.μ., λιμάνι της Μύρινας

Ρόδος: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σάμος: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα έχουν οριστεί για τις 10.30 το πρωί στα εξής σημεία:

Ομόνοια, ΟΤΑ και εργαζόμενοι των Συνοικιών.

Πλατεία Κάνιγγος, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Σε διατεταγμένη απεργοσπασία

Την πεπατημένη της απεργοσπασίας επέλεξε για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία (ΣΥΝ - ΠΑΣΚΕ) του Σωματείου Ιματισμού Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας ότι ρόλος της είναι να κουβαλά νερό στο μύλο της εργοδοσίας. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου, η πλειοψηφία ΣΥΝ - ΠΑΣΚΕ, αρνήθηκε να πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ) για τις 29 Μάρτη, κλιμακώνοντας τον αγώνα για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων. Τη νέα κατρακύλα των ΠΑΣΟΚοΣΥΝεταίρων καταγγέλλει η παράταξη «Ταξική Ενότητα - Συνεργασία» που ανέλαβε να σηκώσει το βάρος της απεργίας στις πλάτες της, με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org