ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΝΑ
Χέρι χέρι επικίνδυνα παζάρια και ανταγωνισμοί

Εφησυχασμός και «ξέπλυμα» των ιμπεριαλιστικών ενώσεων από την κυβέρνηση, που αναγορεύει την επικίνδυνη εμπλοκή σε... παράγοντα σταθερότητας

Από τη χτεσινή ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα
Ενέργεια, ασφάλεια, διαχείριση του Μεταναστευτικού, στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, ήταν τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας χτες το βράδυ στη Βάρνα, με τα «μηνύματά» της να παραπέμπουν στο σκληρό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη, δημιουργώντας ανάμεσα σε άλλα τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, εκπροσωπώντας τη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τη μία, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν από την άλλη, διαπραγματεύτηκαν για όλα τα ζητήματα που ιεραρχούν τα μονοπώλια των δύο πλευρών και τα οποία επιδρούν και καθορίζουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Οσμή παζαριού έδωσαν και οι δηλώσεις των τριών μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Ο Ντ. Τουσκ δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ότι δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Ερντογάν «σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών», όπως για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ελλάδα και την Κύπρο. «Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε και πρόσθεσε πως «ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον... Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης».

Ο Τουσκ ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ορισμένες υπονομεύουν το κράτος δικαίου. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι θα ήθελε «η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, και ότι έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί. Πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο η Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με Ελλάδα και Κύπρο και να επανεξετάσει την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, πριν το ορθόδοξο Πάσχα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Τουρκίας «άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό» για επίλυση του θέματος, χωρίς ωστόσο να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων, ενώ τόνισε πως αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις «στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας». Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης. Τέλος, δείχνοντας και το πολύπλευρο παζάρι για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Επικίνδυνος εφησυχασμός από την κυβέρνηση

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την περασμένη Παρασκευή στα «Συμπεράσματά» του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προέβη σε μία φραστική καταδίκη των «παράνομων ενεργειών» της Τουρκίας και εξέφρασε «την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα», καλώντας «επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο», να «σέβεται το διεθνές δίκαιο» και να «εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ». Εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση των ζητημάτων αυτών στο πλαίσιο διαλόγου με τα κράτη - μέλη».

Πανηγυρίζοντας γι' αυτές τις αναφορές, ο Αλ. Τσίπρας καλλιέργησε για μια ακόμα φορά τον επικίνδυνο εφησυχασμό, αναγόρευσε τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπου συμμετέχει η αστική τάξη της χώρας σε παράγοντα «σταθερότητας» και «ασφάλειας», διαβεβαίωσε την ΕΕ ότι η κυβέρνησή του «θα επιμείνει στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ενταξιακή της πορεία», και πρόσθεσε πως «πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γείτονα, σίγουρα το πιο ισχυρό που έχει διατυπωθεί στην ιστορία της ΕΕ και ειδικότερα το πιο ισχυρό σε ό,τι αφορά το Αιγαίο (...) Η ευρύτατη αλληλεγγύη που δέχτηκε η Ελλάδα από όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει, είναι ένα δείγμα (...) ασφάλειας το οποίο θα πρέπει να αξιολογήσουμε θετικά».

Ακόμα πιο προκλητικά, ως «δείγμα ασφάλειας» περιέγραψε και τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για λογαριασμό της αστικής τάξης, και το ρόλο «μεντεσέ» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση του στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, προσθέτοντας πως «είμαστε μία χώρα που είναι μέλος της ΕΕ, μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρούς δεσμούς, παραδοσιακούς δεσμούς με άλλες ισχυρές χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Εχουμε το τελευταίο διάστημα μια στρατηγική συνεργασιών, τριμερών στρατηγικών συνεργασιών μαζί με την Κύπρο, τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με το Ισραήλ ή με την Ιορδανία. Εχουμε πολύ θετικές, παραδοσιακά καλές σχέσεις και με τη Ρωσία και με τις χώρες των Βαλκανίων».

Επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί μετατρέπονται σε πιόνια στο ευρύτερο παζάρι, πρόσθεσε πως «στηριζόμαστε στην επίσημη και ανοιχτή πια κινητοποίηση των εταίρων μας, των συμμάχων μας και των ευρύτερων ερεισμάτων που έχει η Ελλάδα».

Ξανά για «μεγάλη Τουρκία» μιλά ο Ερντογάν

Νωρίτερα μέσα το Σαββατοκύριακο, ο Ρ. Τ. Ερντογάν προανήγγειλε την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή, μιλώντας ξανά για «μεγάλη Τουρκία» την οποία «οπωσδήποτε θα την οικοδομήσουμε», εκφράζοντας ετοιμότητα για νέες στρατιωτικές επεμβάσεις, ανάλογα με το τι κάθε φορά εκτιμάται ότι απαιτεί η υπεράσπιση των τουρκικών μονοπωλίων και των συμμαχιών που η Αγκυρα προκρίνει.

«Τη μεγάλη Τουρκία οπωσδήποτε θα την οικοδομήσουμε. Αν χρειαστεί θα δώσουμε τις ζωές μας. Αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές!», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας όλο το Σαββατοκύριακο σε συγκεντρώσεις του κόμματός του, ΑΚΡ, σε μια σειρά πόλεις, στο πλαίσιο και των προετοιμασιών για τις εκλογές της επόμενης χρονιάς (που κατά πολλούς μπορεί να επισπευστούν και να γίνουν εκτάκτως φέτος).

Με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις αλλά και τα παζάρια που φουντώνουν, με επίκεντρο Συρία και Ιράκ, αλλά που αφορούν ευρύτερες εδαφικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ο Ερντογάν είπε ότι «δεν θα ξεχάσουμε τις πληγές που άνοιξαν στην καρδιά μας τα τεχνητά σύνορα που χάραξαν. Μετά το Αφρίν ξεκινά η ανάσταση», ενώ συμπλήρωσε: «Αυτοί που πιστεύουν πως οι παρατηρήσεις μου είναι μπλόφες ή άδεια ρητορική θα δουν πως το λάθος τους είναι θανάσιμο. Οι δηλώσεις μου αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, τις πολιτικές του κράτους και τα αισθήματα του λαού. Θα τα καταφέρουμε ή θα σκοτωθούμε».

Επίσης, με αφορμή την παρεμπόδιση τουρκικών φορτηγών να μοιράσουν «ανθρωπιστική βοήθεια» σε Τουρκμένους, ο Ερντογάν βρήκε αφορμή ξανά να μοιράσει υπονοούμενα σε όσους συνεργάζονται με οργανώσεις Κούρδων της Συρίας, κατηγορώντας τους ότι «μόνη τους αποστολή είναι η εχθρότητα ενάντια στη χώρα μας», ότι συνεργάζονται με Κούρδους «για να αναστατώσουν την περιοχή μας», ότι «πρόθεσή τους δεν είναι να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία αλλά να επαναχαράξουν τα σύνορα της περιοχής μας».

Τέλος, δεν παρέλειψε να επαναλάβει την ετοιμότητα της Τουρκίας για επέμβαση ακόμα και στο Ιράκ «αν οι τρομοκράτες σε Καντίλ και Σιντζάρ δεν απομακρυνθούν άμεσα», αφού τότε «θα είναι αναπόφευκτο αυτό να το κάνουμε εμείς».

Υποταγμένη στις προσπάθειας αναβάθμισης της θέσης της τουρκικής αστικής τάξης είναι και η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Τη «σκυτάλη» πήρε τις προηγούμενες μέρες πάλι ο ηγέτης του του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο, μίλησε για την αξία της «λύσης μέσω διαλόγου» και κατέφυγε σε γνώριμες προκλήσεις: «Στο Αιγαίο υπάρχουν 156 νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία και η στρατιωτικοποίησή τους δεν είναι σωστή». Ακόμα, επέκρινε ως «μονομερείς ενέργειες και αποφάσεις» και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, που γίνονται «χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι Τουρκοκύπριοι, κάτι που δεν δεχόμαστε».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Στοχοποιεί τους νέους κομμουνιστές

Η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στις 31 Μάρτη στην Κωνσταντινούπολη

Από τη δράση των Νέων Κομμουνιστών στην Τουρκία ενάντια στον ιμπεριαλισμό
Από τη δράση των Νέων Κομμουνιστών στην Τουρκία ενάντια στον ιμπεριαλισμό
ΑΓΚΥΡΑ.--

Επίθεση ενάντια στους κομμουνιστές της χώρας, επειδή καταγγέλλουν ανοιχτά τη στρατιωτική επέμβαση στο Αφρίν εξαπέλυσε ο Τ. Ερντογάν.

Μιλώντας στη Σαμψούντα, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επιτέθηκε ενάντια σε μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας που βγήκαν δημόσια σε πανεπιστήμιο και ανέδειξαν ότι οι τουρκικές επεμβάσεις στη Συρία (και αλλού) όχι απλά δεν εξυπηρετούν, αλλά υπονομεύουν τα συμφέροντα του τουρκικού λαού. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε τους νεαρούς κομμουνιστές «προδότες» και «τρομοκράτες», επειδή στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Μπογκάζιτσι) στην Κωνσταντινούπολη, χάλασαν τη φιέστα του κυβερνώντος ΑΚΡ που ...κέρναγε λουκούμια για την κατάληψη του Αφρίν. Οι κομμουνιστές άπλωσαν πανό που έγραφε «Λουκούμια για εισβολή και σφαγή δεν γίνεται»!

Μάλιστα, προμηνύοντας κλιμάκωση της επίθεσης σε όσους αγωνίζονται, ο Ερντογάν είπε ότι «κάνουμε κάθε είδους προσπάθεια και αφού εντοπισθούν μέσα από τις περιγραφές (αυτοί οι τρομοκράτες), θα εμποδιστεί η συνέχιση των σπουδών τους». «Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να ανατρέφει νεολαία τρομοκρατών!», σχολίασε χαρακτηριστικά, απειλώντας και καθηγητές, συμπληρώνοντας ότι «μόλις διαπιστώσουμε αυτούς που έχουν σχέσεις με αυτούς τους φοιτητές, θα πράξουμε και για κείνους τα δέοντα».

Στο ίδιο το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, μετά από εισβολή της αστυνομίας συνελήφθησαν επτά άτομα, σύμφωνα με το περιοδικό του ΚΚ στην Τουρκία «Sol».

Πριν μερικές μέρες, μέλη της ΚΝ Τουρκίας είχαν δεχτεί επίθεση από φασίστες επειδή εξορμούσαν στο πλαίσιο δίμηνης καμπάνιας ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο της Τουρκίας στη Συρία.

Ωστόσο, οι νέοι κομμουνιστές δεν το βάζουν κάτω και στις 31 Μάρτη διοργανώνουν αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σε ανακοίνωσή της η ΚΝ Τουρκίας καταγγέλλει αυτούς που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, ότι χρησιμοποιούν τον αντικομμουνισμό για να χτυπήσουν συνολικά το λαϊκό κίνημα.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η μόνη «ασφάλεια» που υπερασπίζει η κυβέρνηση είναι των κερδών των μονοπωλίων

Στις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Οι σχετικές απαντήσεις έχουν ως εξής:

-- Οι εξωτερικές απειλές και ενέργειες, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, έχουν λάβει πλέον επικίνδυνη μορφή και έκφραση. «Ολα καλά, υπό έλεγχο», εκτιμούν στο Μαξίμου. Είναι έτσι ή μοναδικός τους καημός είναι τελικά μη μας προκύψει κανένα επεισόδιο μέχρι τις εκλογές;

-- Οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις, όπως και η τουρκική επιθετικότητα, δεν είναι υπό έλεγχο. Το αντίθετο. Κλιμακώνονται επικίνδυνα, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο άμεσης πολεμικής εμπλοκής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νομίζει ότι επειδή έχει αναλάβει ρόλο σημαιοφόρου των ΗΠΑ - ειδικά τώρα που τα έχουν «τσουγκρίσει» προσωρινά με την Τουρκία - έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με βάσεις, στρατηγεία, λιμάνια, αεροδρόμια στην υπηρεσία αυτού του δολοφονικού οργανισμού, μπορεί να κοροϊδεύει το λαό «ότι η χώρα μας παραμένει νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας». Η μόνη σταθερότητα και ασφάλεια που υπερασπίζει είναι των κερδών μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι ανταγωνίζονται με ομίλους της Τουρκίας για το ποιος θα αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία που μοιράζουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή. Για όλους αυτούς τους λόγους ο λαός δεν μπορεί έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, σε καμιά αστική κυβέρνηση.

-- Πληρώνει η χώρα τον υπουργό Καμμένο, ο οποίος είχε την ιδέα να ρίξει στεφάνι στα Ιμια, ενώ δεν συνέτρεχε κανένας λόγος, και έτσι να δώσουμε αφορμή σε έναν αντίπαλο ισχυρότερο, ανεξέλεγκτο και κυρίως σε πανικό, να «γκριζάρει» την περιοχή, με ανυπολόγιστο εθνικό κόστος για τα εθνικά μας θέματα;

-- Ανεξάρτητα από τις πατριωτικές κορόνες, ο Π. Καμμένος κρίνεται ως υπουργός μιας κυβέρνησης η οποία έδωσε την ευκαιρία στον Ερντογάν να ανοίξει όλη τη «βεντάλια» των τουρκικών διεκδικήσεων και μάλιστα σε ελληνικό έδαφος. Είναι υπουργός Αμυνας χώρας του ΝΑΤΟ, το οποίο θυμίζουμε ότι δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του. Και για λογαριασμό της κυβέρνησής του έχει υπογράψει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, που συνιστούν πολεμική προετοιμασία με τη Ρωσία. Εχει εισπράξει τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ για τη χρήση της βάσης της Σούδας, που λύνει τα χέρια των Αμερικάνων στις επεμβάσεις σε βάρος άλλων λαών. Είναι υπουργός μιας κυβέρνησης που πριν λίγες μέρες φιλοξένησε σε ελληνικό έδαφος την πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2018», με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ξένων δυνάμεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία ήταν «πρόβα πολέμου», υπό την εποπτεία μάλιστα του Αμερικάνου πρέσβη.

-- Σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, η Ελλάδα σε ποιες χώρες πρέπει να προστρέξει για βοήθεια; Να το θέσουμε αλλιώς: Από ποιες χώρες οι Ελληνες πολίτες θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει μια πιθανή υποστήριξη;

-- Αν εννοείτε ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες ή τις συμμαχίες τους, να μην προσδοκά καμιά υποστήριξη. Σε περίπτωση άμεσης πολεμικής εμπλοκής, ο λαός μας μπορεί να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις για να υπερασπίσει την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του. Να υπερασπιστεί τη δική του πατρίδα και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ. Εκεί που μπορεί να στηριχτεί είναι στην αλληλεγγύη και τη φιλία των άλλων λαών, ιδιαίτερα των γειτονικών. Μπορεί επίσης να αξιοποιήσει αντιθέσεις και ανταγωνισμούς προς όφελος της φιλίας και συνεργασίας των λαών, με όρους ισοτιμίας και αμοιβαίου οφέλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ