ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Διαδηλώνουν ενάντια στη διάλυση των ΤΕΙ

Αύριο στη 1 μ.μ. στην Ομόνοια και στις 11 π.μ. στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή και σπουδαστών ΙΕΚ

Από τις κινητοποιήσεις για τη στέγαση στο ΤΕΙ Πειραιά
Από τις κινητοποιήσεις για τη στέγαση στο ΤΕΙ Πειραιά
Αύριο οι σπουδαστές των ΤΕΙ διαδηλώνουν ενάντια στη διάλυση των ιδρυμάτων τους και μέσω του σχεδίου «Αθηνά», αλλά και της γενικότερης πολιτικής που τα έχει οδηγήσει σε απαξίωση.

Πανελλαδικό θα είναι το συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο, Πέμπτη, 1 το μεσημέρι στην Ομόνοια, και καλούν σε αυτό οι παρακάτω Σπουδαστικοί Σύλλογοι: ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Ηρακλείου, ΣΔΟ ΤΕΙ Ηρακλείου, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Κοζάνης, ΣΔΟ ΤΕΙ Κοζάνης, ΣΔΟ ΤΕΙ Λάρισας, ΤΕΙ Λαμίας, Σύλλογος Οικότροφων Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ.

Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο έχει αποφασίσει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), απαιτώντας να μην πληρώνουν οι σπουδαστές ούτε ένα ευρώ για δίδακτρα, αναλώσιμα, να καταργηθούν τα δίδακτρα, οι ώρες της πρακτικής άσκησης να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Ακόμα απαιτούν: Δωρεάν κάρτα για τη μετακίνηση όλων των σπουδαστών, αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών, προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, καμία διακοπή ρεύματος και νερού στο σπίτι σπουδαστή, ανέργου ή απολυμένου, δωρεάν σίτιση και στέγαση για τους μαθητές από την επαρχία.

Αντίστοιχα, συλλαλητήριο αύριο διοργανώνεται και στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ και το Σύλλογο Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών. Με ανακοίνωσή τους απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε σπουδαστή και μαθητή να μην ανεχτεί το νέο νομοσχέδιο που τον μετατρέπει σε σύγχρονο σκλάβο και δίνει απλόχερα κέρδη στα αφεντικά. Να σηκώσουν ανάστημα και να οργανώσουν τον αγώνα τους ενιαία σε κάθε χώρο.

«Οργωσαν» τις σχολές τις προηγούμενες μέρες

Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι φοιτητές και οι σπουδαστές προχώρησαν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, τη σύνδεσή τους με την «αγορά», το αυξημένο κόστος σπουδών, το νόμο - πλαίσιο, απαιτώντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία, δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση.

Την Παρασκευή οι σπουδαστές των ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας έκαναν κινητοποιήσεις για τη μετακίνηση, «μπλοκάροντας» τα ακυρωτικά μηχανήματα λεωφορείων. Οι σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ έκαναν κινητοποίηση στον Ειδικό Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), απαιτώντας να πληρωθούν οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική. Στον ΕΛΚΕ των ιδρυμάτων τους έκαναν κινητοποίηση και οι Επιτροπές Αγώνα στο ΕΜ Πολυτεχνείο και οι Επιτροπές Αγώνα Φυσικομαθηματικής και Φιλοσοφικής (στο Πανεπιστήμιο Αθήνας).

Οι Επιτροπές Αγώνα της Νομικής, του Πολιτικού και του Οικονομικού του Πανεπιστημίου Αθήνας προχώρησαν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στους προέδρους των τμημάτων και την πρυτανεία, για το κόστος σπουδών. Οι Επιτροπές Αγώνα της Γεωπονικής έκαναν κινητοποίηση στους προέδρους τμημάτων για να δοθούν δωρεάν οι εργαστηριακοί οδηγοί.

Σήμερα οι Επιτροπές Αγώνα Γεωπονικής οργανώνουν διαμαρτυρία στο Γραφείο Διασύνδεσης, ενώ ο Σύλλογος Σπουδαστών ΑΣΠΑΙΤΕ προγραμματίζει εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην τεχνική εκπαίδευση», όπου θα μιλήσει ο Ηλίας Πατίδης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν οφείλονται σ' αυτό που φαινομενικά αντιμετωπίζουν, δηλαδή τη χρεοκοπία του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, που τώρα με τη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με το Γιούρογκρουπ γίνεται ελεγχόμενα. Πρόκειται για εκδήλωση καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης υπερσυσσώρευσης, ανεξάρτητα αν εμφανίστηκε στις τράπεζες. Το 2008 στις ΗΠΑ στον χρηματοπιστωτικό τομέα εκδηλώθηκε η κρίση αλλά ξεκίνησε από τις κατασκευές. Αστικά και οπορτουνιστικά επιτελεία την είπαν «χρηματοπιστωτική κρίση», αλλά ήταν καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Πώς γίνεται ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι πολλαπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας να κινδυνεύει με χρεοκοπία; Γιγαντώθηκε από τις καταθέσεις κεφαλαίων μονοπωλίων ξένων κρατών λόγω της χαμηλής φορολογίας (μόνο 10%) και μεγάλων επιτοκίων καταθέσεων που προσελκύουν κεφάλαια, αλλά επειδή είναι καταθέσεις και μάλιστα βραχυπρόθεσμες, δεν μπορούν να τις διαχειριστούν κατά το δοκούν. Αρα υπάρχει πρόβλημα με τα δικά τους αποθεματικά. Οι τράπεζες δανείζουν με χρήμα τις επιχειρήσεις με μεγαλύτερα επιτόκια, για να έχουν κέρδη. Τι συμβαίνει λοιπόν; Μερίδα του αστικού Τύπου μιλά για «φούσκα στις κατασκευές». Οι τράπεζες δανείζουν κεφάλαια στους επιχειρηματικούς ομίλους για να κάνουν επενδύσεις επειδή δε φτάνουν πάντα τα ίδια κεφάλαια των ομίλων. Υπήρχε υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο που διοχετεύτηκε στις κατασκευές με τραπεζικό δανεισμό, αλλά οι κατασκευαστικοί όμιλοι αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια. Η κρίση στις κατασκευές έχει άμεση αντανάκλαση στις τράπεζες, επιδρά συνολικά στην καπιταλιστική οικονομία της Κύπρου.

***

Η προηγούμενη ακόμη κυβέρνηση του ΑΚΕΛ ζήτησε να μπει στο μηχανισμό της ΕΕ για τη στήριξη των τραπεζών. Και είχε περάσει τα πρώτα 25 νομοσχέδια προετοιμασίας του μνημονίου με κάποιες μειώσεις μισθών, συντάξεων κλπ ανεξαρτήτως προθέσεων. Αρα το πρόβλημα προϋπήρξε, τουλάχιστον εκδηλώθηκε από το 2012. Δεν ευσταθεί ως αιτία το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που είχαν οι κυπριακές τράπεζες. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ η σωτηρία των κυπριακών τραπεζών απαιτεί πάνω από 17 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα πού χάθηκαν; Τα δάνεισαν οι τράπεζες αλλά δεν μπορούν να τα πάρουν πίσω. Πήραν δάνειο από τη Ρωσία 2,5 δισ. ευρώ που δε φτάνει. Τους πρότειναν να τους δανείζουν 9,5 περίπου δισ. ευρώ - τα υπόλοιπα 5,8 δισ. περίπου τους είπαν «βρείτε τα μόνοι σας»... Και τους πρότειναν την εφάπαξ φορολογία, κατάσχεση μέρους, όπως θέλετε χαρακτηρίστε το, των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες. Δεν ήθελαν στην Κύπρο να το κάνουν γιατί πρόκειται για χτύπημα («καταστροφή») κεφαλαίων. Τώρα με τη συμφωνία θα κάνουν «κούρεμα» στις καταθέσεις από 35%-45% των πάνω από 100.000 ευρώ και ταυτόχρονα σπάσιμο της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», απορρόφηση της «καλής» από την Τράπεζα Κύπρου, δηλαδή «καταστροφή» μέρους αυτών των κεφαλαίων, προκειμένου να αναπληρωθεί μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών που χάθηκαν («καταστράφηκαν») λόγω κρίσης, ώστε να μην υπάρξει ολοκληρωτική χρεοκοπία. Είναι μία μορφή ελεγχόμενης χρεοκοπίας για τη διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου στην Κύπρο. Που βεβαίως θα μεγαλώσει το χρέος της Κύπρου, αυτό θα μετακυλιστεί στις πλάτες του λαού.

ΕΕ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - ΔΝΤ αποφάσισαν να δανείσουν με λιγότερα από τα αναγκαία κεφάλαια, αποφασίζοντας τη φορολόγηση των καταθέσεων, δηλαδή να πληρώσουν και τα ρωσικά κεφάλαια. Εδώ εκφράζεται ο ανταγωνισμός για το ποιο καπιταλιστικό κράτος ή οργανισμός (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ρωσία) θα πληρώσει λιγότερα για τη διάσωση της καπιταλιστικής οικονομίας, λόγω καταστροφής κεφαλαίων της Κύπρου.

***

Αυτή η υπόθεση διαπλέκεται με τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και με τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, γεγονός που οξύνει και περιπλέκει τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ας μην ξεχνάμε το ιμπεριαλιστικό σχέδιο «Μεγάλη Μέση Ανατολή», που εκτός από τον πόλεμο στο Ιράκ, οδήγησε στις επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, με τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», ενώ εξελίσσεται στη Συρία όπου η Ρωσία ασκεί επιρροή και έχει ναυτική πολεμική βάση. Η Ρωσία και οι υπόλοιποι της BRICS (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) γενικότερα, έχασαν από τη Βόρια Αφρική.

Εδώ εστιάζονται ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία για το μοίρασμα των υδρογονανθράκων. Ισχυρά καπιταλιστικά κράτη διεκδικούν μεγάλα μερίδια για να συμβάλλουν στην οικονομική βοήθεια στην Κύπρο, όπως π.χ. η Ρωσία που προσφάτως -μέσω ΓΚΑΖΠΡΟΜ- συμφώνησε με το Ισραήλ για αέριο από το οικόπεδο «Λεβιάθαν» με συμφωνία και των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα η ΓΚΑΖΠΡΟΜ έχει ενεργειακή συμφωνία και με τη Γερμανία. Η δε Κύπρος έδωσε «οικόπεδο υδρογονανθράκων» στη γαλλική ΤΟΤΑΛ. Τουρκία και Ισραήλ, που έκαναν μυστικές συζητήσεις για τον ενεργειακό τομέα, παρά τους φαινομενικά οξύτατους ανταγωνισμούς φαίνεται να τα «βρίσκουν», μετά τη δημόσια συγγνώμη του Νετανιάχου προς την Τουρκία για την υπόθεση της ισραηλινής επίθεσης σε τουρκικό καράβι που πήγαινε για βοήθεια στη Γάζα. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για να γίνει πύλη ενεργειακής εισόδου στην Ευρώπη και φαίνεται ότι ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν μ' αυτό. Οι ΗΠΑ λόγω κρίσης και ανταγωνισμών υπονομεύουν τη Γερμανία και την επιρροή της στην Ευρωζώνη - φάνηκε και στην υπόθεση της Ελλάδας στην κόντρα για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη κλπ. Τώρα φαίνεται ότι θέλει να «τραβήξει» και τη Ρωσία», γεγονός που αντικειμενικά υπονομεύει τη σχέση της Ρωσίας με τη Γερμανία, ίσως και με την Κίνα; Η Ρωσία επίσης κάνει το «δικό της παιχνίδι» και με τη Γερμανία (αρνήθηκε βοήθεια στην Κύπρο που εντάσσεται στο «ΝΑΤΟικό Συνασπισμό για την Ειρήνη», αλλά δε θα κοντραριζόταν και με τη Γερμανία για να στηρίξει την Κύπρο) και με τις ΗΠΑ. Στη Γερμανία υπάρχουν οξύτατοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί (τμήμα του κεφαλαίου είναι με την ευρωατλαντική σχέση, άλλο με Ρωσία - Κίνα, άλλο με τη μικρή Ευρωζώνη).

Με τη λύση που δόθηκε στη διαχείριση της κρίσης τη... νύφη την πληρώνει ο λαός. Θα επιβληθούν σκληρά αντιλαϊκά μνημόνια, ενώ ήδη χτυπιέται το ασφαλιστικό σύστημα, αφού χτυπούν τα κατατεθειμένα στις τράπεζες αποθεματικά των Ταμείων. Να γιατί η όποια λύση είδε το φως της δημοσιότητας, που εστιαζόταν στην αξιοποίηση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την επιλογή ιμπεριαλιστών συμμάχων είναι επικίνδυνη. Οπως και η λύση εντός Ευρωζώνης και ΕΕ. Μονόδρομος για τους λαούς η αποδέσμευση από την ΕΕ, η ανατροπή της αστικής πολιτικής με εργατική λαϊκή εξουσία.


Ι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ