ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Σε ενιαίο αντιλαϊκό πακέτο για τις ανάγκες των μονοπωλίων

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει προσθέσει την υπογραφή της κάτω από τις ίδιες αντιλαϊκές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προκάτοχοί της

Ανεξαρτήτως της κυβερνητικής προπαγάνδας περί δήθεν «διαχωρισμού» τους, μνημόνια και δανειακή σύμβαση είναι... εξ ορισμού άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους

Motion Team

Ανεξαρτήτως της κυβερνητικής προπαγάνδας περί δήθεν «διαχωρισμού» τους, μνημόνια και δανειακή σύμβαση είναι... εξ ορισμού άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους
«Η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο»...

Αυτό αναφέρεται ρητά στους όρους της «Δανειακής σύμβασης» που έχει υπογραφτεί ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Η 4μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με την πλευρά της ΕΕ («Extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement») φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της συμφωνίας - απόφασης στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη. Να σημειωθεί το γεγονός ότι η αντίστοιχη δανειακή σύμβαση με την πλευρά του ΔΝΤ λήγει στις αρχές του 2016, επομένως, για την ώρα, δεν υπάρχει ανάγκη χρονικής επέκτασης, όπως συνέβη με την πλευρά της ΕΕ.

Οι δύο αντιλαϊκές συμφωνίες (δανειακή σύμβαση - μνημόνιο) είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Οι εκταμιεύσεις έχουν όρο και προϋπόθεση την ολοκλήρωση των εκάστοτε αξιολογήσεων από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, μέσω των διαδοχικών «επικαιροποιήσεων» της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτή ακριβώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα, με τη συγκυβέρνηση, σε αυτή τη φάση, να προτάσσει την «ολοκληρωμένη λίστα» με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και οι οποίες θα προστεθούν στο ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο. Η «επάρκεια» των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων (άρα και η εκταμίευση της δόσης) θα συζητηθεί καταρχήν σε επίπεδο Γιούρογκρουπ.

Την ίδια ώρα, η απογείωση τόσο του λεγόμενου «χρηματοδοτικού» όσο και του «δημοσιονομικού» κενού διαμορφώνει την ανάγκη νέων δανειακών συμβάσεων, άρα και «νέας συμφωνίας», η οποία - όπως και αν «βαφτιστεί» (π.χ. «Συμβόλαιο για την Ανάπτυξη» κ.τ.λ.) - θα συνδυαστεί με τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα και δεσμεύσεις...

Η δανειακή σύμβαση και οι «τροποποιήσεις»
  • Το πρώτο κείμενο της δανειακής σύμβασης, στη βάση του δεύτερου «μνημονίου κατανόησης» (Memorandum of Understanding), υπογράφτηκε στις 12/12/2012 (συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ).
  • Η δεύτερη «τροποποίηση» έγινε στις 19/12/2014 (συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), στην οποία προβλεπόταν η δίμηνη χρονική επέκταση (μέχρι 28 Φλεβάρη 2015), καθώς η συμφωνία με την πλευρά της ΕΕ έληγε στο τέλος Δεκέμβρη του 2014.
  • Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της απόφασης του Γιούρογκρουπ (20/2/2015), συμφώνησε σε παράταση 4μηνης διάρκειας (μέχρι τέλος Ιούνη 2015). Σύμφωνα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, ο σκοπός της 4μηνης επέκτασης είναι η «επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία», δηλαδή το γνωστό μνημόνιο. Η απόφαση αυτή δεν ήρθε για ψήφιση στην ελληνική Βουλή (και ακόμα δεν έχει έρθει ούτε καν για «ενημέρωση»). Πέρα από την 4μηνη παράταση, συμφωνήθηκε ότι τα κεφάλαια ύψους 10,93 δισ. ευρώ, που ήταν διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα επιστρέφονταν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), «άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης». Ετσι, σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, «εσωτερικού δανεισμού» και υφαρπαγής των διαθεσίμων από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 26/2/2015) επέστρεψε αυτά τα κεφάλαια.
Βασικές πλευρές της δανειακής σύμβασης

Το ίδιο το κείμενο της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, μαζί με τις τροποποιήσεις και τις παρατάσεις, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει:

-- Ρητή παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από κάθε ασυλία για τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στη συμφωνία με την... «εθνικά υπερήφανη» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «η Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδας και το ΤΧΣ παραιτούνται αμετάκλητα και άνευ όρων από οποιαδήποτε ασυλία, της οποίας είναι ή ενδέχεται να καταστούν δικαιούχοι όσον αφορά τα περιουσιακά τους στοιχεία». Σε αυτό το πλαίσιο, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν νομικό «δικαίωμα» να προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου.

-- Η επίλυση τυχόν διαφορών «διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο» και θα «υπόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου».

-- Ειδικές νομικές ρήτρες για το καθεστώς «ετεροδικίας». Για τις τυχόν «διαφορές» που μπορεί και να τους προκύψουν μελλοντικά, θα αποφασίζει καταρχήν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με το «χρηματιστηριακό δίκαιο»...

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής «κυοφορούν» νέα πλήγματα για το λαό

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα αποτελέσματα της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, τόνισε τα εξής:

«Οι αποφάσεις της εαρινής Συνόδου αλλά και των πολυμερών και διμερών συναντήσεων που ακολούθησαν σημαδεύονται από τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ για να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θα καταφέρουν νέο βαρύ πλήγμα στους εργαζόμενους και θα δώσουν νέα προνόμια και κεφάλαια στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, την πολιτική άγριας φορολογίας, την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτά προβλέπουν άλλωστε τα μνημόνια και η τρόικα που, με άλλο όνομα, μένουν στη θέση τους. Πολύ περισσότερο, αυτά ορίζουν οι συνθήκες της ΕΕ, οι κανόνες και οι μηχανισμοί επιτήρησης του Σύμφωνου Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Μόνος δρόμος για το λαό είναι με την πάλη του να μη δείξει καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Αμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων - ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους».

Πρωτομαγιά με τις σημαίες του κεφαλαίου θέλει το ΚΕΑ!

Να «μαγαρίσει» και την εργατική Πρωτομαγιά θέλει ο ευρωοπορτουνισμός που εκφράζει το «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς». Ετσι, απευθύνει κάλεσμα «να ανακηρύξουμε την Πρωτομαγιά του 2015 σε "Ευρωπαϊκή Μέρα Κατά της Λιτότητας" και να μετατρέψουμε τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις σε ενωτικές κινητοποιήσεις για την αλλαγή στην Ευρώπη»!

Στην πραγματικότητα, καλεί τους εργάτες να εκχωρήσουν και αυτή ακόμα την, εμβληματική της ταξικής πάλης, μέρα στους ταξικούς τους αντιπάλους, διαδηλώνοντας όχι με τα λάβαρα της εργατικής τάξης αλλά με τις σημαίες των συμφερόντων των καπιταλιστών!

Το κάλεσμα αυτό περιλαμβάνεται σε απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο των Προέδρων του ΚΕΑ κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του στην Αθήνα, στην οποία δε γίνεται καμία προσπάθεια να κρυφτεί η στόχευση να βάλουν πλάτη στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης ώστε να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία στην Ελλάδα. Αλλωστε, πρόκειται για στόχο που δεν περιορίζεται μόνο στα ελληνικά σύνορα αλλά υιοθετείται από αστικές τάξεις ή τμήματά τους και άλλων καπιταλιστικών κρατών.

Ετσι, δεν εκφράζουν απλά τη συμπαράστασή τους στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, αναπαράγοντας αυταπάτες περί «αρχής μιας νέας περιόδου για την Ευρώπη», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπογράφει τη μία μετά την άλλη τις δεσμεύσεις στην ΕΕ για απαρέγκλιτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Γνωστοποιούν και μια σειρά πρωτοβουλιών για την έμπρακτη έκφρασή της με ένα πλαίσιο που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ελάχιστες των λαϊκών αναγκών αλλά είναι συνολικά προσανατολισμένο στην επιδίωξη στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης: «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά συνεχίζει να αγωνίζεται για τη δραστική επαναδιαπραγμάτευση των δημοσίων χρεών, τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας και τη μετάβαση σε μια νέα φάση δημοσίων επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάκτηση των κοινωνικών υπηρεσιών και την προώθηση βιώσιμων αναπτυξιακών προγραμμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα εκμεταλλευτούμε κάθε υπάρχουσα ευκαιρία και όλες τις επερχόμενες διεθνείς συναντήσεις, για να συντονίσουμε τις δράσεις μας».

Μεταξύ αυτών των ευκαιριών δηλώνεται η πρόσφατη συνάντηση της Φρανκφούρτης ενάντια στην ΕΚΤ, το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στην Τυνησία, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Εναλλακτικών στο Παρίσι, στις 30-31 Μάη, «για να συγκροτήσουμε άλλον ένα χώρο σύγκλισης των ευρωπαϊκών φορέων που αγωνίζονται για την αλλαγή», η κινητοποίηση των «θεσμικών μας εκπροσώπων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην κατεύθυνση της επεξεργασίας και παρουσίασης κοινών θεσμικών πρωτοβουλιών στα αντίστοιχα κοινοβούλια σχετικά με τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας και την εφαρμογή μέτρων για την εργασία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή». Ακόμα, η κινητοποίηση των δυνάμεών τους για «τη δημιουργία ανοιχτών, δημοκρατικών και περιεκτικών "Συμμαχιών Κατά της Λιτότητας" σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα».


Β.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Εκροές 19,8 δισ. στο Α' δίμηνο

Στα 7,5 δισ. ευρώ έφτασαν το Φλεβάρη οι εκροές καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ενώ στο Α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) φτάνουν περίπου στα 19,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τραπεζικές καταθέσεις (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) υποχώρησαν στο τέλος Φλεβάρη στα 140,5 δισ. ευρώ (από 148 δισ. το Γενάρη και 160,3 δισ. στο τέλος Δεκέμβρη του 2014).

Στα 213,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος Φλεβάρη τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σε ετήσια βάση καταγράφεται ρυθμός υποχώρησης 2,5% (έναντι ρυθμών υποχώρησης 2,9% το Γενάρη και 3,1% το Δεκέμβρη του 2014).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα χρωστούμενα από τα νοικοκυριά για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια εμφανίζονται στα 95,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται στα 69,7 δισ. ευρώ (μείωση 3,1%) και τα καταναλωτικά στα 25,9 δισ. ευρώ (μείωση 2,8%).

Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 102,8 δισ. ευρώ (μείωση 2,3%), ενώ στην κατηγορία «ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις» εμφανίζονται υπόλοιπα ύψους 13,6 δισ. ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ