ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θανάσιμο το «κούρεμα» των νοσοκομείων

Μετά τη «νόμιμη κλοπή» των αποθεματικών τους, δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες

Από πρόσφατη κινητοποίηση
Από πρόσφατη κινητοποίηση
Δραματικές επιπτώσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων φέρνει το «κούρεμα» των διαθέσιμων χρημάτων των νοσοκομείων, μετά το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους και αφού είχε προηγηθεί η μετατροπή τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία διαπιστώνουν ότι τα χρήματα που είχαν στις τράπεζες εξαφανίζονται και απομένουν ελάχιστα με τα οποία πρέπει να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, που ούτως ή άλλως δυσκολεύονταν να καλύψουν εξαιτίας και της κρατικής επιδότησης που συνεχώς μειώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 10 εκατ. ευρώ του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στο 1 εκατ. ευρώ. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από 969.000 ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στις 212.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερα από 1.700.000 ευρώ έκαναν φτερά από τους λογαριασμούς που διατηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Π.χ., το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας είχε στην ΤτΕ 2.100.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά είχαν συγκεντρωθεί από τις εισπράξεις από τα νοσήλια, το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, τις πληρωμές για τις εργαστηριακές εξετάσεις που κάθε φτωχός εργαζόμενος και συνταξιούχος πληρώνει καθώς και από τα χρήματα που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Τώρα του απέμειναν περίπου 650.000 ευρώ διαθέσιμα. Με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να καλύψει όλα τα λειτουργικά του έξοδα, τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών, φάρμακα, υγειονομικό και επιδεσμικό υλικό, τρόφιμα, επισκευές και συντηρήσεις, τις εργολαβίες καθαριότητας, φύλαξης κ.λπ.

Απ' το «κούρεμα» δε γλίτωσε ούτε και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), του οποίου τα αποθεματικά μειώθηκαν από 106 σε 32 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έγινε γνωστό από μεριάς των γιατρών ότι «κουρεύτηκαν» τα αποθεματικά του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, στο οποίο απέμειναν μόλις 900 εκατ. ευρώ.

Αιφνιδιασμένο δηλώνει το υπουργείο

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προκαλεί καθώς προσπαθεί να εμφανιστεί αιφνιδιασμένη, όπως επιχείρησε ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, στη χτεσινή συνεδρίαση του Επιτελικού του υπουργείου Υγείας (συμμετέχουν στελέχη της πολιτικής ηγεσίας και διευθυντικά στελέχη του υπουργείου και των νοσοκομείων). Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι «αν συμβαίνει αυτό είναι απαράδεκτο», κάνοντας τον ανήξερο, όταν το κόμμα και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει πρωτοστατούν και στην ολόπλευρη υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και στην παράδοση της Υγείας στους νόμους της αγοράς. Πάντως, μετά από τοποθετήσεις υπηρεσιακών παραγόντων συμφωνήθηκε να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Αιφνιδιασμένοι εμφανίζονται και διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων που άρχισαν να πληροφορούνται μετά την αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για το «κούρεμα» των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Χτες πολλοί διοικητές έσπευσαν να ζητήσουν απ' την τράπεζα πληροφορίες για το ύψος των αποθεματικών τους, για να λάβουν αρχικά την απάντηση να υποβάλουν γραπτώς το αίτημά τους. Στη συνέχεια και μετά την επιμονή των διοικητών πως έχουν άμεσες υποχρεώσεις να εκπληρώσουν, όπως έκδοση επιταγών προς τους προμηθευτές, έλεγαν ότι τα χρήματα, όσων είχαν καταθέσεις, «κουρεύτηκαν» μέχρι και 70%. Ακριβείς πληροφορίες οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να έχουν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κατήγγειλαν την καταλήστευση του ΟΕΚ

Προκλητικός ο υπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε την αρπαγή

Μαζική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και τη συμμετοχή πολλών συνδικάτων της Αθήνας, καθώς και εργαζομένων και συνδικαλιστών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Η παρέμβαση που οργάνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων ήταν μια πρώτη άμεση απάντηση στη «νόμιμη ληστεία» της περιουσίας των εργαζομένων, μετά το «κούρεμα» που υπέστησαν τα αποθεματικά του ΟΕΚ σε ποσοστό πάνω από 70%! Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας και άλλων συνδικάτων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, ο οποίος για το ζήτημα του «κουρέματος» είπε ότι αυτό έγινε για να μη «χρεοκοπήσουμε». Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΟΕΚ, ο υπουργός δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «συνεχιστούν» τα προγράμματα.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι παρά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, εργαζομένων και περιουσίας ΟΕΚ και ΟΕΕ στον ΟΑΕΔ, ο Οργανισμός δεν αναλαμβάνει πλέον κανένα νέο πρόγραμμα και καμία νέα παροχή παρά μόνο τη συνέχιση λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και τα προγράμματα και τις υποχρεώσεις των Οργανισμών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γ. Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους και κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι δε φέρουν καμία ευθύνη για την κρίση, για την οποία σήμερα πληρώνουν, προκειμένου να διασωθούν οι βιομήχανοι και τα κέρδη τους. Σε ό,τι αφορά τα περί «προθέσεων» για συνέχιση των προγραμμάτων ο Γ. Πάσουλας σημείωσε ότι τίποτα δε θα προχωρήσει, κανένα πρόγραμμα δε θα εφαρμοστεί, «χωρίς τη δική μας πάλη».

  • Ανακοίνωση - καταγγελία για τη ληστεία των αποθεματικών του ΟΕΚ, των νοσοκομείων και άλλων Οργανισμών εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου.
Ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε Υγεία - Πρόνοια

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε «Ευαγγελισμό» και Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της αυριανής στάσης εργασίας

«Να δώσουμε μαζική, αγωνιστική απάντηση στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που για τα κέρδη των επιχειρηματιών μάς έχουν οδηγήσει σε χρεοκοπία και μας καλούν και σε νέες θυσίες» τονίζει σε ανακοίνωσή του η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ και καλεί στην αυριανή στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) στην οποία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με αιχμή τις εξελίξεις και τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία.

Στην Αθήνα, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας οργανώνει συγκέντρωση στην είσοδο του «Ευαγγελισμού», ώρα 11 π.μ., και πορεία προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μέσω της πλατείας Μαβίλη. Στη Θεσσαλονίκη, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές Ανατολικής Θεσσαλονίκης, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ., έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Τα δημόσια νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας υφίστανται άγρια λεηλασία των αποθεματικών και των καταθέσεών τους στις τράπεζες, λόγω της υποχρεωτικής μετατροπής τους σε κρατικά ομόλογα και του "κουρέματός" τους κατά 70%. Οι μεγάλες απώλειες των αποθεματικών των δημόσιων νοσοκομείων και προνοιακών ιδρυμάτων - σε συνδυασμό με τις δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης - θα αξιοποιηθούν για να επιταχυνθεί η πλήρης λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας ως επιχειρήσεις». Ενώ το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Εχουμε ευθύνη να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή των νέων νόμων, να αποτρέψουμε τα νέα μέτρα που θα έρθουν. Να καλέσουμε σε κοινό αγώνα τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, τις Λαϊκές Επιτροπές, τα σωματεία και τις επιτροπές ανέργων των άλλων κλάδων, τους συλλόγους φοιτητών, τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, τους γυναικείους συλλόγους, τα σωματεία των συνταξιούχων. Να γίνει το ζήτημα της Υγείας - Πρόνοιας υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος». Καλώντας σε καταδίκη και απομόνωση όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων που χρόνια τώρα έβαζαν πλάτη στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, το ΠΑΜΕ καλεί σε πάλη για:

  • Να μην περάσουν οι περικοπές του νέου μισθολογίου. Να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα. Να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων (ώρες, εφημερίες). Να καταργηθούν τα χαράτσια.
  • Να μη συγχωνευτεί- καταργηθεί καμία κλινική, νοσοκομεία ή μονάδα του ΙΚΑ. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί - συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι στους εργολάβους.
  • Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία. Να μη μείνει κανένας άνεργος - ανασφάλιστος χωρίς πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τον ίδιο και την οικογένειά του.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
  • Να καλυφθούν άμεσα από το κράτος το 100% των απωλειών των δημόσιων νοσοκομείων, προνοιακών ιδρυμάτων και ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα».
  • Να μην αποχαρακτηρισθούν επαγγέλματα από τα Βαρέα - Ανθυγιεινά. Να επεκταθεί ο θεσμός σε όλους τους υγειονομικούς που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων που έχουν δάνεια. Να διαγραφούν τα χρέη από τα στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας για όσους δεν έχουν να πληρώσουν.
ΑΓΡΙΝΙΟ
Εκδήλωση για την Υγεία

Εκδήλωση για την Υγεία διοργανώνει η Εργατική Αχτίδα Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ την Τετάρτη, 28 Μάρτη, και ώρα 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ