ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
«Χρύσωμα» του «χαπιού»

ΠΡΑΓΑ - ΒΙΕΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σημαντικές συζητήσεις έχουν προκαλέσει τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Τσεχία και την Πολωνία, με κάποιες χώρες να θεωρούν ότι το όλο θέμα αποτελεί ζήτημα διμερών σχέσεων και άλλες χώρες να θεωρούν πως πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Ζάαπ ντε Χόουπ Σέφερ υποστήριξε χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» θα πρέπει να «ΝΑΤΟποιηθεί», τονίζοντας ότι αυτή η πυραυλική άμυνα θα πρέπει να προστατέψει όλες τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Στην Πολωνία, εξάλλου, αναμενόταν να συνέλθει χτες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να αποφασίσει αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί σ' αυτή την εγκατάσταση και το ΝΑΤΟ. Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Φραντς Γιόζεφ Γιούνγκ, σε χτεσινή συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα υπεραμύνθηκε των αμερικανικών σχεδίων και υποστήριξε ότι είναι θετικό πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Παράλληλα, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρζενμπεργκ με δηλώσεις του από τη Βιέννη όπου βρίσκεται, υπερασπίστηκε σθεναρά τη συγκεκριμένη εγκατάσταση και υποστήριξε πως μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή της λεγόμενης παγκόσμιας τρομοκρατίας... Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να προσφέρει 200 εκατομμύρια κορόνες (περίπου 7.150.000 ευρώ) σε καμπάνια ...ενημέρωσης των πολιτών με στόχο την αλλαγή της στάσης και των αντιδράσεων που υπάρχουν.

ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επίσημη «πρεμιέρα» επιβολής «ανεξαρτησίας»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

To εναρκτήριο «λάκτισμα» για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου έδωσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι με την επίσημη παρουσίαση της πρότασής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οπως ήταν αναμενόμενο (και γνωστό...), ο Αχτισαάρι πρότεινε «ανεξαρτησία υπό αρχικό καθεστώς διεθνούς επιτήρησης», παραμονή ισχυρής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο προτεκτοράτο ως δήθεν «παράγοντα σταθεροποίησης και ασφάλειας».

Η πρόταση Αχτισαάρι, που έχει τις ευλογίες ΗΠΑ-ΕΕ, εξακολουθεί ωστόσο να προκαλεί τις αντιδράσεις της Ρωσίας. Και χτες, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Καμίνιν, σημείωσε πως η Μόσχα εξακολουθεί να επιμένει στην εξεύρεση «συμβιβαστικής λύσης κοινά αποδεκτής» από Βελιγράδι και Πρίστινα. Αντίθετα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, που βρίσκεται από χτες στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Ουάσιγκτον στην πρόταση Αχτισαάρι προβλέποντας μάλιστα πως η Ρωσία θα κάμψει τις αντιρρήσεις της. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ, συμφώνησαν «στην ανάγκη επείγουσας επίλυσης του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο με υιοθέτηση το συντομότερο δυνατόν της πρότασης του ΟΗΕ».

Τέλος, στο πλευρό ΗΠΑ-ΕΕ εμφανίστηκαν χτες και τα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Στην κατάσχεση ακόμη 16 μεγάλων αγροκτημάτων προχώρησε η μπολιβαριανή κυβέρνηση της Βενεζουέλας, που είχαν χαρακτηριστεί στο παρελθόν «αντιπαραγωγικά», συνολικής έκτασης 330.000 εκταρίων (περίπου 3.250.000 στρεμμάτων), τα οποία θα διανεμηθούν και θα αποτελούν «συλλογική κοινωνική ιδιοκτησία».

ΜΕΞΙΚΟ.-- Σφοδρότατες αντιδράσεις συναντούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ριζική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας (ISSSTE). Ηδη το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (STUNAM) άνοιξε το μέτωπο των κινητοποιήσεων με απεργία διαρκείας, αλλά και διαδηλώσεις.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- «Φωτιές έχει ανάψει» στην Κολομβία, που δονείται από το σκάνδαλο διασύνδεσης των ακροδεξιών παραστρατιωτικών με πολιτικούς στο περιβάλλον του προέδρου Ουρίμπε, άρθρο των κυριακάτικων «Los Angeles Times», όπου βάσει εγγράφων της CIA ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας Μάριο Μοντόγια συνδέεται άμεσα με τους παραστρατιωτικούς.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ο πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα, απαίτησε την επέμβαση του εισαγγελέα και την παραπομπή του πρώην πολέμαρχου και νυν αντιπολιτευόμενου ηγέτη Ζαν Πιερ Μπεμπά (που έχει καταφύγει απ' την Παρασκευή στην πρεσβεία της Νότιας Αφρικής) στη δικαιοσύνη, θεωρώντας τον «απειλή για την ασφάλεια» της χώρας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως ο απολογισμός των σφοδρών συγκρούσεων στην Κινσάσα ανέρχεται σε πάνω από 100 νεκρούς και πολλές δεκάδες τραυματίες.

ΚΑΝΑΖΑΟΥΑ.-- Ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους πάνω από 5,3 Ρίχτερ τάραξαν και χτες παραθαλάσσιες περιοχές της Κεντρικής Ιαπωνίας μετά τον προχτεσινό εγκέλαδο των 6,9 Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα μία νεκρή, 170 τραυματίες και σοβαρές υλικές καταστροφές σε κτίρια και οδικό δίκτυο.

TOKIO.-- «Συγνώμη εδώ και τώρα ως πρωθυπουργός» για τη σεξουαλική κακοποίηση χιλιάδων Ασιατισσών απ' τα ιαπωνικά στρατεύματα κατοχής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ζήτησε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε. Νωρίτερα, ιαπωνικό δικαστήριο απέρριψε αγωγή για αποζημιώσεις ύψους 1,56 εκατ. δολαρίων από Κινέζους που εργάστηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων στη διάρκεια ιαπωνικής κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ενας Πακιστανός αστυνομικός και ένας ισλαμιστής σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην πόλη Τανκ, έξω από ιδιωτικό σχολείο. Πακιστανοί αστυνομικοί συνέλαβαν 200 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που επιχειρούσαν να διαδηλώσουν για την αποπομπή του πρώην ανώτατου δικαστή, σύμφωνα με κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ερευνα κατά Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος (και) του Τούρκου «ισλαμοδημοκράτη» πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρχισε εισαγγελέας της Αγκυρας. Αντίπαλοι του ηγέτη του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) «ανακάλυψαν» σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία - δύο μήνες πριν την ανάδειξη του επόμενου προέδρου - ότι ο Ερντογάν φέρεται να είχε αποκαλέσει, στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στο ραδιοσταθμό SBS της Αυστραλίας το 2000, «κύριο» τον έγκλειστο στο Ιμραλι πρώην ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του από Τούρκους κομάντος στο Ναϊρόμπι. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το ενδεχόμενο δίκης είναι απίθανο, καθώς ο Ερντογάν χαίρει ασυλίας, η οποία μπορεί να αρθεί μόνο μετά από ψηφοφορία στη Βουλή.

3η ΣΥΝΟΔΟΣ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.--

Με σύνθημα από την «Αντίσταση στην εξουσία» και με παραδοσιακή τελετή των Μάγιας στο Ιτσιμτσέ άνοιξε χτες τις πύλες της η 3η Σύνοδος των Ινδιάνικων Λαών και Εθνοτήτων της Αμπια Γιάλα (της αμερικανικής ηπείρου στην ντόπια γλώσσα).

Στη συνάντηση, που θα διαρκέσει πέντε μέρες, συμμετέχουν 2.000 αντιπρόσωποι από 300 οργανώσεις. Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα της Συνόδου είναι τα δομικά προβλήματα που δημιουργεί η προώθηση της ALCA και ο αγώνας ενάντιά της, η διανομή της γης, η κατανομή των φυσικών πόρων, η δίκαιη ανάπτυξη και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των ινδιάνικων λαών. Στη Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ο Αργεντινός βραβευμένος με Νόμπελ Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ και ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Στις 8 Μάη η νέα κυβέρνηση

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

«Σήμερα συμφωνήσαμε με το Σιν Φέιν ότι η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της νέας διακυβέρνησης θα είναι η Τρίτη 8 Μάη, 2007» ανακοίνωσε ο ηγέτης των προτεσταντών Ενωτικών (DUP), Ιαν Πέισλι, δίπλα στον ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι μία νέα εποχή για την πολιτική σε αυτή τη νήσο, τόνισε ο ηγέτης του Σιν Φέιν, σύμφωνα με το «Reuters».

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χτες κατά την ίδια συνάντηση των ηγετών των δύο μεγαλύτερων -βάσει των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων- κομμάτων, αποτελεί βήμα για την «ανάνηψη» της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής που είχε καταρρεύσει από το 2002. Συνάντηση που έγινε με τη λήξη της διορίας που είχε δοθεί για σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης. Βέβαια, το αποτέλεσμά της ήταν μάλλον αναμενόμενο, καθώς τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο αρμόδιος υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Πίτερ Χέιν, είχε υπογράψει το διάταγμα όπου το Κοινοβούλιο, γνωστό ως Στόρμοντ, αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας.

Διθυραμβικές οι αντιδράσεις τόσο του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, όσο και του Ιρλανδού ομολόγου του Μπέρτι Αχερν.

ΚΙΝΑ
Επίσκεψη Χου στη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Αρχισε χτες η τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο στη ρωσική πρωτεύουσα, με στόχο τη βελτίωση των διμερών πολιτικών - εμπορικών σχέσεων, με έμφαση στην ενέργεια. Εκτιμάται ότι ο Ζιντάο θα υπογράψει νέες συμφωνίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν που θα υπερβαίνουν σε απόλυτους αριθμούς τα 2 δισ. δολάρια. Το διμερές εμπόριο -παρά την αυξανόμενη σημασία του - δεν ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 40 δισ. δολάρια, δηλαδή μόλις το 2% του συνολικού εμπορικού όγκου της Κίνας και ένα πολύ μικρό κλάσμα του διμερούς εμπορίου ΗΠΑ - Κίνας.

  • Απεβίωσε ο γιος του ιστορικού ηγέτη της Κίνας Μάο Τσε Τουνγκ, Μάο Ανκίνγκ, σε ηλικία 84 ετών, μετέδωσαν το Σάββατο κινεζικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με κινεζικές πηγές, ο Ανκίνγκ, ο οποίος είχε σπουδάσει στην ΕΣΣΔ, ήταν ως το τέλος της ζωής του μεταφραστής από τα Ρωσικά.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ