ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
Στην τελική ευθεία για τις επόμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Στην τελική ευθεία η «ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων» της συγκυβέρνησης, που θα διατηρήσει και θα επεκτείνει την αντιλαϊκή επίθεση
Στην τελική ευθεία η «ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων» της συγκυβέρνησης, που θα διατηρήσει και θα επεκτείνει την αντιλαϊκή επίθεση
Η ολοκληρωμένη λίστα με τις «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις», τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεχιζόμενης διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ).

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να καταθέσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις, «μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ενημέρωσε και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σχετικά με την πορεία εφαρμογής της απόφασης του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη. Για «εποικοδομητική συζήτηση», σε ό,τι αφορά στα «επόμενα βήματα» και τη «στήριξη του ΔΝΤ» αναφέρθηκε σε χτεσινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ου. Μάρεϊ, σύμφωνα με τον οποίο «οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο».

Η πρώτη «αξιολόγηση» των προτάσεων της συγκυβέρνησης θα γίνει από τους εκπροσώπους των δανειστών στο λεγόμενο «Brussels Group», που «θα συνεδριάσει σύντομα», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Θα ακολουθήσει έκτακτο Γιούρογκρουπ (στόχος είναι να συγκληθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εξεταζόμενα αντιλαϊκά σενάρια βρίσκεται και αυτό της μαζικής μετάταξης εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.), με επιβολή ΦΠΑ στο 23% (από 13%), με παράλληλη αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Σε κάθε περίπτωση, η τέτοια εξέλιξη ισοδυναμεί με την παραπέρα απογείωση της φοροληστείας, ενώ η ίδια η συζήτηση, ανεξάρτητα από την επιλογή του τελικού μείγματος πολιτικής, αποκαλύπτει το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν στην επόμενη φάση.

Αντιλαϊκό γαϊτανάκι για τα χρηματοδοτικά κενά

Την ίδια ώρα, μετέωρο παραμένει το αίτημα της συγκυβέρνησης για την επιστροφή ποσού ύψους 1,2 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), προκειμένου να καλυφθούν τα «χρηματοδοτικά κενά», που αφορούν στις άμεσες υποχρεώσεις για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων. Πρόκειται για ένα τμήμα από τα αδιάθετα κεφάλαια (συνολικά 10,93 δισ. ευρώ) που η συγκυβέρνηση επέστρεψε στην Ευρωζώνη, στη βάση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προχτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) παρέπεμψε το αίτημα της συγκυβέρνησης στη διοίκηση του EFSF. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του EFSF ανέφερε ότι «νομικά δεν υπάρχει καμία υπερπληρωμή προς τον EFSF», ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος για αποδέσμευση 1,2 δισ. στην Ελλάδα από τον EFSF». Εκ των υστέρων, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι τόσο η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όσο και ο EFSF χαρακτήρισαν «δικαιολογημένους» τους προβληματισμούς της ελληνικής πλευράς για τα 1,2 δισ. ευρώ...

Στο μεταξύ, αίσθηση (και ποικίλες «ερμηνείες»...) προκάλεσε η επισήμανση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στο περιθώριο της προχτεσινής παρέλασης στα Χανιά, ο οποίος στο «είμαστε μαζί σας» που του είπε παρευρισκόμενος, απάντησε «να είστε και μετά τη ρήξη, ε;»...

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισε να αυξήσει το όριο χρηματοδότησης προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους κατά 1,2 δισ. ευρώ, στα 71,1 δισ., μέσω του «έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης» (ELA). Από την άλλη, απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε πρακτικές αναχρηματοδότησης του ελληνικού κρατικού χρέους, μέσω εντόκων γραμματίων.

«Ειδικούς όρους» για τη χρηματοδότησή τους διεκδικούν οι βιομήχανοι

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος και η διοίκηση του ΣΕΒ συναντήθηκαν (25 - 26/3) στις Βρυξέλλες με τους αντιπροέδρους της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν και Β. Ντομπρόβσκις.

Η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ δεσμεύτηκε να θέσει τις δυνάμεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην υπηρεσία της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, με στόχο την υποστήριξη ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με αιχμή τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση του ελληνικού ιδιωτικού τομέα και η αξιοποίηση του «πακέτου Γιούνκερ» απαιτούν «ειδικούς όρους», καθώς το λεγόμενο «country risk» («κίνδυνος της χώρας») καθιστά την Ελλάδα μη επιλέξιμη από τα ιδιωτικά κεφάλαια, ανεξάρτητα από την ελκυστικότητα του έργου που προτείνεται προς χρηματοδότηση. Οι βιομήχανοι υποστήριξαν πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην υποστήριξη μεγάλης έκτασης βιομηχανικών επενδύσεων, στον τομέα των δικτύων και των υποδομών, της Ενέργειας, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, στα logistics, τα ευρυζωνικά δίκτυα, κ.ά.

Αντιλαϊκή κλιμάκωση για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Στο πλαίσιο ομιλίας του στο London School of Economics, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, εστίασε στην ανάγκη κλιμάκωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα:

-- «Επανεξέταση φοροαπαλλαγών», συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που θα πρέπει να επανεξεταστούν και να εκσυγχρονιστούν.

-- «Καλύτερη στοχοθέτηση των κοινωνικών παροχών», με την επανεξέταση και των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πρόκειται για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και για παραπέρα περικοπές κοινωνικών επιδομάτων σε κατηγορίες των λαϊκών στρωμάτων.

-- Διαχείριση με αποτελεσματικό τρόπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος, όπως είπε, είναι να αποδεσμευθούν κεφάλαια από επισφαλή δάνεια.

-- Το ενδεχόμενο «grexit δεν αποτελεί επιλογή». Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές επιπτώσεις στις αδύναμες χώρες της ζώνης του ευρώ, καθώς επίσης και σε σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους.

Συγκεντρώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Με σύνθημα: «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία της κυβέρνησης και της ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Αμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων - ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους», οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ πραγματοποιούν σε μια σειρά περιοχές της χώρας συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται και τα εξής:

Στην Αττική

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 7 μ.μ., στην Παλλήνη, στο 2ο Γυμνάσιο Γέρακα (Ανακρέοντος & Αριστογείτονος). Θα μιλήσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

Την Κυριακή 29/3

-- Στις 7 μ.μ., στα Ανω Λιόσια, αίθουσα Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Στη Λέσβο

-- Σήμερα Παρασκευή, σε συγκέντρωση στην αίθουσα του παλιού Εργατικού Κέντρου στη Μυτιλήνη, στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Ενόψει της συγκέντρωσης στη Χαλκίδα, την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο Παπαδημητρίου με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 7 π.μ. περιοδεία στην επιχείρηση «Κελαϊδίτης ΑΕ», στις 10 π.μ. στην επιχείρηση «Zouras farm», στις 10 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών, στις 10.30 π.μ. στην επιχείρηση «Παλίρροια - Σουλιώτης ΑΕ», εξόρμηση στους εργαζομένους της επιχείρησης «ΣΟΓΙΑ».

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 10 π.μ. πικετοφορία στο κέντρο της Χαλκίδας.

Στη Θεσσαλία

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Ομιλία στον Πρόδρομο Τρικάλων, στις 7.30 μ.μ., με τη Βάσω Μπακάση, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία σε εμπορικά καταστήματα στο Κέντρο της Λάρισας, στις 6 μ.μ., με τον Μαρκ. Ζούκα, μέλος της ΕΟΕ της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο:

-- Ομιλία στη Σέκλιζα Καρδίτσας, στις 7 μ.μ., με τον Μαρίνο Μακρή, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Στην Αιτωλοακαρνανία

-- Σήμερα, Παρασκευή συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων Αγρινίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία Αγρινίου, με ομιλητή τον Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή του ΚΚΕ.

Στην Αργολίδα

-- Σήμερα Παρασκευή η ΚΟ Αργολίδας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αργους, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ» και ομιλητή τον Θανάση Κολιζέρα, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ετοιμότητα ενάντια σε ένα αντιλαϊκό έργο που έχουμε ξαναδεί

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα το λαό για τις συζητήσεις της με τους εταίρους και ποιες μεταρρυθμίσεις δεσμεύεται να προωθήσει. Να φέρει επίσης τη συμφωνία που υπέγραψε στη Βουλή. Ο λαός έχει ξαναδεί αυτό το έργο και χρειάζεται ετοιμότητα για να αποκρουστούν μέτρα, που θα συνεχίζουν και θα επεκτείνουν την επίθεση στο εισόδημα, στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στην ίδια τη ζωή του, το παρόν και το μέλλον του».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Γιορτάζουν «υπερήφανα» τις νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την επέτειο της 25ης Μάρτη:

«Εχει δίκιο ο λαός μας όταν λέει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Οι εναγκαλισμοί του Ελληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, έρχονται για να μας θυμίσουν ότι η "ιερά συμμαχία" του Μέτερνιχ, που σήμερα παίρνει τη μορφή της ΕΕ και των τριών θεσμών, υπάρχουν για να καθυποτάσσουν τους εργάτες, τους λαούς, να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. Και μάλιστα σήμερα για τις διαφημιστικές ανάγκες η κυβέρνηση φοράει και τη μάσκα του πατριώτη εθνικιστή, παρελαύνοντας "υπερήφανα" για να γιορτάσει τις νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις της».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org